Sporné hodnocení kampaní: Prázdné fráze, překvápko, agrese...

02.10.2010 17:55

POLITOLOGOVÉ Dokonalý rozpor panuje mezi oslovenými politology k dosavadnímu průběhu volební kampaně. Pro některé je příjemným překvapením, pro jiné znamená jen mlácení prázdné slámy. Další v ní spatřují agresi, nebo naopak uklidnění po předchozí parlamentní eskalaci.

Sporné hodnocení kampaní: Prázdné fráze, překvápko, agrese...

Názory odborníků, které požádaly ParlamentníListy.cz o zhodnocení dosavadních kampaní, se mohou lokálně lišit, jelikož ne všude dominují stejné slogany a stejná volební strategie. Nicméně takovýto střet je rozhodně neobvyklý.


Vyprázdněnost české politiky

Jan Charvát z Fakulty sociálních věd UK: Překvapila mne slabá kampaň ze strany ČSSD. Zdá se, že strana trochu zaspala a od parlamentních voleb není schopna držet krok s ostatními politickými subjekty a jen velmi obtížně hledá vlastní tvář. Zklamala a nepříjemně mne překvapila ochota v podstatě všech relevantních stran vsadit na agresivní a populistickou notu typu "V zájmu našich dětí: Nulová tolerance feťákům" (Strana práv občanů - Zemanovci), "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami" (ČSSD), „Vezmeme dávky těm, kteří odmítají pracovat" (ODS), "Tvrdé tresty za prodej drog dětem" (ODS). Ve všech případech jde v zásadě o sekundární témata, navíc odpovídající mnohem více parlamentním volbám. V praxi jde o přebírání agendy krajní pravice, což je trend, který můžeme vidět i v západní Evropě. Obecně vede ke zhrubnutí politické scény a sekundárně i k legitimizaci krajní pravice. Pokládám tento postup za velmi nešťastný a domnívám se, že signalizuje jistou vyprázdněnost současné politiky.


Vynechaly americké poradce

Petr Žantovský: Tato kampaň je v několika ohledech jiná než řada předchozích: 1) je převážně pozitivní - po zkušenosti z útočných negativních kampaní posledních dvojích voleb do Poslanecké sněmovny se strany poučily, vynechaly americké poradce, vsadily na zdravý rozum - a udělaly dobře.
2) kampaň se personifikuje - po zkušenosti s "kroužkováním" v jarních parlamentních volbách strany sázejí na jmenovité osobnosti, představují své konkrétní kandidáty na starosty či primátory, a to je rovněž pozitivní prvek, protože to vnáší - byť nikoli ve většinovém volebním systému - jistý prvek osobní odpovědnosti kandidátů. 3) možná je to můj nepřesný dojem, ale zdá se mi, jako by strany více akcentovaly komunální volby a doplňovací senátní trochu podcenily, což je, myslím, chybné, protože v Senátu půjde o hodně: především o (ne)zachování dosavadní pravicové většiny, ať už bude jejím hegemonem ODS, či třeba TOP 09.


Symboly Orloj v Brně, pád ODS v Praze


Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně: Příliš mě nepřekvapila, řekl bych, že se vyvažuje pozornost věnovaná komunálním a celostátním problémům, i když se řada věcí soustředí spíše na symboly ("pád vlády ODS v Praze", "Onderkův orloj" v Brně apod.) než na podrobný rozbor problémů, ale od současné medializované politiky nelze více čekat. Razantně několik politiků uchopilo téma vnitřní bezpečnosti a menšin, zde je škoda, že téměř nikdo nenavrhuje důkladnější koncepce a soustředí se opět na jednoduchá hesla.


Míchání převařených

Lukáš Novotný z Univerzity Jana Ámose Komenského: Překvapen jsem ze dvou fenoménů: prvním je jakési míchání kandidátů, kdy se objevují již jednou "převaření" politici v triku jiných stran (např. M. Reedová, B. Moldan). Druhým fenoménem je pro mě snaha o změnu, jež se projevuje vyšším výskytem nestraníků nebo osob, které ve stranách působí jen krátce (P. Bříza, B. Svoboda, Z. Tůma). To má sice přinést změnu, nese to s sebou ovšem riziko, které se v konečném součtu při volbách může vymstít.


Koše na psí hovínka

Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd v Praze: Probíhající kampaň mě, pokud vůbec, překvapuje nemile, ale dalo se to čekat. Je to snůška bezobsažných frází typu „více zeleně, méně betonu" či „nesmířím se s...", ODS jako „vládní strana" na většině radnic se vykazuje dosaženými úspěchy (školní hřiště či nějaká jiná „občanská vybavenost"). Připomíná mi to doby komunistického režimu, všechny ty „akční plány Národní fronty" nebo „nástěnky úspěchů naší brigády socialistické práce". Pouze je to všechno pluralitní (byť na jedno brdo), a podané v moderním barevném reklamním hávu. Ale, na druhou stranu, co vlastně čekat od komunální politiky. Je však zarážející, jak málo si občané tyto věci zařizují sami, takříkajíc zdola, a jak moc si nechají z odpadkových košů na psí hovínka dělat záležitost stranických centrál a drahého marketinku.


Ach ty ženy

Politolog Zdeněk Zbořil: Musím se přiznat, že některé věci mne příjemně překvapily. Např. kandidáti ODS si dovolují upozorňovat na to, co oni nebo jejich strana již udělali a nekladou tak velký důraz na to, co budou dělat. Jejich sliby jsou proto prezentovány mnohem střídměji (kultivovaněji), než v minulosti. Mají ovšem také výhodu, že např. VV a TOP 09 jsou nové, byť s recyklovanými politiky, a nemohou proto nic než slibovat. Případně útočit na zkorumpované pozadí ODS, ale to se zdá být novým vedením ODS úspěšně kompenzované nasazováním nových tváří, zejména v Praze. Proto si myslím, že jde jen o nápad, který sice již jednou byl úspěšně použit, ale nemusí tomu tak být i v těchto volbách. - Jiným překvapením je pro mne počet žen, který bude na kandidátních listinách. Myslel jsem si na jaře, že to bylo jen účelové ve volbách do PS PČR. Ale zdá se, že je to trvalejší jev a vytrácejí se, i z veřejných vystoupení, herečky, zpěvačky a krásky na jedno použití ve prospěch těch, které již v komunální i celostátní politice něco dokázaly. Nastupují tedy ženy sice stále ještě půvabné, ale přece jen už dost politicky zkušené.


Minulá anketa:


Další názory politologů ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…