Profesor Krejčí mluví o neštěstí Sobotky, o Babišovi i Kellerovi. A tvrdí: V Rusku je demokracie

10.02.2014 4:44

POLITOLOGOVÉ Andrej Babiš pokračuje v předvolební kampani a zatím nedokázal, že bude něco umět skutečně dělat. ParlamentnímListům.cz to řekl politolog, profesor Oskar Krejčí. Ten mluvil také o politickém osudu premiéra Bohuslava Sobotky, mediálním obrazu olympiády v Soči a o skutečné tváři „diktátorů z Orientu“, kteří mají v budoucnu přijet na návštěvu Česka.

Profesor Krejčí mluví o neštěstí Sobotky, o Babišovi i Kellerovi. A tvrdí: V Rusku je demokracie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Oskar Krejčí

Vláda se ujala fungování a hned přišel střet v podobě lustračního zákona, kdy KDU-ČSL hrozí odchodem z koalice. Jak to hodnotit? Budou lidovci složitým koaličním partnerem? Bude kvůli tomu vláda po celou dobu nestabilní?

Vždycky ten nejmenší koaliční partner se musí snažit o zviditelnění. Navíc začal velký zápas o pozici v pravé části politického spektra. ANO se tam evidentně tlačí a kromě ODS by mohlo převálcovat i KDU-ČSL. Proto se oni musí zviditelňovat za každou cenu a každá příležitost je dobrá. Platí to pro celé období vládnutí.

Koncem minulého týdne způsobil rozruch text kondolence Vojtěcha Filipa k úmrtí Vasila Biľaka. Našel jste v tom textu něco špatného? Proč to vzbudilo tak velkou kontroverzi?

Opět se bavíme o zviditelňování na pravé části politického spektra. Vojtěch Filip mluvil o tom, že existují různé názory na Biľaka a ti, kteří Vojtěcha Filipa kritizují, jen potvrdili to, co on říká. Různé názory prostě existují. Já mám velmi kritický názor na Vasila Biľaka, někdo má třeba méně kritický názor. Co je na tom za problém?

Kolik procent lidí může zaujmout tak vypjaté vystupování vůči bývalému režimu? Může na tom ještě ODS a TOP 09 něco získat?

Myslím si, že ne. Jen si upevňují svoji část radikálního elektorátu, potřebují si udržet aspoň něco. Tohle praktikuje jak TOP 09, tak ODS společně. Jinými slovy si samy v tomhle vzájemně konkurují. Je to souboj uvnitř malého okruhu elektorátu a samozřejmě se to líbí i České televizi, která zastává podobné stanovisko.

Stále se řeší církevní restituce. ČSSD a ANO chtěly snížit finanční náhradu o 13 mld. Nyní ale vlastně říkají, že to udělají jen v případě, že budou církve souhlasit. Co si o tom myslíte?

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Hned po volbách tohle ČSSD prohlásila a je to samozřejmě velká zrada na voličích. Představa o tom, že se bude někdo dobrovolně zříkat miliard, je naivní a velmi dobře to ví i sociální demokracie. ČSSD ale potřebuje lidovce, takže musí nějakým způsobem udržet koalici.

Tohle je ale kompromis v tom nejshnilejším možném vydání, protože každý věděl, že dohoda s církvemi na tohle téma nemůže být jiná než kosmetická.

Pokud ČSSD restituce nevyřeší a k tomu hlavní slovo ve vládě bude mít Andrej Babiš, co ČSSD čeká v následujícím roce?

Protože je Andrej Babiš dvojka, má nejvýhodnější pozici pro finále, jakékoliv finále. Jestliže dohoda o církevních restitucích neprojde, vinu ponese premiér a Babiš si může nechat kartu kritika restitucí. Tohle bude Andrej Babiš praktikovat celou dobu, ale nejsem si jistý, že to celou dobu bude efektivní. Pořád ještě čekáme na nějaký výkon vlády a pořád ještě žijeme ve slibech, pořád zažíváme takové scény, jako je kritika olympijského výboru, a pak se najednou zjistí, že ta kritika vychází z toho, že noví ministři vůbec netuší, jak taková instituce funguje.

Mohou sociálním demokratům pomoci evropské volby a především profesor Jan Keller jako lídr kandidátky?

Ta kandidatura v čele kandidátky je velmi dobrý nápad, Jan Keller má osobně skutečně dobré renomé na české levici a spousta lidí bude připravena dát mu hlas jen proto, že to je Honza Keller. Problém je v tom, že svým profilem osobnosti není sociální demokrat v tom pojetí sociální demokracie, jaké známe z Česka, a už vůbec se nevejde do toho klubu socialistů v Evropském parlamentu. Myslím si, že to ČSSD ve volbách pomůže, jak to bude vypadat po volbách, to už si nejsem jistý.

Dá se už teď předpovídat, zda za rok na sjezdu Bohuslav Sobotka obhájí křeslo předsedy strany?

Zbývá příliš mnoho času, to se nedá v tuto chvíli vůbec prognózovat. Záleží na fungování vlády, na jejích úspěších. Jestli se podaří rozpohybovat ekonomiku, jestli se podaří posílit sociální jistoty. Tohle všechno budou chtít sociální demokraté vidět. Když se do půl roku úspěch nedostaví, a podle mého názoru bohužel ne, tak problémy pro Bohuslava Sobotku začnou.

Andrej Babiš angažoval na ministerstvu několik lidí, které prezentuje jako důvěryhodné odborníky a protikorupčníky, nechce zvyšovat daně, tvrdí, že stát peníze má a nic s nimi nedělá, že je třeba dobře vybírat daně… V průzkumech je teď nejpopulárnějším politikem a jeho ANO si drží vysoké pozice. Udrží si podle vás svoji pozici dlouhodobě?

Andrej Babiš pořád pokračuje v předvolební kampani. Je hyperkritický, a proto ho lidé mají rádi. Ještě eurovolby proběhnou na téhle rovině, to znamená obrovský úspěch. Překvapí to asi každého. Má ostatně prostředky, které nikdo jiný není schopný do těchto voleb vložit. Jak to bude ale vypadat za půl roku… To už budou výsledky vlády, ukáže se, že nestačí jen mluvit, ale je třeba umět jednat. To je úplně jiné řemeslo. Navíc média jsou nadstandardně tolerantní k rozmísťování lidí z Agrofertu do státních funkcí. Momentálně u nás probíhá překlápění demokracie na oligarchii. Nemusí to ale být fatální, může to být jen dočasné.

Zatím to ale v podstatě nikdo nekritizuje. Porovnejme si to s tím, jak se mluvilo o tom, když tehdy Věci veřejné rozmístily své lidi z ABL na ministerstva. To byl nějaký hukot! Vtip je v tom, že Babiš postupuje jako klasický oligarcha. Než vstoupil do politiky, koupil si média. Pak si obsadí část Parlamentu, získá úředníky a nakonec si utvoří zákony podle sebe. Takhle fungovala oligarchie v Rusku, než to ukončil Putin. Prožíváme teď totéž, co mělo Rusko v dobách největší slávy oligarchy Berezovského. Nevíme ale zatím, jak u nás bude ta koncovka vypadat.

Nedávno se ukázalo, že vyšetřování kolem kauzy OKD stále běží, vedle toho běží na Slovensku soud ohledně Babiše a jeho, jak tvrdí, nespolupráce s StB. Mohou výsledky těchto dvou kauz zahýbat vládou?

Nevíme, co všechno Sobotka o kauze OKD ví. Je klidně možné, že hraje vabank při vědomí toho, že mu nezbývá nic jiného. Do vědomí lidí nevidíme. Obecně ale platí, že když dojde ke zprocesování té kauzy i na úkor prestiže Sobotky, tak se vracíme k modelu Nečas.

Začala olympiáda v Soči, česká média neustále upozorňují na údajné porušování práv homosexuálů a jiné věci. Jak hodnotíte mediální prezentaci ZOH v ČR?

Je to samozřejmě otřesné. Když se díváme na prezentování dějin Ruska tak, jak to udělali na olympiádě a komentátoři pak připomínají gulagy a strašně se diví, že to nikdo neprezentoval, co k tomu říci… Prezentují se zásadně klady. Od toho je mimochodem olympiáda. Rusové v tom dějinném přehledu neprezentovali ani světovou válku, protože o tom se na olympiádě nemá mluvit.

Chci tím ale říct, že pokud někdo začne okamžitě připomínat gulagy, má pravdu, že to tam nebylo. Problém je v tom, že když byla olympiáda ve Velké Británii, měli mu vadit i koncentráky britské v búrských válkách. To jsou desetitisíce žen a dětí, které nahnali do pouště, aby se bojovníci vzdali. Po desetitisících tam umírali lidé. Kolik milionů lidských životů stála britská kolonizace? To také v prezentaci na olympiádě nebylo. Ale ani to nechybělo, protože se tam prezentují úspěchy. Od České televize, ale i od Novy je nevkusné, že upozorňují na tyto „díry“, když neupozorňují na ty „díry“ britské olympiády.

Může hladký průběh ZOH v Soči pomoci prezidentu Vladimiru Putinovi? A v čem?

Pokud jde o česká média, ta budou negativní stejně. Když v Soči k žádnému průšvihu nedojde, budou negativně říkat, že Putin přehnal policejní opatření. Když k něčemu, nedej Bůh, dojde, budou zase říkat, že to bylo nedostatečné.

A čím to může Putinovi pomoci v Rusku? To je složitá otázka. Olympiáda je pochopitelně fantastická příležitost k propagaci úspěchu, je to i byznys. Ale je v tom i něco dalšího. Jestli se nemýlím, tak Putin cíleně buduje velká geopolitická centra Ruska. V jednotlivých oblastech tomu říkají hlavní města. Soči je jižní hlavní město, Vladivostok východní hlavní město… Putin má za sebou přestavbu Vladivostoku, teď dělá přestavbu Soči. To jsou všechno strašně zanedbané oblasti ruské infrastruktury. Když se tohle všechno povede, vytvoří se tak oázy pozitivního ekonomického rozvoje, které by měly prosáknout do celé ruské společnosti. Pravděpodobně je to součástí putinovské strategie modernizace ekonomiky. Olympijské Soči v tom hraje jen jednu část role. Na úspěchu tam jistě strašně moc záleží, protože ta strategie je podle mého názoru rozpočítána na dvacet let dopředu. Má-li uspět, musí uspět i olympiáda.

Je Ruská federace na cestě k větší prosperitě a demokratizaci, či právě naopak?

V Rusku je liberálně demokratický režim. Samozřejmě má trošku jinou podobu než liberálně demokratické režimy na Západě, protože má kratší vývojové stádium, má nižší životní úroveň obyvatelstva a konzervativní prvek ve společnosti na Západě a na Východě je trošku odlišný. Jiná je povaha pravoslaví a jiná je povaha katolicismu a protestantismu. To jsou věci, které ta protiruská propaganda vůbec nerespektuje.

Když si porovnáme bohatost informací v Rusku a v Česku, je nesporné, že mnohem bohatší informační prostředí je to ruské. Tam dostanete i západní informace, i ty jejich vlastní. U nás to nedostaneme. Ve srovnání s Ruskem je Česko informační kolonií. Rusko je svébytný informační prostor a spoustě lidem to tady vadí, protože nechtějí alternativu, ale chtějí vládnout.

Zákonem demokracie je tolerantní diskuse, nikoli exhibicionismus pornohvězdiček. Budiž, nechť si to provozují, ale zákon demokracie je tolerantní diskuse, a když si vezmete ruská média, tam je diskuse. Je tam mnohem bohatší množství informací. A většina útoků na Rusko je přebírána z ruských médií od ruských zakomplexovaných liberálů, kteří se cítí ošizeni, protože jim někdo sebral Rusko, s kterým si mohli tak krásně hrát. Část ruské inteligence produkuje informace pro kritiku Ruska zvenku.

Oproti těmto tématům se do pozadí zájmu trochu dostává dění na Ukrajině. Jak vidíte to, co se tam v posledních týdnech děje?

Ve hře je příliš mnoho scénářů a my dnes nejsme schopni vědět, jakým způsobem tu hru rozehrává prezident Janukovyč. Jestli ztratil kontrolu nad situací, nebo naopak hraje na vyčerpání těch manifestantů, nebo chce částečně předat moc těm opozičníkům, ať si sami zkusí vládnout v podmínkách nedostatku financí. Takhle to mimochodem udělal Juščenko Janukovyčovi poté, kdy coby prezident jmenoval Janukovyče předsedou vlády.

V této chvíli EU objevila, že by mohla Ukrajině ekonomicky pomoct. Podle mého názoru je to geopolitické rozhodování, nikoli ekonomické. Nejde o snahu pomoct Ukrajincům samotným, jde o politiku a o vytlačení Ruska ze hry. Tento přístup mi strašně vadí, protože jim je úplně jedno, jak si budou žít Ukrajinci. Geopolitické hry pouze ublíží Ukrajině samotné.

Média nedávno mluvila o tom, že prezident Zeman zve do Prahy „diktátory z Orientu“, prezidenty Uzbekistánu a Turkmenistánu. Političtí oponenti za to Miloše Zemana kritizují, prý nás to poškozuje. Co o tom soudíte? Leží v těch středoasijských republikách pro nás nějaký skutečný potenciál?

Jestli někomu vadí tamní režimy, ať se podívá na východní politiku Willyho Brandta nebo na Johnsonovu politiku budování mostů. Představa, že někoho změníme izolací, patří někam do 19. století.

Pane profesore, nevidíte vy osobně problém v tom, že jde o vysoce represivní režimy? Nemají v tomhle česká média pravdu?

Jsou to standardy v dané oblasti. Jde o oblast, kde existuje jiná politická kultura, jiné sociální struktury. Rodinné a kmenové vazby jsou často mnohem důležitější než jinde. Implantovat tam nějakou liberální demokracii, aniž by tam byla evropská životní úroveň a vzdělanost, to prostě nejde. Nechci v žádném případě obhajovat diktaturu, ale myslím si, že přechod musí být pozvolný, nemá-li přinést krev.

To je obrovský omyl různých šiřitelů demokracie. Když Kaddáfí říkal, že nepotřebují lidská práva, ale potřebují pumpy, měl do značné míry pravdu. Pak na letadlech NATO přiletěla demokracie a podívejte se, jak vypadá Libye dnes. Sociální struktura je prostě jiná než tady a recepty Západu tam jen tak naroubovat nejdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…