Sobotka se prý začíná bát Dienstbiera. Zeman má ještě šanci

19.08.2014 7:27

POLITOLOGOVÉ Slabší kusy ve vládě? Prezident Miloš Zeman mohl mít na mušce ministra pro lidská práva nebo rezort kultury. Politolog Jan Kubáček nevylučuje ani to, že mírné výhrady zasáhnou i Andreje Babiše (ANO) nebo Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Politolog si podrobněji všímá také vystupování ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD): „Do budoucna může být rivalem a komplikovat situaci i premiérovi.“

Sobotka se prý začíná bát Dienstbiera. Zeman má ještě šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí navštívil výstavu Marca Chagalla a Bohuslava Reynka ve Valdštejnské jízdárně

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Prezident Miloš Zeman se aktuálně pustil do hodnocení práce vlády za uplynulý půlrok. Kromě pochvaly za hospodářský růst se ale netajil pochybnostmi o kvalitě některých ministrů. „Každý premiér občas obměňuje svůj tým, vyřazuje takzvané slabší kusy. Je to podobné jako v honitbě, ale s tím rozdílem, že tam se slabší kusy odstřelují a tady se jenom posílají na méně náročné funkce,“ upřesnil prezident pro Českou televizi, která také informovala o tom, že dva až tři ministři jsou na výměnu a že o tom Zeman hovořil i s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Konkrétní jména slabších článků ale sdělit nechtěl. „Mezi problematickými ministry bude určitě Jiří Dienstbier. Odhadoval bych, že výtky může mít i k ministrovi kultury, z důvodu řešení situace s církevním vyrovnáním. Možná určité výhrady budou i k ministrovi financí,“ okomentoval situaci Kubáček. „Na Ministerstvu spravedlnosti zřejmě zatím existuje určitá velkorysost a tolerance prezidenta republiky, takže ještě respektuje čas hájení. Možná může mít prezident výhrady i k Ministerstvu zahraničních věcí,“ dodal. Premiér zatím o žádných změnách ve svém týmu neuvažuje.

Kubáček: Dienstbier je věčný solitér, který si vybírá témata

Ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier si podle Kubáčka vlastní situaci hodně zkomplikoval, když se postavil proti Bohuslavu Sobotkovi kvůli služebními zákonu. „Nezafungoval jako vyzrálý politik a osobnost, jako člověk, který v minulosti kandidoval na prezidenta. Ukázalo se, že je to v podstatě věčný solitér, jenž si vybírá témata, která ho baví,“ nešetřil kritikou Kubáček. „V momentě, když mu někdo cestu překříží, tak velmi rychle dává najevo svou nevoli,“ dodal. Dienstbier nejprve odmítl, aby došlo k přepracování zákona na základě dohody mezi koalicí a TOP 09 a ODS. Z původního návrhu, který předkládal, totiž vypadl institut generálního ředitelství. Dienstbier nejdříve varoval, že kvůli tomu nedojde k odpolitizování státní správy, a proto se od dohody s opozicí distancoval a odmítl, aby jeho legislativci materiál přepracovali. Po schůzce se Sobotkou svůj postoj zmírnil.

Sobotka se údajně obává snahy Dienstbiera stoupat výš

Podle politologa tímto konfliktem už bude vztah mezi ministrem Dienstbierem a premiérem Sobotkou poznamenaný. „Chovají se zatím neutrálně, ale myslím si, že jejich vztah už může být i podezřívavý,“ všímá si Kubáček. „Bohuslav Sobotka se obává toho, že by Jiří Dienstbier měl touhu stoupat výš, a to i na úkor jeho úspěchu a pozice v ČSSD. Sám premiér si začíná uvědomovat to, že ani on pro něj není autoritou a že Jiří Dienstbier funguje v politice bez personálních autorit. Je to excentrik soustředěný na své priority a nehledí vpravo ani vlevo. Do budoucna může být rivalem a komplikovat situaci i premiérovi. Není loajálním hráčem a není pěšákem, který by chránil svého generála,“ dodal kriticky.

Zeman se vložil do jednání o služebním zákonu. Kubáček: Jeho reakce je logická

Ještě před hodnocením práce ministrů se prezident Zeman vložil do procesu schvalování služebního zákona hrozbou veta. Zatímco někteří politici nebo komentátoři podezírají Zemana, že se chce tímto tahem jen zviditelnit, politolog Jan Kubáček vnímá situaci jako logický krok. „Zákon je strategické povahy a má vztah i k prezidentu republiky. Do situace už se zapojila celá politická scéna. Jeho reakce je poměrně dost logická,“ upozornil Kubáček. „Kdyby jeho působení vedlo k nějaké moderaci širšího kompromisu, tak by bylo více než vhodné. Zákon je klíčový pro chod stěžejních orgánů a pro určitou šanci udržet rytmus, kvalitu a povinnosti pro úředníky, ale i šance namotivovat je a přivést mladé lidi z oboru se zkušeností do úřednického stavu,“ dodal. V odpovědi na dotaz čtenářky ParlamentníchListů.cz totiž Zeman prohlásil, že nebude souhlasit s podobou služebního zákona, na které se dohodla vláda s opozicí. Vadí mu množství politických náměstků. Pokud ale ze zákona náměstci zmizí, prezident nechá materiál projít.

Prezident by mohl otevřít sociální témata

Prezident se těší stále velké popularitě u veřejnosti, podle průzkumů mu důvěřuje polovina národa. Přesto by podle politologa Kubáčka mohl svůj kredit ještě zvýšit. „Prezident by měl hlavně stmelovat. Mohl by vytvořit půdu pro řešení návrhů okruhem lidí z řad odborné veřejnosti. To by velice pomohlo,“ navrhuje Kubáček. „Nikdo jiný nemá takovou váhu a veřejný význam jako prezident. Mohl by také více tlačit vládu do přijetí norem, které jsou spojené s životní úrovní občanů. Třetí rozměr bych viděl v nastolení témat, která jsou spojená se sociální agendou a která jsou vládou opomíjená. Prezident levicového smýšlení, navíc se zkušenostmi poválečné generace, by je mohl nastolit. Jeho role by byla užitečná a logická. Více by se mohla otevřít tematika vymahatelnosti práva, sociálního hyenismu, rodin v rizikových lokalitách. V zahraničí tato témata hodně sledují a u nás je to přehlíženo,“ dodal.

Kubáček: Odborníci by měli mít šanci ovlivňovat priority státu

K tomu, aby mohl Zeman kvalitněji prosazovat návrhy ve prospěch země, by prý podle Kubáčka pomohlo i větší zapojení odborníků. „Největší problém je, že nejsou intenzivně zapojována odborná uskupení, z řad vědců, odborníků z podnikání a podobně. Měli by mít šanci ovlivňovat priority státu,“ popsal Kubáček a upřesnil: „Důležité je, aby se vytahovali lidé, kteří do Parlamentu nechtějí, ale kteří velmi úspěšně fungují někdy organizovaně v různých profesních uskupeních, jindy samostatně. Prezident má možnost si je vytahovat, jejich návrhy popularizovat, vytvořit veřejný zájem a jejich návrhy zasadit do konkrétního legislativního života nebo priorit vlády. V zahraničí to funguje velmi dobře.“

O další kandidatuře Zemana rozhodne přelom roku 2015 a 2016

To, zda bude Zeman kandidovat na prezidenta i v příštích volbách, bude podle politologa záležet na řadě faktorů. „Vedle zdravotního stavu a mínění rodiny bude klíčový přelom roku 2015 a 2016. Roli bude hrát to, v jakém stavu budou jednotlivé politické strany, jak dopadnou senátní a krajské volby a jak se bude vyvíjet ekonomika státu,“ uvedl Kubáček. „Nálada ve společnosti se může vyvíjet ve směru sociálních témat a veřejnost bude hledat politika obranáře, ale může vzniknout také volání po odborníkovi na jinou agendu, případně s nižším ročníkem v občance. Prezident Zeman má čas a může sledovat i to, z jakých politických spekter budou další kandidáti. I to může být zpráva pro Miloše Zemana, zda veřejný mandát obhajovat, nebo jít do politického důchodu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…