Sobotka byl prý blízko pádu své vlády. Odborník dává důrazné varování

26.07.2014 17:22

POLITOLOGOVÉ Ohrožení vládní koalice a propad peněz ve státním rozpočtu. Poslanci ČSSD svým chaotickým rozhodováním v minulých dnech mohli skutečně způsobit pád vlády. O tom je přesvědčený politolog Josef Mlejnek, který varuje před dalším opakováním podobných excesů.

Sobotka byl prý blízko pádu své vlády. Odborník dává důrazné varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Poslanec ČSSD Milan Urban ve středu předložil návrh na snížení spotřební daně z benzinu a nafty, který nebyl v souladu s plány koalice. Pro návrh v polovině týdne hlasovalo proti zbytku koalice také 17 poslanců ČSSD a celá opozice, takže prošel. Pak si ale náhle poslanec Ladislav Šincl z ČSSD uvědomil, že se spletl a tak bylo hlasování zpochybněno. „Mohl být za tím nějaký zájem lobbistických skupin. Už dříve byl pan Urban proslulý tím, že některým skupinám vychází vstříc, a jakmile to ČSSD zjistila, tak se hlasování snažila stornovat. Hrát roli mohla i snaha dát najevo vedení sociální demokracie nebo panu Babišovi, že nemusí mít věci pod kontrolou tak, jak si myslí,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz chaotické rozhodování poslanců ČSSD politolog Mlejnek. Podle premiéra Bohuslava Sobotky byli ale poslanci jen zmatení a nevěděli, pro co vlastně hlasují. Tohle vysvětlení tak mohlo být jen účelovým tvrzením pro uklidnění veřejnosti. „Pravdou také je, že poslanci v Parlamentu hlasují mechanicky a je docela možné, že někdy netuší, pro co zvedají ruku. Toho může i někdo využít, protože ten, kdo zná situaci, procedury, psychologii poslanců a ví, že když jim něco podstrčí, mohou to mechanicky odmávnout,“ doplnil Mlejnek.

Pokud by se situace opakovala, vláda může padnout

O spotřební dani se pak rozhodovalo znovu v pátek. To už si premiér Bohuslav Sobotka své poslance ohlídal a zákon neprošel. Podle opozice na ně premiér i křičel a vyhrožoval, že kvůli nim padne vláda. „Vyhrožovat mohl, musí si zařídit v poslaneckém klubu přeci disciplínu. Nemůže se mu stávat, že část poslanců hlasuje nějak jinak. Pokud si chtěl vynutit disciplínu, mohl klidně přísnou hrozbu použít,“ okomentoval Mlejnek. Zdůraznil také, že situace může být vážnější, než se zdá. „Pokud by zákon prošel, tak by to znamenalo pro státní rozpočet minus 14 miliard. Kvůli tomu by vláda mohla padnout. Navíc, pokud by častěji skupina poslanců hlasovala jinak než zbytek koalice, tak to skutečně může vyvolat pád vlády,“ dodal. Politolog zároveň upozornil na to, že pro návrh ve středu hlasovala kompletně celá opozice: „Opoziční poslanci dobře věděli, že Urban něco takového peče a že mají příležitost vyvolat uvnitř koalice svár a okamžitě toho využili. Zarazilo mě, že se odtrhla poměrná část poslanců ČSSD, ale k nim se přidala úplně celá opozice.“ Milan Urban byl nakonec jediným poslancem za ČSSD, který opakovaně v pátek hlasoval pro snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Návrh tak v pátek už neprošel.

Není jasné, zda je skupina kolem Urbana trvalejší organizované křídlo

Premiér Sobotka by měl podle politologa do budoucna lépe poslance kontrolovat. „Nevíme přesně, co je to za skupinu, jak pevná je vazba na pana Urbana a zda jde o nějaké trvalejší organizované křídlo. Nemáme zatím informace o tom, o co těm lidem jde. Jisté je, že si premiér bude muset své poslance i do budoucna více hlídat,“ reagoval Mlejnek. „Může se stát i to, že při snaze prosadit další zákony bude muset speciálně zjistit, jaký názor má na situaci Urban a jeho okolí. Možná jim bude muset nějak vyjít vstříc, pokud jde o jejich zájmy. Do budoucna je potřeba zvážit, zda může tato skupina představovat problém. Protože pan Urban ale není ve sněmovně žádný nováček, tak si myslím, že je s ním možná nějaká pragmatická dohoda,“ dodal ParlamentnímListům.cz.

Babišovo rozčílení bylo chladnokrevně řízené, částečně se mohl i skutečně naštvat

Vicepremiér Andrej Babiš byl z jednání ČSSD v šoku, protože ze státní kasy by rázem ubylo14 miliard korun. Dopálil se natolik, že dokonce sdělil, že se nediví lidem, kteří pohrdají politiky, situaci považuje za skandální a že se omlouvá voličům. „Jeho rozčílení bylo podle mého názoru chladnokrevně řízené. On ví, že pokud ho lidé začnou vnímat jako standardního politika, tak hrozí, že jeho preference budou klesat. Lidé mu dali hlasy proto, že očekávají, že Babiš a spol. je něco jiného. Také proto dává stále najevo svůj distanc od zavedené politické třídy. Využil situace i mediálně, aby podpořil svou image politika, který odmítá zákulisní hrátky a partajničení. Zčásti to hrál, ale zčásti mohl být i opravdu naštvaný, protože na takové jednání, jako předvedl Urban a spol., z podnikání není zvyklý. V podnikání by to byla zásadní věc a podraz,“ dodal.

Podáním k Ústavnímu soudu se opozice zviditelní

Opozice se chystá podat stížnost k Ústavnímu soudu. Poslanec Šincl totiž nepodal námitku těsně po hlasování k normě, ale až po hodinové pauze, kterou si vzal po středečním hlasování na poradu klub ČSSD. „Jak jsem zaznamenal některé kroky opozice, tak ani oni sami neočekávají, že by u soudu nastal zásadní průlom. Možná by Ústavní soud mohl konstatovat, že postup nebyl košer a příště by se to už nemělo stát. Na druhou stranu jsou v opozici, musí vládu kritizovat a kdyby dala ODS a TOP 09 společné podání k soudu, tak je to kauza, která se řeší, která poukazuje na určité nešvary vládní koalice a bude předmětem veřejného zájmu. Mohou to dělat z politických důvodů, protože vznikne téma, které se bude udržovat ve veřejném prostoru a bude usvědčovat vládní koalici z toho, že vše nedělá správně a ve vládnutí se objevují problémy. Opozice nemá v Parlamentu sílu, aby zvrátila rozhodování koalice, pokud je jednotná, a tak používá jiné prostředky, což je celkem legitimní,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…