Vážné varování pro Bohuslava Sobotku: Počítejte s Kubiceho zprávou dvě

11.10.2013 4:40

POLITOLOGOVÉ Může ovlivnit kauza Davida Ratha voliče ČSSD? Nad odpovědí se politologové neshodují. Zatímco podle Zdeňka Zbořila může gradující se Rathova kauza před volbami nejenom ještě více nabobtnat, a dokonce se může na socialisty „vynořit“ i jakási Kubiceho zpráva č. 2, Josef Mlejnek je přesvědčen o opaku. „Voliči již Ratha tolik nespojují se socialisty,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Vážné varování pro Bohuslava Sobotku: Počítejte s Kubiceho zprávou dvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Kauza Davida Ratha a dalších obviněných se rozrůstá do obřích rozměrů. Na jejich konto totiž přibyly na začátku tohoto týdne nová obvinění. Ta se mají týkat zakázek pro firmu Metrostav. Detektivové ale kromě toho obvinili i šéfy nebo manažery ještě jiných firem; podle některých médií má jít o osm firem a devět osob. Dohromady již jde o 12 zmanipulovaných zakázek v hodnotě přesahující 1,2 miliardy korun.

Ve spojitosti s tím se ale nabízí otázka, zda takto rozrůstající se kauza nemůže odradit voliče ČSSD a stranu tak poškodit. Přece jen David Rath - i když již od loňska není členem ČSSD - je stále u lidí zapsán jako sociální demokrat.

„No samozřejmě, že to může poškodit ČSSD,“ zmínil v tomto kontextu pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Podle jeho soudu dokonce může kauza před volbami gradovat a "vynořit" se tak může na ČSSD ještě něco jiného.

„Vždy se musí počítat s tím, že před volbami vznikne nějaká nová Kubiceho zpráva nebo její varianta, v níž se dozvíme cosi nového a skandálního,“ varoval Zbořil.

Tak dva, tři dny před volbami

„Jednou jsme se dozvěděli, že předseda strany Jiří Paroubek je pedofil a teď se třeba můžeme dozvědět, že Bohuslav Sobotka dostával od Ratha peníze do černých fondů. Já s tím dokonce počítám, že k nějaké skandalizaci dojde, ale nevím, jestli zrovna u ČSSD. Ovšem podle těch posledních zpráv, které se týkají doktora Ratha, to vypadá, že pokus o skandalizaci této strany skutečně dříve nebo později nastane. Bude to v době, kdy se ale už socialisté nebudou moci bránit. Tak jak se to vždycky dělalo, tedy dva, tři dny před volbami,“ prozradil dále Zbořil.

Naopak politolog Josef Mlejnek míní, že kauza Davida Ratha už nemá žádný vliv na sociální demokracii. „Voliči už to tak nevnímají, takže by to nemělo mít nějaký bezprostřední vztah k současné ČSSD, byť by se to tak dalo možná brát,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Už se k tomu Rathovi ani nevyjadřují

Podle něj je to proto, že Ratha již sami socialisté od sebe tzv. odřízli. „Z hlediska veřejného mínění ano. Oni se k tomu vůbec nevyjadřují, protože jakékoliv vyjadřování k tomu z jejich strany vyvolává vazbu a asociaci, tak radši k tomu mlčí a tváří se, že se jich tato kauza už vůbec netýká. To je ale podle mne jediná rozumná strategie z jejich strany,“ poznamenal dále Mlejnek.

Pokud se v tak závažné věci, jako je uplácení někoho firmou Metrostav dostaly nyní na veřejnost určité souvislosti s Rathem, tak to je naopak podle Zbořila zarážející a to proto, že třeba kauza kolem bývalého pražského primátora Pavla Béma již tak halasná není. "A to přitom Bém nedávno nepřišel dokonce k soudu, kde měl vypovídat v kauze Opencard," připomněl Zbořil.

„Možné uplácení při výstavbě tunelu Blanka a všech možných jiných staveb na území Prahy, kde to podezření také trvá zhruba dva roky, je tak zvaně u ledu. Proto to vypadá, že hlavní útok bude brzy veden proti ČSSD. Ona koneckonců třeba ODS už ani není nikomu nijak nebezpečná,“ zmínil dále Zbořil.

Vyčítají mu dodnes putování mezi stranami

ČSSD se ale i podle jeho mínění od Ratha již dostatečně „odstřihla“, tedy alespoň to tak navenek vypadá. "Víte, Rath kromě toho, že byl slovně agresivní, byl také vzdělaný. Navíc vzpomeňme si na to, že se mu předhazovalo i to, že byl členem ODS, pak SD-LSNS a teprve poté šel do Lékařské komory a následně jeho kroky mířily do ČSSD, což mu dodneška straníci rádi předhazují. Kdo si jej ale svým způsobem vážil, to byl Jiří Paroubek. Když ovšem Paroubek odešel, tak se Rath dostal do nových vztahů a možná, že to byla jedna z mnoha příčin jeho pádu,“ zaspekuloval si Zbořil.

„Neznám uvnitř ČSSD nějakou skupinu, která by se k němu chovala alespoň ohleduplně, když už ten člověk sedí 16 měsíců ve vězení. Typický je způsob psaní třeba komentátora Práva Alexandra Mitrofanova, který je hlásnou troubou Sobotkovsko – Špidlovsko – Zaorálkovské skupiny, kde nenajdou pro Ratha slovo pochopení nebo omluvy. Ono to pak vyvolává pocit, že ještě o něčem vědí a že ty černé fondy nevznikaly jenom ve Středočeském kraji, ale třeba i jinde,“ dodal k tomu pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Politolog Josef Mlejnek míní, že „oranžovou stranu“ nemůže ohrozit ani kauza Rath a spol. a ani případ Bakala a OKD, kde hrozí, že se na Ostravsku bude muset zavřít Důl Paskov.

Levicoví voliči možná ani neznají spojitosti kolem OKD

„To se těžko odhaduje, protože to jsou kauzy, které se rozebírají jen v serióznějších médiích. Podle mne ovšem voliči levice ponejvíce sledují spíše média bulvárnějšího rázu, a tam se o těchto věcech moc nemluví. Takže tito lidé třeba ani nemusejí mít potuchy o tom, že nějaké takové vazby kolem OKD vůbec existují, tedy že Bakala a Koláček zprivatizovali tuto společnost v době, kdy byl ministrem financí právě Bohuslav Sobotka. To jsou věci, které podle mne dokáží oslovit tak deset procent voličského elektorátu, tedy lidí, kteří sledují politiku,“ poznamenal Mlejnek.

Pokud prý ve volební kampani nikdo nenatiskne plakáty, kde bude vyobrazen Sobotka, jak se drží za ruku s Bakalou a k tomu nebude připsán nějaký „ostrý slogan“, tak si kauzy OKD většina lidí ani nevšimne a nebude tak o spojitostech nic vědět.

„Podle mne tu největší chuť zaútočit na ČSSD bude mít SPOZ. Se zemanovci to totiž vypadá špatně - poslední průzkumy spíše nasvědčují tomu, že by se vůbec nemuseli dostat do Parlamentu. Takže když budou mít chuť někomu odloupnout voliče, tak to bude asi ČSSD. Proto bych tam čekal případně nějaký útok ze strany SPOZ, ale jestli přijde, za to bych ruku do ohně nedal,“ uzavřel Mlejnek.

Největší problém bude kolem kroužkování

„Já si myslím, že kolem Bohuslava Sobotky to může fungovat jenom v podobě jakéhosi regionálního napětí. On bude kandidovat v Brně, kde se jen na první pohled zdá, že může být nejméně ohrožen. Ovšem kdyby kandidoval v Ostravě, tak tam by možná dostal na zadek a to od komunistů. V Brně je ovšem zase pro Sobotku možná větším problémem kroužkování. Trojice Sobotka - Hašek – Tejc je tady totiž relativně vyrovnaná a řekněme, že Hašek je v tomto regionu navíc ještě známějším politikem a i pragmatičtějším, nežli Sobotka. Proto by tam mohlo dojít k ohrožení pozice Sobotky a to díky kroužkování,“ doplnil k tématu Zbořil.

Dodejme, že sám obžalovaný David Rath vidí za dalšími obviněními rozeslanými firmám i lidem předvolební boj, kdy má jít o poškození ČSSD.

„Tato takzvaná nová obvinění, založená na téměř dva roky starých odposleších, jsou tedy nejspíš motivována volbami a stávají se součástí předvolebního boje,“ uvedl nedávno Rath novinářům s poukazem na nadcházející parlamentní volby na konci října. Policie podle jeho slov „navazuje na tradici plukovníka Kubiceho a jde o snahu nejenom poškodit ČSSD, ale i další tzv. tradiční strany.“ 

Takzvaná Kubiceho zpráva se objevila v květnu roku 2006 a bývalý ministr vnitra Jan Kubice jako tehdejší šéf “protimafiánského“ policejního útvaru v ní krátce před sněmovními volbami poslancům předložil zprávu, kde se hovoří o napojení zločinu na politiku, konkrétně na tehdy vládnoucí ČSSD.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…