Topolánek se nevrátí. Paroubek je na omylu, soudí politologové

17.11.2010 20:20

POLITOLOGOVÉ Návrat Mirka Topolánka do čela ODS, jak se o něm zmínil ve víkendovém rozhovoru pro rádio Frekvence 1 expředseda ČSSD Jiří Paroubek, je asi tak reálný, jako příběhy z vědecko-fantastické literatury, shodují se oslovení politologové.

Topolánek se nevrátí. Paroubek je na omylu, soudí politologové

Jiří Paroubek se domnívá, že občanští demokraté nemají dostatek osobností. V současné době, kdy vládní ODS prochází s koaličními partnery nelehkým obdobím prosazování úsporných reforem, bude potřeba pevnější ruka. Předsedu ODS Petra Nečase by tak mohl opět vystřídat bývalý šéf strany Mirek Topolánek. I to je v politice možné, tvrdí Jiří Paroubek. A co na to politologové?


Neslavný konec

"To si myslím není v dohledné době reálné, s Topolánkem se zatím táhne neslavný konec jeho vlády. Muselo by asi dojít k rozštěpení ODS a jedna část by měla výraznou personální nouzi a Topolánek by mezitím musel prokázat schopnosti v nějaké mezinárodní funkci," sdělil redakci politolog Miroslav Mareš z MUB.

Sblížení s Klausem stojí v cestě

"Návrat Mirka Topolánka je podle mě nepředstavitelný. Svou pozici ve straně neměl zcela silnou už za svého předsedování a teď, když se ODS zase postupně sbližuje se svým zakladatelem Václavem Klausem, tak by se jeho návrat vůbec nehodil," vysvětlil možnost návratu Lukáš Novotný z UJAK. Podle Novotného potřebuje ODS teď spíš jakéhosi krizového manažera, který by zvládl stranu vyvést z personálního i obsahového vakua, zbavit ji líbivého populismu (typu jízdného pro děti zdarma) a neutuchajících choutek po moci (viz velké koalice). "Například v Praze by se tak mohlo stát, že pokud bude uzavřena velká koalice, a to navzdory přání vedení strany (P. Nečas, M. Němcová atd.), tak v příštích volbách ODS z pravice zcela vymizí. To, co dělá totiž teď, je úzkoprsé a z pohledu budoucího vývoje strany nepochopitelné," argumentuje Novotný. (pozn. red.: dotazy byly pokládány v době před uzavřením koalice v Praze)


Topolánek je off line

"Návrat Mirka Topolánka vidím jako nereálný, hlavně z toho důvodu, že je již mimo "vztahové sítě" politiků ODS. Chybí mu spojenci a okruh lidí, kteří jej v minulosti prosazovali a podporovali," komentuje Pavel Hynčica z UJEP.

Jen když...

"K návratu Topolánka (resp. Topolánkova stylu politiky ODS) by mohlo dojít pouze tehdy, když nekoncepční preferování krátkodobého zisku, prosazovaného "kmotry", by na kongresu zvítězilo," odhaduje Josef Musil z UJEP. To by podle jeho názoru mohlo nastat, pokud by zákonité potíže s reformami vyděsily členy více než důsledky jejich nerealizování.
"Doufám ovšem, že nejde o více než o vroucí přání Paroubka, jemuž věcný styl současného vedení bere vítr z jakýchkoliv plachet," dodal závěrem Musil.


I kdyby padl


"Myslím, že celá Paroubkova teze je v podstatě od základů vyloučena. I kdyby Petr Nečas padl, tak bude nahrazen někým jiným než Mirkem Topolánkem," zavrhl Paroubkovu myšlenku politolog Josef Mlejnek z FSV.


Související: 
 


Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…