Rozhovor na skutečně prezidentské úrovni. Takový by se dnes ČT asi nepovedl. Expert sledoval před polednem Zemana v televizi a toto nám k tomu řekl...

29.11.2015 18:18

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Prezident Miloš Zeman v neděli před polednem promluvil k národu v televizi Prima a jejím tradičním diskusním pořadu Partie. Podle mediálního analytika Jiřího Mikeše to byla dobrá volba a ze spolupráce televize, která neměla potřebu si s prezidentem vyřizovat účty, a prezidenta, který novináře nepeskoval, vznikl zajímavý a lze říci dokonce státnický rozhovor. Analytik Mikeš má velké pochybnosti, že by dnes podobný rozhovor dokázala vyrobit Česká televize.

Rozhovor na skutečně prezidentské úrovni. Takový by se dnes ČT asi nepovedl. Expert sledoval před polednem Zemana v televizi a toto nám k tomu řekl...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na shromáždění k výročí státního svátku 17.listopadu na Albertově

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman stál na jednom pódiu s Martinem Konvičkou?

7%
93%
hlasovalo: 25558 lidí

Prezident Miloš Zeman vystoupil v neděli v diskusním pořadu televize Prima Partie. S moderátory Terezií Kašparovskou a Tomášem Hauptvogelem hovořil nikoliv jako tradičně ve studiu na pražské Palmovce, ale v lánském zámku.

Pro ParlamentníListy.cz zhodnotil debatu mediální analytik z Vysoké školy ekonomické. Podle něj dokázala TV Prima připravit rozhovor „na prezidentské úrovni“. „Bylo to ze strany moderátorů objektivní, nezaujaté, rozvážné. U obou moderátorů bylo vidět, že mají k prezidentovi profesionální respekt. Hlavně bych však ocenil, že kladli skutečně promyšlené otázky,“ myslí si Mikeš.

Kvalita moderátorů se podle něj projevila velmi specifickým způsobem. „Všiml jsem si, že prezident je vůbec nepoučoval, ani k nim neměl žádné připomínky, což se v rozhovorech s Milošem Zemanem opravdu nestává,“ říká Jiří Mikeš pro ParlamentníListy.cz.

„Diváci viděli, že se dají dělat rozhovory s Milošem Zemanem, když se na to televize připraví a redaktoři nedávají průchod své zaujatosti,“ dodal. Televize Prima prý vkusně respektovala prezidentskou důstojnost i období adventu.

A nakonec si Mikeš dovolil kacířskou myšlenku, že pokud by prezident dával rozhovor veřejnoprávní České televizi, nejspíš by na takové úrovni neproběhl. Tam by podle něj moderátoři nebyli schopni přistoupit k prezidentovi s takovou kombinací respektu a profesionality, už kvůli množství minulých sporů s Milošem Zemanem z dob prezidentských i předprezidentských.

Možná i proto podle něj prezident volí pro rozhovory jiná média, než jsou ta veřejnoprávní. „A dnešek ukázal, že pan prezident možná nedělá tak špatně, že se ČT vyhýbá,“ uzavřel Mikeš.

Pokud jde o odpovědi prezidenta, i tam byl mediální analytik spokojen. „Nemlžil, odpovídal srozumitelně, a podle mě i přesvědčivě,“ myslí si Mikeš. Prezidentovo vystoupení podle něj museli ocenit především lidé nepatřící ke straně „pražské kavárny“, kteří si naopak i v tomto pořadu mohli najít momenty, jež budou připomínat, a na prezidenta kvůli nim útočit.

Musíme střílet na mozek, ne na ocas

V pořadu prezident s moderátory rozebíral zejména zahraničněpolitické otázky. Prezident hovořil o boji s Islámským státem, o podivnostech ve vztahu k Rusku, ale též o tom, jak byl kritizován za svou návštěvu Číny, a nyní byl čínský prezident královsky přijat například ve Velké Británii.

„Novináři mě kritizovali, když jsem letěl do Číny, ale když se britská královna projela v kočáru s čínským prezidentem, bylo ticho. Mnozí západní politici dělají to, co jsem já udělal rok předtím,“ poznamenal prezident.

Pokud jde o válku proti Islámskému státu, prezident odmítl uvažovanou pozemní operaci. Použil k tomu metaforu boje s dinosaurem, kterým podle něj ISIL nepochybně je. A dinosaurovi podle něj nemá smysl útočit na ocas, což by byl tento případ. „Pozemní operaci pokládám za nerozumné řešení, jsem pro to, abychom islámskému dinosaurovi stříleli do mozku,“ vysvětlil. „Žádná armáda, ale potřebujeme drony, helikoptéry a commandos, tedy úderné oddíly, které eliminují vůdce Islámského státu,“ vysvětlil později svou strategii.

O ZEMANOVU ROZHOVORU SI PŘEČTĚTE ZDE

Prezident také odmítl vyvozovat nebezpečí z toho, že nás islamisté zařadili do „koalice ďáblů“. Připomněl, že do ní patří celkem šedesát zemí, z členských států NATO všechny. Proto si nemyslí, že by nám kvůli tomu hrozil například teroristický útok. „Pokud je v té koalici šedesát států, tak bych si spíš kladl otázku, kdo tam není. A teroristé předvedli dobrou znalost vlajek států, ale to je tak všechno,“ okomentoval teatrální vyhlášení koalice, při kterém aktivisté ISIL defilovali s vlajkami „ďábelských“ států.

Celkově prezident zdůraznil, že bychom se neměli nechat ovládat svým strachem. Jinak prý skončíme u takových absurdit, jako že budeme zakazovat vánoční stromečky nebo vepřové. V této souvislosti si prezident pohrál i se svým kritizovaným sklonem k vulgarismům, když řekl: „Existuje na to jeden výraz, který mám ale zakázáno použít, tak jen naznačím. Je to předpo... a dál už nebudu pokračovat.“ „To se těm lidem na vesnici určitě bude líbit,“ myslí si analytik. „Jiní politici říkají daleko horší slova,“ dodal. Zeman si podle něj v tu chvíli uvědomil, že nemá zapotřebí si přidělávat další problémy, a tak to radši obrátil ve vtip.

Jiřímu Mikešovi na dramaturgii pořadu trochu vadilo, že se příliš točila kolem zahraniční politiky a diplomatických vztahů, ke které se prezident Miloš Zeman i jinak vyjadřuje nejčastěji. „Mohlo to být více o ekonomice, anebo třeba o tom, jak vidí civilizační budoucnost světa, to by takovému prezidentskému interview slušelo,“ myslí si analytik Mikeš. „Ta vlna světové politiky se valí pořád a prezident už své názory vysvětloval mnohokrát. Tohle mohli trochu ubrat,“ dodává Mikeš.

Prezident se také rozhovořil o islámské věrouce, o které se prý nechal poučit „od jednoho učence“. Připouští, že existují i umírněné formy islámu, ale i ty jsou podle něj v jednadvacátém století velmi těžko akceptovatelné. Například v tom, že svědectví žen nemá u soudu stejnou hodnotu jako svědectví mužů.

Pokud jde o uprchlíky, prezident prý rozhodně nepatří mezi „vítače“. Do této skupiny zařadil z politiků například ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera nebo jeho kolegu z resortu spravedlnosti Roberta Pelikána. I premiér Sobotka podle něj patří k této skupině, když podle prezidenta tvrdí, že neexistuje souvislost mezi uprchlickou vlnou a terorismem. „A já tvrdím, že existuje,“ vysvětlil prezident.

„Vím, že pan premiér na jedné tiskové konferenci říkal, že jsem souhlasil s migrační politikou naší vlády, ale bohužel to není pravda,“ dodal Zeman. Prezident prý protestoval proti tomu, že se ČR nepřipojila k žalobě Slovenska na schválený systém kvót. „Byl to podraz... a my bychom neměli dělat podrazy, protože každým takovýmto podrazem se oslabí Visegrádská čtyřka, která by v EU mohla hrát významnou roli,“ dodal Zeman. Jiří Mikeš oceňuje, že prezident se k této otázce dokázal vyjádřit jednoznačně. „Svým způsobem je dneska odvážné říct, že jsme toho slovenského bratra neměli takto potopit,“ oceňuje.

Pokud jde o premiéra Sobotku, Zeman pohovořil i o své zkušenosti s jeho fungováním. Jednou mu prý říkal, že by se možná dalo uvažovat o zmírnění sankcí proti Rusku, a premiér se nezmohl na více, než že pokrčil rameny. „Premiér Sobotka je člověk, který jde nerad do konfliktu,“ zkonstatoval. Zná prý několik politiků, kteří by určitě byli razantnější. Ale nechce je jmenovat, protože by to pro ně znamenalo polibek smrti.

Mikeš se prý líčení Sobotkova krčení rameny od srdce zasmál. „Zeman ho vnímá jako starší, zkušený člověk, který se premiérovi, jenž si navíc v praxi moc nepobyl, snaží radit,“ myslí si. Není to prý poprvé, Mikeš si povšiml, že Zeman při kritice Sobotky často používá slova jako „klukovské rozhodnutí“. Toto poučování mladších staršími ale podle Mikeše není Zemanovou specialitou, často se tak chovají i jiní politici.

Nebezpečí před branami

Prezident se poté zamyslel: „Víte, Češi mají holubičí povahu, což také znamená, že reagujeme na nebezpečí až tehdy, když je těsně před našimi branami. A bohužel nebo bohudík, záleží, jak to vezmete, to nebezpečí už je před našimi branami. Většina naší společnosti už si to uvědomuje, ale čeští politici se asi probudí až tehdy, když nebezpečí projde našimi branami.“ On sám prý vnímá, že lidé mají z invaze běženců strach. A prezident přiznal, že jej do značné míry sdílí. Zdůraznil, že sám považuje běženeckou krizi za organizovanou invazi.

V průběhu pořadu prezident neodolal ani jednomu rýpnutí do svých tradičních oponentů, když byl tázán na svůj postoj k novinářům. „Novináři oslavují pseudointelektuální elitu z ‚pražské kavárny‘, ale nebudu nikoho jmenovat. Podle mého názoru to jsou lidé, kterým jde o vlastní zviditelnění,“ dodal prezident. Novinářům vytkl, že se prý příliš málo zajímají o ekonomickou diplomacii, kterou on naopak považuje za důležitou službu pro naší zemi. „Tentokrát ten útok na svoje nepřátele provedl velice elegantně, nebylo to nic razantního, kromě toho, že jednou použil slovo ‚pseudointelektuálové‘,“ poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz Mikeš.

Nakonec se Miloš Zeman vyjádřil i k odcházení Karla Schwarzenberga, který v neděli na sněmu opustil funkci předsedy TOP 09. Prezident si do svého soupeře z druhého kola prezidentské volby rýpl, že odchází jako neúspěšný politik, což by nás ale prý nemělo přimět k tomu, že mu nebudeme přát důstojný odpočinek. „S panem Schwarzenbergem bychom se měli rozloučit s jistým lidským soucitem. Je to politik, který byl de facto neúspěšný, ale to neznamená, že bychom mu neměli přát dobré životní spočinutí a odpočinek,“ popřál prezident.

„S tím na něj ta druhá strana určitě vyrukuje, to je jasné,“ tuší Mikeš. „Schwarzenberg je pro ně ikona a on jim ji dal na vedlejší kolej,“ vysvětlil analytik. Podle něj by si ale Karel Schwarzenberg, a zejména jeho sympatizanti, měli konečně uvědomit, že prohráli. „Když chci hrát, tak musím umět prohrávat. Jako Angličané, kteří dokáží přiznat porážku. A ne soupeře pořád podrážet a okopávat, což pan kníže občas s oblibou dělá. A to nesvědčí o tom, že by uměl prohrávat,“ dodal.

Pak však Mikeš poznamenal, že s přiznáváním soupeřova vítězství mívá problém i prezident Zeman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…