Sobotka se nebojí. Možná skončí nahý, ale je odvážnější než všichni před ním, tleská politolog Jelínek

07.07.2014 20:39

POLITOLOGOVÉ Bohuslav Sobotka posílí svou pozici předsedy, ať už dopadne vnitrostranické referendum jakkoli. I to si myslí politolog Lukáš Jelínek. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil také k případným obstrukcím ze strany TOP 09 při projednávání služebního zákona: „Tohle bude první z klíčových bodů, který prověří ochotu koalice a opozice vyjednávat.“

Sobotka se nebojí. Možná skončí nahý, ale je odvážnější než všichni před ním, tleská politolog Jelínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

ČSSD spustila historicky první stranické referendum, které sociální demokraty podle politologa Lukáše Jelínka posílí v každém případě. „Strana získá větší přehled o své kondici a bude znát své slabé místo. Zjistí, jestli je to nezájem o prvky přímé demokracie, nedostatek aktivity nebo nezájem o širší participaci při sestavování kandidátek či větší zastoupení žen na kandidátkách,“ reagoval Jelínek. 

Politolog ale připouští, že se některým voličům může zdát, že tato dlouhodobě fungující strana s pevnými kořeny přistupuje k ověření názorů své členské základny příliš pozdě nebo v nevhodnou dobu. „Jak se říká, lepší pozdě nežli později. Ať už to dopadne jakkoliv, informace pomohou ČSSD posunout dál,“ zopakoval Jelínek. Posílí se tím i pozice předsedy Bohuslava Sobotky.

„Už jenom moment, že se nebál do toho jít, je důležitý. Jeho předchůdci hovořili o různých modernizačních projektech, ale často zůstalo jen u záměru a pěkných slov. Například, když Jiří Paroubek vyhlašoval modernizaci a přímou volbu funkcionářů na všech úrovních a podobně, tak se nakonec zalekl funkcionářského kádru strany, který se stavěl dost neochotně ke zvažovaným změnám. Od té doby vlastně nikdo neměl odvahu píchnout do vosího hnízda, až teď Bohuslav Sobotka,“ vysvětlil politolog.

Politolog věští Sobotkův úspěch, ať už dopadne referendum jakkoliv

Vnitrostranické referendum tak může mít v podstatě při různých zjištěních stejné resumé, vítězem bude Sobotka. „Pokud lidé přijdou a vyjádří se, pak bude výsledek pro orgány ČSSD závazný. Tím Bohuslav Sobotka pomůže rozpohybovat ČSSD a posílí vliv řadových členů na úkor funkcionářských kádrů. Pokud lidé nepřijdou a ukáže se, že řadoví členové jsou pasivní nebo se nezajímají o to, s čím přichází předseda stany, i to se dá označit za Sobotkův úspěch, protože měl odvahu se podívat pravdě do očí a nechat si ukázat, že král je nahý a ČSSD je pouze skupina těch lidí, kteří zastávají nějaké stranické pozice nebo místa ve veřejné správě,“ tvrdí Jelínek, který je zároveň přesvědčený o tom, že referendum bude mít solidní účast.

„Každý člen politické strany, který není jenom papírový, uvítá, když bude mít možnost se vyjádřit. Referendum nezkrachuje, zajímavé bude spíš analyzovat výsledky. Slyšeli jsme od některých hejtmanů, kteří se nechtěli vzdát poslaneckého mandátu, že souběh funkcí jejich členové z regionů schvalují a že se jim líbí, když jeden člověk reprezentuje a nějakým způsobem symbolizuje politiku strany na nižší i vyšší úrovni,“ doplnil Jelínek.

Služební zákon by měla koalice prosadit, když už se ke shodě dohrabala

ČSSD a další koaliční strany ale v nejbližší době čeká test v podobě jednání o služebním zákonu. TOP 09 se nechává totiž slyšet, že bude nutné řádně vše prodiskutovat, čímž v podstatě naznačuje plán obstrukcí. „Koalice má jednak početní sílu na to, aby zákon prosadila, a když už se horko těžko dohrabali k dohodě mezi sebou navzájem, tak hájení společného stanoviska před opozicí by nemělo být tak obtížné,“ uvádí Jelínek.

Současně ale upozorňuje na to, že koalice by měla naslouchat připomínkám opozice. „To nejhorší, co by se tady mohlo odehrát, je, že po příštích volbách, až nám tady začne vládnout zase jiná sestava, se bude služební zákon opět měnit,“ říká Jelínek. Ideální by bylo, kdyby se obě strany alespoň částečně dohodly a zákon pokud možno upravily tak, aby opozice neměla důvod deklarovat, že ho za pár let zruší. „Bude to jistá zkouška komunikace mezi koalicí a opozicí. Zatím těch příležitostí tolik nebylo. Tohle bude první z klíčových bodů, který prověří ochotu vyjednávat,“ dodal politolog.

Jelínek: Služební zákon za obstrukce nestojí

Pokud k obstrukcím dojde, může se ale podle některých politologů stát, že TOP 09 ztratí u voličů plusové body. Riziko potvrzuje i Lukáš Jelínek: „Bylo by hezké, kdyby si to pan Kalousek uvědomil a zároveň si připomenul, jak se on stavěl k obstrukcím, když se o ně pokoušeli sociální demokraté. Každá strana ale cílí na určitou skupinu, od které čeká porozumění, a to i ve chvíli, kdy se bude například ve sněmovně bránit obstrukcemi.“

S jistotou ale dál konstatoval: „Služební zákon za obstrukce nestojí. Nejedná se o normu, která by něčí práva oklešťovala, naopak jde o normu, která je očekávaná jak Evropskou unií, tak českými neziskovými organizacemi, které usilují o minimalizování korupce a klientelismu. Pokud má služební zákon nějaké mouchy, tak by se měly odstraňovat prostřednictvím parlamentního dialogu, a ne pomocí nějaké silové přetahované, k čemuž patří i obstrukce. Z tohoto hlediska by bylo lepší, kdyby si pan Kalousek nápad s obstrukcemi rozmyslel, ale na druhou stranu obstrukce k parlamentnímu životu patří a je těžké je odsuzovat podle toho, kdo zrovna vládne. Nárok má na ně levice i pravice, prostě jakákoliv opozice.“

V senátních volbách půjde o hodně. Dojde k dělení mandátů ČSSD

V souvislosti s nadcházejícími senátními a komunálními volbami už v podstatě odstartoval předvolební boj. „Nepochybuji o tom, že politici budou hledat příležitosti a záminky, aby na sebe upozornili. V senátních volbách tentokrát půjde o hodně. Budou se přerozdělovat především mandáty, které získala sociální demokracie, protože je jasné, že stejné množství letos neobhájí. Uvidíme, zda si část mandátů rozeberou spíš koaliční strany, nebo si na ně sáhne opozice,“ uvedl Jelínek.

„Žádné silné téma teď v české politice na stole neleží, takže se budou hledat různá zástupná témata, kterými budou chtít strany na sebe legitimně upozornit. Možná, že i služební zákon se bude snažit tímto způsobem TOP 09 uchopit. Je ale otázka, zda v určitém okamžiku voliči spíše neocení na politických stranách schopnost přijít s nějakým konstruktivním politickým návrhem, než na všechno říkat ne a zuby nehty se bránit. To je věc, kterou by měli politici vážit na lékárenských vahách. V politice neplatí vždy, že negativní popularita je také popularita. Je důležité, v jakém světle se budou strany před volbami předvádět,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…