Tip zkušených: V Praze vyhraje ODS. Ale o prsa

13.10.2010 7:41

Praha je v komunálních volbách stále bez jasného favorita a na ulici leží 20 tisíc hlasů, které mohou rozhodnout. Politologové podmiňují výsledek voleb mnoha ,,když a jestli“ a sociologické agentury se ohánějí průzkumy, které se však v tipech na vítěze překvapivě liší.

Tip zkušených: V Praze vyhraje ODS. Ale o prsa

Nadále tak zůstává osud hlavního města jednou velkou hádankou. Agentury na výzkum veřejného mínění se nicméně shodují na duelu mezi ODS a TOP09. Nikdo třetí by výrazněji do pražské volební mapy neměl zasáhnout.

Jak se vlastně tvoří průzkumy

Volební preference jednotlivých politických stran se pochopitelně liší v závislosti na agentuře, která zrovna výzkum provádí. Závisí však rovněž na typu průzkumu. Ten může být buď kvótní, tedy aplikovaný na vzorek, o němž máme dostatek informací, nebo náhodný, reprezentující všechny známé a neznámé vlastnosti populace.

K tématu:
Celostátní volby by vyhrála ČSSD. Prahu by nezískala
Průzkum: Nerozhodnutí a nevoliči v Praze nedůvěřují

Archiv: Factum Invenio,  SANEP, STEMCVVMSC&C,

"Používají se oba. Kvótní průzkum je v mnoha ohledech přesnější a pro zjišťování politických preferencí je relevantnější. U pravděpodobnostního se občas stane, že jdete na adresu a nikdo není doma, nebo se s vámi nehodlá bavit," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Hartl. "Každý je navíc jinak nákladný a záleží na zadavateli, jak moc relevantní data potřebuje," dodává Hartl.

Mládí rozhodne

"Nelze se opírat o předvolební průzkumy, vzpomeňme, jak dopadly teď, nebo v roce 2002. Sociologickým agenturám chybí sebereflexe," komentuje hodnověrnost průzkumů politolog Tomáš Lebeda.

"Osud TOP09 závisí na odhodlání mladých voličů a prvovoličů vůbec přijít k volbám. Podle průzkumů právě tato vrstva tvořila výraznou skupinu složení voličstva u TOPky. Nezapomeňme, že komunální volby provází tradičně o 20 procent nižší účast než sněmovní a ODS má skalnější jádro a stabilnější základnu," dodává.

Boj o přežití

"TOP09 bojuje o lepší výchozí pozici do budoucna. Potřebuje si vybudovat strukturu hlavně v malých obcích a středních městech, utvořit síť kontaktů, tedy to, čím na pravici zatím disponuje jen ODS. Na tom v minulosti tratila Unie Svobody i ODA: neměly širší základnu, a proto zmizely z politické mapy," varoval pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

"V Praze si to opravdu netroufám předvídat, záleží prostě na účasti a preference je nutno brát s nadhledem," dodal.

ODS o fous

"Bude to prsa. Průzkumy vycházejí všelijak. Já bych je nepřeceňoval ani nepodceňoval. Favorizuji lehké vítězství ODS, jelikož i přes kontroverzní kandidáty má celou řadu známých jmen, které dokážou přilákat voliče. Přeci jen, topka i v těch větších městech má na kandidátkách naprosto neznámé lidi," odhaduje výsledek politolog Petr Jüptner.

"Úplné ignorace mladých voličů bych se nebál. Ztotožňuji se s názorem, že v případě jejich větší absence může být náskok ODS i větší," dodává Jüptner.

Dále čtěte:
U Zemana lákali na hip hop. Bábu přemlouvat nebudou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…