Teď se láme chleba. On ČSSD potopí, vykoupe a zničí, přináší zkušený pozorovatel novinky o hře Babiše i o Zemanovi

01.09.2016 6:47

POLITOLOGOVÉ Teď je podle politického komentátora Bohumila Pečinky poslední šance, která se nebude v dalších pěti letech opakovat, jak zabránit nekontrolovatelné rozpínavosti Andreje Babiše. „Pokud ji sociální demokraté a jejich vyjednavači promarní, definitivně si tak vytvoří svého hrobaře, který je potopí, vykoupe a zničí,“ prohlásil.

Teď se láme chleba. On ČSSD potopí, vykoupe a zničí, přináší zkušený pozorovatel novinky o hře Babiše i o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Tou šancí míní Pečinka novelu zákona o střetu zájmů, jehož součástí je ustanovení, které členům vlády do budoucna zakazuje zároveň ovládat obchodní korporace a vlastnit média. „Jestli ČSSD s ostatními zpřísnění podpoří, nikdo nemůže říci, že si nebezpečí střetu zájmu Andreje Babiše neuvědomuje, že nic nedělá a že něco způsobila. Tam se bude lámat chleba. Nejsou podstatná vyřčená slova, ale ta tištěná ve Sbírce zákonů,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý novinář.

ČSSD i KDU-ČSL oznámila hnutí ANO, že zpřísnění střetu zájmu podpoří

Koaliční partneři hnutí ANO – sociální demokraté i KDU-ČSL – včera sdělili hnutí ANO, že ve Sněmovně podané pozměňovací návrhy k novele zákona podpoří.  Pokud by tento pozměňovací návrh prošel, znamenalo by to, že v případě, pokud by Andrej Babiš chtěl být členem budoucího kabinetu, musel by se vzdát ovládání holdingu Agrofert a nemohl by vlastnit vydavatelství Mafra. Hlasovat se má i o návrhu, že firma, v níž by měl člen vlády nejméně 25 procent, by nesměla dostávat dotace a investiční pobídky. Babiš, jehož firma čerpá stamiliony korun na dotacích ročně, považuje návrhy za účelové, zaměřené proti němu.

Andrej Babiš by měl mlčet, pokud jde o zdravotnictví

Komentátor Reflexu považuje zpřísnění zákona o střetu zájmů za naprosto nezbytný a začíná si to prý naplno uvědomovat i sociální demokracie, protože ministr financí Andrej Babiš se čím dál víc vměšuje i do resortů, které spravují sociální demokraté, například do zdravotnictví a vnitra. V poslední době kritizoval  znovuzvolení Zdeňka Kabátka do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny. Označil to za skandál a mluvil o podrazu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, kterým chce za každou cenu udržet netransparentnost a korupci v systému českého zdravotnictví.

„Andrej Babiš začal investovat do zdravotnictví ve chvíli, kdy se stal politikem a členem vlády. A začal být závislý na přerozdělování zdravotního pojištění, jehož hlavní objem má v rukou VZP,“ vysvětlil Pečinka. Ale teoreticky by Babiš měl do těchto věcí z hlediska střetu zájmů mluvit co nejméně. „Aspoň formálně by se k tomu neměl osobně vyjadřovat. Na to by měl mít například nějakého odborného mluvčího ve straně, aby tyto věci říkal. On by se měl striktně držet zpět, i kdyby měl pravdu, protože střet zájmů má v této oblasti obrovský,“ je přesvědčen novinář.

Jančura, Krajčo, Kraus a další podporovatelé Babiše tady nastolili obludnou situaci

Ale podle Bohumila Pečinky je podstatnější, že v případě majitele Agrofertu a vicepremiéra české vlády Babiše je zlomeno povědomí o střetu zájmů a pak už je tím pádem všechno jedno. „Tento stav, to povědomí tady nastolili lidé jako pan Jančura, pan Krajčo, pan Kraus, prostě všichni Babišovi podporovatelé. Nastolili obludnou situaci, kdy je tu obludný střet zájmů a vlastně se to už vůbec neřeší. Protože když je na nejvyšší úrovni – ministerské a vládní – tak obrovský střet zájmů, nemá smysl to řešit na krajské nebo komunální úrovni,“ konstatoval publicista.

A velikost střetu zájmů Andreje Babiše dokumentoval formou srovnání: „Kdybychom to přirovnali k nejhoršímu trestnému činu v trestně právní rovině, což je vražda, tak to je v politické rovině střet zájmů, který předvádí nejen ve zdravotnictví, ale i v dalších věcech Andrej Babiš. To znamená, že bylo vlastně dostoupeno samého vrcholu, nedovedu si tady představit nic horšího.“

Je si dobře vědom, že to, co ministr financí nemůže vlastnit otevřeně, bude vlastnit skrytě. Ke spekulacím o Babišově zájmu koupit jednu z významných televizí říká: „Po tom, jak fungují v předvolební kampani zejména Lidové noviny a zčásti i MF Dnes, a vzhledem k tomu, že je majitelem i nejposlouchanějšího rádia Impuls a dalších novin a časopisů, si už nemůže dovolit vlastnictví dalších médií.“

Babiš vlastně říká: nebude se vyšetřovat vůbec, nebo selektivně – jen naše nepřátele

Novinář také upozornil na další obrovské nebezpečí. „Ještě jsem za posledních pětadvacet let nezažil, že by některý z politiků v předvolební době tak vtáhl policii do předvolebního boje jako Andrej Babiš. Všude kromě Prahy, kde se na podzim krajské volby nekonají, má předseda hnutí ANO sedm set padesát billboardů jen na téma policie a policejní reorganizace.“ To bude mít podle Pečinky obrovské důsledky.  „Myslím, že Andrej Babiš buduje trend, který říká, že každá strana by si měla pěstovat uvnitř policie ‚své‘ policajty, aby od nich byla informována, co se děje, aby je vtahovala do hry, jako on vtahuje policajty. Je to absolutně špatně,“ prohlásil novinář, protože to považuje za nejhorší trend. „Babiš tím říká, nebude se vyšetřovat vůbec, a když – tak selektivně – jen naše nepřátele. Tak to je dědictví vlivu Andreje Babiše na politickou kulturu a policii,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman zažehnal ústavní krizi

V krizi, která vznikla ve vládní koalici kvůli reorganizaci policie, vyzdvihl Bohumil Pečinka roli Miloše Zemana. „Prezident si dobře uvědomuje, že to Andrej Babiš svou mocenskou rozpínavostí absolutně přehání. Z jeho neutrálního postoje k reorganizaci policie bylo jasné, že si uvědomuje, že Babiše je čas od času třeba taky nepodpořit a zabránit, aby všem přerostl přes hlavu.“ Upozornil, že Miloš Zeman celý spor zmírnil, takže nepřešel do nějaké ústavní krize, nepadla vláda. „Na tom má prezident obrovskou zásluhu,“ je přesvědčen Pečinka.

Hlava státu má podle něj s Babišem spoustu společných zájmů. „Třeba aby se vyšetřila kauza kolem OKD, aby současný premiér Bohuslav Sobotka nesl za privatizaci OKD odpovědnost. To je určitě jeho zájem,“ připustil. Ale současně je Miloš Zeman podle něj natolik zkušený politik, že ví, že smyslem politiky je slaďování zájmů, tedy nenechat jednoho příliš vyrůst na úkor druhých, že je potřeba zachovat nějakou společenskou harmonii. „Myslím, že Andrej Babiš ji hodně porušil v době tzv. reorganizace policie, když vtáhl spoustu spřátelených státních zástupců a policistů do hry, postavil se za ně, vydíral jimi,“ uvedl Pečinka. Považuje za obrovské provinění, že Babiš vytvořil obraz, že policie je daleko víc zpolitizovaná, než ve skutečnosti je.

Sociální demokraté nemohou vzít zpátečku

Klíčové pro budoucnost politické kultury bude podle komentátora právě hlasování o střetu zájmů. „Z toho, v jaké podobě projde, jestli projdou návrhy poslanců sociální demokracie Jana Chvojky a TOP 09 Martina Plíška, ozřejmí, jaký je skutečný názor a skutečný postoj sociální demokracie. Z toho můžeme odvodit, jak se bude politika v Česku dál vyvíjet, jak budou nastaveny parametry střetu zájmů,“ je přesvědčen.

Všechno teď podle něj závisí na sociální demokracii a především jejích vyjednavačích. „Myslím, že sociální demokracie nemůže vzít zpátečku, ale důležité je, jestli dokáže pro zákon získat náhradu za těch vypadnutých pětačtyřicet mandátů hnutí ANO,“ upozornil na skutečnost, že pomoci ČSSD a KDU-ČSL tak bude muset opozice, aby pro pozměňovací návrhy i celý zákon hlasovala většina v Poslanecké sněmovně. „Vždycky můžete získat někoho na svou stranu, když jste nejsilnější vládní partaj. Myslím, že to nebude těžké, jde ale o to, jestli budou sociální demokraté opravdu chtít,“ není si novinář jist, že celá situace skončí jako v minulosti, kdy sociální demokraté „vzpouru“ proti Babišovi nedotáhli do konce. „Může to skončit tak, že všichni sociální demokraté budou hlasovat jako jeden muž, a přesto to neprojde,“ mluví i o alibistické variantě, kdy by si sociální demokraté zachovali tvář, ale neudělali by záměrně všechno pro to, aby zpřísnění zákona prošlo. Tím by ovšem podle Pečinky udělali velkou chybu, protože by si definitivně vytvořili svého hrobaře. „ČSSD je stranou s dlouhou tradicí a mezinárodními vazbami, takže ji nikdo úplně nezničí, ale může ji marginalizovat,“ varuje známý novinář.

Napětí mezi dvěma hlavními vládními stranami už nemůže být větší

Může zářijové hlasování o novele zákona o střetu zájmů negativně ovlivnit podzimní volby? Ať už v neprospěch Andreje Babiše, nebo sociální demokracie? „Napětí mezi těmito dvěma hlavními vládními stranami je tak velké, že si těžko dovedu představit, že by bylo větší. Myslím, že negativní vztahy se projeví při sestavování krajských koalic, kde se objeví pokus sociálních demokratů o politiku, kterou bych nazval ‚všichni proti Babišovi‘,“ předpovídá politický komentátor. Ale tentokrát tahle politika ještě podle něj neuspěje, ale není to vyloučeno v budoucnu. „Bude to vlastně taková generálka na sněmovní volby v říjnu příštího roku,“ shrnul Bohumil Pečinka.


reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…