Rusko už se bojí. Upozornil na to prý Zemanův projev v ruském jazyce

28.09.2014 18:10

POLITOLOGOVÉ Proslov českého prezidenta na Rhodosu je dalším důkazem, že Miloš Zeman je člověk, který je proruský. Spolupracuje s kruhy blízkými ruské moci a podnikateli obchodujícími s Ruskem, a to se projevuje v jeho politice, myslí si politolog Josef Mlejnek. Podle něj je nešvar českých prezidentů, že svými soukromými názory ovlivňují dění, ačkoliv je pronášejí třeba neoficiálně.

Rusko už se bojí. Upozornil na to prý Zemanův projev v ruském jazyce
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Prezident Zeman při projevu na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos

To udělal prezident Zeman na Rhodosu, kde vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku a upozornil, že Islámský stát je mnohem větší hrozbou. „Přátelé, už čtyřicet let uplatňujete či podporujete sankce proti Kubě a stejných čtyřicet let je Fidel Castro prezidentem Kuby. To znamená, že vaše strategie jednoduše nefunguje,“ pronesl ve své řeči. S tím ale politolog Mlejnek nesouhlasí.

Domnívá se totiž, že zatímco sankce nefungují na Kubě, v Rusku fungovat mohou, ale jejich účinek se projeví se zpožděním: „Čtyřicet let je samozřejmě dost dlouhá doba na posouzení sankcí vůči Kubě. Vůči Rusku však působí krátkou dobu a ani se nemohly projevit. Když se v létě nebudou uzavírat zakázky, v některých odvětvích se to projeví třeba za půl roku. Pokud jsou součástí sankcí technologie na těžbu ropy a plynu, vliv se může ukázat až za rok, dva, tři, pět, nemusí k tomu dojít bezprostředně,“ vysvětlil redakci Mlejnek a dodal, že sankce nelze zobecňovat a porovnávat společně jejich vliv na Kubu i Rusko.

Politolog: Rusové se sankcí bojí

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Podle něj Zemanův boj proti sankcím opět svědčí pro strach Rusů. „Ukazuje to, že se Rusové sankcí bojí. Kdyby jim to bylo jedno, tak nebudou spřátelené politiky nutit mluvit proti sankcím. „Jestliže uvede, že sankce jsou nesmyslné, jde o otevřené vystupování proti Evropské unii v této kauze, a to je závažná věc,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek. Domnívá se, že na takové prohlášení tlačí prezidentovo okolí, ať už blízké kruhy Ruska nebo lidé obchodující s Ruskem.

Hlava státu Miloš Zeman také pronesl, že mnohem větší hrozbou je pro nás islám. „Jeden můj známý řekl, že ukrajinský konflikt a občanská válka je něco jako chřipka. Ale je tu nemoc, o které skoro nikdo nemluví. Zavíráme oči a myslíme si, že je to pouze starost novinářů, že je to pouhá propaganda. A toto nebezpečí představuje Islámský stát. Možná, že většina z vás viděla mapu islámského chalífátu do roku dva tisíce dvacet,“ prohlásil prezident na Rhodosu a podotkl, že zmíněná mapa je stejné nebezpečí jako Mein Kampf Adolfa Hitlera, který své postoje z knihy málem zrealizoval. Proto bychom se měli soustředit spíše na Islámský stát než na konflikt Ukrajina – Rusko.

Na druhou stranu Karel Schwarzenberg z TOP 09 tvrdí pravý opak, tedy že mnohem větším nebezpečím je právě Rusko, spíše než islám. „Samozřejmě teď přichází Rusům velice vhod šílená skupina Islámského chalífátu, která dobývá značné části Iráku a Sýrie a proti níž teď arabské státy spolu s USA vytvořily koalici. Z tohoto vývoje samozřejmě panuje v Rusku nemalá radost, neboť to odvádí pozornost od podprahové války, kterou Rusko vede proti Ukrajině,“ napsal v sobotu Schwarzenberg na sociální síti.

Karel Schwarzenberg na Facebooku:

Už nějaký pátek slýcháme z Moskvy o potížích s jejich kavkazskými koloniemi. To jsem slyšel už v době, kdy na Středním východě byl poměrně větší klid než dnes. A samozřejmě teď přichází Rusům velice vhod šílená skupina Islámského chalífátu, která dobývá značné části Iráku a Sýrie a proti níž teď arabské státy spolu s USA vytvořily koalici. Z tohoto vývoje samozřejmě panuje v Rusku nemalá radost, neboť to odvádí pozornost od podprahové války, kterou Rusko vede proti Ukrajině. A bylo by samozřejmě vděčné, kdyby Západ pomáhal potlačit veškerá hnutí za nezávislost a samostatnost na Kavkaze, v oblasti, kterou Rusko dobylo v době, kdy také ostatní evropské země dobývaly své koloniální říše. Pan prezident Zeman teď na konferenci na Rhodosu vyzval, abychom se spojili s Ruskem proti islamistickému nebezpečí a samozřejmě zanechali veškerých sankcí. Za povšimnutí ovšem stojí, že svůj projev přednesl v ruštině. Zajisté si vážím jeho jazykových znalostí, ale když prezident České republiky v této politické situaci při takovéto příležitosti mluví rusky, tak je to jasný zahraničně politický signál, který se všude v Evropě zaznamenává. Agenti Lukoilu v jeho okolí očividně splnili svůj úkol.

Zeman vidí jako větší nebepečí islám, Schwarzenberg Rusko

Politolog Josef Mlejnek poukazuje na to, jak opačné jsou tyto názory. „Karel Schwarzenberg vlastně popisuje to samé, ale z druhé strany. Snaží se přimět Západ a USA, aby Ukrajinu neobětovaly, aby se nenechaly přimět k boji s islamismem, v zájmu toho pragmaticky obětovaly Ukrajinu a ustoupily Putinovi,“ popsal ParlamentnímListům.cz Mlejnek s tím, že Zeman naopak vyzývá, abychom kvůli Ukrajině nezanedbali ještě větší hrozbu, kterou Islámský stát je. „Pro ukrajinský konflikt z toho může vyplynout, že se přestane tlačit na Putina a na východ Ukrajiny, kde území ovládají ruské jednotky, a bude se soustředit na boj s lsámským státem,“ řekl politolog. A zmínil se o extrémním islamismu, ve kterém jde v podstatě o snůšku politických cílů a frustrací spíše než o náboženství. „Nemyslím si, že by obsadili Evropu. Kdyby se jim ale podařilo kontrolovat ropné zdroje například v Iráku, mohou vyvolat prudký růst cen ropy a nastane hospodářská krize. Zeman v podstatě mezi řádky říká, že bychom měli s Ruskem spolupracovat na potlačení nepřítele Islámského státu. Je to argument, který má logiku,“ uvedl Mlejnek pro ParlamentníListy.cz.

Pronesení v ruštině mi nevadí, tvrdí politolog

Samotné pronesení prezidentovy řeči v ruštině vadí Karlu Schwrzenbergovi, který uvedl: „Zajisté si vážím jeho jazykových znalostí, ale když prezident České republiky v této politické situaci při takovéto příležitosti mluví rusky, tak je to jasný zahraničně politický signál, který se všude v Evropě zaznamenává. Agenti Lukoilu v jeho okolí očividně splnili svůj úkol.“

Politolog Mlejnek to však nepovažuje za velké provinění. „Zeman nebyl na Rhodosu na oficiální státní návštěvě, ale soukromě. Šlo o uzavřenou společnost a prezident se rád chlubí tím, co všechno umí. To je jeho styl a na soukromé návštěvě to nevadí. Problémem je, a jde o nešvar českých prezidentů, jako třeba Václava Havla nebo Václava Klause, že také jejich soukromé názory jsou vnímány,“ dodal Mlejnek.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…