Ve vládě budou i velice rizikoví ministři. Odborník popsal Sobotkovu strategii

22.01.2014 16:27

POLITOLOGOVÉ Ve středu začal prezident Miloš Zeman přijímat nové členy budoucí vlády, tak jak je navrhl premiér Bohuslav Sobotka. Zda skutečně všechny tyto osobnosti budou také ministry, ukážou zřejmě již nejbližší dny. Podle politologa Jiřího Pehe tak však v těchto dnech jde hlavně o to, aby si premiér zachoval svoji pozici a uhájil navržené osoby možná i za cenu, že může jít o doutnající sud se střelným prachem.

Ve vládě budou i velice rizikoví ministři. Odborník popsal Sobotkovu strategii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Během jmenování nového premiéra Bohuslava Sobotky se prezident dle očekávání vyjádřil i k navrženým jménům, která by měla tvořit v příštím období členy vlády. A ačkoli své výtky konkrétně nespojil s žádným jménem, již v závěru projevu Miloše Zemana při této příležitosti média uměla dát do souvislostí lidi, kterých se připomínky prezidenta týkaly. A nejde v nich o nějaké maličkosti – ale například o kontroverzně získané vzdělání, či neudělení bezpečnostní prověrky, a to dokonce podle všeho opakovaně.

Premiér potřebuje ukázat, že se nepodvolí

„Kdyby se prezident choval jinak, jako prezident parlamentní republiky, asi by to vše pak nabralo trochu jiný spád. Prozíravé by od premiéra bylo poté, co ho prezident na tyto skutečnosti upozornil, aby navrhované osoby vyměnil. Mohou totiž pro vládu představovat sud se střelným prachem. Jenomže v současné situaci je jasné, že jde o jistý souboj právě s prezidentem, ve kterém potřebuje ukázat premiér to, že od svých záměrů lehce neodstoupí – zvlášť – když to i avizoval. Proto, z principu, velice pravděpodobně ty osoby, které mohou možná i nějaké riziko představovat, ve vládě budou,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Pehe.

I proto podle něj Bohuslav Sobotka někde uvedl, že bude chtít, aby si Jan Mládek, o kterém se v souvislosti s bezpečnostními prověrkami hovoří, nechal udělat prověrku i nyní. „Pokud ji nedostane, pak z vlády bude muset odejít. To vyloučit nelze. Ale zůstane tak zachován postoj premiéra – že to je až na základě jeho rozhodnutí a ne na pokyn prezidenta. Nebude to tak, že se mu podvolil,“ popsal rozehranou pravděpodobnou partii vysoké české politiky pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Nová vláda to nebude mít lehké, ale silným lepidlem bude Zeman

Jak dodal, nová vláda to v každém případě nebude mít lehké. „Půjde o souboj s prezidentem, o souboj, v němž je cílem nedovolit mu, aby mohl pádu vlády využít opět pro posílení svých politických snah. Na druhou stranu se dá očekávat, že bude proto Miloš Zeman zároveň také pro novou vládní koalici lepidlem, tmelem, které je bude držet pohromadě – právě kvůli tomu, co jsem výše uvedl,“ pokračoval dál politolog. K tomu všemu je prý třeba přičíst další faktory: Rozpolcení ČSSD, které je patrné a o kterém si cvrlikají i vrabci na střeše, a také vnitřní problémy uvnitř hnutí ANO. „Není to vyprofilovaná síla, ukáže se, do jaké míry tam nastane pnutí a kam až to může vést,“ poznamenal Pehe.

Tyto všechny faktory však rozhodně podle tohoto politologa brání Sobotkovi v tom, aby udělal ve svém návrhu vlády jakoukoli změnu. „Vše mu paradoxně zkomplikoval právě prezident, kterému se on nesmí před veřejností podvolit. V každém případě je ale opravdu rozumné všem těm lidem, kteří by se měli novými ministry stát, dát opravdu nějaký čas na to, aby předvedli to, co umějí a co mohou do těch rezortů vnést,“ pokračoval dál politolog v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Jak si vláda povede? Těžko říct, vzpomeňte na tu Nečasovu, upozorňuje Pehe

I když se tak dají nějaké události kolem budoucí vlády předvídat z náznaků – třeba i prezidenta – to, jak si nová vláda povede, by bylo podle Peheho věštěním z křišťálové koule.

„Vezměte si to, když byla postavena vláda Petra Nečase – vše tehdy vypadalo velmi slibně, vše šlo velmi rychle, koaliční smlouva byla podepsána snad do 14 dnů, byl zajištěný silný počet hlasů koalice. A za dva, tři měsíce jsme byli svědky prvních potíží s Věcmi veřejnými a vše pak nabíralo spád, který nikdo snad nemohl ani předpokládat,“ připomněl dobu nedávno minulou Pehe.

A tak zřejmě bude nyní Česko svědkem, jak si buduje nový premiér manévrovací pole pro to, aby případné změny ve vládě mohl udělat, ale aby to vypadalo skutečně tak, že to nebylo na popud prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…