Starostové pod Půtou budou „bohatá nevěsta". Osamostatnění od Kalouska jim podle znalců jen prospěje

28.03.2014 20:59

POLITOLOGOVÉ Příprava na komunální volby, hledání - a nacházení - nové cesty v rámci sdružení starostů a odpoutání se od TOP 09 - tak vidí změnu ve vedení hnutí Starostové a nezávislí oslovení politologové. Že Moraváka Gazdíka vystřídal Liberečák Půta, je viditelnou snahou o samostatnou cestu, která nemusí být bez úspěchu.

Starostové pod Půtou budou „bohatá nevěsta". Osamostatnění od Kalouska jim podle znalců jen prospěje
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Jako výraz pro výrazná osamostatnění a hledání vlastní cesty vidí změnu v čele Starostů jihočeský politolog Jiří Šebele. „Hnutí nechce být spojováno s diskreditovanou a neoblíbenou TOP 09 a vidí své šance v samostatnosti,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

„Petr Gazdík je přece jen spojen s minulou vládou a koalicí, takže bylo zapotřebí vybrat nového, neokoukaného člověka, a tím Martin Půta bezesporu je. Vždyť v Libereckém kraji v krajských volbách uspělo jeho sdružení proti velkým klasickým zavedeným stranám. Pod jeho vedením nebyl region postižen žádnými veřejně propíranými čachry s veřejnými zakázkami. Jako bývalý starosta Hrádku nad Nisou má zkušenosti a je velká pravděpodobnost, že se na něj budou navazovat další zástupci obcí. Vidím to tedy jako šikovný tah pro rozvíjení vlastní strategie starostů, směřující do komunálních voleb.“

Situaci prý rozhodně nezklidnilo koketování TOP 09 s „ódéesáckým odpadlíkem“ Jiřím Pospíšilem, či aféry knížete Schwarzenberga a nenávistné výpady Miloslava Kalouska pomalu na vše, co se ve sněmovně hýbe. Zdá se, že nejen ČSSD bude mít značné problémy, ale „ke dnu může jít“ i další pravicová strana - TOP 09.

Superstarostové jako bohatá nevěsta

Jako bohatou nevěstu pro vybranou českou, dnes už kamennou, politickou scénu může být podle politologa Jana Kubáčka právě vytvoření jakýchsi  „superstarostů“ po vzoru bavorské CSU. „Jestliže se pod vedením Půty podaří ulovit další zajímavé tváře a oslovit lidi na témata, která přehlížejí jak sociální demokraté, tak Andrej Babiš, mají Starostové velkou naději na solidní výsledek,“ zhodnotil aktuální situaci pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

„Větší důraz na regionální témata jsou v kurzu, podívejte na úspěch Jihočechů a samozřejmě hnutí z Liberecka. Pokud se dají dohromady i další mutace a slijí se do velkého starostenského stylu politiky, bude to velká konkurence klasické pravice i levice. Ostatně, já něco podobného očekával. Vždyť starostové v řadě měst a obcí mají obrovské zkušenosti, jsou v regionech známí  a lidé tak mohou, jak se říká, vsadit na jistotu. Toto superhnutí s velkým S osloví i ty, kteří se i v jiných, zavedených stranách nemohli dostat na přední příčky kandidátek, byť nemají žádné škraloupy a nejsou spjati s velkou politikou velkých vládních stran.“

Zázemí podle Kubáčka Starostové samozřejmě mají a je z čeho vybírat. Hnutí nemusí mít obavy z programové prázdnosti a z nicneříkajících hesel a slibů, takže se na politické scéně máme skutečně na co těšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…