To máte na půdě uniformu SS? Zdeněk Zbořil v šoku z „oslav“ výročí 2. světové války

13.05.2019 8:02

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Mluví, jako kdyby měli někde doma na půdě schovanou uniformu SS-Waffen a chtěl zapomenout na pobyt německých ‚nedobyvatelů‘ ve svém rodném kraji,“ reaguje na komentář expremiéra Mirka Topolánka k výročí konce války politolog Zdeněk Zbořil. K protestům při příjezdu Nočních vlků na Olšanské hřbitovy říká: „Aktuální nenávist vůči Rusům, i kdyby mezi padlými a pohřbenými na Olšanech byli třeba Ukrajinci, je infekční a podle mého názoru i smrtelnou nemocí české společnosti.“ Exšéfovi Topky Miroslavu Kalouskovi v dnešním Rozjezdu Zbořil připomíná, jak statečně bojoval proti americkému imperialismu.

To máte na půdě uniformu SS? Zdeněk Zbořil v šoku z „oslav“ výročí 2. světové války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

V uplynulém týdnu jsme si připomínali 74. výročí konce II. sv. války. Po republice se konala řada pietních aktů. Na několikadenní Slavnosti svobody do Plzně přijelo 70 tisíc lidí. A jak hodnotit letošní připomenutí konce války? „Já nejsem vhodný typ pro odpověď na tuto otázku. Jsem zaujatý pamětník příchodu Rudé armády do Prahy, kde se např. ještě 9. května 1945 v ulici Na Valech (několik desítek metrů od pozdějšího bytu pana Topolánka), odpoledne střílelo. Do nedávna tam byl pomníček lékaře, který zde byl v 15:00 hod. 9. května zastřelen esesákem z okna protějšího domu, když se snažil ošetřit raněného,“ reagoval politolog Zdeněk Zbořil.

Anketa

,,Stalin neosvobozoval, Stalin dobýval a dobývaná území držel. Na svobodu jsme čekali dalších 44 let," uvedl Mirek Topolánek. Souhlasíte?

hlasovalo: 11151 lidí

„Viděl jsem vojáky Rudé armády ve Vysočanech a Libni a také americké vojáky ve Strakonicích a Horažďovicích. Mohl bych o tom psát někdy veselé, někdy smutné poznámky na okraj ‚velkých dějin osvobozování‘, ale nemá to cenu. Pamatuji nálety v Praze na Vinohradech a na nové Vysočany, ale komu o tom vyprávět, když si mnozí myslí, a je mezi nimi i dost historiků, že to vědí lépe než já. Vědí také, že ty americké bomby zabíjely jinak než ty ruské. A tak bych alespoň přál někomu z těch 70 tisíců v Plzni, aby nezapomněli na oběti amerického bombardování Škodovky v dubnu 1945, kterých bylo skoro stokrát víc než padlých amerických vojáků při bojích na území Protektorátu a jihozápadních Čech,“ dodal.

„Historie se, bohudík, neopakuje vždy a stejně“

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil oslav konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. V proslovu varoval před opakováním historie a hrůz, které rozpoutalo nacistické Německo. Tentokrát podle něj nemá hrozba podobu nacistické ideologie, ale náboženského, konkrétně islámského fundamentalismu. Válka skončila, ale nenávist podle českého prezidenta zůstala. „Nepodařilo se mi, bohužel, přesvědčit všechny, že (islámský) terorismus má stejnou váhu jako terorismus nacistický. Pokud se nám nepodaří zastavit tento terorismus v jeho počátcích, oběti budou stejné jako v případě nacistického Německa,“ upozornil Zeman.

„Historie se, bohudík, neopakuje vždy a stejně. Je ovšem pravda, že německý nacismus podporovaly válkychtivé materiální zájmy, stejně jako současný terorismus vykořisťuje materiální a lidské zdroje na celém světě. Jen se tomu neříká válka, protože by se v takových případech musela dodržovat určitá pravidla, která boj proti terorismu neuznává. V něm je všechno dovoleno, dokonce i tajit zdroje financování teroristických skupin a armád. Ideologie, ať již nacionálněsocialistická nebo nábožensky tzv. fundamentální je instrument masové mobilizace stejně jako milosrdné mimikry, pod kterými se skrývají tradiční kořistnické zájmy. Snad jen, díky technickému pokroku, je ještě brutálnější, než tomu bylo v minulosti,“ komentuje politolog.

Německo doposud nezaplatilo reparace za škody, které způsobilo Československu ve druhé světové válce. České ministerstvo zahraničí uvádí, že nároky na reparace existují ve výši 306 mld. Kčs, vyjádřeno v dobové měně, přičemž Československu bylo ze strany Německa vyplaceno pouhých 230,1 milionů Kčs. Otázku reparací vrátilo na světlo denní hnutí SPD, které požaduje, aby je vláda požadovala po Německu. Babišův kabinet to ale ústy premiéra odmítl. „Kdysi jsme o tom vedli diskuse v redakci ĎaSu, a to ještě žilo dost historiků a právníků, kteří se reparacemi zabývali již v roce 1945 (pan prof. Winkler aj.) a měli detailní informace o dohodách uzavřených na základě Postupimi v prosinci 1945. Pokud si vzpomínám, bylo to v souvislosti s kompenzacemi válečných škod, za které se považoval soukromý i státní majetek odsunutých Němců a málokdo to z historiků nebo autorit mezinárodního práva zpochybňoval,“ uvedl Zbořil.

„Čas od času se toto téma opět objevovalo v souvislosti s požadavky tzv. sudetských Němců (nikoli Rakušanů). Četl jsem v poslední letech několik zajímavých statí, jejichž autorem byl i pan dr. Jiří Jaroš Nickelli, který je autorem polemik s kritiky tzv. germanizace českého národa, těch kteří zpochybňují materiální škody a lidské tragédie v době Protektorátu. Ani zde jsem nenašel požadavek oživení otázky reparací, která je opět aktuální v dnešním Polsku. Ale i tam to má podobně jako v Řecku spíše souvislost se současnou povahou polsko nebo řecko-německých vztahů a minulost je zde využívána, nebo spíše zneužívána jako argument ve vzájemných sporech rámovaných Evropskou unií,“ dodal.

„Už jednou plivnul na odbojáře…“

Mirek Topolánek se k příležitosti Dne vítězství vyjádřil o květnu 1945 a ve svém tweetu popřel, že se skutečně o osvobození naší země ze strany Rudé armády a Stalina jednalo: „V květnu 1945 osvobodila většinu naší země Rudá armáda. Osvobození byl ale jen náš subjektivní pocit. Stalin neosvobozoval, Stalin dobýval a dobývaná území držel. Na svobodu jsme čekali dalších 44 let.“

„Mirek je také jeden z těch, který prohlédl, ale také tak trochu se zpožděním. Mluví, jako kdyby měli někde doma na půdě schovanou uniformu SS-Waffen a chtěl zapomenout na pobyt německých ‚nedobyvatelů‘ ve svém rodném kraji. Už jednou plivnul na odbojáře popravené v roce 1942 v německém koncentráku a doufejme, že se nechce stát hrdinou v ‚opraveném‘ příběhu Smrt si říká Engelchen. Neměl by ani zapomínat na § tr. z. o schvalování a zpochybňování nacistického genocidia (tzv. Paineův dodatek), pro který, alespoň myslím, kdysi sám hlasoval,“ komentuje politolog.

Minulé pondělí navštívil Olšanské hřbitovy kontroverzní ruský motorkářský klub Noční vlci s cílem uctění památky padlých sovětských vojáků ve druhé světové válce na území Československa a položením kytic k jejich hrobům. Jak už je zvykem, dorazili i odpůrci současného Ruska. Zněly peprné nadávky, policie od sebe musela znepřátelené tábory oddělovat a řešila incidenty. Aktivisté narušovali pískotem i minutu ticha. „Aktuální nenávist vůči Rusům, i kdyby mezi padlými a pohřbenými na Olšanech byli třeba Ukrajinci, je infekční a podle mého názoru i smrtelnou nemocí české společnosti. Jestliže se odpůrci Nočních vlků domnívali, že ruští motorkáři provokují a že je třeba v zájmu šíření zášti a nenávisti jim dát najevo, že jsou na nepřátelském území, jistě se jim to podařilo,“ reagoval politolog. „Možná se domnívají, podobně jako ostravský hoteliér a Ústavní soud ČR, že na Krymu by měl být obnoven Krymský chanát, nebo dokonce Zlatá horda, a nikoliv Kyjevská Rus, měli by přestat pískat a připravovat se na nesmiřitelnou válku. A doufat, že ji podobně jako mnozí jejich předchůdci neprohrají. Každý, kdo někdy v Rusku byl, jim potvrdí, že to zas tak velká legrace není,“ dodal.

Stejně jako v minulých letech přijel s Nočními vlky i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který se odpůrce pokusil uklidnit lízátky. Ti však odmítli. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, proč zrovna lízátka, Jaroslav Foldyna odpověděl: „Chtěl jsem je zklidnit něčím sladkým a také je o nich všeobecně známé, že je mezi nimi mnoho zženštilých mužů. Tak jsem jim chtěl lízátky udělat radost, ale oni je odmítli, tudíž jsem nevěděl, co s nimi, a nakonec jsem je rozdal malým dětem.“

„Je to jeho způsob reakce na obecnou neslušnost, kterou neziskovci oplývají. Pokud vím, pan poslanec a motorkář dává najevo těm ruským, že s nimi souhlasí, a zatím to ještě není považováno za trestný čin. Ale možná, že někdo z Ústavního soudu v tom objeví nějakou chybu a pan Foldyna by mohl skončit, po jistě dlouholetém vyšetřování a souzení, alespoň jako pan Smetana, který si dovolil namalovat tykadla ausgerechnet manželovi soudkyně na Moravě. Dříve se tomu říkalo třídní pojetí práva, a už je to tady zase, i když zatím jen na tak trochu amatérské úrovni,“ říká Zbořil.

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný se to rozhodl Foldynovi za Noční vlky vytmavit. Poslanec se podle něj bude smažit v pekle se Zemanem, Quislingem a Čurdou. Vše začalo pod fotem slovenského generála Milana Rastislava Štefánika, když Foldyna připomínal 100 let od jeho smrti: „Dnes uplynulo 100 let od tragické smrti Milana R. Štefánika ve věku 38let. + 4. května 1919. Spoluzakladatel Československa.“ O dva dny později se u fotky zjevil komentář Pavla Novotného, zřejmě jako reakce na Foldynovo angažmá s Nočními vlky. Sdělení bylo jasné: „Pane Foldyno, jste kolaborantská svině.“ Novotný přidal i foto Foldyny ze setkání s Nočními vlky. Pod jeho Tweetem byl Foldyna označen ještě za Quislinga, s čímž starosta Řeporyjí souhlasil a dodal: „Bude v pekle v kotli s Ovarem, Quislingem a Čurdou.“ Foldyna už na Novotného urážky a osočení také reagoval. A to konstatováním: „Těším se, až toho obézního hňupa potkám.“ Vzkázal i to, že ho „vystřelí z kecek“.

„Otec pana starosty, Petr, byl kdysi můj spolužák na FFUK. Nebyl moc dobrý student, ale byla s ním legrace, jak by mohli potvrdit další z té doby – Karel Zich, Viki Hradská aj. Už tam pomáhal zakládat ‚filosofické divadlo‘ a potom se stal oblíbeným televizním bavičem s jistou úrovní. Ten pan starosta se mu nějak nevyvedl. Ale třeba se mýlím a byl odněkud jinud. Jeho slovní zásoba by na to ukazovala. Až budou zase jednou nějaké volby, jistě nás svým roztomilým slovníkem obohatí, i když to nebude zrovna v Řeporyjích,“ uvedl Zbořil.

Zatímco jeden poslanec ČSSD to schytal za pietu s Nočními vlky, další člen a poslanec sociální demokracie Petr Dolínek za své vystoupení na demonstraci, kterou opět v pondělí pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii na Staroměstském náměstí. Poslanec iRozhlasu prozradil, proč na demonstraci byl. Přišel s prohlášením, že demonstrace nebyla protivládní. „Někdy se v zákulisní politické hantýrce říká k hodnocení takového chování, že mu ujíždí vlak. Že by hned v ČSSD? Václav Havel měl pro podobnou hyperaktivitu hezký výraz ‚Nemusím být v každém… za kvedlačku‘,“ komentuje politolog.

Zásadní problém má další člen ČSSD, ministr kultury Antonín Staněk, který vyhodil dva ředitele významných kulturních institucí. Petici za Staňkův odchod z vlády podepsalo přes šest tisíc lidí. Zaznívají názory, že Staněk plní zadání Hradu. Vicepremiér Jan Hamáček se ministra v neděli v České televizi zastal, ale odmítl říct, zda by uvítal Staňkovu demisi. Za jeho hlavní úkol označil, aby podle výzvy vedení ČSSD připravil výběrové řízení na šéfa NGP. Kdyby úkol nezvládl, Hamáček to bude řešit. „V sobotním Právu, ve svém interview zapsaném Karolinou Brodníčkovou, to pan místopředseda vlády popsal mnohem rozhodněji, když řekl: „Kdyby došlo k takovému pochybení u složky, která podléhá mému řízení, tak bych postupoval stejně.“ Přitom se odvolává na porušení zákona, kterému zřejmě nevěří nikdo z  šesti tisíc petentů, kteří vystoupili vůči ministrovi kultury kriticky. Ten je vyzývá, aby se zapojili do diskuse a vzali v úvahu vyjádření odborářů z NG, ať už zastupují menší, nebo větší část zaměstnanců, a také názory bývalého ředitele NG Milana Knížáka nebo Eugena Brikcia aj., kteří mají na celou věc odlišný názor, a pomohli s vypsáním výběrového řízení na ředitele NG Praha a ředitele Muzea umění Olomouc,“ uvedl Zbořil. 

„Pan Hamáček vybízí k dodržování zákona a možná tím zadal ministrovi kultury nadlidský úkol, protože mnozí, a to i z řad tzv. umělců, rádi o ohrožení zákonů a justice v ČR mluví, ale chtějí prosadit jen jeden výklad zákonů a svého pojetí hledání spravedlnosti. Pokud se ptáte na můj osobní názor, který zde není důležitý, obávám se, že to bude trvat mnohem déle než do konce května. Mimo jiné i proto, že za tím vším někteří chtějí vidět dlouhé prsty prezidenta Zemana nebo jeho dalších lidí ve stínu. A to bez ohledu na to, že jsou mezi nimi tací, kteří prezidenta v posledních dvou letech už několikrát pochovali,“ dodal.

ODS má komplikovanou historii

Poslankyně Zuzana Majerová-Zahradníková, která nedávno opustila klub ODS, pro ParlamentníListy.cz exkluzivně potvrdila, že bude spolupracovat na vzniku nové strany Václava Klause mladšího. Sama se chce soustředit na školství. „Cílem je zejména zrušení plošné inkluze, navrácení důležitosti a podpora speciálních škol, větší kompetence ředitelům škol a také změna financování. Učitelé musí a potřebují mít klid na vzdělávání našich dětí. To je priorita.“ A tak se nabízí i otázka, zda se ke Klausovi přidají další občanští demokraté.

„ODS má svou komplikovanou historii, jejíž součástí jsou také dějiny neloajality. Proto si myslím, že tato otázka je trochu předčasná a paní poslankyně odpověď na ni stejně nedává. Víme jen, že bude chtít pokračovat ve svém poslaneckém mandátu a orientovat se, jak jí už příslušelo, na školskou politiku, a tedy problémy nižšího a středního vzdělávání,“ reagoval Zbořil. „V každém případě z jejího vyjádření víme, že Václav Klaus jr. už může o své budoucí politické straně mluvit, ať již se bude jmenovat jakkoli, jako o straně parlamentní. Zřejmě také půjde o důsledky voleb do EU, interpretaci úspěchu nebo neúspěchu, kterých v nich ODS dosáhne, a o loajalitu starých nebo staronových členů ODS, kteří vidí v této situaci svou druhou, nebo dokonce třetí příležitost,“ dodal.

Více informací se dozvíme 10. června v Praze, až Václav Klaus mladší představí členy své nové politické strany. „Jak už jsem uvedl, a protože víme, že většina programů českých politických stran jsou prázdné fráze a často konkrétní politika té které strany se k takovým programům chová více než macešsky, nemusíme se obávat žádného překvapení. Možná budeme moci sledovat spor mezi předsedou ODS Fialou a jeho kritikem Václavem Klausem ml. nebo i starším, ale ani v případě neočekávané vládní krize to celorepublikový význam mít nebude. Dočasně oběma skupinám klesnou asi preference, povedou se dále spory o autentičnost pravice, ale na důvěryhodnosti jedné nebo druhé straně to nepřidá,“ říká Zbořil.

Pan Jágr zase taková „guma“ není, a vlastně ani nikdy nebyl

Bývalý šéf TOPky Miroslav Kalousek se v rozhovoru pro XTV vrátil k výjezdu slavného hokejisty s prezidentem Milošem Zemanem do Číny. „Jaromír Jágr je geniální hokejista, nevidím důvod, proč by měl být také morálním vzorem nebo člověkem se zasvěceným politickým pohledem. Co se týče znalostí politické situace u nás, předpokládám, že je docela normální guma,“ komentoval. „Pan Jágr zase taková ‚guma‘ není, a vlastně ani nikdy nebyl. Už jako mladý kluk jezdil po hokejových stadionech ve Spojených státech a v Kanadě s číslem 68 na dresu,“ reagoval politolog.

Do komentátora Jiřího Leschtiny se za jeho slova o Jágrovi pustil rozhlasový radní Tomáš Kňourek. Připomněl, jak se podílel na budování socialismu v 80. letech v Mladé frontě, tehdejším plátku ÚV SSM. „O to víc mě zaráží míra drzosti, s jakou právě takoví útočí na Jaromíra Jágra kvůli jeho cestě do Číny. Pan Leschtina ho považuje za užitečného idiota Hradu, jehož předkové se musejí obracet v hrobě. A co předkové pana Leschtiny? Posuďte sami z jeho náhodně vybraných komentářů pro Mladou frontu z roku 1987.“ A doplnil texty ze svazácké konference v SSSR nebo text o tom, co zdůrazňuje Miloš Jakeš.

„Pan Leschtina je samozřejmě jen jeden z mnoha, kteří si myslí, že se narodili až 17. listopadu 1989, nebo ještě o několik dní později. Ale ani jemu nejde, samozřejmě, o Jaromíra Jágra, ale o prezidenta Miloše Zemana, jehož zdravotní stav už několikrát, pokud se nemýlím, hodnotil velmi pesimisticky. A tak stojí v řadě ostřelovačů těch, na které se prezident dnes ještě alespoň formálně nezávislého státu usměje nebo jim podá ruku. Skoro s jistotou bych si dovolil tvrdit, že tato hloupá kritika prezidenta a lidí, kterých si váží, přispívá ke zvětšujícímu se objemu prezidentovy faktické moci a je to trochu ‚oneskorené‘ podobně jako v minulosti,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zbořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…