Skoč na špek, Andreji Babiši. Profesorka Dvořáková a jiní ke hře Miloše Zemana

11.02.2015 7:35

Babiš premiérem po pádu Sobotkovy vlády? Prezident Miloš Zeman jen vypouští politické zkušební balonky a čeká, kam až doletí. Tak hodnotí politologové nedávný výrok hlavy státu, že kdyby se z jakýchkoli důvodů rozpadla vláda, vybral by pro jednání o sestavení nového kabinetu a na post premiéra šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. A mohl by se prý dohodnout třeba s TOP 09 a ODS. „Nejhumornější na tom jeho vyjádření je, že si celou image postavil na tom, že nás zbaví Kalouska. A v momentě, kdy vláda funguje a nejsou žádné výrazné signály, že by měla padnout, prezident říká, že kdyby na to přišlo, klidně vám tam toho Kalouska dám zpátky,“ baví se paradoxem prezidentova výroku politoložka Vysoké školy ekonomické, profesorka Vladimíra Dvořáková.

Skoč na špek, Andreji Babiši. Profesorka Dvořáková a jiní ke hře Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Který český ministr spravedlnosti byl NEJHORŠÍ? A to nejen v rámci výkonu funkce ministra, ale celkově svým ,,životem a dílem"?

hlasovalo: 12789 lidí

Politoložka Dvořáková připomněla heslo Zastavili jsme Kalouska, kterým se před volbami chlubila Strana práv občanů – Zemanovci, protože její tehdy ještě čestný předseda a nově zvolený prezident Miloš Zeman po pádu Nečasovy vlády neumožnil vznik „Nečasovy vlády bez Nečase“, ale jmenoval si svůj vlastní  kabinet v čele s Jiřím Rusnokem. A bez důvěry, kterou ve sněmovně nezískal, ho nechal vládnout  neúměrně dlouho.  Také politolog Bohumil Doležal míní, že výrok o premiérovi Babišovi je zkušební špek, který prezident hodil Andreji Babišovi, aby na něj skočil. „Je to pokyn Babišovi, aby se snažil. Ale musel by být hloupý, aby na tak poměrně primitivní výzvu hned reagoval,“ prohlásil Doležal.

Prezident chtěl znejistit koalici a sociální demokracii

Podle politologa Lukáše Jelínka to Miloš Zeman řekl, aby trochu zjitřil atmosféru ve vládní koalici a speciálně v sociální demokracii, aby ukázal, že i když se Sobotka chová jako velmi sebevědomý premiér a předseda strany, který prezidenta ani nezve na sjezd ČSSD, že to tak nemusí být navěky. „A dává mu najevo,  že kdyby se vláda zadrhla, počítá s tím, že mohou přijít taková témata, na nichž by se koaliční spolupráce zadrhnout mohla, nemusel by už jmenovat premiérem Sobotku, ale mohl by jím být šéf druhé největší vládní strany, která je v současné době v průzkumech volebních preferencí úspěšnější. Takže podle mne jeho hlavním cílem bylo znejistit koalici a pak sociální demokracii,“ je přesvědčen Jelínek. O tom svědčí i další Zemanova slova, že kdyby se Babiš jako budoucí premiér dohodl na koalici s pravicí, znamenalo by to, „že by sociální demokracie pod vedením pana Sobotky ztratila poslední zbytky vlivu“. 

Kalousek: Je to klasický plk

Sociální demokracie i její šéf berou Zemanovy výroky s nadhledem. „Já myslím, že takového politikaření mají už lidé plné zuby a ty výroky pana prezidenta o tom, koho pověří sestavením vlády, to je jen politikaření,“ prohlásil premiér  Bohuslav Sobotka v médiích. A Andrej Babiš se nechal slyšet, že pan prezident má bujnou fantazii a určitě to není vůbec aktuální. Podle prezidenta možný budoucí Babišův partner místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek to rovnou označil za „klasický plk“. „Myslím, že pan prezident odvádí pozornost od těch nejdůležitějších věcí,“ reagoval na slova z Hradu.

Tomáš Lebeda: Prezident si to mohl odpustit, vytváří zbytečně napětí

Politolog Tomáš Lebeda poukázal na fakt, že prezident v době, kdy veřejnost o žádném rozporu uvnitř vládní koalice neví, fabuluje a vytváří další scénáře. „To nepřispívá ke klidu na politické scéně, jen to vytváří napětí. Podle mne by si to mohl odpustit,“ prohlásil Lebeda a konstatoval, že kdyby taková situace nastala a došlo k pádu vlády, bylo by třeba řešit nastalou situaci.  „Ale nikde není napsáno, že i kdyby tato vláda padla, nebyla by ve stejné podobě obnovena. Když padla Špidlova vláda, byla nahrazena Grossovou vládou a ta pak vládou Paroubka. Všechny tyto po sobě jdoucí vlády byly postaveny na stejném koaličním půdorysu,“ připomíná Lebeda. Nepovažuje za šťastné, když hlava státu dává veřejně najevo ambici, jak by postupovala v případě hypotetické vládní krize, o níž nevíme, jak by vypadala, jestli by měla charakter personální, nebo by byl rozpad vyvolán problémy v jedné či více politických stranách. A  vzhledem k tomu, že Miloš Zeman neměl nikdy nějaké silné sympatie k současnému premiérovi, nebude mu předsedání této vládě určitě chtít nějak usnadňovat.

Vladimíra Dvořáková: Tohle období je klidné, koalice neřeší žádné zásadní spory

I když je jasné, že v politice může nastat cokoli, stačí jediný skandál a dojde k turbulencím a třeba i rozpadu vládní koalice, politologové zdůrazňují skutečnost, že s úvahami o pádu vlády přichází prezident ve chvíli, kdy vládní koalice neřeší žádné zásadní spory. „Toto období je relativně klidné, všechny tři vládní strany mají šanci se představit spíš pozitivně, protože letos nejsou žádné volby, nemusí tedy jít proti sobě a mají k dispozici rok klidu,“ konstatovala profesorka Dvořáková.

Miloš Zeman mění názory jako ponožky

Také Lukáš Jelínek se pozastavil nad tím, že prezident, který se sám prezentoval jako ten, kdo odstavil od moci ODS a TOP 09 a který se prezentoval jako levicový prezident, dnes spekuluje o tom, že by tady mohla vzniknout nějaká pravicová vláda. „To jde proti jeho vyjádřením ať už v prezidentské kampani nebo i poté, co se stal prezidentem a co se snažil demontovat Nečasovu vládu a instalovat vládu Jiřího Rusnoka. Pokud by to myslel vážně, ukázal, že svůj názor dokáže změnit velmi rychle, v horizontu několika málo měsíců, možná týdnů. Myslím, že to by byla docela nepříjemná zpráva pro jeho voliče a sympatizanty,“ míní politolog.

Jde jen o mocenskou hru

Profesorka Dvořáková říká, že Miloš Zeman si rád vytváří nové spojence a rozhodně nemá problém kdykoli změnit výroky. Ale že by najednou skousnul návrat Kalouska? „Kdyby se parlament rozhodl vytvořit jakoukoli vládní většinu, tak by měl vládu jmenovat. Ale to je přesně to, co v minulém období neudělal, když jmenoval Rusnoka premiérem, nedbal na postoje politických stran,“ uvedla politoložka. Proto je přesvědčena, že je to ze strany prezidenta jen taková mocenská hra. „Čeká, co to s kým udělá, jak na to kdo zareaguje.“

Lukáš Jelínek: Copak Zeman neví, že se Babiš s Kalouskem nenávidí?

Kdyby myslel Miloš Zeman svůj výrok o možné budoucí vládní sestavě ANO, TOP 09 a ODS vážně, znamenalo by to podle Lukáše Jelínka, že není pořádně informován o politické realitě, protože vztahy mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem, potažmo s ODS a TOP 09, jsou takové, že si umí představit, že by se s těmito stranami dokázal dohodnout každý jiný než Andrej Babiš. „To soupeření, někdy by člověk řekl až vzájemná nenávist, čiší z většiny jejich vyjádření. TOP 09 označuje Babiše za oligarchu, boj s Andrejem Babišem si vybrala za jedno z hlavních profilových témat, v takové situaci je velmi těžko představitelné, že by bylo možné v horizontu měsíců a možná i let poskládat nějakou pravicovou vládu, i kdyby tam docházelo k nějakému programovému průniku,“ namítá politolog.  To dokládá, že osobní vztahy skutečně určují i vztahy konkrétních stran. „Babiš a Kalousek spolu? To si lze dost těžko představit,“ souhlasí i profesorka Vladimíra Dvořáková.

Jiné možnosti vládní koalice jsou nereálné

V současné době není podle politologů příliš možností na vytvoření jiné vládní koalice, které by mohly nahradit tu současnou složenou z ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „Jsou dvě možnosti, ale obě naprosto nereálné. Jednu zmínil prezident, tedy pravicová koalice ANO, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, nebo koalice, kterou bych mohl označit za levicově populistickou, protože by do ní musely  být zapojeny KSČM a Úsvit, a myslím, že s výjimkou ČSSD tady nikdo o spolupráci s komunisty nestojí. A Úsvit je nespolehlivým a nevyzpytatelným partnerem pro úplně každého,“ prohlásil politolog Lukáš Jelínek. A to ať už jde o stávající hnutí, které se rozpadá, nebo o nějakou budoucí novou stranu, která na jeho troskách vzniká. „Bude se prezentovat jako výrazně pronárodní, radikální, je možné předpokládat, že budou pracovat s velmi radikální populistickou rétorikou, že budou pracovat s nacionalismem a možná xenofobií. A je jedno, jestli s Okamurou nebo bez něj,“ konstatoval Jelínek. Poslanci hnutí Úsvit připravující novou stranu už ohlásili, že chtějí spolupracovat například s francouzskou nacionalistickou Národní frontou  vedenou Marine Le Penovou, což by pro současnou sociální demokracii v čele s Bohuslavem Sobotkou bylo podle politologa nepřijatelné.  Připustil ještě variantu menšinové vlády.  „Kdyby za nějakých okolností, které si teď nedovedu představit, vláda padla, mohla by dovládnout do konce volebního období, ať už řádného nebo zkráceného, nějaká menšinová vláda. Ale ani to nepokládám za současných poměrů za příliš pravděpodobné,“ shrnul všechny možnosti Jelínek.

Po nových volbách by se s případným vítězstvím ANO sociální demokraté dokázali vypořádat

Na podobné spekulace, s nimiž přichází Miloš Zeman, není v současné době vhodná doba. „Kdyby k něčemu takovému došlo, tak až po nových sněmovních volbách,“ oponuje  prezidentovi Jelínek, protože si nemyslí, že by kterákoli z koaličních stran měla nějaký zásadní důvod koalici bourat. Také proč? Podle politologa je vláda celkem příznivě vnímána veřejností, snaží se pracovat s čtyřletým půdorysem, odškrtává si jednotlivé položky, a i když dochází k častým nesouladům mezi partnery, pořád to má daleko ke vztahům, které jsme tu zažívali za předešlých vlád, ať už pravicových nebo levicových.  „Koaliční strany si uvědomují patovou situaci, ve které jsou. Jiná věc podle něj nastane po nových parlamentních volbách. „Sociální demokracie by musela být připravena na situaci, kdyby ANO vyhrálo volby a bylo tím silnějším partnerem, že by ono nabízelo místa ve vládě,“ připouští. Ale i kdyby to byla pro ČSSD nepříjemná situace, dokázala by se s tím nějak vypořádat.

Babiš chce být premiérem, ale až po volbách

Lukáš Jelínek zdůraznil, že svůj výrok prezident Miloš Zeman nepředjednal s vicepremiérem Andrejem Babišem. „Ten jasně řekl, že nemá na současné vládě potřebu něco měnit.  Naučil se v byznysu, že je třeba pracovat se strategií, s určitým předstihem, nadhledem, ne tak chaoticky jako Zeman, který s něčím zatřese a pak kouká, co z toho bude,“ uvedl politolog.  Pokud bude chtít šéf hnutí ANO převzít vládu v této zemi, bude to chtít mít připravené, udělá to postupně, a ne tak, že vymyslí s Milošem Zemanem nějaký státní převrat, navíc dřív, než na něj on a hnutí ANO budou připraveny.  „Myslím, že Andrej Babiš je připraven být premiérem, ale až po volbách, protože kdyby to udělal dřív nebo za okolností, které by se daly vykládat jako nekolegiální, nekorektní nebo spiklenecké jednání vůči Sobotkovi, mohlo by to Babiše a hnutí ANO v příštích volbách poškodit,“  řekl Jelínek.

Hnutí ANO zoufale potřebuje politicky zkušené lidi

Hnutí ANO zatím nedisponuje politicky zkušenými lidmi, potřebuje, aby se jeho lidé naučili politice, nebo aby k němu přišli lidi se zkušeností z politiky.  „Obsadil klíčové pozice lidmi, kteří byli dobří v byznysu, ale nezvládají politické řemeslo, nebo celebritami, kteří mají také nějaké mezery. Myslím, že po Heleně Válkové bude dalším problémovým ministrem Martin Stropnický na obraně, protože k němu také zazněla celá řada odborných výhrad,“ předpovídá šéfovi hnutí ANO další potíže ve vládě.

Andrej Babiš potřebuje takové lidi, jako je šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, který politické řemeslo ovládá dobře. „Ať už si o něm myslíme cokoli, má zkušenosti z komunální politiky, ale hlavně ze stranických struktur, dokonce v minulosti žádal sociální demokracii o nominaci do Senátu. Ví, jak strany obecně fungují, jak se uzavírají dohody. Myslím, že takoví lidé jsou dnes pro Babiše mimořádně cenní, ale v hnutí ANO jich zas tolik není,“ upozornil politolog.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…