Slova, která Tomio Okamuru zřejmě potěší. Experti komentují dění kolem Úsvitu

10.02.2015 17:50

POLITOLOGOVÉ Většina poslanců hnutí Úsvit odepsala lídra Tomia Okamuru. Založit chtějí novou stranu bez něj a jít dál ve šlépějích Marine Le Penové. Inspirováni francouzskou Národní frontou jsou prý pevně odhodláni hájit národní zájmy. „Uskupení kolem pana Černocha si ukouslo příliš velké sousto a pokud ho dokáží zvládnout, budu jen překvapený,“ reagoval na situaci politolog Lukáš Jelínek. Tomio Okamura voličům slíbil, že za Úsvit a přímou demokracii bude bojovat do posledního dechu.

Slova, která Tomio Okamuru zřejmě potěší. Experti komentují dění kolem Úsvitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura odchází z tiskové konference

Do „integrační koncepce“, kterou předložil poslanec Marek Černoch, se Okamura nehodí. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se drtivá část současných poslanců Úsvitu rozhodla založit nový politický subjekt bez něj. „Pro mě je to stejně překvapivé jako pro ostatní,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz sociolog Petr Hampl. „Nejsem si jistý, zda to, co tato země potřebuje, je zakládání dalších stran. Myslím si, že jich máme dost a je potřeba, aby spíš začaly dobře fungovat,“ dodal. Politolog Lukáš Jelínek se naopak domnívá, že teď už si mohou v podstatě gratulovat všichni. „Tomio Okamura chtěl mít svou stranu bez členů, takže zůstane téměř sám. Spokojeni mohou být poslanci, kteří chtějí být členy nějaké strany a proto si zakládají svou vlastní, i když bude velmi podobná Úsvitu svým programem i rétorikou. Nejspokojenější pak mohou být protivníci,“ vyhodnotil Jelínek s tím, že v okamžiku, kdy se začne drolit parlamentní subjekt, dojde k marginalizaci vlivu zbylých uskupení. „Pokud tyto události ovšem povedou řekněme k menšímu významu extrémních a populistických proudů v České republice, nikdo neztratí,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Okamura: Chtějí zlikvidovat Úsvit. Je to pro mě obrovské lidské zklamání

Na zasedání poslanecké frakce v noci z pondělka na úterý schválilo deset poslanců z dvanácti přítomných založení nového subjektu s vlastním poslaneckým klubem, do něhož by přešla větší část Úsvitu. S Okamurou poslanci už hrát nechtějí údajně kvůli tomu, že blokoval přijímání dalších členů a interpretoval populistická prohlášení, která Úsvit měla poškozovat. Okamura se k situaci vyjádřil na úterní tiskové konferenci, kde ho doprovázel poslanec Radim Fiala: „O takto závažných věcech by měla rozhodovat členská konference. Nesouhlasím s plánem hnutí zrušit a nesouhlasím se zrušením programu, za který jsme byli všichni zvoleni. Názor kolegů přetavit se v jinou partaj bez Okamury je legitimní, nelpím na žádné funkci, ale do posledního dechu budu bojovat za to, abychom pod vlajkou Úsvitu přímé demokracie prosazovali program až do konce volebního období,“ uvedl Okamura, který se obává toho, že ostatní poslanci chtějí Úsvit zlikvidovat. „Je pro mě obrovské lidské zklamání, že je jim mé jméno dnes na obtíž,“ reagoval na postoj „nového Úsvitu.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hampl: Poslanci Úsvitu se dostali do Sněmovny díky Okamurovi

A voliči? Ti prý svého Okamuru stále mají. „Silnou stránkou Úsvitu je Tomio Okamura. Mezi poslanci, kteří od něj odcházejí, není žádná tak výrazná a výřečná osobnost. "Podle mě se neztratí ani v mediálním a možná ani politickém prostředí. Jen bude dál fungovat jako sólista, který doplácí na to, že nebyl ochoten vybudovat politickou stranu s řádným politickým zázemím a strukturami. To může voliče sice mrzet, ale mohli s tím počítat,“ popsal Jelínek s tím, že Okamurovi nakonec zůstane Úsvit a peníze za mandáty. O síle osobnosti lídra nepochybuje ani Petr Hampl: „Je jasné, že Úsvit se dostal do Poslanecké sněmovny díky Tomio Okamurovi a určitě to nebylo osobnostmi těch ostatních. Lidé, kteří ve volbách hlasovali pro Úsvit, volili Okamuru,“ říká Hampl. Zároveň ovšem zdůrazňuje programovou prioritu. „Co je na Úsvitu jednoznačně nejcennější, je přímá demokracie. Byla to jediná strana, která ho měla v programu,“ uvedl Hampl, který se domnívá, že právě tato systémová změna je pro republiku důležitá. Podle prohlášení Okamury na úterní tiskové konferenci má přímá demokracie zůstat prioritou právě „jeho Úsvitu.“ Zda hodlá stěžejní bod převzít i „Černochův Úsvit“, není jasné.

Adam: Nová strana bude pozitivně nepopulisticky hájit národní hodnoty po vzoru Le Penové

A vize nové strany? Poslanec Petr Adam (Úsvit) řekl před novináři: „Ideovým východiskem nové strany je pozitivní nepopulistická ochrana národních hodnot České republiky a za své partnery v EU považuje Národní frontu z Francie.“ Podobná strana by úspěch podle politologa Jelínka mít mohla, jenže, jak opět připomenul, by potřebovala významné tahouny. „Mluvit o nepopulistické alternativě je sice hezké, ale nevím, co to znamená a hájení národních zájmů jsme slyšeli už mnohokrát,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Jelínek. „Na tuto strunu teď brnká i ODS, takže nevím, v čem může být tato nově vznikající partaj lepší. A to, že bude spolupracovat s Národní frontou Marine Le Penové? Ta je podle mě radikálním a krajním uskupením. Nechat se tímto inspirovat v českém politickém prostředí mi přijde jako velké sousto. Těžko budou hledat partnery,“ dodal s tím, že okrajové proudy mají mezi sebou charismatické osobnosti. Pokud někoho takového nezlanaří, integrace s dalšími regionálními stranami jim moc nepomůže. „Uskupení kolem pana Černocha si ukouslo příliš velké sousto a pokud ho dokáží zvládnout, budu jen překvapený,“ doplnil Jelínek.

Janeček: Černochovo rozhodnutí umožňuje vznik nového silného euro-realistického subjektu

Jako jednu ze stran, se kterými je možné jednání, zmínil zdroj iDNES.cz z poslaneckého klubu Úsvitu Věci veřejné, z nichž některé lidi dokázal Vít Bárta dostat na volitelná místa kandidátek Úsvitu. Nová strana může také počítat s podporou Občanské konzervativní strany: „Plně podporuji iniciativu poslance, předsedy poslaneckého klubu Marka Černocha. Jeho politické rozhodnutí umožňuje vznik nového silného euro-realistického subjektu, který bude konečně schopen prosazovat ochranu národních zájmů. A jsem rád, že k tomuto politickému rozhodnutí dospěl Marek po našem společném jednání se zástupci Front National,“ uvedl předseda Občanské konzervativní strany Jiří Janeček. „Čeká nás řada jednání nejen v ČR, ale i v EU, jejichž výsledek nebudeme komunikovat dříve než po uzavření všech finálních dohod,“ dodal.

Jelínek: Noví partneři nedodají straně velké renomé. Sbírají, co se dá

Politolog Jelínek na avizovanou podporu reagoval takto: „Je to docela komické, když chce někdo spolupracovat s Věcmi veřejnými, coby politickým nástrojem Víta Bárty, který vyletěl nahoru a pohořel, nebo s panem Janečkem, který je známý jako představitel nejkontroverznější větvě ODS v Praze. Nemyslím si, že tito partneři by dodávali nově vznikající straně velké renomé. Sbírají, co se dá. Voliči jsou ale docela soudní a budou mít tendenci se velmi pozorně dívat na to, kdo v nové straně bude figurovat.“ Podobný názor má i sociolog Hampl: „Jsem spíš skeptický. Je snadné založit stranu, ale není snadné pak ve volbách uspět.“

Hampl: Okamura si měl poslance lépe hlídat

Petr Hampl upozornil na to, že si měl Okamura lépe kontrolovat dění ve vlastním hnutí: „Měl si je lépe hlídat a lépe motivovat,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz sociolog. Podle informací ParlamentníchListu.cz poslanci podrobili předsedu Úsvitu ostré kritice. Vyčítali mu především jeho populismus a některé kroky, které proti němu postavily veřejnost. Kritizován měl být zejména za vyjadřování podpory odsouzenému vrahovi Vlastimilu Pechancovi, kampaň nabádající k “vykopnutí černých ovcí” a nedávné sdílení textu, ve kterém byl doporučován boj proti islamismu provokativním venčením prasat u mešit a bojkotem stánků s kebaby. Tyto ostré výroky, které podle „poslanců Karla Černocha“ Úsvit značně poškozovaly, Okamura nijak nekonzultoval. To mu již dříve vyčítal poslanec Milan Šarapatka, který se na protest vzdal funkce zahraničněpolitického experta Úsvitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…