Rudá vláda: Odborník vážně upozorňuje na slova lídra KSČM v debatě na ČT

08.10.2013 6:33

POLITOLOGOVÉ V pondělní předvolební debatě České televize ze Zlínského kraje se potkal Petr Gazdík (TOP 09) a někdejší předseda SPOZ a šéf kanceláře prezidenta Vratislav Mynář. Spolu s nimi zde o kriminalitě, bezpečnosti a stavu české policie diskutovalo dalších šest lídrů stran, kteří by podle volebního potenciálu v kraji uspěli. Překvapením byl názor exposlance KSČM Vladimíra Koníčka, který před kamerami otevřeně řekl, že si dovede představit koalici s ČSSD.

Rudá vláda: Odborník vážně upozorňuje na slova lídra KSČM v debatě na ČT
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Poslanec Vladimír Koníček

Alespoň to tvrdí politolog a historik Jan Bureš, který pro ParlamentníListy.cz debatu hodnotil. „Debata se mi celkově zdála velmi umírněná, v podstatě tam nebylo žádné téma, které by mohlo vyvolat nějaké velké rozepře. Kandidáti se snažili působit spíše uklidňujícím nebo konsensuálním dojmem,“ uvedl Bureš.

Konsensuální přístup Mynáře

Podle něj tento konsensuální přístup volil zejména Vratislav Mynář. „Několikrát zopakoval, že se s kolegy dokáže shodnout. Mám trošku pocit, že ta jeho strategie v debatě byla více méně taková, že si vždy vyslechl názory levicových kandidátů, čili ČSSD a KSČM, a poté v podstatě zopakoval jinými slovy podobný názor. Dokonce několikrát se tam zastal i bývalých vlád sociální demokracie. Snažil se působit nekonfliktně, vstřícně, protože samozřejmě SPOZ má dost značné množství problémů před volbami, kdy se objevují různé skandály o tom, jak se sestavovaly kandidátky a podobně. Takže se mi zdá, že spíše potřebují zahladit velmi rozpačitý dojem, který z této strany jde,“ pokračoval v hodnocení debaty Bureš.

„Mynář tedy vsadil spíše na klidnost, rozvahu, státnický přístup, ale problém tam je v tom, že jsme se nedozvěděli moc jeho skutečných názorů. Buď opakoval názory ostatních diskutujících, a nejvíc tedy levicových politiků. Jednou nebo dvakrát ho přistihli i na názoru, který nebyl opřený o realitu, kdy zkreslil data nebo přesné údaje,“ doplnil politolog.

Obratný a racionální Gazdík

Naopak Gazdík podle Bureše působil velmi racionálně a obratně. „Samozřejmě on má ale trošku jinou pozici, protože musí obhajovat fungování vlády, která skončila neslavně, a řada věcí, které vláda udělal, jsou těžko hájitelné. Gazdík se proto také snažil působit spíše umírněně, ale byl zdatnější v přesných datech. Dokázal racionálně ekonomicky uvažovat a poukazoval i na problém zadlužování státu a na to, že levice slibuje všechno všem. Gazdík dokázal velmi dobře vracet rány, které mu udělovali politici z levicového spektra,“ vyjádřil se odborník také k předsedovi hnutí Starostové.

Akce čisté ruce

Debata ale byla zajímavá i v několika jiných aspektech. „Dozvěděli jsme se podle mě dvě docela zajímavé informace, které můžou být nosné do budoucna. Jednak Mynář za SPOZ jasně potvrdil, že tato strana chce uskutečnit akci "Čisté ruce". Mají to v programu a hlásí se k tomu ve vztahu k Miloši Zemanovi, ale problém je v tom, že už Miloš Zeman to kdysi zarazil, protože se ukazovalo, že ve většině případů z kauz doby privatizace neexistují jasné důkazy a je velmi obtížné prokázat zločinecké úmysly,“ podotkl Bureš.

A dodal: „To nebylo tak, že by to nešetřila policie, ale i proto, že Zeman v minulosti a vlastně i dnes vystřelil nějaké rychlé a radikální názory a pak zjistil, že realita je složitější. A mě trošku překvapuje, že SPOZ, respektive Mynář se k tomu vrací, protože si myslím, že se můžou setkat s podobným neúspěchem. Jestliže se privatizační zločiny nepodařilo odhalit a odsoudit v době, kdy byl Zeman premiérem, tak se to těžko může podařit dnes po patnácti letech, kdy řada těch kauz je dávno promlčená nebo už nejsou důkazy,“ připomněl politolog.

Komunisté chtějí vládnout

Druhá věc, která ho podle jeho slov překvapila, je názor zástupce komunistů, poslance Koníčka, který otevřeně řekl, že si dovede představit koalici KSČM a ČSSD. Reagoval tak na slova svého předřečníka Antonína Seďu z ČSSD. Ten v části debaty věnované stavu policie prohlásil, že jeho strana chce přijmout zákon o vnitřní bezpečnosti, na základě něhož by vznikly standardy a jim odpovídající finance.

„To zní podobně, jak to říkal pan Koníček. Jste tedy ve shodě?“ zeptal se komunisty moderátor Jakub Železný, který pořadem provázel. „Nevím, co si pod tím představují sociální demokraté. Jmenuje se to stejně, takže možná to bude i jeden ze styčných bodů příští koaliční vlády,“ odpověděl Koníček, za což mu publikum v sále zatleskalo.

„Dosud jsem měl pocit, že komunisté vlastně ani neusilují o to být přímo ve vládě, protože pro mě a z hlediska jejich volebních preferencí vždycky bylo užitečnější, když byli mimo vládu a když mohli kritizovat. A také jsem spíš vycházel z toho, že pokud volby dopadnou tak, jak se předpokládá, KSČM bude maximálně ochotna podpořit menšinovou vládu ČSSD. Zdá se, že ne všichni komunisté tu koalici vylučují.,“ reagoval pak na slova Koníčka pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Kromě zmíněných lídrů se debaty, která byla vysílaná z Brna, účastnil také Ondřej Benešík za KDU-ČSL, Jaroslav Holík zastupoval Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, ODS reprezentoval Jan Hrdý a za hnutí ANO zde byl přítomen Radek Vondráček. Do volební debaty byli pozváni na základě průzkumu agentury STEM/MARK a Median, který pracoval s reprezentativním vzorkem dospělé populace Zlínského kraje. Ve výzkumu odpovídalo 1 048 respondentů. Celkový počet respondentů, kteří vstoupili do výpočtu volebního potenciálu stran, je 810. Výzkum probíhal v období 26. září až 2. října 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…