To už takhle dál nebude, pane Babiši. Přichází změna. Velezkušený pozorovatel sčítá věci, kterých se teď mocný ministr musí začít bát

04.03.2015 7:32

Sněm hnutí ANO znamenal podle politického komentátora Bohumila Pečinky zlom. Politici i média, která předsedu hnutí Andreje Babiše většinou dosud tolerovala, změnila po sněmu přístup a začínají na něj brát stejná měřítka jako na jiné politiky. „Mezi roky 2013 až 2015 byl Babiš v jakémsi mediálním vákuu, jako by měl mediální krytí,“ řekl zkušený publicista, který v médiích pracuje již od roku 1990, ParlamentnímListům.cz.

To už takhle dál nebude, pane Babiši. Přichází změna. Velezkušený pozorovatel sčítá věci, kterých se teď mocný ministr musí začít bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Anketa

Bude v roce 2018 Andrej Babiš premiérem?

24%
76%
hlasovalo: 9260 lidí

I když majitele Agrofertu při jeho vstupu do politiky některá okrajová média kritizovala, hlavní politický i mediální proud ho toleroval, ať už s ním souzněl, nebo ho nechával, ať ukáže, co umí. Ale reakce na víkendový sněm hnutí ANO ukázaly, že Andrej Babiš už začíná být brán jako každý normální politik. „Minulé volby proběhly před rokem a půl, takže začíná působit legračně až směšně, že se Andrej Babiš stále stylizuje do role protestního hnutí,“ prohlásil Bohumil Pečinka. Ve skutečnosti je jako vicepremiér a ministr financí nejvlivnějším českým politikem, proto jeho stylizace už působí nedůvěryhodně.

Jiný názor: Babiš dělá pořádek v polistopadové anarchii, tvrdí bojovník proti bankovním poplatkům Patrik Nacher

Byl silný v kritice, ale ne v praktických krocích k nápravě

Podle komentátora Reflexu už některým politikům, včetně koaličních partnerů, i médiím, která nad úspěšným byznysmenem držela ochrannou ruku, dochází, že ve vládnutí Andreje Babiše jsou určitá rizika. „Dochází na slova lidí, kteří to říkali od samého počátku,“ konstatoval Pečinka. Rizika podle něj spočívají ve známé kumulaci hospodářské, mediální a politické moci. A současně se ukazují první reálné výsledky práce Andreje Babiše. Zatím se nemá čím chlubit. „Ukazuje se, že na Ministerstvo financí nepřinesl žádný systém ani nové myšlenky, naopak svou personální politikou úřad zchaotizoval. Neměl jasnou koncepci, byl silný v kritice a analýze stavu, ale nikoli v praktických krocích k nápravě,“ konstatoval publicista, že ze svých populistických slibů toho majitel Agrofertu moc nesplnil.

Člověk s takovými pravomocemi se nemůže tvářit jako bezmocný

Po víc než roce ve vládě se od šéfa hnutí ANO, který sliboval, jak bude stát řídit jako firmu, už začínají čekat první výsledky. A ty nejsou nijak oslnivé. Nedaří se výběr daní, naopak je horší než vloni ve stejném období. „Každý ministr si do úřadu dovedl spoustu ekonomů jakékoli politické orientace, ti se snažili s ministerstvem něco udělat. Babiš si tam dovedl lidi s fízlovskou mentalitou, prvním náměstkem udělal auditora Wagenknechta, patlají se pořád v minulosti. Dobře, to se také musí, ale je to okrajová věc. Babiš, který pořád hraje opoziční roli, se musí vnitřně přerodit z opozičního politika na vládního,“ je přesvědčen Pečinka, protože veřejnost chce od člověka ve funkci řešení a ne vymlouvání se na minulé vlády. Pěkně podle něj analyzoval ekonom Pavel Kohout, jak významná je role ministra financí. „Je dokonce tak významná, že by to ministerstvo mělo být rozděleno, protože jeden ministr financí má takovou moc, jako kdyby řídil pět, šest ministerstev,“ říká komentátor. A člověk s tak silnými pravomocemi se nemůže tvářit, že je bezmocný, že za všechno mohou ostatní.

V hnutí ANO převažují zaměstnanci a přátelé zaměstnanců pana Babiše

Podle Pečinky už bude Andrej Babiš posuzován jako každý jiný politik. Náhled na šéfa hnutí ANO se prý začal měnit po brutálním způsobu odvolání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, druhým impulsem byl víkendový, třetí sněm hnutí ANO. „Všichni, kteří se dívali, viděli, že se nejedná o zcela normální stranu, že je to strana založená na vůdcovském principu, naprosto disciplinovaná, strana strašně úzké členské základny, v níž převažují zaměstnanci a přátelé zaměstnanců pana Babiše,“ uvedl publicista. Kladnou stránkou je podle něj asi schopnost lidí, zápornou, že všechno vychází z loajality a přání jednoho muže. „A když došlo k protnutí všech těchto momentů, výsledkem je, že skončilo období, kdy byl Andrej Babiš v médiích a veřejném mínění nadstandardně chráněn, víc než ostatní koaliční i opoziční politici.“

Premiér Sobotka vrátil šéfovi hnutí ANO úder

Za důležitý moment označil komentátor týdeníku Reflex i reakci premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky na tvrdý útok, který zazněl na adresu sociální demokracie od Andreje Babiše na sněmu. „Sobotka útok vrátil, to by se dřív nestalo. Ale najednou vidí člověka s nejdůležitějším ministerstvem ve své vládě, který ho často kritizuje za věci, které by mohl sám prosadit na úplně jiné půdě. A už má dost toho jeho populismu,“ shrnul Pečinka. A znovu zdůraznil, že ministerstvo financí má v českém ústavním systému absolutně silné postavení už od dob Václava Klause. „Babiš tak má reálně větší moc než premiér. A takový člověk nemůže po roce a čtvrt ve vládě svalovat všechno jen na ostatní. Musí taky něco ukázat a být nějak konstruktivní,“ míní Bohumil Pečinka. Dodává, že to se však panu Babišovi nedaří a veřejnosti už to začíná docházet.

Proč jsi něco neudělal, když máš na to největší páky?

Ale volební preference v průzkumech má hnutí ANO stále ještě nejvyšší. „To má fázový posun, v průzkumech se to projeví později,“ vysvětlil komentátor. Nejdřív si prý situaci začínají uvědomovat lidé, kteří vytvářejí veřejné mínění, ať už píší do médií nebo se vyjadřují k určitým věcem. Nejde podle něj jen o novináře, ale i o politiky, analytiky, politology, kteří vidí praktické výsledky práce Ministerstva financí. Pečinka je přesvědčen, že příští volební kampaň do krajů už Andrej Babiš nemůže vést jako představitel opozičního hnutí, protože jinak může zaznít otázka: proč jsi něco neudělal, když na to máš největší páky?

Sněm připomínal nacvičené divadelní představení. Nechyběla ani generálka

Jednání sněmu hnutí ANO překvapilo přítomné novináře i v jiných věcech. Někomu připomínalo nacvičené divadlo a nebylo to náhodou, protože společná s divadelním představením byla i generálka před sněmem, kde si mohli vyzkoušet své nástupy a projevy všichni straníci, kteří měli na sněmu vystoupit. „Bylo zvykem pozvat na sjezd koaliční partnery, předseda nebo místopředseda koaliční strany pozdravili delegáty nebo promluvili o koaliční spolupráci. Babiš nikoho nepozval, naopak se do nich pustil,“ kroutí hlavou Pečinka. A ptá se, co to znamená, jestli je to vyhlášení války. V normální společnosti by takové jednání znamenalo předčasné volby. Novinář považuje takové chování šéfa ANO za abnormální. „Hlavně že si pozval pana Bělobradského. Ale Babiš se chtěl nějak legitimizovat, protože se cítí nejistý, musí vědět, že stojí v čele polodemokratické struktury, kterou část společnosti nebere. Má s tím problém, proto chtěl udělat vlastně legitimizační sjezd,“ soudí Pečinka. Jenže se mu to prý nepovedlo, protože novináři přišli a viděli, jak nepřirozeně se chovají delegáti sněmu.

Kompars jen zvedal lístečky

Pečinka připouští, že kulisy sněmu politické strany jednání hnutí ANO mělo, ale jinak se ve všem ostatním lišilo od sjezdů jiných politických stran. „Tady bylo všechno dopředu propracováno, sněm hnutí ANO byl vrcholem marketingové dokonalosti a organizovanosti, na druhé straně byla cítit úplná vyprázdněnost. Bylo to tak chladné, připomínalo to natáčení filmu, kde herci jsou na pódiu a dole je kompars, který jen zvedá ty lístečky a moc ho to nezajímá,“ popisuje podivnou atmosféru publicista, který se účastní sjezdu různých politických stran od roku 1990. Připouští, že nic podobného ještě nezažil. „Nejenže delegáti nevystupovali, oni o politice nemluvili ani na chodbách, jako kdyby jim na tom nezáleželo, chyběla tam absolutní vášeň pro politiku,“ byl překvapen naprosto netypickým prostředím sněmu hnutí ANO. Myslí, že ze 180 delegátů byla nejméně jedna polovina bývalých nebo současných zaměstnanců Andreje Babiše, na nich hnutí vlastně založil, a i další s nimi byli nějak spřízněni. Pečinka předpokládá, že velké problémy bude dělat Babišovi poslanecký klub, protože tam byli zvoleni lidé velice příčetní, často s vlastním názorem. „Dřív nebo později jim to dojde. A až to dojde jim, dojde to i dalším,“ věří novinář.

Možná dopadne jako Mečiar na Slovensku

I když šéf hnutí ANO zvedl zase mandle svým koaličním partnerům, což na čas zmrazí už tak vlažné vztahy v koalici, podle Pečinky není jiná alternativa vládnutí. „Nikdo nechce předčasné volby, oni si jsou souzeni,“ dodává ke spojení ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Andrej Babiš už se zřejmě nemůže dočkat toho, až bude po příštích vítězných sněmovních volbách řídit celou vládu. Ale nemůže se stát, že se všechny demokratické parlamentní strany nakonec spojí proti němu jako největšímu ohrožení demokracie? „Udělali to na Slovensku v roce 1998 proti Vladimíru Mečiarovi, který tam vyhrál volby. Ano, myslím si, že se to může stát i u nás,“ připustil Pečinka „mečiarovskou“ variantu všichni proti vítězi. A ani u nás by se to nestalo poprvé. Sociální demokracie v čele s Jiřím Paroubkem vyhrála volby v roce 2010, ale i když Paroubek rezignoval, strana stejně skončila v opozici.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…