Smrtka obchází ČSSD. Už je to prý vážné

09.06.2014 7:50

POLITOLOGOVÉ Sociální demokracie jde pomalu ke dnu, varují někteří politologové. Důvod? Je uzavřená, chybí jí charismatické osobnosti, není schopna oslovit skupiny, které by oslovit mohla, neumí komunikovat se živnostníky a nedokázala se oprostit od klientelistických vazeb, které už odsoudily k pomalé smrti občanské demokraty.

Smrtka obchází ČSSD. Už je to prý vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu v Lidovém domě, tedy srdci ČSSD

„Strana je strašně nudná. Nedokáže přijít s něčím svižným, vtipným, není o ní slyšet, pokud nejde o nějaký skandál,“ říká ParlamentnímListům.cz profesorka Vysoké školy ekonomické, politoložka Vladimíra Dvořáková.

Volič ČSSD by podle politologa Jana Kubáčka uvítal českého Roberta Fica. „Problém je, že sociální demokracie nezvládá operativu, Bohuslav Sobotka sice vystupuje jako premiér, působí rutinně, ale ztrácí se stěžejní témata, která jsou pro sociální demokracii tradiční,“ upozorňuje Kubáček. Aby se nejsilnější vládní strana dokázala vedle viditelnějšího šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše vyprofilovat, měla by se zaměřit na klíčová témata, jako je otázka vymahatelnosti sociálního práva, obrany těch nejslabších, rodin s dětmi a seniorů, nebo jako je otázka exekucí. „Tam všude by mohl být premiér větším tahounem a sdělit veřenosti, že toto je klíčová role sociální demokracie ve vládě,“ uvedl Jan Kubáček ParlamentnímListům.cz, v čem se může ukázat síla ČSSD.



ČSSD může následovat osud ODS

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Pokud se sociální demokraté nevzchopí, může je čekat osud podobný ODS. „Pokud by nedocházelo k problémům uvnitř struktury sociální demokracie, což se nedá vyloučit, dá se předpokládat, že by se její podpora zastabilizovala na úrovni dvanácti až patnácti procent, což je pro ni samozřejmě alarmující. Kdyby se k tomu ještě připojily nějaké vnitřní rozpory, hádky, třeba v souvislosti s komunálními volbami, odcházeli by lidé z kandidátek, případně by stranu provázely korupční skandály, může se stát, že se strana dostane na kritickou hranici deseti procent a najede na trajektorii ODS,“ varuje Jan Kubáček, že to je pro takovou masovou, navíc premiérskou stranu velmi varující.

Strany jsou malé a fungují na základě určitých klientelistických vazeb

Podle profesorky Vladimíry Dvořákové je příčin, proč sociální demokraté ztrácejí podle průzkumů volebních preferencí podporu, celá řada. „Problém klasických stran u nás je ten, že jsou hodně malé, nemají členskou základnu, fungují na základě určitých klientelistických vazeb. Do budoucna to čeká i TOP 09 a ANO, protože jsou to také malé strany, ale zatím to není aktuální, protože jsou relativné nové,“ konstatovala.

Spolek chlapů, kteří se mezi sebou dohodnou

Politologové vytýkají ČSSD, že je uzavřená. „S lidmi, kteří vstupují do strany, se nikdo příliš nebaví, pokud nepatří k nějaké skupině, nedochází tak k přirozené obměně. Není snaha, aby do sociální demokracie přicházeli noví lidé, kteří nechtějí funkci, ale chtějí podporovat stranu a její politiku, protože ji považují za pozitivní,“ vytýká profesorka Dvořáková.

Navíc strana nedokáže oslovit některé skupiny voličů, které by oslovit mohla a které by po určitém vystřízlivění z pravicové politiky mohly podpořit ČSSD. „Dlouho se ví o tom, že mladé vzdělané ženy, které chtějí rodinu, ale i možnost pokračovat ve své práci, mají problém s umístěním dětí do mateřských škol, dětské skupiny je řešení z nouze ctnost. Rovnost šancí, genderové vztahy, to jsou témata levice na Západě, ale sociální demokraté v Česku o tom v zásadě moc nemluví, ani nic moc nenabízejí,“ kritizuje a poukazuje na to, jaký bývá problém, když si ČSSD volí ženu do svého vedení. Na voliče působí podle Dvořákové strana jako spolek funkcionářů, krajských tajemníků, chlapů, kteří se mezi sebou dohodnou.

Chceme hrát první ligu. Koho to osloví?

Profesorka Dvořáková je překvapena, že sociální demokracie nedokázala lépe využít kandidatury oblíbeného profesora sociologie Jana Kellera do Evropského parlamentu.

„Zásadní měla být otázka vzdělání, možnost studia v zahraničí, to je to, co mladé lidi zajímá. A sociální demokraté zvolí heslo: Chceme hrát první ligu. To je úplně absurdní. Koho tím chtějí oslovit?“ ptá se politoložka a říká, že straně chybějí poutavé slogany. Podle Jana Kubáčka by se měl Sobotka inspirovat v zahraničí, Robertem Ficem, Angelou Merkel a Donaldem Tuskem.

„Měl by si z nich vzít příklad v operativě všedního dne. Proto jsou tyto osoby silné, že neřeší dlouhodobé strategie, neřeší vize, ale když se naskytne nějaký problém, jdou ho řešit do terénu. Vytváří týmy, řeší to s partnery na komunální úrovní, na regionální úrovni, s nevládními organizacemi, musí z toho být rychlé výstupy, aby k těmto problémům dál nedocházelo,“ poukazuje Kubáček na to, že hlavně by měl být aktivní stát. „Sobotka by měl být jako premiér razantnější a dbát na řešení každodenních starostí. On je pán státní byrokracie, měl by umět ovládat byrokratického šimla,“ je přesvědčen.

Sobotka cíleně vytlačil výrazné osobnosti

Odborníci se shodují, že sociální demokracii chybějí výrazné osobnosti. „Bohužel došlo k tomu, a tady nese hlavní díl viny Bohuslav Sobotka, že se všechny výrazné osobnosti cíleně vytlačovaly. Dnes se to ukazuje jako velmi nešikovné, nejde jen o Michala Haška, ale strana má dalších deset hejtmanů, šikovné primátory, jejichž renomé v regionech by mohla využít,“ uvádí Jan Kubáček jako velký problém, že Sobotka soustředil pozornost jen na sebe a pár vybraných ministrů ve vládě. Je to podle něj škoda, když tato početná strana má víc populárních osobností v regionech.

Církevní restituce. ČSSD slíbila něco, co není schopna splnit

Sociální demokracii poškozuje i fakt, že není schopna dodržet volební slib, že zatrhne velkorysé vydávání církevního majetku, hlavně vysoké finanční odškodnění za nevydaný majetek. „Bezesporu ji to poškodí,“ je přesvědčen politolog Kubáček, „protože zkrátka slíbila něco, co nemohla splnit." O to větší to pro ni může být pád. „O to těžší to bude železná koule, kterou si strana dlouho potáhne na noze, protože celý proces vydávání majetku se potáhne dlouho, dva, tři roky, po celé volební období,“ dodává Jan Kubáček. Vždycky se objeví něco, ať už obrazárna, cenná relikvie nebo lukrativní pozemek, který přechází do majetku jednotlivých církevních řádů a společenství. „O to víc to bude lidi drásat,“ předpovídá, co čeká ČSSD v souvislosti s nesplněným slibem voličům.

Zaorálek jako ministr zahraničí drží stanovisko Evropské unie a NATO

Strana může být pro některé voliče nečitelná i kvůli odlišným postojům vůči Ukrajině a Rusku. „Něco jiného je, když mluví diplomacie, protože jsme součástí Evropy a NATO. Co se v těchto strukturách dohodne, musíme respektovat. Ale něco jiného je diskuze v rámci strany,“ vysvětlila profesorka Dvořáková, proč mnozí členové sociální demokracie kritizují postoj ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Situace na Ukrajině podle ní není tak černobílá.

„Když jsem zjistila, že naše nacionalistická krajní pravice šla radostně vítat na Ukrajinu národní revoluci, lidi, kteří jsou spjati s xenofobními rastistickými skupinami, bylo jasné, že to není tak jednoznačné. Je tu samozřejmě zájem, aby Ukrajina směřovala k západní Evropě, protože z Pobaltí a Polska je znát velká obava, mají tam historicky špatné zkušenosti s Ruskem, podobně jako my s Německem. Ale něco jiného je najednou říkat, že budeme na našem území přijímat vojska NATO,“ dodává Vladimíra Dvořáková.

Není podle ní tedy překvapivé, že se předseda strany Bohuslav Sobotka snaží vyjít vstříc náladám v členské základně. „Centrum je hrozně slabé, to se ukazovalo už u ODS, protože v souvislostí s decentralizací a přílivem peněz do krajů z Evropy jsou najednou krajští politici silnější než centrum a to na nich začne být závislé, což vytváří ne příliš dobrou situaci,“ konstatovala politoložka.

Babiš už také dělá chyby

Experti jsou přesvědčeni, že viditelnější než premiér Sobotka je ministr financí Andrej Babiš. Některým lidem jeho aktivita splývá do podoby, jako by byl premiérem a Sobotka mužem, který vyjíždí do ciziny, reprezentuje zemi navenek, svolává vládu a schází se s ministry a úředníky. A to je podle něj málo. „Všude je citován spíš šéf ANO Andrej Babiš, ale už také dělá chyby,“ poznamenal Jan Kubáček.

Nepomohou Babišovy chyby sociální demokracii? Podle politologa ne. „To je omyl stratégů sociální demokracie, když si říkají, že Babiš začne chybovat, jeho fenomén přestane působit, vyšumí a podpora se přeleje ve prospěch sociální demokracie. Ale tak to nefunguje,“ vysvětlil. Řada lidí se zklame a přestane automaticky podporovat politiku a politickou scénu obecně, protože se nadchla novou, neokoukanou tváří, novým řešením a manažerským přístupem Babiše.

„Ale v momentě, kdy začíná měnit své názory a odvolávat, co říkal, kdy se mu nedaří personálie, kdy nedobíhají výsledky, které sliboval, se zaměří na nějakou jinou výraznou osobnost. Sobotka by začal získávat tyto potencionální hlasy Babiše ve chvíli, kdyby se ukázal razantnějším, dobrým správcem státu, rozumným politikem, který dokáže přicházet rychle s dobrým řešením. Běžný člověk má největší problém s tím, že stát nekoná v souladu se svými povinnostmi, v souladu s mnoha normami a v souladu s mnoha daněmi, které vybírá,“ prohlásil Jan Kubáček.

Někteří voliči by se pro trh vypařili

Kdyby se Sobotkovi takový přerod nepodařil a strana by dál přicházela o podporu svých voličů, přešli by její voliči ke komunistům, nebo by levice ztratila podporu jako celek?

„Část voličů by zůstala doma a čekala, až se objeví nějaký razantnější politik, ale hlavně by odpadli ti středoví, těkaví, náhodní voliči, kteří volně sympatizují, ale čekají na nějaký moment, aby se s touto stranou ztotožnili,“ míní Kubáček. Někteří lidé by se pro politický trh vypařili, jiní by se nechali oslovit Babišem nebo jinými alternativami.

„Asi by se nezačali přiklánět ke komunistům nebo Okamurovi, ale spíš by vyčkávali. TOP 09 a ODS jsou pro ně daleko,“ doplnil. Odpadlí voliči od ČSSD by podle něj nepomohli ani lidovcům a zeleným. Velký problém totiž vidí v tom, že zelení ztratili výrazného lídra a asi ho budou dlouho hledat, což by mohlo stranu zablokovat v jejím růstu na několik let. A u lidovců vidí jako nepřekonatelný problém téma církevních restitucí. „I lidovce to zablokuje na jisté preferenční hladině, na které dnes jsou. Pro některé lidi to nebude skousnutelné, i kdyby v ostatních věcech s KDU-ČSL sympatizovali. To je tak závažné hledisko, že si spousta lidí řekne, že je nemůže podpořit,“ míní Kubáček.

Komunisté nenesou odpovědnost za to, co se tu dělo za poslední čtvrtstoletí

Ani podle profesorky Dvořákové nemají komunisté příliš velkou šanci získávat nové voliče, i když podle ní mají výhodu, že nenesou odpovědnost za to, co se dělo za poslední čtvrtstoletí, což je pro stranu pozitivní, protože získává protestní hlasy nespokojených občanů. „Pravice si vytvořila TOP 09, tam se přelívají hlasy ODS, a teď má ANO. Je otázka, jestli ANO bere hlasy sociální demokracii, ale hlavně bere hlasy pravici,“ míní politoložka. Voliči zklamaní sociální demokracií ale prý mohou dát hlasy zeleným a Pirátům.

Klíčové budou pro měření sil spíš senátní volby

Ukáží podzimní komunální a senátní volby pravdivost průzkumů volebních preferencí, tedy skutečnou pozici vládních stran? Podle expertů se to dá velmi těžko odhadovat.

„Klíčové budou spíš senátní volby, kde může Andrej Babiš naskládat nějaké zajímavé osoby, i když je méně podstatné, jestli ty osoby jsou vzájemně kompatibilní z hlediska hodnot a názorů, ale nemůže prohrát, protože nemá žádného senátora, kdežto sociální demokracie bude obhajovat spoustu křesel. Všechna je nutně nemůže obhájit,“ vysvětlila politoložka.

Podle ní se uvidí, jestli bude ČSSD schopna najít věrohodné kandidáty, za kterými by lidi šli. Poměr sil obou stran se podle komunálních voleb bude hodnotit špatně, protože v nich většinou vyhrávají nezávislí. Navíc ANO nemá členskou základnu, aby mohla obsadit kandidátky i v malých obcích. „Politicky bude zajímavá Praha, kde se volí hodně stranicky, a velká krajská města. Na tom bude možné něco ukázat,“ soudí profesorka Vysoké školy ekonomické. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…