Sesadit Zemana z Hradu? Ne. Ať se zhnusí i těm, kdo ho volili, a ať si ho užijou až do konce, rozjel se publicista nejen kvůli velvyslanci USA

07.04.2015 12:16

Nápad novináře Pavla Šafra, že je nutné co nejdříve sesadit prezidenta Miloše Zemana z Hradu, se nelíbí pravicovému publicistovi a šéfovi Občanského institutu Romanu Jochovi. Ten míní, že by si Zemana měli zvláště ti, kteří ho volili, užít až do konce volebního období, aby se jim znechutil. Joch to píše v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Sesadit Zemana z Hradu? Ne. Ať se zhnusí i těm, kdo ho volili, a ať si ho užijou až do konce, rozjel se publicista nejen kvůli velvyslanci USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s obrázkem od ukrajinských dětí

Publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch v komentáři pro ParlamentníListy.cz tvrdí, že prezident Zeman zřejmě ztrácí nervy. Jinak si prý nejde vysvětlit jeho ostrá slova směrem k americkému velvyslanci. Prezident republiky diplomata Schapira zkritizoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v neděli.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček podle Romana Jocha přestává mít vliv na prezidenta. „Jinak si neumím vysvětlit hyper-reakci pana prezidenta na slova amerického velvyslance v Praze,“ píše Joch.

Ambasador USA Schapiro toho prý „až tak moc neřekl“, vlastně nešlo o žádný názor, ale pouze o konstatování faktu. Přestože Roman Joch v přímé volbě Miloše Zemana nevolil, jak sám říká, nesouhlasí s výzvou k jeho odvolání či co nejrychlejšímu sesazení z Hradu.

Publicista Joch se vyjadřuje také k úvahám, zda by měla na území České republiky vzniknout stálá vojenská základna NATO. Podle jeho slov to není potřeba. Naopak by měli být vojáci přítomni v pobaltských státech, aby mohl Západ pohotově reagovat na případnou ruskou agresi.

Celý komentář Romana Jocha pro ParlamentníListy.cz:

Miloš Zeman zřejmě ztrácí nervy. Nebo Hynek Kmoníček na něj už nemá tak umírňující vliv, jako měl doposud. Jinak si neumím vysvětlit hyper-reakci pana prezidenta na slova amerického velvyslance v Praze. Ambasador Schapiro vlastně toho až tak moc neřekl. Vlastně neřekl názor žádný, podbarvený politicky či jinak. Jen konstatoval empirický fakt, že Zeman bude zřejmě téměř osamoceným evropským státníkem v Moskvě stojícím hned vedle Kim Čong-una. Na to bylo nejlepší mlčet, přejít to mlčením – a pak si to s velvyslancem Schapirem vytmavit mezi čtyřma očima. To však náš prezident Zeman neudělal, čímž opět ke svému evropskému téměř osamocení v Moskvě přitáhl pozornost.

Jak by řekl Talleyrand, bylo to horší než zločin, byla to chyba.

Pochopitelně, Hynek Kmoníček by nic takového prezidentovi nedoporučil. Kmoníček je jeden z nejvtipnějších lidí, které znám (nechte si někdy od něho vyprávět příhodu o prvním bulharském velvyslanci v Osmanské říši)*, jen má jednu chybu. Ví, že realismus je nutný a cynismus potřebný. Tou chybou však je, že se domnívá, že pokud je cynismus potřebný, pak super-ultra-cynismus je super-ultra-potřebný. Omyl. Super-ultra-cynismus je někdy v zahraniční politice stejně škodlivý jako moralismus.

Byť jak byť, Kmoníček určitě Zemanovi reagovat na Schapira neradil. Takže buď už na Zemana vliv nemá, nebo Zeman dělá nevynucené chyby a ztrácí nervy.

A není jediný. Pan Pavel Šafr (jehož si autor těchto řádků velice váží) se domnívá, že prezident Miloš Zeman by měl být ústavně a zákonně sesazen z funkce.

Mám názor přesně opačný.

Toto by z něj v očích jeho stoupenců nezaslouženě udělalo mučedníka. A navíc, jeho voliči by za takto stupidní volbu měli být potrestáni.

Jinými slovy, měli by si ho „užít“ až do trpkého konce, tj. do konce jeho volebního období.

Voliči se učí, pokud vůbec, jen na vlastních chybách. Proto je důležité, aby „léčba Zemanem“ trvala až do doby, kdy se nejen nám, kteří ho nevolili, ale i většině z těch, kteří ho volili, pořádně zhnusí a zoškliví.

Je téměř zbytečné vracet se k Waterloo odpůrců průjezdu amerického konvoje přes naše území z Pobaltí a Polska do Bavorska. Demonstrovala jich jen trapná a banální hrstka. Téměř lituji, že jsem se k nim nepřipojil.

Jakže?

A proč?

Je totiž pravdou, že mi taky vadilo, že američtí vojáci přes naše území projížděli do Německa.

Myslím si totiž, že v Pobaltí měli zůstat. Jako odstrašující arzenál proti případné ruské agresi.

Americké vojenské základny v Německu jsou dnes už zbytečné a nadbytečné. Německu žádná hrozba nehrozí; Pobaltí však ano. Měly by se přesunout právě tam – do Estonska, Lotyšska a Litvy.

Vlastně nejenom americké, ale všech zemí NATO.

Měla by být stálá vojenská základna NATO v České republice? Ne. Měla by být – jedna, dvě, tři, mnoho – v Pobaltí? Ano.

S rotující účastí vojáků všech členských zemí Aliance. Tedy i té naší.

* Ten příběh prý byl tento: poté, co v druhé polovině 19. století získalo Bulharsko nezávislost od Osmanské říše a vyslalo do Istanbulu svého prvního velvyslance, zakrátko prý přišla od něj do Sofie depeše ohledně tehdejšího osmanského ministra zahraničí (z důvodů slušnosti její část napíšu anglicky): „He wants money, and he wants to fuck me. Co mám dělat?“ Přišla mu prý odpověď tato: „Peníze nemáme. Pokračujte ve své práci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…