Sobotka ztrácí náskok před Nečasem a do toho vykoukl Zeman. Co se děje?

10.03.2012 14:12

POLITOLOGOVÉ Sociální demokraté by podle posledního průzkumu společnosti Factum Invenio sice pohodlně vyhráli volby do sněmovny se ziskem 75 mandátů, ale proti průzkumům předchozím poměrně ztrácí. I přes pobyt v obecně nepopulární vládě naopak překvapivě získává ODS. Co za těmito svírajícími se nůžkami mezi oběma odvěkými rivaly může být?

Sobotka ztrácí náskok před Nečasem a do toho vykoukl Zeman. Co se děje?
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman, koláž

K vytouženým pěti procentům se podle údajů společnosti FI blíží dokonce pět stran. Nejvíce by získali Zemanovci, a to 4,7 procenta. KDU-ČSL by nasbírala 4,2 procenta  hlasů a Strana zelených 3,9. K hranici zvolitelnosti do sněmovny by se blížila ještě Suverenita Jany Bobšíkové s 3,5 procenta a dokonce Strana svobodných občanů Petra Macha s 3,6 procenty. Politologové podrobili průzkum vlastní analýze a došli k překvapivým závěrům, jakož i k samotnému zpochybnění metodiky.

Za výsledkem hledejte metodu

Politolog z Ústecké univerzity Pavel Hynčica vidí v případě posledních průzkumů jako zásadní skutečnost především zvolenou metodiku. „Stále sílící aktivita menších a nových politických stran nutí agentury uvádět tyto strany explicitně v nabídce pro respondenty. Je evidentní, že tímto "zviditelněním" se preference těchto stran zvýší, než pokud by byly respondentům nabídnuty pouze parlamentní strany (plus KDU-ČSL a SZ) a další politické strany zařazeny do kategorie "Ostatní". I tak se mj. dá vysvětlit např. celkem slušný 4procentní zisk Suverenity v posledních volbách, přestože se jinak v průzkumech tato strana takřka nikdy neobjevovala,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Hynčica jev na příkladu bývalé europoslankyně. Z dalších faktorů je podle politologa evidentní, že nárůst SPOZ je způsoben zviditelňováním Miloše Zemana před prezidentskou volbou. „Tato skutečnost zároveň ubírá hlasy ČSSD,“ konstatuje. 

Cinknuté výsledky?

Překvapivě reagoval také Pavel Kopecký. „Za prvé si musíme uvědomit, že průzkumy veřejného mínění nutno brát s rezervou. Někdy i dost velkou. Opakovaně vznikla podezření hraničící s jistotou, že jsou některé výsledky "cinknuté". Na prvním místě se to přirozeně stává před volebním kláním. Pamatuji se, že když zemanovská sociální demokracie dotahovala ODS, najednou se objevila data, která byla natolik "tvrdá", že se od reálného výsledku lišila circa o 10 procent,“ vzpomíná. Na otázku proč posilují menší strany, klade Kopecký nepolitickou odpověď. „Je to kupříkladu proto, jelikož slušný (a jak doufám nezvratný) odliv preferencí zaznamenaly takzvaně středové Věci veřejné. "Strana přímé demokracie", deptaná teď procesem se svým superguruem.“ 

Podle Jiřího Koubka nemá smysl tolik se zabývat drobnými výkyvy v měsíčních volebních modelech. Podstatnější jsou spíš dlouhodobé trendy. "Pokud by se potvrdil propad více než 30 procent hlasů, znamenalo by to další fázi rozbití českého stranického systému, návrat do raných 90. let či posun na politickou periferii Evropy. Na vině může být i perspektiva přímé prezidentské volby, která se patrně stane závodem mnoha trpaslíků. Ti se teď snadno a zdarma zviditelňují," uvedl pro ParlamentníListy.cz  s dodatkem, že především není na místě činit předčasné závěry. "Vše ukážou teprve skutečné volby. Výzkumy se u nás staly modlou, preference zaklínadlem. Nestávejme se obětí této virtuální reality. Podstatné věci v politice se dějí jinde," uzavřel Koubek. 

Nečas přitáhl euroskeptiky

Opatrnost při analýze průzkumů přikládá také Miroslav Mareš, ale u nárůstu ODS neskrývá překvapení. „Možná ji pomohl Nečasův euroskeptický kurz proti fiskální úmluvě EU, což mohlo oslovit některé dočasné nevoliče z "Klausovského" tábora (i když překvapivá je i síla Svobodných a Suverenity, což zřejmě také souvisí s evropskými tématy),“ vysvětluje Mareš. ČSSD klesla, neboť podle Mareše není příliš viditelná a v situaci obecné nespokojenosti levicových voličů s politickou situací se jejich hlasy mohou prý přesouvat i k jiným subjektům. Katapultování Zemanovců může nahrávat prý jistá nostalgie po éře předsednictví a vládnutí Miloše Zemana.

„No, samozřejmě, je to jako vždy,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na výsledky Zdeněk Zbořil a pokračuje ve vysvětlování „ Dokud je ČSSD ve stínu, body jí dělá rozhádaná koalice. Jakmile se volby blíží, a lidé se začnou zajímat kdo co v ČSSD dělá, nastává vždy ztráta preferencí,“ soudí Zbořil. Nárůst ODS na rozdíl od Mareše připisuje popotahování Věcí veřejných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…