To je trestné! Zdeněk Zbořil nevydržel poslouchat, že Čína prý oddělala Kuberu. A zakročil

24.02.2020 18:13

POLITOLOGOVÉ V médiích se v poslední době objevují připomínky situace, kterou si prožil předseda Senátu Jaroslav Kubera před svou smrtí. Čelit musel mimo jiné výraznému tlaku kvůli své plánované cestě na Tchaj-wan. Nejenže s cestou narazil u prezidenta Miloše Zemana, ale v dopise z čínské ambasády mělo stát, že pokud cestu uskuteční, doplatí na to české firmy podnikající v Číně. „Ale asi autorům připomínek nejde o Čínu, Tchaj-wan nebo české firmy podnikající v ČLR...,“ podotýká politolog Zdeněk Zbořil. Událostí si všímají lidé na sociálních sítích.

To je trestné! Zdeněk Zbořil nevydržel poslouchat, že Čína prý oddělala Kuberu. A zakročil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nápisy v Teplicích

Politolog: Jde o Kuberu, nebo o prezidenta? 

„Nechci příliš spekulovat, ale vypadá to zase jen jako další pokus podprahově ovlivnit vnímání chtěné virtuální skutečnosti. Skoro nikdo ten dopis neviděl, ale všichni o něm mluví. Nástupce zesnulého předsedy Senátu ho zřejmě četl, protože oznámil veřejnosti, že z obsahu tohoto dopisu mrazí. To je podivuhodná metafora a pan senátor si neuvědomil, že když někoho mrazí, může druhého rozehřát,“ říká na toto téma politolog Zdeněk Zbořil. 

„Ale asi autorům připomínek nejde o Čínu, Tchaj-wan nebo české firmy podnikající v ČLR, ale zase jen a jen o prezidenta, který mohl svému jen o několik let mladšímu kolegovi způsobit trauma, a jak se lidově v češtině říká, přivést jej do hrobu,“ dodává.

Politolog přidává i tento komentář: „Možná se brzy dočkáme, jak organizátoři tzv. masových shromáždění a jejich teatrální příznivci budou s tímto produktem pracovat a zda ho nevyužijí v úmyslu poškodit ústavní zřízení České republiky… (a)… závažným způsobem zastrašit obyvatelstvo nebo protiprávně přinutit vládu nebo jiný orgán veřejné moci, aby něco konal, opominul nebo trpěl. Tím by se ovšem mohli dostat do kolize s trestním zákoníkem ČR, a to si jistě nepřejí,“ dodává poté, co ze zmíněné legislativní normy část ocitoval.

Hrozby nedávají smysl

Informace o tom, že Kuberovi předal Hrad před jeho smrtí dopis od čínské ambasády, zveřejnil server Aktuálně.cz. „Komunistický režim v něm vyhrožuje, že pokud cestu uskuteční, potrestá Kuberu i české firmy podnikající v Číně. Kancelář prezidenta hrozby podpořila vlastním přípisem,“ popsal server a přidal i citaci z materiálu: „České podniky, jejichž představitelé navštíví Tchaj-wan s předsedou Kuberou, nebudou uvítány v Číně ani čínskými lidmi.“ Další portály pak citovaly původní zdroj a s odkazem na ČTK připomněly i další souvislosti.

Podle pirátského politika Jana Lipavského přitom hrozby o trestání českých firem jsou nelogické, doslova uvedl: „Vydírání zesnulého senátora Kubery čínskými komunisty kvůli cestě na Tchaj-wan je odporné. Hrozby Pekingu o trestání českých firem ale nedávají smysl. Čína na trh skoro žádné nepustila. PPF daní v Nizozemsku a čínské továrny na Škodovky patří německým a čínským investorům.“

Podle teologa a překladatele Petra Jana Vinše však Lipavský „ve světle živelného zakazování všeho, co má v názvu slovo Praha, očekává od soudruhů přílišnou rafinovanost“.

Hlasy z Teplic

„Ve vší úctě k rodině. Museli to mít fakt složité a těžké. Měl toho už moc, a hlavně ty tlaky na něj. O Tchaj-wanu jsem s ním mluvil několikrát. Nic na sobě nedával znát. Vše vyplynulo na povrch až po jeho smrti,“ svěřil se na sociální síti Tepličan Petr Málek, který se s Kuberou znal osobně. Poukázal v té souvislosti na Teplický deník, který přinesl výpověď Kuberovy dcery.

„Tři dny před osudným infarktem měl schůzku s Číňany. Od té doby s námi skoro nemluvil. Nevěděli jsme tehdy vůbec proč. Teď už, bohužel, víme, co ho trápilo a před čím se nás snažil ochránit,“ uvedla v tomto textu. 

Ne příliš rozsáhle, avšak se smajlíkem „cítí se rozzlobeně“ se veřejně rozepsal i současný primátor Teplic Hynek Hanza: „Zvláštní ‚náhoda‘ a souběh s tragickým koncem pro člověka, rodinu, Teplice i stát.“

Podivný sled událostí ale nehodnotí jen politici nebo Tepličané, souhra rychlých okolností upoutala i herce Jana Hrušínského, který na Facebooku vytvořil tento status:

Tepličan Tomáš Lichtenberg mu vzkázal: „Pane Hrušínský, pan Kubera byl naprosto názorově vzdálen marxistickému učení. S Milošem Zemanem bojujte férovými prostředky a vůbec nám Tepličákům nesahejte na našeho starostu a vášnivého odpůrce rudo-zeleného šílenství.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…