Sobotkovi může postoj k Ukrajině pomoci. Ale lidé mu prý budou házet hlasy z úplně jiných důvodů

05.10.2014 20:52

POLITOLOGOVÉ Ovlivní voliče v komunálních volbách i postoj jednotlivých kandidátů ke konfliktu na Ukrajině? Jaký vliv bude mít při jejich rozhodování komu vhodit hlas i celostátní politika? Na tyto otázky se ParlamentníListy.cz zeptaly politologa Jana Kubáčka.

Sobotkovi může postoj k Ukrajině pomoci. Ale lidé mu prý budou házet hlasy z úplně jiných důvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

„Názory na ukrajinský konflikt budou mít vliv hlavně na velká města - Prahu, Brno, Ostravu a v několika krajských městech, kde se lidé intenzivně věnuji politice, a to i té zahraniční,“ vysvětlil Jan Kubáček.

„Spíše to povede k tomu, že se utvrdí voličská jádra. Vždy to má složitější premiérská strana, pro kterou je to do značné míry zahřívací test. V tomto ohledu se Bohuslav Sobotka nedostal příliš do střetu s voličskými náladami uvnitř své strany. Takže se voliči upevní kolem něho a nebudou migrovat k jiným středovým protestním stranám nebo k levici. Tedy konkrétně k Úsvitu a komunistické straně, ale zůstanou pod střechou Lidového domu,“ domníval se.

„Premiér souzní s většinovým názorem pevných sociálně demokratických voličů, ale i těch lavírujících středových. Ti tuto kauzu nevidí černobíle a neztotožňují se ani s jedním názorovým táborem,“ zmínil.

Minule se komunální volby konaly několik měsíců po těch parlamentních. Nyní je ten odstup roční, kdy mohou voliči už i vystavit určité vysvědčení vládě. Bude to hrát roli? „Celostátní témata měla na komunální volby vliv minule i teď. Tehdy se sociální demokracii podařilo velmi trefně zdvihnout tematiku omezování platů státních zaměstnanců, hlavně hasičům, učitelům a policistům. V podstatě to naprosto devalvovalo politickou podporu Věcí veřejných a otřáslo voličskou podporou částečně i ODS, mírně TOP 09,“ povšiml si Kubáček.

ČSSD získává váhavé voliče prezentací činnosti vlády, ANO i pomocí médií

Nyní to podle jeho názoru ČSSD dělá v opačném gardu. „Prezentuje výsledky vlády. Ač se můžeme bavit o tom, jestli jsou fakticky úplně všechny prosazené, tak to na váhající voliče funguje. Podle sociologických dat se odhodlanost sociálnědemokratických voličů z roku 2013 příliš nezměnila ani na podzim 2014. Ukazuje se, že tato taktika je správná,“ uvedl.

Vláda přišla s prosociálními opatřeními, mezi než patří i nižší sazba DPH na léky či knihy. „Bojují o každého voliče navíc, který není pevně vymezený,“ je přesvědčen politolog.

Pro politické strany je podle něj i na komunální úrovni důležité mít pevné jádro voličů a místní struktury. Což bude možná někde problém i současné politické komety hnutí ANO. „S tímhle ještě ANO bojuje, protože všechno tvoří na zelené louce. Někdy se složitými personálními vztahy lidí, kteří už byli u různých politických stran,“ uvedl.

Vidí ale i trumfy, které mají babišovci v rukávě. „Možnost poměrně bohatě prezentovat své názory v celostátních médiích, což se Andreji Babišovi daří, samozřejmě do toho promlouvá i jeho tisk a média rozhlasová jako je Rádio Impuls, jim přihrává cenné body. Je to kapitola sama o sobě,“ vypozoroval Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…