Už je prý jasné, jak se ČSSD postaví k Rusnokově vládě

23.07.2013 8:09

POLITOLOGOVÉ Sociální demokraté stojí před rozhodnutím, jak se zachovat k vládě Jiřího Rusnoka, až si přijde do Poslanecké sněmovny říci o důvěru. Stranicky vzato budou vybírat to méně špatné řešení, protože v obou případech převažují pro ČSSD negativa. V jejích řadách i mezi jejími voliči už ale sílí hlasy pro vyslovení důvěry takzvané vládě odborníků.

Už je prý jasné, jak se ČSSD postaví k Rusnokově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Politici ČSSD donedávna odbývali dotazy na to, jak se zachovají při hlasování o důvěře Rusnokovy vlády tím, že nejdříve je čeká pokus o rozpuštění sněmovny. Ten jim ale nevyšel, a tak budou muset zaujmout k Rusnokovu kabinetu nějaký postoj. „I kvůli tomu panuje v ČSSD určité napětí mezi poslaneckým klubem a Lidovým domem, kde se už připravovala stínová vláda minimálně na druhý prezidentův pokus a nyní to vypadá, že tato varianta vůbec nemusí nastat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

I tak si ale myslí, že to tzv. napětí, které se po odmlčení Vladimíra Špidly zúžilo jen na Jiřího Dienstbiera, zřejmě slábne. „Všichni si jsou vědomi reálnosti pohrůžky, že by ve druhém pokusu mohly dostat příležitost strany bývalé koalice, a to zřejmě převáží. Ale oni stále vycházejí z toho, že volby dopadnou podle jejich přání a podle aktuálních průzkumů veřejného mínění, vůbec nepočítají s tím, že to může být také jinak,“ poukazuje Zdeněk Zbořil na přehnaná očekávání ČSSD.

V ČSSD sílí tlak, ať strana nechá vládnout Rusnokův kabinet

„Po pátečním jednání předsednictva se zdá, že v ČSSD už naplno sílí hlasy, které říkají 'Dejme Rusnokově vládě důvěru'. Přitom ale nabádají k připravenosti na obě možnosti, tedy ochotu pravice kývnout na rozpuštění sněmovny, ale i na to, že by Rusnokova vláda mohla fungovat až do konce volebního období,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek s tím, že ve druhém případě by se ČSSD nejspíš snažila určit Rusnokovu kabinetu nějaké mantinely, nebo s ním uzavřít nějakou dohodu o tom, co by ta vláda měla dělat.

Tento postoj může být i důsledkem tlaku části sociálnědemokratických voličů, kteří říkají, ať sociální demokracie nechá tento kabinet vládnout, protože bude lepší než vláda pravice a po volbách stejně převezme otěže nějaká politická vláda. „Tento tlak je poměrně dost silný, a to nemluvím o tlaku Miloše Zemana a jeho přátel, v jejichž hlavním zájmu je, aby Jiří Rusnok se svými ministry mohli vládnout až do května příštího roku,“ podotýká Lukáš Jelínek, jehož specializací je sledování situace v ČSSD (sám působí v Masarykově demokratické akademii, která je se stranou spojena).

V zákulisí už se Hašek se Sobotkou zřejmě střetli

Nynější situace nahrává posilování stranického vlivu prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška a některá média poukazují na to, že ho kvůli postoji k Rusnokově vládě čeká rozhodující střet s předsedou Bohuslavem Sobotkou. „Myslím, že v zákulisí se už střetli a že navrch mají lidé, kteří jsou ochotni akceptovat názor pana Haška. Teď už se jen hledá vhodné ústupové pole pro pana Sobotku, aby neztratil tvář a možná i předsednictví,“ konstatuje politolog Zdeněk Zbořil.

Zároveň se domnívá, že Haškova 'frakce' bude postupovat velmi opatrně, protože kdyby ona či druhá strana vystupovala na veřejnosti jako rozkolníci, tak by to mohlo ve zbývajících deseti měsících do voleb stranu i její ambice docela vážně ohrozit. „Předpokládám, že mají tolik zdravého rozumu, že se budou snažit ten možný spor nějakým způsobem urovnat,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

Vášnivá diskuse, bojové hlasování a jednota ve sněmovně

Lukáš Jelínek očekává, že o důvěře pro vládu Jiřího Rusnoka budou poslanci ČSSD hlasovat jednotně. „Patrně proběhne nějaká vášnivá diskuse, možná i bojové hlasování na schůzi předsednictva a poslaneckého klubu. A nejspíš se mezi sebou dohodnou, že strana, která prohraje, ustoupí a podpoří většinové stanovisko,“ míní politolog, že se sice nedá hovořit o tom, že by se ČSSD vysloveně štěpila, ale už to, že k takové strategické otázce existují dva naprosto odlišné názory, ukazuje určitou názorovou nejednotu sociální demokracie.

Obě cesty, ať už nedůvěra nebo důvěra Rusnokově vládě, v dlouhodobém horizontu vyústí ve zcela odlišný výsledek. „Při vyslovení nedůvěry by nenesla odpovědnost za kroky kabinetu, zatímco cesta pro důvěru znamená přijetí odpovědnosti za to, co se bude kolem vlády dít, to dobré i špatné. Ale hlavně to otvírá prostor pravici, která by se mohla postavit proti Rusnokovi jako jediná opozice, a jak známo, z opozičních lavic se do Poslanecké sněmovny kandiduje mnohem lépe,“ upozorňuje Lukáš Jelínek na možné oslabení ČSSD a naopak posílení pravice i menších či populistických stran.

Hříchy nynějších ministrů přebije přízrak předchozí vlády

Není vyloučeno, že by předseda Bohuslav Sobotka mohl při odmítání podpory Rusnokovy vlády argumentovat svým spolustraníkům hříchy nynějších členů vlády. U premiéra Jiřího Rusnoka tím, že prosazuje ještě tvrdší verzi důchodové reformy než TOP 09, u ministra kultury Jiřího Balvína tím, že chce brát lidem sociální dávky a platit z nich kulturu, v případě ministra financí Jana Fischera by mohl poukázat, že se nechal „koupit“ za splacení svých dluhů a k ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi by mohl připomenout jeho záměr zachovat zdravotnické nadstandardy.

„To by asi nezabralo, protože přízrak nečasovské vlády bez Nečase je pro ČSSD hodně výrazný a převáží všechno. Zejména po rozhodnutí Nejvyššího soudu, kdy se ukázalo, že tu jsou mocné síly, které, když jde o vládu, umějí postavit právo na vedlejší kolej. A i to bude zřejmě ještě akcelerovat schopnost dohodnout se na podpoře Rusnokovy vlády bez ohledu na zmíněné hříchy ministrů,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Rusnokovo vládnutí se od Nečasova moc lišit nebude

„Ty argumenty jsou platné a bude to potvrzovat i realita Rusnokova vládnutí. Vždyť už jak ministři do svých úřadů nastupovali, tak často hovořili o tom, že naváží na práci svých předchůdců. Leckde si ponechali v resortech strategické náměstky, takže si nemyslím, že by to Rusnokovo vládnutí bylo tak výrazně odlišné od toho Nečasova. Ale dá se předpokládat, že Bohuslav Sobotka bude tahat za kratší konec provazu, jakkoli považuji zmíněné argumenty za velmi pádné a zásadní,“ podotýká Lukáš Jelínek.

Na nedávné schůzi před hlasováním o rozpuštění sněmovny se první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek obrátil na poslance ČSSD, že hrozí svévole prezidenta Miloše Zemana při pověřování sestavením vlády nejen v tomto případě, ale i po volbách. Může se prý stát, že nemusí jmenovat premiérem jejich předsedu jako šéfa vítězné strany. Jízlivě pak dodal, že si to někteří z nich i přejí.

Prezident by si netroufl nejmenovat premiérem šéfa vítězné strany

„Pan Kalousek je znalec nejen vládní politiky, ale i té zákulisní, takže tomu tak možná opravdu je. Myslím, že Miloš Zeman by to sociální demokracii dal v každém případě, pokud by vyhrála volby sebetěsněji, a tu svoji prezidentskou variantu by si nechal až pro eventuální druhý pokus. V každém případě by to ČSSD dal třeba i jen proto, aby se znemožnila, protože toho jsou schopni. Mají velký potenciál samozáhuby jako dnes vlastně zanikající ODS,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

„Na jedné straně vidíme poměrně silný Sobotkův mandát ze sjezdu, takže nepředpokládám, že by se ho snažil někdo vyšachovat při sestavování příští vlády. Ale na druhou stranu to, že bude mít v zádech i poté, co třeba bude sestavovat vládu, poměrně dost kritiků uvnitř své vlastní strany, kteří budou čekat na každé jeho zaváhání, tak to si myslím, že pravda je,“ nečeká Lukáš Jelínek, že by prezident měl odvahu nejmenovat předsedu sociální demokracie příštím premiérem v případě volebního vítězství.

Silnější pozice hlavy státu pro povolební politická vyjednávání

Je však přesvědčen, že nynější situace vytvoří Miloši Zemanovi mnohem silnější pozici pro politická jednání, která se povedou po příštích volbách. „Nemusí obejít předsedu vítězné strany při sestavování vlády, ale může mu mnohem více mluvit do výběru ministrů nebo i koaličních partnerů, a proto si myslím, že v tuto chvíli spíš než glosování situace by člověk očekával od takové strany, jako je TOP 09, mnohem zásadnější a odvážnější postoj vedoucí k rozpuštění sněmovny,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…