Rusové pochopili, že už musí zastavit USA. Profesor Krejčí přináší zásadní fakta o zapojení Putina do války v Sýrii

23.09.2015 11:00

„Evropa je v důsledku imigrační vlny v naprosté křeči. Neschopnost a zbabělost evropských politiků je neuvěřitelná. To, že nikdo z evropských státníků není schopen říci: ‚Vždyť zdrojem migrace je válka. Pojďme ji zastavit. Vyřešme to nějak.‘ Ne. Oni budou podporovat ozbrojence v Sýrii a pak se diví, že musí řešit schengenskou hranici. Samozřejmě, že by evropští politici – Merklová, Hollande, ale i Sobotka - měli tlačit na Ameriku a Rusko – Nehádejte se a uzavřete ten problém. Je to jediné řešení," říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz politolog a univerzitní profesor Oskar Krejčí.

Rusové pochopili, že už musí zastavit USA. Profesor Krejčí přináší zásadní fakta o zapojení Putina do války v Sýrii
Foto: Hana Brožková (archiv KPR)
Popisek: Miloš Zeman a Vladimir Putin

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

Rusko posiluje svoji vojenskou pomoc Sýrii, respektive vládě. Údajně jsou stovky ruských vojáků přímo v Sýrii. Co tím podle vás Rusko sleduje? Jde jim jen o záchranu svého spojence, či i o něco víc?

Problém s Islámským státem má specifické konotace pro Rusko. V něm žije 14 a půl milionu muslimů. Můžou se mezi nimi najít i ti radikální. Podle posledních údajů Federální bezpečnostní služby v řadách islámských bojovníků je 2400 občanů Ruské federace. Když k tomu přičteme ještě Střední Asii, bývalé republiky Sovětského svazu, tak se dostáváme přes pět tisíc. Islámský stát je samozřejmě nebezpečím pro západní Evropu, ale ještě větším pro Rusko. Takže je tam i přímá potřeba něco s tím dělat. Dalším faktorem je obecná potřeba stabilizovat tuto oblast, kterou Západ uvedl do chaosu. Střední východ a severní Afrika jsou v takovém chaosu, že to může ohrožovat celou globální strukturu. My pociťujeme vedlejší produkt chaosu – migranty. Ale dokud se nezastaví chaos v této oblasti, nezastavíme migranty. Dohadovat se o kvótách je řešení následků, nikoli příčin. Třetí věcí je podpora Asada. Ale má jiné důvody, než se obvykle říká – Zachráníme spojence. On je objektivním činitelem pro budoucí jednání o míru. Jak si Západ představuje vítězství? Vždyť se podívejte. Spojené státy v prosinci uvolnily půl miliardy dolarů na výcvik pěti a půl tisíce vojáků opozice. Výsledek je, že nyní mají z nich čtyři až pět vojáků. Jak chtějí potom, když by porazily Asada, zajistit stabilitu regionu? Když se podíváte na skladbu běženců, jsou tam sice i rodiny s dětmi či staříci, ale převážně to jsou kluci, kteří utíkají před jakoukoliv vojenskou službou. Když chceme zastavit migraci, musíme stabilizovat region. Současná americká politika je, že se s Asadem nebudeme dohadovat, ale budeme ho respektovat. Už tedy nebombardují – jak chtěli původně – Asadovy pozice – a jenom oznamují Damašku, že budou bombardovat pozice Islámského státu na území Sýrie. Jinými slovy Rusové jsou tam se souhlasem vlády, Američané, Britové, Francouzi, Turci i Izraelci bez souhlasu vlády, která je pořád legitimní. Ten chaos, který tam je, má celou řadu vrstev, musí se nějakým způsobem vystabilizovat. Jednotky, které tam budou, ruské i NATO, spolu musí být v kontaktu, což se připravuje od sočského jednání ministrů zahraničí USA a Ruska Kerryho s Lavrovem v květnu. Dohodnout chování vojáků v regionu je podle všeho velmi obtížné. Vypadá to, jako by nebojovali spolu. Nejsou sice proti sobě, ale vedle sebe. Asada podporuje nejen Írán, ale i Irák, který obsadili Američani a nasadili si tam loutkovou vládu. Ti chlapi ale vědí, že destabilizace Sýrie znamená pogromy na šíity, na křesťany a rozšíření extremismu v sunnitské větvi islámu, kterou představuje Islámský stát. A to bezprostředně ohrožuje i současnou bagdádskou elitu. Situace Rusů je nesmírně komplikovaná, ale zároveň pro tento region zdá se být jediným řešením. 

Spekulovalo se před časem dokonce, že Rusko syrského prezidenta Asada a jeho režim opouští výměnou za to, že Američané zmírní tlak na Rusko kvůli Ukrajině. Bylo něco takového skutečně ve hře? 

Podle mě ne. Jsou situace kdy se mezinárodní hry hrají cynicky. Ale Rusové udělali podle mého názoru sami sobě problém, když se nevyjadřovali k likvidaci Kaddáfího. Protože Západ začal totéž aplikovat v Sýrii. Rusové pochopili, že každý další ústup znamená, že Američané to takto budou praktikovat za chvilku i ve Střední Asii. Je třeba říci – vy i my máme svoje legitimní zájmy. Proboha, nezabíjejme přitom lidi. Vždyť to jsou statisíce mrtvých v rámci boje o demokracii. A výsledek veškerý žádný. Američané zabředli do nejdelší války ve svých dějinách. A výsledek nula. Z toho je třeba vyskočit. A jestliže se dohodli na angažovanosti ruské armády podle mě na úrovni ministrů zahraničí, svědčí to o tom, že někomu dochází, že s Asadem se dá vést konflikt, ale ne válečný.  

V Moskvě byl na návštěvě v pondělí i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který s sebou vzal i náčelníka generálního štábu armády Gadího Eizenkota a velitele vojenské rozvědky Herzla Haleviho. O čem to svědčí?

Izraelci vědí, že rozklad Sýrie pro ně má důsledky – nevypočitatelný chaos, který se táhne od rozpadu Jugoslávie. Od té doby Izrael kouká s vytřeštěnýma očima, co Západ dělá. To vše má dopad na Izrael. Kosovo, Bosna a Herzegovina, severní Afrika, potom chaos v Sýrii. Ale pozor – při té poslední dohodě, kdy se Američané zavázali, že nebudou bombardovat vládní syrské jednotky, došlo také k dohodě o likvidaci chemických zbraní v Sýrii. Rovnováha se tím vychýlila ve prospěch Izraele. Ten má jaderné zbraně, Sýrie to kompenzovala zbraněmi chemickými. Je třeba tu rovnováhu nějakým způsobem buď znovu vytvořit, nebo respektovat v této podobě. K tomu by nějaký ruský kontingent mohl posloužit. Samozřejmě obavou Izraele je, aby ten ruský kontingent nevychýlil rovnováhu případně v neprospěch Izraele. Nesmí se konflikt přenést na území Izraele. O tomto se podle mě jednalo. Ve středu 23. září se uprostřed Moskvy otevírá obrovská mešita. Má se do ní vejít deset tisíc věřících najednou k modlitbě. Přijíždí turecký prezident a očekávají se návštěvy z ostatních islámských států. I tohle podle všeho bylo ve hře při jednání Netahjahua v Moskvě.    

Je reálné, že se Rusko opravdu pustí do boje s Islámským státem? Myslím tím i pozemní operací?

Není mi přesně jasné, jaké zbraně tam dodali. Smáznout Islámský stát není pro moderní techniku problém. Jde ale o to, co potom. Z hlediska vojensko- technického porazit Islámský stát není nic obtížného. Ale je to nesmírně krvavé. 

Nevím ale, jestli se dá někdo porazit jen leteckými nálety...

Letecké nálety plus pravidelná syrská armáda dovybavená technikou. Když se to dělá s takzvanými ozbrojenci, které připravili Američané, tak se to vyhrát nedá.

Takže věříte tomu, že s podporou Rusů dokáže režim Bašára Asada, respektive jeho vojáci, porazit Islámský stát?

Co je to režim Bašára Asada?

Tak tedy syrská vláda, která ovšem kontroluje jen menší část syrského území. Tu největší podle mapky, kterou jsem viděl, ovládá Islámský stát...

Nejvíce z toho jsou ale pouště. Podstatná je ale jiná věc. V Moskvě běží řadu měsíců jednání Asada a opozice. Ruské ministerstvo zahraničí jedná se všemi opozičníky vůči Asadovi, kteří nepoužívají zbraně. Zatímco Západ jedná s těmi, co zbraně používají. Pokud se Asad udrží, tak je pravděpodobné, že se ten režim změní. Evidentně už existuje dohoda, kterou ruská diplomacie připravila o nějakém transformování Sýrie. Protože jinak to bude horší verze Libye.

Do této dohody by asi měli být zasvěceni i další velcí hráči, hlavně Američané?

Podle mě jsou. Tyhle chyby Rusové nedělají. Americká diplomacie je ale v nesmírně obtížné situaci, protože vytvořila druhou frontovou linii – ukrajinskou. A protiruská mediální kampaň je snad ještě hloupější než u nás. Těžko se americkým politikům teď v zahraniční politice manévruje. Přijmout rozhodnutí, které by vypadalo jako kompromis s Ruskem, je rok před prezidentskými volbami podle všeho velmi obtížné.  

Neočekáváte tedy nějakou mezinárodní koalici za účasti USA a Ruska proti Islámskému státu?

Na nějaké tiché koalici – nikoli veřejné – už se dle mého dohodli. Ve smyslu – vzájemně se informujeme a plníme si svoje úkoly. A nepleteme se do letových drah.

Evropa se potýká s uprchlickou vlnou. Hodně lidí utíká právě z válečné Sýrie. Zdá se mi, že je v zájmu Evropy, aby se Američané a Rusové nějak dohodli v boji proti Islámskému státu. Činí Evropa na ně nějaký tlak, aby v této věci spolupracovali?

Evropa je v důsledku imigrační vlny v naprosté křeči. Neschopnost a zbabělost evropských politiků je neuvěřitelná. To, že nikdo z evropských státníků není schopen říci: „Vždyť zdrojem migrace je válka. Pojďme ji zastavit. Vyřešme to nějak.“ Ne. Oni budou podporovat ozbrojence v Sýrii. A pak se diví, že musí řešit schengenskou hranici. Ta vlna se zvedá přes dva roky. Papež František na začátku roku říkal, že děláme ze Středozemního moře hřbitov. Dokud se to v dubnu neobjevilo na obrazovce v televizích, tak to nikoho z těch slavných evropských státníků nezajímalo. To je děsná úroveň uvažování. Samozřejmě, že by evropští politici – Merklová, Hollande, ale i Sobotka – měli tlačit na Ameriku a Rusko: „Nehádejte se a uzavřete ten problém.“ Je to jediné řešení. Nikdo nechce dobrovolně utíkat z domova. A jsou tu ještě obrovské rezervoáry. Milion sedm set padesát tisíc utečenců je podle statistik v Turecku a milion dvě stě tisíc v Libanonu. Takže imigrační vlně zdaleka nemusí být konec. Zvláště když se budou takto chaoticky chovat politici Evropské unie. Musíme hlavně vytvořit podmínky, aby se ti lidé mohli vrátit.

Klíčem k tomu je, aby skončila válka...

Ano. A tu válku jsme tam vnesli my. Měli bychom být iniciativní a sebekriticky si říci – krucinál, to jsme zase jednou udělali botu. A napravit ji.

Poslední otázku bych měl ještě na Ukrajinu. Mají syrská válka, uprchlická krize nějaký dopad na konflikt na východě Ukrajiny?

Zaznamenal jsem výrok nějakého mudrce z Amnesty International, že Rusko by se mělo podílet na řešení migrační krize. No ale v Rusku je zhruba milion migrantů z východní Ukrajiny. Pokud jde o případnou migrační vlnu z Ukrajiny směrem na Západ, tak ta hrozí v zimě. Ukrajinská ekonomika podle všeho je na tom velmi špatně. Má milion vnitrostátních migrantů. Z toho přes 300 tisíc je práceschopných. Práci při stupni nezaměstnanosti na Ukrajině neseženou. Koketování s volným pohybem Ukrajinců po Evropské unii vytvoří další vlnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…