To není jen tak, ty články a ty řeči... Čerstvý náhled Erika Besta na tajné pozadí ČSSD a na Chovancovo dezinformační centrum

18.07.2017 8:25

Jak je na tom ČSSD po výměně předsedy strany a volebního lídra? Zbavuje se Lubomír Zaorálek kontroverzních stranických struktur? V čem může ve volbách prospět Chovancovo protidezinformační centrum? Odpovídají preference hnutí ANO skutečnosti? A co vedlo Miroslava Kalouska ke spojení se s lidmi okolo „zeleného“ Martina Bursíka? Tyto otázky pro ParlamentníListy.cz rozebírá politický analytik a pozorovatel českého politického zákulisí Erik Best.

To není jen tak, ty články a ty řeči... Čerstvý náhled Erika Besta na tajné pozadí ČSSD a na Chovancovo dezinformační centrum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Nový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek se podle Erika Besta snaží jen do určité míry odpoutat od zákulisních stranických struktur. „Nedělá v tom směru nic moc přímo, nezačal ten systém či tábor kritizovat. V rozhovoru na iDNES.cz mu Jaroslav Plesl říkal, že se bude muset odstřihnout od zlodějství v ČSSD a v ČEZ, Zaorálek se tomu vyhýbal, nedal na to odpověď, ale také vůbec nedementoval to, co tam bylo řečeno. To je podle mě první krok k tomu, aby se po volbách něco stalo. Nemyslím si, že má Zaorálek sílu nebo chuť s tím něco udělat,“ myslí si analytik.

„Zaorálek slibuje, že pokud po volbách bude premiérem, jeho postup vůči privatizaci OKD bude jiný, což je sice slibné, ale také trošku komické, protože říká – neřeknu vám, co udělám jinak, ale věřte mi, že se budu chovat jinak než doposud,“ konstatuje.

Anketa

Už nějakou dobu platí zákaz kouření v restauracích. Osvědčil se?

32%
68%
hlasovalo: 4323 lidí

Jak silnou pozici si po Sobotkově konci zachovává jeho přítel a vlivný advokát Radek Pokorný, o kterém Andrej Babiš mluví jako o kmotrovi, je podle Erika Besta složité odhadovat. „Určitě už podniká přípravné kroky, ale existují další věci, které na to všechno mohou mít vliv,“ říká Best s tím, že v případě, pokud by vyhrál Zaorálek, by skutečně mohl chtít usilovat o jiný přístup.

„Zdá se také, že Babiš a jeho média to nehodlají nechat na pokoji. Je to vidět z toho, jak k tématu přistupuje třeba MF Dnes, když vydá klidně dvě stránky o ČEZ a Plesl (šéfredaktor MfD – pozn. red.) přímo říká, že se Zaorálek musí odstřihnout od Sobotky, Pokorného a Chovance. Když tohle šéfredaktor Mladé fronty říká veřejně, něco to znamená. I když MfD určitě není přímá mluvčí ANO, myslím si, že by něco takového její šéfredaktor neříkal, pokud by to Babiš neviděl podobně,“ nepochybuje novinář Erik Best.

Milan Chovanec je podle jeho slov překvapivě méně vidět než před změnou ve vedení strany. „Nevíme, do jaké míry je to záměr, ale má stále politiku, že chce jít proti EU. Dává to smysl a nemyslím si, že by to bylo úplně k ničemu. Nejsem si však jistý tím, že to funguje na voliče. Ano, je to lepší, než kdyby to nedělal, ale málokdo věří, že by ČSSD takovou politiku vůči EU skutečně uplatnila, pokud by se znovu dostala do vlády,“ zamýšlí se.

Zároveň s kritikou Unie jde podle něho Chovanec Bruselu na ruku. „Jde třeba o případ onoho protidezinformačního centra. Tohle je něco, co propagují Američané a EU, takže Chovanec vede dvojitou politiku vůči Bruselu. Neříkám, že je to špatná politika, ale říkám, že na mnoho českých voličů to nezabere,“ upozorňuje Best.

Takzvané centrum proti dezinformacím, které na Ministerstvu vnitra existuje od počátku roku, není podle Erika Besta příliš vidět. „Už se ale začíná mluvit o tom, že bude někdo možná chtít ovlivňovat české volby, takže asi počítají s tím, že ten útvar bude hrát určitou roli. Už dnes má působení tohoto útvaru negativní vliv na některé servery a dá se předpokládat, že od září to bude ještě silnější. Oni třeba řeknou: jsou zde určitá média spojená s Ruskem, které u nás chce ovlivnit volby, a my proti tomu musíme bojovat a budeme podporovat demokratické strany. Možná se to ještě víc projeví v prezidentských volbách, ale tuším, že už se to chystají použít,“ obává se.

Způsob, jakým by mohlo centrum proti dezinformacím pracovat, můžeme prý do jisté míry odkoukat ve Spojených státech. „Vidíte, že v Americe je každý den negativní zpráva proti Trumpovi, snažící se dokázat jeho vazbu na Rusko, v našem případě může jít o něco podobného. Ne samozřejmě takto specificky. Ve chvíli, kdy o údajné hrozbě ovlivnění voleb mluví celou dobu ČSSD, boj proti tomu domnělému ovlivnění pomůže ČSSD. Vidím ovšem riziko, že to dopadne obráceně. Stejně jako v jiných případech, kdy se sociální demokracie do něčeho pustila, výsledek byl opačný. To se může stát i tentokrát, tedy i když má to centrum byť nepřímo podporovat ČSSD, výsledek se nedostaví, protože Češi na to nejsou tak zvědaví. Nebudou tady fungovat stejné způsoby jako v Americe,“ sděluje politický analytik jednoznačně.

Mluví se o tom, že se Andrej Babiš obává o pravost předvolebních průzkumů, které jeho hnutí ANO už několik měsíců za sebou přisuzují masivní vítězství. Jenže podle Besta mohou být tyto Babišovy obavy pouhou strategií.

„Je běžné, že se strany, kterým průzkumy věští výraznou výhru, snaží průzkumy bagatelizovat. Babiš je velice chytrý v tom, jak postupuje. Když slyšíte, co si Babiš myslí o průzkumech, je to jeho politický tah. Jde o typickou rétoriku. Pokud byly průzkumy nějak cinknuté, tak možná v neprospěch ČSSD. Co se týče hnutí ANO, jsou průzkumy podle mě odpovídající,“ soudí.

Posledním tématem, nad nímž se Erik Best pro ParlamentníListy.cz zamýšlel, je spolupráce Kalouskovy TOP 09 se stranou LES Martina Bursíka. Mezi hlavní tváře této strany patří také exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

„Ukazuje se, že TOP 09 trošku tápe a neví přesně, co má představovat. Pokud jde o výběr strany LES ke spolupráci, tak kritický bych nebyl. Už jen proto, že nebylo moc z koho vybírat, TOP 09 před časem přišla o Starosty (STAN). Nejdřív to vypadalo, jako že chce díky této spolupráci otevírat i další témata, protože se doteď zdálo, že jediným programem Topky je útočení na Babiše. Jenže pak vystoupila Olga Sommerová (LES) a zase pokračovala v kritice Babiše, možná ještě ostřeji než Kalousek. Není mi proto jasný cíl toho spojení. Jestli cílem bylo vybrat jiná témata, v rámci možností není spojení s LES špatný tah. Pak ovšem není jasné, proč protibabišovské tažení pokračuje. Přitom jde o politiku, která pro TOP 09 byla zátěž. Většina voličů měla pocit, že mají jen jedno téma,“ zamýšlí se.

Z druhé strany prý spojení s Bursíkovou stranou TOP 09 neuškodí. „Nakonec to velký vliv mít nebude, ani pozitivní, ani negativní. Opravdu záleží na tom, do jaké míry samotná figura Schwarzenberga straně pomůže jako dříve a zda budou stále mluvit o Babišovi, což je stará písnička, kterou chce málokdo slyšet,“ dodává Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…