Tak co, pane Hašku? Vládce Moravy to má prý nahnuté

12.08.2016 18:47

POLITOLOGOVÉ Na jihu Moravy pokračuje kauza kolem neexistující mluvčí Michala Haška, financování PR aktivit kraje a toho, že hejtman věci dostatečně nevysvětlil. Čtyři strany včetně hnutí ANO, které má druhé nejvyšší preference, deklarovaly, že s ČSSD nebudou po volbách jednat, pokud ji bude reprezentovat současný hejtman. „Jestliže vyhraje, zůstane výrazným lídrem, když prohraje, může následovat cestu Romana Onderky. Pokud ztratí domovskou baštu, to by mohlo pro něj být zničující,“ řekl na adresu Haška politolog Jan Bureš.

Tak co, pane Hašku? Vládce Moravy to má prý nahnuté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Dynamika, kterou nabrala kauza kolem neexistující tiskové mluvčí úřadu Jihomoravského kraje, politology příliš nepřekvapila. Podle Lukáše Jelínka prostě začíná předvolební kampaň a v jejím rámci se takové věci používají. „Myslím si ale, že je hloupé, když takto dal Michal Hašek zbraně do rukou svých protivníků. Kdyby se hned na začátku vysvětlily otázky spolupráce s paní Mrencovou, byl by dopad celé kauzy mnohem menší. Hejtmanství mělo vysvětlit, jak to, že tiskové zprávy týkající se kraje pocházejí z adresy, která je smyšlená. A za druhé mělo být popsáno, k jakým účelům a za jakých okolností se najímají PR agentury, když má hejtmanství svůj – snad akceschopný – tiskový odbor. Kdyby toto bylo na začátku vysvětleno, mohli jsme si tuto okurkovou legraci odpustit,“ říká Lukáš Jelínek.

Politolog Jan Bureš vidí na přístupu Michala Haška dvě hlavní chyby. První je podle něj v tom, jak byly nastaveny vztahy mezi hejtmanstvím a firmou lobbistky Mrencové. „To, že se jí platily tak nehorázně velké peníze a ani se neví za co, bylo špatně. A druhou chybu ze strany Michala Haška a i jihomoravské sociální demokracie vidím v určité neschopnosti, jak věc srozumitelně veřejnosti vysvětlit. Kromě toho, že je to nafouklá umělá bublina, že se nic nestalo a že vedení strany stojí za Michalem Haškem, jsem žádné vysvětlení neslyšel. O důvodech, proč byly podepsány takové smlouvy a jestli je normální zaplatit přes tři miliony externí firmě za činnost související s mluvčím kraje, žádné vysvětlení nepřišlo,“ uvedl politolog Bureš.

Anketa

Který představitel ČSSD má vaši důvěru?

8%
86%
hlasovalo: 4206 lidí

Hašek může následovat Onderku

Politolog Jan Bureš v dopadu kauzy na jižní Moravě hlavně vidí omezení koaličního potenciálu ČSSD, protože zatím čtyři strany, které mají šanci zasednout v jihomoravském zastupitelstvu, deklarovaly, že s Michalem Haškem jako reprezentantem sociální demokracie jednat nebudou. „Je také dost pravděpodobné, že ČSSD získá méně hlasů než v minulých krajských volbách, protože postava Michala Haška je stále kontroverznější, a nejen kvůli lánskému puči. Když se budou ostatní strany od ČSSD distancovat, může to výrazně snížit možnost, že sociální demokraté obhájí post hejtmana, i kdyby volby vyhrála,“ říká Jan Bureš, podle nějž je ztráta hejtmana pro sociální demokracii sice zatím spekulativní věcí, pro strany, které se od Haška demonstrativně distancují, je to ale dobrá příležitost, jak stávající krajskou vládu porazit. Jan Bureš si také myslí, že důvody k případné politické izolaci jsou u Michala Haška jiné než u bývalého primátora Onderky, a Haškův problém je závažnější. U Onderky totiž šlo jen o osobní averze, Haškova kauza má ale reálný základ.

I Lukáš Jelínek by v uplatnění scénáře izolace ČSSD s Haškem v čele viděl určitou podobnost s pádem brněnského primátora Romana Onderky, jehož osoba po minulých komunálních volbách také byla pro některé úspěšné strany důvodem, proč odmítnout spolupráci s ČSSD, a ta pak i přes volební vítězství skončila v opozici. „Záleží na tom, jaký výsledek ČSSD udělá, a na tom, zda hnutí ANO dodrží slib, že s Haškem nebude spolupracovat. To by mohlo vést k uzavření Michala Haška nebo celé jihomoravské sociální demokracie do určitého ghetta. Je ale otázka, zda ta kauza zasáhne celý jihomoravský region, anebo se ukáže, že jde jen o brněnský skandál, který osloví jen voliče v největším jihomoravském městě,“ uvedl Lukáš Jelínek. Na druhou stranu ale říká, že jihomoravští politici jsou velmi pragmatičtí a Jelínek si dokáže představit, že se na jižní Moravě utvoří libovolná a třeba i velmi široká koalice. „Podstatné bude, kdo volby vyhraje, kdo bude iniciovat vyjednávání a jestli je povede takticky chytře. Troufnu si tvrdit, že nejsnazší cestu do jakékoli koalice budou mít lidovci,“ uvedl politolog Jelínek.

Zachrání hejtmana venkov?

Michal Hašek se po celou dobu od tzv. lánského puče intenzivně věnoval jihomoravskému venkovu a jeho tamní popularita zřejmě stojí i za dosavadními vysokými preferencemi ČSSD na jižní Moravě. Podle Jana Bureše je ale otázkou, zda může Michala Haška venkov zachránit. „Voliči na venkově jsou asi na takovou kauzu méně citliví, ale Jihomoravský kraj není nedobytnou baštou ČSSD, má tam silnou pozici KDU-ČSL, někde i KSČM. Možná tato kauza povede i k tomu, že Hašek bude méně důvěryhodný i pro venkovské voliče, kteří na druhou stranu na rozdíl od voličů ve městech kladou větší důraz na etiku a morálku v politice. To může vést k tomu, že budou hlasovat pro lidovce nebo komunisty,“ myslí si Jan Bureš.

Lukáš Jelínek si zase myslí, že se časem můžeme od Michala Haška dozvědět, že za nitky tahá nějaká „brněnská kavárna“ a že se bude pokoušet vést takový virtuální boj. „Domnívám se, že právě on je ten typ politika, který dokáže nejlépe zapůsobit na venkovské voliče, vyráží často do obcí, snaží se jim zajistit finance, a dokonce pokud jde o migraci, mluví tak, jak to venkovskému voliči konvenuje. Myslím, že tam může čekat podporu. Hašek v jihomoravském měřítku výrazně napodobuje způsob politické komunikace Miloše Zemana a je natolik zkušeným politikem, že mu tento postup velmi dobře vychází. O to víc mě překvapuje, že za sebou nechává i takové dětinské chyby, jako je kauza s tiskovou mluvčí,“ uvedl na adresu hejtmana Haška Lukáš Jelínek.

Politologové se také shodnou na tom, že prohra v krajských volbách by pro Michala Haška měla fatální důsledky. „Pokud by se Michalu Haškovi nepodařilo stát znovu hejtmanem, je pravděpodobné, že oslabí i v rámci sociální demokracie a na dalším sjezdu ztratí šanci získat významnější pozici ve vedení strany,“ tvrdí Lukáš Jelínek. I Jan Bureš si myslí, že pokud Hašek prohraje nadcházející volby, může to být jeho politcký konec. „Jestliže vyhraje, zůstane výrazným lídrem, když prohraje, může následovat cestu Romana Onderky. Pokud ztratí domovskou baštu, to by mohlo pro něj být zničující,“ řekl Jan Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…