Řekněme si to otevřeně... Zúčtování s tím, co včera předvedli Babiš, Kalousek, ODS, lidovci a ČSSD. Vítěz je jasný a vládne všem

27.05.2015 7:07

Promarněnou příležitostí nazval politolog Jan Kubáček hlasování o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně. Ne kvůli výsledku, ten se vzhledem k početní převaze vládní koalice očekával, ale protože podle něj opozice nevyužila potenciál, který téma střetu zájmů majitele Agrofertu, vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, má. Samotný Babiš dle Kubáčka umně zastrašuje jak koaliční partnery, tak ODS. Pokud jde o ČSSD a KDU–ČSL, bylo vidět, že téma biopaliv je jim nepříjemné. Dle politologa se nedokázali obhájit a působili ustrašeně.

Řekněme si to otevřeně... Zúčtování s tím, co včera předvedli Babiš, Kalousek, ODS, lidovci a ČSSD. Vítěz je jasný a vládne všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek mluví o tom, že krást se nejen nesmí, ale i nemá

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Vedle klasického viditelného rétora Miroslava Kalouska označil politolog jako nejlepší dva řečníky v poslanecké diskusi Andreje Babiše a Karla Schwarzenberga. „Téma biopaliv zvládli nejlépe, Andrej Babiš pokud jde o zjednodušení, symboliku a odvedení pozornosti, Karel Schwarzenberg díky jistému nadhledu měl oproti ostatním velmi lapidární, symbolické a všeříkající vystoupení,“ zhodnotil včerejší mimořádnou schůzi pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček. Ale překvapilo ho, že TOP 09, ODS ani Úsvit, strany, které vyvolaly hlasování o nedůvěře, nepřevedly tematiku biopaliv do peněženky obyčejného občana. „Sice se mluvilo o tom, jak by ušetřené peníze mohly pomoci těm nejohroženějším, ale nikdo to nepřevedl na to, kolik ten rozdíl dělá pro občana, aby tomu každý běžný Čech rozuměl,“ uvedl politolog, v čem vidí největší chybu ze strany opozice.

Poslanci tří nekomunistických opozičních stran nevyužili šance

Na to, že šlo o první hlasování o nedůvěře této vládě, na to, že se dokázaly shodnout tři, v mnoha ohledech rozdílné politické strany, i vzhledem k tomu, že do diskuse příliš nezasahovali komunisti, nevyužili poslanci opozice šance na to, aby dostatečně vyprofilovali názor tří nekomunistických opozičních stran v situaci, kdy se blíží hlasování o registračních pokladnách. „To je další kyselé jablko pro Andreje Babiše, protože to není dobrá zpráva pro řadu jeho voličů,“ vysvětlil politolog. Vytýká jim, že se měli obracet na váhavé voliče, kteří potřebují populárně vysvětlit, v čem demokratická opozice vidí zásadní problém. „Občas jsem měl pocit, že mluví jen pro sál, pro své nejbližší, ale ne pro cílovou skupinu, pro voliče, protože nepoužívali jednoduché symbolické příměry, kterým mají lidé šanci porozumět,“ konstatoval Kubáček, že naopak vystoupení Babiše bylo lekcí zejména pro předáky opozičních stran. Babiš podle něj dokázal odvádět pozornost, utíkal od nepříjemného tématu, své vystoupení pojal adekvátně, jak potřeboval, a to zvládl s přehledem. Jeho vystoupení mělo podle Kubáčka hlavu a patu, odehrál, co chtěl odehrát, strhl na sebe pozornost, kterou potřeboval. „Jestli někdo mluvil ke svým voličům, tak to byl Andrej Babiš,“ dodal. Navíc podle něj mluví lidově, srozumitelně, protože si uvědomuje, že jeho oponenti přešli mnohdy do polititštiny a velmi často tomu, co říkají, sami nerozumějí.

Pán domu – Petr Fiala – svůj dům dostatečně nehájil

Politologovi na vystoupení předsedy ODS Petra Fialy ve Sněmovně chybělo potřebné zestručnění argumentů a jejich převedení do optiky malých čísel a peněženky obyčejného člověka. „Nebránil se proti Babišově kritice všeho, co se událo za posledních pětadvacet let, i když Babiš sám v tom systému, jak rád říká ‚prohnilém‘, velmi úspěšně fungoval. Je zajímavé, že nikdo mu nedokáže kontrovat,“ upozornil na chyby Jan Kubáček. Až prý na některé řadové poslance ODS, kteří v souboji argumentů byli hrdinnější než jejich předseda, ač on v té době neměl žádnou stranickou vazbu s ODS. „Přesto nedokázal vracet Babišovi ataky na ODS a v podstatě mlčel. Jeho kolegové reagovali na Babiše, vyzývali ho, aby mluvil konkrétně o tom, kde byly problémy, když všechno paušálně odsuzuje, aby jmenoval a podal trestní oznámení. Prostě hájili barvy,“ dává do kontrastu Kubáček, že předseda ODS mlčel, i když je novou tváří ODS, takže by měl logicky právo se vymezovat, žádat doložení věcí, prostě měl by prý jako pán domu svůj dům hájit.

Dravý bezohledný byznysmen se chová stejně i v politice

A toho naopak využil Andrej Babiš, který umně odváděl pozornost, mluvil jednoduše, srozumitelně, v symbolech, což na hlasování o nedůvěře vládě patří a objevuje se na mnoha schůzích evropských parlamentů. Majitel Agrofertu, o kterém se mluví jako o dravé, bezohledné štice v byznysovém rybníku, se podobně chová i v politice. Zdá se, že i tam si bere, co chce, a nikdo tomu nedokáže zabránit. „Je vidět, že Andrej Babiš velmi umně pracuje s tím, že má podchycenou velkou část mediálního světa a umí velmi dobře pracovat s fakty a dojmy,“ poukazuje politolog na to, že Babiš si umí vybrat, co je pro něj důležité. Nejdůležitějším bonusem pro něj je díky vlastnictví řady médií skutečnost, že se o některých věcech nepíše, že se nedávají do správných souvislostí. „Řekněme si otevřeně, kdyby se jen desetina věcí, které se odehrávají v České republice ve vztahu k jeho firmám, jeho vlivu a moci, odehrávala v zahraničí, tak už tato vláda není a takový politik by dávno nemohl v politice fungovat, pokud by se nerozešel velmi zásadně s ekonomickým světem,“ prohlásil politolog. A kdyby se v minulosti v podobné situaci ocitl někdo jiný, média by to naprosto neakceptovala. „Dnes mlčí, protože Babiš má velkou část médií na své straně. I díky majitelům, kteří chtějí být účastni ekonomického života a chtějí obchodovat se státem, kde je Babiš velmi vlivným a mocným,“ upozornil na další fakt, který majiteli Agrofertu pomáhá v mediálním světě.

ČSSD a lidovci: nevyděste nám Babiše, ať neopustí vládní koalici

Ale podle Kubáčka se včera v dolní komoře nevyznamenali ani premiér, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a šéf KDU–ČSL Pavel Bělobrádek. Bylo prý vidět, že se prali s tematikou střetu zájmů Andreje Babiše, že je jim to téma nepříjemné, ale nebyli schopni obhájit, proč vláda minulý týden o prodloužení podpory biopaliv rozhodla a co je cílem. „Od premiéra jsem očekával vedle toho, že zhodnotí vládu, dosavadní výsledky a svoji premiérskou misi, což předvedl, že přinejmenším téma uchopí z pohledu zemědělství, dlouhodobější strategie, ale celé to bylo vedeno, stejně jako u Bělobrádka, hlavně obavou nevyděste nám Andreje Babiše, ať neopustí vládní koalici,“ kroutí hlavou politolog.

Nesčetná variace na střet zájmů Andreje Babiše už podle něj začíná působit tragikomicky, protože čím víc mluví tito pánové o tom, že šéf hnutí ANO je v situaci, která je dlouhodobě neakceptovatelná a není vhodná a výhodná pro voliče a stát, nabízí se otázka: co s tím tedy, pánové, hodláte dělat? Proč premiér nekoná a nesjedná pravidla hry? „V tom to bylo zvláštní, že si oba pánové s tématem střetu zájmů nevědí rady. Upozorní na to, jako třeba na svých stranických sjezdech, ale tím to končí,“ kritizuje Kubáček, protože to podle něj nepůsobí dobře na voliče. Ten si řekne, pokud je to vážné, měli by konat, nebo je to jen hnidopišská popichovaná, která zbytečně komplikuje vládnutí. A tomu samozřejmě velice rád přitakává Andrej Babiš. Kubáčkovi připadá zvláštní, že se tedy ČSSD i KDU–ČSL tohoto tématu drží, že se nevěnují jiným argumentům, nebo proč svým cílovým skupinám jakoby cynicky rovnou neřeknou, že za toleranci střetu zájmů budou vyjednávat tyto a tyto požadavky. A zbývající členové vlády buď mlčeli, nebo působili značně ustrašeně. Není to však pochopitelné v situaci, kdy si jsou střetu zájmů u ministra financí vědomi, ale musí ho jako koaličního partnera hájit? „Racionální důvody by velely nevystupovat, nebo mluvit o tématech, která se dají obhájit,“ radí politolog, jak se prekérní situaci vyhnout.

Babiš zastrašuje pravici i sociální demokraty

Babiš si uvědomuje, že velká část kabinetu se bojí, že ANO vládu opustí a vláda padne. Pamatují si dobře, že prezident Miloš Zeman prohlásil, že příští šanci na sestavení vlády by dal druhému v pořadí – Andreji Babišovi. Babiš je tak na koni: navíc vidí, že jeho preference jsou stále stejné, jako byly v době předčasných voleb. Kromě toho se ukazuje, že umí zastrašit pravici neustálým poukazováním na minulost a s řadou sociálních demokratů má zase bezprostřední zkušenost z doby, kdy byl významným lobbistou a měl velmi úzké vztahy na ČSSD. „Zkrátka zastrašuje, velmi umně s tím pracuje, nutno dodat, že rétoricky velmi zdařile,“ vysvětluje Jan Kubáček, proč voliči Babišovi stále věří a tradiční politické strany se chovají téměř jako uhranuté.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…