Profesorka Dvořáková po propuštění Dalíka myslí na Romana Janouška

11.10.2012 12:11

POLITOLOGOVÉ Zatčení lobbisty Marka Dalíka, úzce propojeného s vládou expremiéra Mirka Topolánka (ODS), rozbouřilo hladinu veřejného mínění. Středeční rozhodnutí soudu o tom, že na něj však nebude uvalena vazba a jeho propuštění na svobodu vyvolalo vzápětí rozpaky, rozhořčení i vlnu spekulací. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly dvou politologů na to, jak se dá na události posledních dnů nahlížet.

Profesorka Dvořáková po propuštění Dalíka myslí na Romana Janouška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

„Je třeba hned v úvodu říci, že vše je plně na zodpovědnosti soudce. Nejde tedy znevěrohodňovat rozhodnutí soudu, protože každá vazba musí být skutečně řádně zdůvodněna. Komentovat, zda něco tedy soud udělal špatně, nelze, poněvadž nikdo z nás, vyjma něj, neví, jaké důkazy měl předloženy k tomu, aby mohl učinit své rozhodnutí,“ uvedla nejprve Vladimíra Dvořáková, profesorka politologie na pražské VŠE.

Podle ní však nemůže nikdo považovat za překvapení, že se ihned po propuštění Marka Dalíka objevily různé spekulace, a to dokonce i z řad možných spoluaktérů. Například to, že zatčení lobbisty ukazuje na vnitřní boj uvnitř ODS. „To, zda je to pravda, však nelze dokázat. Pokud to však říká Mirek Topolánek, který je s Dalíkem spojený, je to celkem logické,“ podotkla dále politoložka pro ParlamentníListy.cz.

Ji samotnou však přece jen propuštění zatčeného Marka Dalíka překvapilo. „Nedá se to samozřejmě nijak dramatizovat, ovšem i na veřejnost pronikly informace o tom, že Dalík může mít zájem opustit zemi, může dokonce i ovlivňovat svědky, a přesto na něj vazba uvalena nebyla. Ale, jak jsem již předeslala, nemám k tomu žádné podklady, vyjadřuji jen to, co mě překvapilo. Ovšem na druhou stranu si musíme připustit, že je normální i v jiných zemích, že se stává i v citlivých kauzách, že vazba na někoho, koho veřejnost vnímá jako jasnou negativní postavu, prostě uvalena není. I v případě, pokud by Marek Dalík odjel do Toskánska, ke kterému má blízko, musíme brát v potaz to, že je to místo v Evropské unii, dá se tam vždy dohledat,“ připomněla Dvořáková.

Tah před volbami? Vždyť v Česku máme volby pořád!

Brání se však připustit úvahy o tom, že bylo jinak rozhodováno kvůli stranické příslušnosti. „Myslím, že ty hlasy, co se vzápětí ozvaly, že by verdikt dopadl jinak, pokud by šlo o někoho spojeného s politicky levicově orientovanou stranou, se nedají brát úplně vážně – i když se ze strany politiků daly očekávat a nejsou překvapením. Podle mého se nedá hledat ani souvislost s tím, že k zatčení a následnému propuštění Marka Dalíka došlo proto, že je před volbami. Uvědomme si totiž, že v Česku vlastně máme před nějakými volbami pořád.  A i když Davida Ratha zatkli již před několika měsíci, i v jeho případě se takto hovořilo. Každopádně, pokud se tady zpochybňuje to, proč někdo není či je ve vězení nebo ve vazbě, spíš by mě zajímalo, proč tam není lobbista Roman Janoušek,“ uzavřela politoložka Vladimíra Dvořáková.

Pehe: Dvojí standardy na posuzování kauz veřejnost mohou rozhořčit

I podle druhého osloveného politologa Jiřího Peheho je třeba respektovat rozhodnutí soudu, pokud žijeme v právním státě. „Nevíme totiž, co v těch spisech soudce měl k dispozici, aby rozhodl,“ zdůraznil Pehe.

Sám však také připustil, že je logické to, že v lidech probouzí pochybnosti, že člověk, napojený na politické špičky, pohybující se volně po zahraničí, je propuštěn na svobodu. „Zde se opravdu pak nabízí otázky nad tím, jak je možné, že i když se u Davida Ratha nepodařilo prokázat, že by měl v zahraničí nějaký nemovitý majetek, a o Marku Dalíkovi se o tom, že má majetek mimo naší republiku minimálně spekuluje, a oba zde mají rodiny – tak David Rath je stále ve vazbě a Dalík do ní vůbec nešel. Pokud tedy může něco veřejnost rozhořčit, pak by to mohlo být právě to rozhodování ve dvojích různých standardech,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Pehe.    

Ani on se však neztotožňuje s náznaky Mirka Topolánka, že zatčení Dalíka souvisí s nějakým vnitřním bojem uvnitř občanských demokratů. „Neumím si dost dobře představit, jak by to totiž probíhalo,“ přiznal politolog.

Vyšetřovacím a justičním orgánům možná chybí diplomatický cit pro načasování

Na rozdíl od Vladimíry Dvořákové, on si jistých – dnes prý již skoro tradičních – akcí, objevujících se vždy před volbami, všímá. „Vždy pád dnů před volbami se tu objevují skandály a například lidé, podezřelí z něčeho dlouhá léta, se na pár dnů zavírají. To samozřejmě budí otázky, proč až nyní? Tradičně se dostávají na veřejnost i různé kompromitující informace, které se však mnohdy ani nepotvrdí – viz například takzvaná Kubiceho zpráva,“ připomněl ParlamentnímListům.cz Jiří Pehe.

Podle něj přes to vše, co se dá považovat za negativní jevy, mohou Češi vnímat i jisté signály pozitivní. „Zdá se, že justice si začíná troufat i na velké ryby a sahat do vysokých míst. Ovšem možná, že těmto orgánům dosud chybí diplomatický cit pro správné načasování. To by bylo stále lepší, než to, že by  justice či policie pracovala na politickou objednávku,“ konstatoval závěrem politolog Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…