Radikalismus a národovectví mohou být pro některé politiky velmi lákavé. Politolog Jelínek zděšeně říká i nečekaná jména

25.01.2015 5:31

Na vlně protiislámských nálad plují i hlavní české politické strany, ale nejjednoznačněji se touto cestou podle politického analytika Lukáše Jelínka vydala ODS. Předpoklady k tomu má už z dob předsedy Václava Klause, který měl tendenci k národoveckému či nacionálnímu tónu sklouzávat. Nyní by se toto téma mohlo stát i součástí diskuse, zda Petr Fiala v jejím čele není slabým lídrem a zda ho nenahradit političkou s nejostřeji řezanými názory uvnitř ODS, Janou Černochovou.

Radikalismus a národovectví mohou být pro některé politiky velmi lákavé. Politolog Jelínek zděšeně říká i nečekaná jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Lukáš Jelínek

Protiislámské nálady, debaty o imigrantech a pomoci uprchlíkům nerezonují jen v české společnosti, ale pochopitelně i na politické scéně, v níž sílí tendence se na radikálních názorech také přiživit. "Při způsobu fungování českých politických stran je to přirozené. K tomu dodávám bohužel. Protože je velmi jednoduché se přihlásit k této radikální agendě, na níž veřejnost velmi snadno slyší. Než by politické strany důsledně vysvětlovaly otázku přistěhovalectví nebo multikulturalismu, tak často volí pohodlnější cestu," uvádí pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek, politolog Masarykovy demokratické akademie.

Všímá si toho, že zatímco většina hlavních politických stran s radikálními názory jen lehce koketuje, tak nejjednoznačněji se touto cestou vydala ODS. "Občanská demokratická strana má jisté předpoklady, které do ní vložil už kdysi dávno coby předseda Václav Klaus, jenž míval tendenci sklouzávat k hodně národovecké nebo lehce nacionální vlně. A to se potom v pozdějších letech prolínalo politikou ODS. Když dnes občanští demokraté marně hledají téma, se kterým by si veřejnost stranu spojila, když mají potřebu odlišit se od TOP 09, když mají potřebu zažehnat nebezpečí poklesu volebních preferencí pod pět procent, tak evidentně po tomto tématu velmi vděčně sáhli," konstatuje Lukáš Jelínek.

Protiislámské téma může v ODS akcelerovat hledání silnějšího lídra

Je přitom přesvědčen, že se ho občanští demokraté nebudou chtít jen tak snadno vzdát. "To může ale nakonec vést k tomu, že ostatní strany, možná s výjimkou Úsvitu přímé demokracie, raději koketování s tou nacionální nebo xenofobní politikou opustí, protože nebudou chtít být v jednom houfu s občanskými demokraty. Takže svým způsobem se ODS může tím, že se k tomuto tématu sama takhle výrazně přihlásila, zasloužit o to, že ty ostatní strany budou tomu povyku proti imigrantům a dalším podobným projevům podléhat hůře nebo pomaleji," míní politický analytik.

Tragické události v Paříži a vzedmutá vlna protiislámských nálad může umožnit zviditelnění těch, kdo touží hrát si na silné politiky s ráznými názory, kteří nabídnou řešení. "Nerad bych hovořil o tom, že je zde velké množství českých politiků, kteří této protiislámské rétorice podléhají. Nenapadá mě o moc širší okruh lidí, než je pan Okamura a politici Úsvitu nebo než je paní Černochová či Petr Fiala. Ale třeba uvnitř ODS to může být docela zajímavé, protože se spekuluje už několik týdnů a měsíců o tom, jestli náhodou v čele občanských demokratů není Petr Fiala slabým lídrem," upozorňuje Lukáš Jelínek.

Úsvitu by pomohla integrace malých radikálních stran

Domnívá se, že by v ODS mohla probíhat soutěž, kdo bude výraznějším politikem, kdo bude používat silnější slovník než Petr Fiala a kdo by mohl být jeho vyzyvatelem na příštím volebním kongresu. "O tom, že by to mohla být paní Černochová, se hovořilo už dávno před těmi pařížskými tragickými událostmi. Myslím si, že vůbec není náhoda, že právě ona se v současnosti začíná profilovat jako politička s nejostřeji řezanými názory uvnitř ODS. Toto téma jí může pomoci spíš než Tomio Okamurovi, který bude dlouho vnímaný jako zástupce určitého krajního a ne úplně důvěryhodného politického proudu," vysvětluje politolog.

Tomio Okamura by z této atmosféry mohl těžit, pokud by se Úsvitu podařilo integrovat malé radikální strany. "Třeba Českou Suverenitu, která před týdnem pořádala tu demonstraci na Pražském hradě. Nebo kdyby se nějakým způsobem podařilo navázat spolupráci s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Ale pokud k něčemu podobnému nedojde, tak si myslím, že pořád bude mít větší šanci na té vlně plout už etablovaná ODS, zvlášť když se Jana Černochová ukazuje být poměrně výraznou političkou. A vůbec bych nebagatelizoval tu možnost, že třeba právě toto politické téma by mohlo pomoci jejímu výraznému politickému vzestupu," říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Iniciativa IVČRN má prý spřízněné duše ve všech hlavních stranách

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

Na druhou stranu si myslí, že kdyby chtěli politici prokázat svůj skutečný politický talent, tak by měli především v důležitých okamžicích dokázat plout i proti proudu veřejného mínění. "Protože ten, kdo pluje s proudem veřejného mínění, zdaleka nemusí být silný jedinec, ale může to být i někdo, kdo je pohodlný nebo líný," upozorňuje politický analytik. Zástupci iniciativy "Islám v České republice nechceme" se ale chlubí tím, že ve všech stranách, od komunistů po TOP 09, jsou lidé, kteří to vidí stejně jako oni. "Možné to je. Kdybychom si rozebrali názory jednotlivých poslanců za tyto strany na nějaká témata, která se objevovala už v minulosti a na kterých mohli dosvědčit určitou míru své vlastní xenofobie, tak bychom určitě takové poslance našli," myslí si Lukáš Jelínek.

Nejsou to však podle něj lidé, kteří by zatím zásadně ovlivňovali chod těch politických stran, aby to byl jejich stěžejní politický program. "Když se tím chlubí, tak neuvádějí konkrétní jména, protože se bojí, že by takoví lidé mohli být ve svých vlastních stranách ostrakizováni nebo že by mohli mít problémy. To, že v politice jsou a že takové lidi najdeme všude, to je jasné. Ale důležité je, která strana bude mít tu odvahu, spíš bych řekl drzost, tato témata uchopit do svého politického programu. V takové podobě, jak by si to představovala iniciativa IVČRN, to však strany jako TOP 09, sociální demokracie nebo komunisté neudělají," tvrdí politolog.

Čeští muslimové nemají důvod být frustrovaní jako stejná populace ve Francii

Jak dlouho budou moci politici hrát protiislámskou kartu, záleží na tom, zda bude tato atmosféra něčím přiživovaná. "Jestli budou pokračovat teroristické akce v cizině a jestli se neobjeví nějaká třeba i vykonstruovaná aféra, která by se týkala muslimů v České republice. Kdyby se zase objevila nějaká kontroverzní kniha nebo by se začalo hovořit o kontroverzních výrocích některých představitelů islámu v České republice nebo by se začalo hovořit o tom, že se tady formuje nějaká radikální, byť třeba jen názorová, islámská skupina. A můžeme být i oběťmi nejrůznějších provokací," uvažuje Lukáš Jelínek.

Pokud ale k ničemu ze zmíněného nedojde, očekává politolog, že se situace může vrátit do kolejí před pařížským masakrem. "Je určitá šance, že by to téma mohlo v České republice utichnout, protože přece jen islám nebo přistěhovalectví nejsou žhavým problémem České republiky. Když se s odstupem od těch pařížských událostí máme čas se seznámit s tím, kdo se v České republice hlásí k islámu nebo kdo jsou čeští muslimové, tak zjišťujeme, že jsou to převážně lidé, kteří se sem s rodinami dostali ještě za období vlády komunistů, že byli na české území velice cíleně přivedeni v rámci mezinárodní spolupráce a že se často jedná o lékaře, inženýry, techniky, vědce, tedy lidi, kteří nemají důvod být frustrovaní jako islámská populace ve Francii," vysvětluje politolog.

Radikalismu vůči islámu nemusíme být v Česku vůbec svědky

Dalším důvodem, proč toto téma nemusí politikům jako působivé vydržet dlouho, je i to, že u nás nejsou muslimové početnou skupinou mezi nezaměstnanými a nemají proto potřebu radikalizovat se ze sociálních důvodů. "Přitom to bývá vždy tou hlavní příčinou i těch násilných nepokojů. V této situaci Česká republika není a když zvolí odpovědnou imigrační politiku, tak ani být nemusí. Máme šanci se nedostat do těch problémů, ve kterých třeba v současnosti je Francie. Roli hraje i to, že jsme zemí, která nikdy neměla kolonie, ani nikdy nebyla tak geograficky blízko islámskému světu," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

"Takže si myslím, že radikalismu těch nálad vůči islámu nebo přistěhovalectví vůbec nemusíme být vůbec svědky, pakliže se něco mimořádného nestane. Toto téma pak může utichnout a může se třeba zase vrátit jako to klasické české téma vztahu k Romům. Protože já si myslím, že i tady to je pro českou společnost i pro české politiky problém, o němž neví, jak ho zpracovat. Myslím si, že se dá najít celá řada jiných takových témat, na kterých by politické strany mohly mít tendenci brousit svůj ostrovtip, nacionalismus nebo xenofobii," domnívá se politický analytik.

Důležité je, aby odpovědní politici dokázali jít proti náladám

Častou námitkou těch, kterým vadí protiislámské nálady, je ta, že naprostá většina lidí zná muslimy jenom z televize a přesto je odsuzuje nebo se jich bojí. "Samozřejmě, že latentní nálada ve společnosti se podle toho vytváří. Proto hovořím o tom, že je důležité, aby odpovědní politici dokázali jít proti náladám. Také mluvím o tom, že toto téma, když ustane v zahraničí, tak i u nás, protože my muslimy moc nepotkáváme, takže téma boje proti islámu může být čím dál slabší a slabší a neatraktivní. A že zůstane atraktivní jenom pro ty radikály, kteří se houfují třeba na různých sociálních sítích," očekává Lukáš Jelínek.

Podobně kdyby se vedla debata například o trestu smrti, tak se také začnou ozývat jeho vášniví zastánci. "Ale to ještě neznamená, že by trest smrti někdo v České republice obnovil. Jistě, že pro radikály to může být téma na libovolně dlouhou dobu, ale právě proto, že problémy s muslimy nebo s islámem známe hlavně z televize a často dokonce i z filmu nebo ze smyšlených příběhů, tak to může být jen tak dlouho atraktivní, dokud to nepřebije jiné téma, kterým by skutečně reálně česká společnost žila. Protože to téma neznáme na vlastní kůži, tak nám může z paměti nebo z mysli jako nějaký zásadní problém vyprchat," dodává politolog.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…