Proč jste si vybrali za nejlepší premiéry Zemana a Sobotku? Tady je odpověď znalce

06.03.2015 17:37

POLITOLOGOVÉ Přemýšleli jste někdy o tom, co má společného Miloš Zeman s Bohuslavem Sobotkou? Může toho být více, ale jeden společný jmenovatel jim zřejmě aktuálně pomohl k tomu, aby byli oba tito politici veřejností označeni za nejlepší české premiéry. A co že je tím jmenovatelem? Podle politologa Lukáše Jelínka stabilita, která v době funkčního premiérského období obou panovala a v případě Sobotky panuje.

Proč jste si vybrali za nejlepší premiéry Zemana a Sobotku? Tady je odpověď znalce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Společnost SANEP v pátek zveřejnila výsledky průzkumu veřejného mínění, který odhalil, že z jedenácti premiérů vlád České republiky zastával dle názoru největšího počtu domácí populace nejlépe svoji funkci Miloš Zeman (který stál v čele vlády v letech 1998–2002). A za ním se umístil, pro mnohé jistě překvapivě, současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vzhledem k tomu, že byl dříve šéf sociálních demokratů často označován jako poměrně nevýrazná osobnost i politik, zeptaly se ParlamentníListy.cz politologa na to, čím se dá takovýto úspěch či postoj občanů vysvětlit.

  • Více k průzkumu ZDE

Přednost, která Bohuslava Sobotku přiblížila k lidem

"Bohuslav Sobotka udělal ze své nevýraznosti, která mu bývala někdy vyčítána, přednost. Působí tak dojmem, že o to více dělá pro lidi, navíc má k lidem blíže – a to občané vnímají zejména při osobních kontaktech, kde ho mají možnost vidět. Nemá kolem sebe bariéru, jakou si vytvořili někteří jiní politici, takže působí obyčejně, lidé ho vnímají jako jednoho z nich. Podobným přístupem si získávají politické body politici i v jiných zemích světa," uvedl Lukáš Jelínek pro ParlamentníListy.cz. To, že téměř 50 procent Čechů odpovědělo ("ano" odpovědělo 12,1% a 36,9% "spíše ano"), že považují Sobotku za dobrého a schopného premiéra, vypovídá i o tom, že sympatie k sociální demokracii mají nyní stále stoupající  tendenci – i když, jak Jelínek zdůraznil – kladně Sobotku museli hodnotit i ti, co nejsou sympatizanty ČSSD.

Ovšem jak bylo uvedeno výše, současný prezident Miloš Zeman je lidmi považován za ještě lepšího, dnes již expremiéra. Z plejády jedenácti premiérů českých vlád mu totiž přednost před ostatními dalo 14,6 procenta respondentů (Sobotkovi 13,2%).

Zemana i Sobotku spojuje prý stabilita, kterou lidé z jejich vlád cítí a cítili

"Roli v tom hraje zcela jistě to, že lidé se orientují hlavně v rámci takzvané aktuální paměti, působí jakýsi multiplikační efekt. Vzpomenou si na výrazné osobnosti, ale i na to, co pro ně třeba v době výkonu jejich funkce dělaly. Bohuslav Sobotka i Miloš Zeman mají společné to, že v době jejich premiérování je nastolena jakási stabilita. Toho si lidé cení, když nejsou svědky ostrých konfrontací, jako tomu bylo v době vlády Petra Nečase nebo Mirka Topolánka, ale spíše klidné politiky. Miloš Zeman, i když polarizuje společnost, je a vždy byl jednou z nejvýraznějších politických tváří po roce 1989. Když byl premiérem, vláda se nehádala, poněvadž byla prostě jednobarevná. Udělal si tehdy sice nepřátele a odpůrce kvůli opoziční smlouvě, stejně jako si dělá nepřátele nyní v případě výkonu prezidentské funkce, přesto vždy budil dojem, že něco pro lidi dělá. V jeho případě premiérování to byla akce čisté ruce a také náprava chyb ekonomické transformace, kterou nastartoval jeho předchůdce Václav Klaus," řekl dále ve svém komentáři politolog Jelínek.   

Podle něj se pak lehce dá vysvětlit i to, proč se jiní premiéři ocitli až v závěru žebříčku popularity (například Petr Nečas a zcela jako poslední se umístil Stanislav Gross). "Pokud občané byli vystaveni v období vlády některých premiérů dopadům asociální politiky některého z nich, je přirozené, že se to i po letech projeví – lidi si to pamatují. I proto, dle mého, je označen tak nízkým počtem procent Stanislav Gross. Byl to on, kdo odcházel ze své funkce se zdaleka dosud největší ostudou – a to lidé nezapomenou," vysvětlil Lukáš Jelínek dále pro čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Paroubek naznačil něco o cinknuté hře...

Pokud se podíváme blíže na konkrétní výsledky průzkumu, tak je z něj též patrné, že bývalý prezident Václav Klaus (premiérem byl 1993–1998) se umístil se ziskem 8,6 procenta hlasů mezi dalšími konkurenty na pátém místě. Za ním následoval Jiří Paroubek. Ten však přiznal, že průzkumům právě této zmiňované agentury, která ho prováděla, příliš nevěří. To, zda tedy považuje pořadí, které mu bylo přisouzeno respondenty za úspěch či prohru, komentovat nechtěl. "Všechny průzkumy SANEPu jsou poněkud příliš zatíženy vlivem Martina Nejedlého (SPO) i sociální demokracie. I tam bych vám mohl říct, kdo to zajišťuje. Nechci proto hrát ani komentovat hru, která se hraje s cinknutými kartami," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Paroubek. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

A jak už bylo zmíněno, mezi nejhůře hodnocenými premiéry skončil bývalý premiér Petr Nečas (2010–2013). Získal pouze 2,9 procenta hlasů. Absolutně nejhůř dopadl Stanislav Gross. Za nejlepšího premiéra ho považovala jen jedna desetina procenta dotázaných.

Jak si stálo všech 11 premiérů?

Pro úplnost pak ještě kompletní pořadí: Jako třetího nejoblíbenějšího premiéra označili lidé Josefa Tošovského (leden až červenec 1998), dále po něm následují: Jan Fischer, Václav Klaus, Jiří Paroubek, Vladimír Špidla, Mirek Topolánek a Jiří Rusnok. O posledních dvou v žebříčku je zde již zmínka výše.  

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 12. – 19. ledna 2015 na vybrané skupině 4 187 dotazovaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 1870 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 21 042 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…