Tady je plán bitvy o eurokomisaře. Experti mluví i o dopadech na vládu

01.06.2014 11:32

POLITOLOGOVÉ Ve vládní koalici se schyluje k bitvě o budoucího českého eurokomisaře. ANO navrhuje svého lídra vítězné kandidátky do evropských voleb Pavla Teličku, ČSSD trvá na svém Pavlu Mertlíkovi. Smát se však může v rámci kompromisu Zuzana Roithová z KDU-ČSL. V záloze ještě číhá Luděk Niedermayer (TOP 09 a STAN). „Důležité je, že jsou to všichni kvalitní kandidáti, nejde o žádnou trafiku pro odloženého politika,“ zdůraznil ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Pehe.

Tady je plán bitvy o eurokomisaře. Experti mluví i o dopadech na vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem ve sněmovně

Anketa

Měla by Evropská unie vrátit některé pravomoci národním státům?

hlasovalo: 8217 lidí

Mírným favoritem na post českého zástupce v Evropské komisi je patrně Pavel Telička. „Přece jen hnutí ANO vyhrálo volby. Ale bude záležet na zákulisních dohodách,“ domnívá se politolog Josef Mlejnek. „Ostatně Teličku nepřímo podpořil i prezident Zeman, když prohlásil, že eurokomisařem by měl být kandidát vítězné strany,“ doplnil. „Nebo se vládní koaliční strany dohodnou na kompromisu a zvolí všeobecně respektovanou Zuzanu Roithovou,“ zmínil pro ParlamentniListy.cz.

Podobný názor sdílí i další politolog Jiří Pehe. Nejmenší šanci má podle něj kandidát ČSSD, bývalý ministr financí Pavel Mertlík. „To by ANO svým voličům těžko zdůvodňovalo. Naopak ČSSD pořád může říci, že ustoupilo, protože Telička byl lídrem vítěze evropských voleb,“ upozornil Pehe.

„Nevýhodou Mertlíka je i to, že v evropských volbách ani nekandidoval. Na rozdíl od Teličky, který vedl kandidátku vítězného hnutí,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Mlejnek. I veřejnost se staví podle sociologického šetření agentury Focus na stranu Teličky. Získal preference 35 procent dotázaných, Zuzana Roithová 22 a Pavel Mertlík 13 procent.

Trochu jiné mínění ohledně Teličky vyslovil v České televizi politolog Lukáš Valeš. „ANO nevyhrálo zdaleka tak výrazně, aby bylo jednoznačné, že může nominovat eurokomisaře,“ vysvětlil. Evropské volby v Česku vyhrálo hnutí ANO, ale jen s odřenýma ušima. Získalo 16,1 procent, druhá topka 16 procent, ČSSD mírně zaostala se 14,2 procenty.

Valeš doplnil své výhrady k Teličkovi. „Živil se jako lobbista či konzultant a prosazoval zájmy nadnárodních firem. Je tedy otázkou, zda může tuto funkci zastávat.“ Podobné výtky ostatně k Teličkovi vyjádřil i šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Andrej Babiš však svého člověka hájí s tím, že je nejvhodnějším kandidátem na eurokomisaře. Má podle něj styky a kontakty. Pokud by však měl volit mezi Mertlíkem a Roithovou, vyhrála by u něj lidovecká končící europoslankyně. Ta se však ještě definitivně nerozhodla, zda by tento post případně přijala.

Všichni kandidáti jsou kvalitní, vláda kvůli sporu o eurokomisaře nepadne

Podle Jiřího Pehe je však důležité, že všichni kandidáti – ke třem zmíněným je možné ještě připočíst Luďka Niedermayera, který vedl evropskou kandidátku TOP 09 a STAN – jsou kvalitní. „Nejde tedy o nějakou trafiku pro odložené politiky,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Pehe ani Mlejnek si nemyslí, že by spor o eurokomisaře mohl vyústit v natolik závažnou roztržku, kvůli které by vláda padla. „Podle průzkumů by sice předčasné volby vyhrálo ANO. Ale i ono už narazilo na svůj strop. A vládu by mohlo opět sestavit jedině s ČSSD a KDU-ČSL,“ sdělil Mlejnek s tím, že s podobnou variantou nepočítá. Podle obou politologů zvítězí kompromis a vládní koalice se na eurokomisaři dohodne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…