Premiér Kalousek? Jeho geniální projekt TOP 09 prý může mít úspěšnou budoucnost

11.10.2015 7:56

POLITOLOGOVÉ Odchod Karla Schwarzenberga z postu předsedy TOP 09 nebude mít podle politologů tak negativní dopad na budoucnost strany, jako měl odchod Václava Klause nebo Miloše Zemana z čela ODS a ČSSD, kteří za sebou hlasitě práskli dveřmi. „Je to úplně něco jiného, protože Karel Schwarzenberg odchází dobrovolně na rozdíl od šéfů ODS a ČSSD, kteří byli k odchodu z čela stran více méně donuceni,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Petr Sokol k oznámení současného předsedy TOP 09, že už na listopadovém sněmu nebude obhajovat post šéfa strany. Důvodem je zdravotní stav osmasedmdesátiletého knížete.

Premiér Kalousek? Jeho geniální projekt TOP 09 prý může mít úspěšnou budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek v pořadu OVM

Anketa

Schvalujete, že se Kalousek snaží blokovat Poslaneckou sněmovnu, aby si vynutil projednání opozičních návrhů?

14%
86%
hlasovalo: 7832 lidí

Objevují se logické obavy, jestli odchod výrazné osobnosti, která je spojena s TOP 09 od jejího zrodu, nezpůsobí odliv sympatizantů Karla Schwarzenberga, který svou autoritou zakrýval kontroverzní pověst druhého ze zakladatelů strany – Miroslava Kalouska. Projekt, podle politických analytiků téměř geniální, spojení politického umu Kalouska s charismatem a nadhledem knížete, který nesl havlovský étos s důrazem na lidská práva, čímž nejvíc odlišoval TOP 09 od ODS, se dnes ovšem rozpadá. A TOP 09 čeká ještě další rána – konec spojenectví s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Jak se s tím strana a její voliči vyrovnají?

Názor, že se přepřahání v čele TOP 09 na volebních preferencích strany nijak výrazně neprojeví, sdílí i politolog Petr Just. „Současný místopředseda TOP 09 a předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek zdůrazňuje, že Karel Schwarzenberg neodchází úplně, bude za dva roky lídrem pražské kandidátky za TOP 09 do sněmovních voleb,“ poukázal na to, že podle Miroslava Kalouska, který má největší šanci se na listopadovém volebním sněmu stát předsedou strany, Karel Schwarzenberg se bude dál podílet zejména na zahraniční politice TOP 09 a zůstává i poslancem. Navíc se má stát i čestným předsedou strany.

Nic zásadního se ve straně nezmění

Výměna v čele TOP 09 se podle názoru politologů neodrazí negativně ani na podpoře voličů. Nebylo totiž žádným tajemstvím, že i dosud řídil stranické záležitosti současný místopředseda strany. „Miroslav Kalousek byl takovým výkonným místopředsedou, takže se vlastně nic zásadního nezmění,“ je přesvědčen Petr Just. I když byla TOP 09 postavena na tom, že Miroslav Kalousek přitahoval konzervativní, doprava orientované voliče a Karel Schwarzenberg velkoměstské liberální voliče, Petr Sokol nevěří, že by se sympatizanti Schwarzenberga od TOPky masově odvraceli.

Liberální voliči, kteří podporovali Karla Schwarzenberga, neodejdou, protože nemají kam,“ konstatoval pragmaticky Petr Sokol, že někdejší voliči ODA či později Unie svobody nemají jinou alternativu. A pokud jim nevadil dosud Miroslav Kalousek jako první místopředseda strany, nebude jim s největší pravděpodobností vadit ani jako předseda strany. Navíc se už TOP 09 etablovala na politické scéně, podle politologů má pevné jádro voličů, které by neměl zásadně ohrozit ani odchod takové osobnosti, jakou je Karel Schwarzenberg.

Politolog Petr Just však považuje za problém TOP 09 a zejména jejího prvního místopředsedy Miroslava Kalouska, že se příliš vymezuje proti vicepremiérovi, ministrovi financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Mohlo by to působit tak, že jediným programem strany je Antibabiš,“ varuje, aby TOPka nesklouzla do této pozice, protože střety mezi Kalouskem a Babišem jsou čím dál emotivnější, jak dokázal průběh jejich poslední televizní debaty v České televizi.

Poněkud větší následky by mohlo mít pro TOP 09 ukončení spolupráce se Starosty a nezávislými. I když to Miroslav Kalousek zlehčuje, když tvrdí, že stranu konec dohody se STAN nepoškodí, protože spolupracuje s mnoha starosty, kteří nejsou ve STAN, Petr Just míní, že na komunální úrovni, kde TOP 09 není personálně tak silná a kde spoléhala na STAN, se to může projevit. Naopak Petr Sokol se domnívá, že spojenectví se Starosty a nezávislými TOPce ve sněmovních volbách příliš dalších hlasů nepřineslo. Ale zdá se, že Gazdíkovi Starostové a nezávislí se ve sněmovně namlsali a rádi by své regionální zájmy prosazovali i z vládních křesel, což se jim nepodaří, když zůstanou s TOP 09.

Ovšem politologové připouštějí, že ambiciózní STAN může odchod od TOP 09 i uškodit v očích části jejích voličů. Nemuselo by k tomu dojít, kdyby do Poslanecké sněmovny kandidovala samostatně. Ale v takovém případě by neměla šanci překročit potřebnou pětiprocentní hranici. „Dnes se pohybuje kolem dvou procent podpory v průzkumech volebních preferencí,“ upozornil Petr Just, že se Starostové a nezávislí budou muset s někým spojit, pokud budou chtít kandidovat do Poslanecké sněmovny. A tohle rozhodnutí bude pro jejich další osud zřejmě rozhodující.

Do krajských voleb chtějí jít Starostové a nezávislí samostatně, ale o spojenci do sněmovních voleb ještě nemají jasno. Údajně volí mezi hnutím ANO a KDU-ČSL. Politologové varují, že spojení s hnutím ANO Andreje Babiše by mohlo být pro STAN nejen nevýhodné, ale možná dokonce smrtící. „V ANO by se úplně ztratili,“ soudí Petr Sokol. A není ani vyloučeno, že by na voliče neudělalo nejlepší dojem, kdyby STAN od TOP 09, která je největším kritikem Andreje Babiše, přeběhlo k momentálně úspěšnějšímu hnutí ANO Andreje Babiše. „Spolupráce s ANO by vypadala velmi účelově,“ soudí i Petr Just. Naopak spojenectví s KDU-ČSL by mohlo být oboustranně výhodné, protože Starostové jsou silní v českých regionech, KDU-ČSL hlavně na Moravě. Ale účast ve vládě by nebyla tak jistá jako při spojení s ANO.

Soutěžit, kdo je dnes lídrem pravice, je směšné

Velkou šanci nedávají politologové ani integraci na pravicové straně politického spektra. Zatím se obě strany – ODS i TOP 09 – spíš předhánějí v tom, kdo je lídrem pravice. „Je to trochu komické v situaci, kdy jednou má o procento nebo půl vyšší preference ODS, podruhé TOP 09, ale obě se pohybují kolem šesti až devíti procent podpory, když se předhánějí, která strana je lídrem,“ říká Petr Just.

Oba politologové jsou přesvědčeni, že v době, kdy pravice je v takovém propadu voličské podpory, měly by obě strany víc spolupracovat, méně se proti sobě vymezovat a ve volbách stavět proti sobě kandidáty, kteří se navzájem „vystřílejí“, takže nakonec vyhraje někdo úplně jiný. Podle Petra Sokola nejdou společně, ale vedle sebe, každá po své koleji, což už tak slabou pravici podle něj zbytečně ještě víc oslabuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…