Půjde ČSSD s Babišem do vlády? Velmi zkušený expert si skládá fakta a má téměř jasno

12.05.2018 15:10

POLITOLOGOVÉ Světový unikát v Česku, aneb to tu ještě nebylo a svět neviděl – levice podporující miliardáře! Ustojí ČSSD ve vnitrostranickém referendu vládu s ANO a postaví do čela „svých“ resortů zajímavé tváře? V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček provádí exkurz do nedávné historie, kdy se Vladimír Špidla vehementně snažil, aby sociálnědemokratickým kandidátem nebyl Miloš Zeman, ale realita byla opačná. Malé strany nenacházejí svoji tvář, ba co více, narážejí na „nezničitelného“ Kalouska. Komu bude nová vláda vyhovovat, je KSČM. A Piráti? Ti jedou na svojí vlastní vlně, nerozhází je akce antibabiš a získávají body především u mladých.

Půjde ČSSD s Babišem do vlády? Velmi zkušený expert si skládá fakta a má téměř jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. máj s ČSSD na Střeleckém ostrově. Předseda Jan Hamáček rozdával růže, moderoval Jan Antonín Duchoslav a na podiu zazpíval i Jiří Helekal

Úvodní otázka samozřejmě směřuje k Andreji Babišovi a jeho spojenectví s ČSSD, které stále ještě není de facto jasné, protože se čeká, jak se vyjádří členové sociální demokracie při referendu.

Do velké míry je to otevřené už jen z prostého důvodu, že sama sociální demokracie je nyní roztříštěná, nedominuje tam nějaký pevný jednoznačný pohled, zdali do vlády ano, nebo ne. Navíc celou tuto otázku budou řešit referendem, které také vlastně příliš nevyužívají. Takže nikdo pořádně neví, jak vlastně delegáti zareagují.

Dám jenom příklad z předchozích zkušeností, abychom si uvědomili, jaké je to krajně nejisté a komplikované. Kdysi ČSSD udělala referendum i se zapojením veřejnosti, aby si vybrali kandidáta na prezidenta. Vladimír Špidla dělal vše pro to, aby to nebyl Miloš Zeman – ale byl to Miloš Zeman. Tak se to přemlčelo. Pak tady bylo referendum, kdy se řešily kvóty pro ženy na kandidátky a dopadlo to tak, že sociální demokraté nejen fotili, že hlasují, ale dokonce se fotili, jak hlasují.

To referendum se stalo součástí mocenského boje. Není vyloučeno, že i teď bude součástí jisté mocenské války, s tím rozdílem, že jednak udělá hodně to, že se celý měsíc bude spekulovat, jak sociální demokraté rozhodnou a že mají odpovědnost za vládu. To možná některé povede k tomu, že buď nepřijdou, anebo že podpoří vstup sociálních demokratů do vlády.

Další důležitý moment je ten, a Andrej Babiš si to velmi dobře uvědomuje, že vytvořil programové prohlášení se sociálnědemokratickým programem. Pro sociální demokraty tedy bude složité odmítnout sociálnědemokratické priority. Takže se dá čekat, že toto může nahrávat souhlasu se vstupem do vlády. A poslední věc, která do toho bude také silně promlouvat, až se objeví těch pět jmen a ukáže se, za jaká křídla, za jaké frakce jsou a jak umějí ti dotyční kandidáti na ministry lobbovat u svých spolustraníků.

V neposlední míře, těžko říci jestli nejdůležitější, ale jistě jeden z nejdůležitějších argumentů bude – a Andrej Babiš si to uvědomuje, a proto již s tím cíleně pracuje – bude vyhrožování předčasnými volbami. U některých členů ČSSD může vzniknout obava, že by sociální demokracie byla zase jenom slabší, než byla při posledních sněmovních volbách minulého roku.

Když to tedy shrnu, myslím si, že sice s menším rozdílem, ale spíše bych řekl, že delegáti sociální demokracie řeknou ano vstupu do vlády Andreje Babiče.

Komu to více prospěje, či kdo na tom získá větší politické body? A propos, není to úplně poslední, takzvaná labutí píseň sociální demokracie? Vždyť přece víme, jak to dopadlo ve velké koalici?

Řeknu vám to takto: I kdyby zůstala mimo vládu, v opozici, tak to bude velmi krušná a náročná cesta. Protože ta je postavena na několika předpokladech: Že budou mít výrazné tváře, že ty „tváře“ budou pracovité a že budou popularizovat svoji práci, politiku na priority sociální demokracie. Zatím, když se podíváte, co od toho října sociální demokracie ve Sněmovně předvedla, tak jsou to zatím jenom personální spory, přetahovaná, boj frakcí a de facto žádné zásadní téma se neobjevilo ve prospěch jejich voličstva a jejich občanů.

Tím chci říci, že sociální demokracie, pokud půjde cestou, že si do vlády nenominuje výrazné osobnosti, které jsou schopné srozumitelně a atraktivně prezentovat své priority, tak nemusí sociální demokraté tratit ani v situaci, že to bude vláda se štikou. Prostě Andrej Babiš je aligátor, je to štika, dravec, ale bude pod premiérským tlakem, a může to být postaveno na tom, že budou opravdu viditelní. Ono býti bezbarvou opozicí mezi dalšími osmi politickými stranami, tak se jim může stát, že budou tratit mnohem více. Když komunisté se snaží svá témata prosadit do vlády a nenést odpovědnost za vládu.

... a to je právě další otázka. Ten, kdo se bude asi nejvíce smát, bude určitě KSČM?

Dá se to tak říci, protože i přes ten velmi mrzký, špatný volební výsledek, který zaznamenali, budou mít své lidi v klíčových státních podnicích, v dozorčích radách, v podřízených organizacích ministerstev, na ministerstvech a budou mít stále možnost kontrolovat činnost vlády a nevázat se jí.

Ale samozřejmě budou pod tlakem, aby vyargumentovali to, že podporují miliardáře. To je naprostý světový unikát, aby levicová strana, jak říkají „autentická, protestní levicová strana“, podporovala miliardáře. Ale pokud si to ustojí v podobě toho, že si budou prosazovat své priority a budou aktivní, tak mohou získat.

Pro ně by byla jediná nebezpečná varianta, a to, kdyby byli ve vládě. To by je mohlo oslabit a poškodit. To se ostatně stalo jejich kolegům v Itálii nebo ve Francii. To je ta lekce z Mitterranda. Ale být nějakou vzdálenou opozicí pro ně není vyloučené. A není nutně špatné.

Vy jste mluvil o unikátu. Svým způsobem i sociální demokracie, která je nalevo nebo mírně nalevo, bude podporovat miliardáře a podnikatele, a pravice zůstává stranou v takzvané demokratické opozici…

Je to tak. Běžně se toto ve světě nevidí.

Anketa

Kdo byl nejhorším ministrem obrany?

hlasovalo: 6360 lidí

A co malé strany – TOP 09, Starostové, KDU-ČSL... Nebude to také jejich labutí píseň, nedostanou se zcela do úplných marginálií?

Je to pro ně hodně těžké, protože se jim stále nedaří přicházet s pozitivními tématy a zůstávají pouze na úrovni antibabiš, což je málo a špatně. Jim se bude dařit podle toho, jak budou schopny spolupracovat a případně zvažovat nějakou variantu volební koalice před dalšími volbami, a zároveň i podle toho, jak se bude dařit ekonomice a tím pádem i domácnostem. Když by ekonomika oslabovala a domácnostem bylo hůř, tak je možné, že někteří se začnou poohlížet po antibabišovských stranách.

Ale primárně je pro ně důležité si vyřešit Miroslava Kalouska a nové tváře, protože stále TOP 09 rovná se Miroslav Kalousek, a to je špatně, to je ve veřejném mínění poškozuje. A hlavně přijít s pozitivním programem, přijít s novými náměty, nápady, které by znamenaly zlepšení kvality života občanů a jsou pro některé voliče atraktivní, aby mohli dál naslouchat Starostům, lidovcům a TOP 09. Ale zatím jsou ve velmi složité situaci a nedaří se jim vybřednout z formalit.

Zvláštní pozici mají Piráti, kteří samozřejmě mají povícero hlasů, ale také nejsou mnoho slyšet, pokud se to tedy netýká různých peripetií, které měli tu s Andrejem Babišem, tu se sociálními demokraty. Co tedy říkáte Pirátům, kteří jsouvelcía taková poněkud mlčící skupina?

Piráti zatím profitují na tom, že se nepřidali k nikomu. Že nejsou automaticky antibabiš, ale nejsou ani Babiš. Daří se jim prezentovat, že jsou jinou stranou, jinou generací politiků a u toho oni potřebují zůstat. Potřebují zůstat u neotřelých řešení, originálních nápadů, nesmějí propadnout politikaření, potřebují zůstat široce rozkročeni a potřebují tak trochu fungovat, když to řeknu zjednodušeně, jako Hnutí 2018. To znamená, stavět na tom, co fungovalo u Babiše a co některým zevšednělo a je atraktivní pro mladší voliče. To je jejich klíčová role – nenechat se vlomit ani k Babišovi, ani ke Kalouskovi, a hlavně nepropadnout politikaření. Ono je to samozřejmě náročné, být středovou silou, ale není to nezvládnutelné, a pokud se jim to podaří udržet, budou bodovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…