Vláda úplně bez lidovců: Odborník tuší, že se něco hýbe

19.12.2013 13:35

Spor o Ministerstvo zemědělství graduje. Lidovci se svým požadavkem na obsazení tohoto rezortu neuspěli a zvažují proto svou další účast v koalici. Ve hře je tak i vznik menšinové vlády ČSSD a hnutí ANO, přičemž jako potenciální partneři pro podporu takového kabinetu se kromě lidovců jeví KSČM a Úsvit. Bohuslav Sobotka tvrdí, že jedná pouze s lidovci o trojkoalici. Politolog Jan Kubáček ale naznačuje, že dle jeho názoru probíhá paralelní jednání, jak s komunisty, tak s Úsvitem.

Vláda úplně bez lidovců: Odborník tuší, že se něco hýbe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po středečním koaličním jednání řekl, že zástupci ČSSD a hnutí ANO nejsou nakloněni tomu, aby lidovci získali Ministerstvo zemědělství. Tento rezort totiž teď nově jako svou prioritu požaduje i sociální demokracie. KDU-ČSL dostala nabídku obsadit ministerstva práce a sociálních věcí a životního prostředí, nebo dopravu a sociální věci. Na tahu je v tuto chvíli celostátní výbor lidovců, který situaci projedná. Pokud obě varianty nepodpoří, dosavadní jednání by mohla skončit fiaskem, protože Bělobrádek považuje fakt, že nebyly akceptovány priority jeho strany, za nepřijatelný.

Ve hře je i vznik menšinové vlády

Ve hře je tak i vznik menšinové vlády ČSSD a hnutí ANO. Lidovci ji mohou podpořit buď aktivním hlasováním, nebo odchodem ze sněmovny při hlasování o důvěře. Nedá se však ani vyloučit možnost, že KDU nakonec skončí v opozici, nebo bude pokračovat v dalším vyjednávání.

V případě menšinové vlády by mohlo jít o tichou podporu ze strany KSČM, případně Úsvitu. Bohuslav Sobotka nicméně tvrdí, že jedná pouze s lidovci o utvoření trojkolaice. A jak uvedl předseda Úsvitu Tomio Okamura, ohledně potenciální podpory vlády se v rámci jeho hnutí nic nezměnilo.

Okamura: Nikdo nás oficiálně neoslovil

„Nikdo nás oficiálně neoslovil. Podpoříme vládu, aniž do ní otevřeně vstoupíme, která podpoří přijetí zákona o obecném závazném referendu, jehož realizace nebude omezena procenty hlasujících a počet podpisů občanů pod zákonodárnou iniciativu nebude vyšší než 100 tisíc," uvedl Okamura s tím, že Úsvit nemá zájemm o žádné ministerstvo. "Naším voličům jsme slíbili mimo jiné, že budeme prosazovat přímou demokracii a že v tomto volebním období nebudeme obsazovat žádné posty ve vládě.Sliby se maji plnit," tvrdí Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kováčik: Zatím se o ničem takovém nejednalo

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v reakci pro ParlamentníListy.cz variantu podpory menšinové vlády prozatím vyloučil. „Zatím se o ničem takovém v KSČM ani se zástupci koalice nejednalo. Takže to je věc, která je v tuto chvíli mimo jakoukoliv aktuálnost," řekl.

Snaha předejít ústupkům

Politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze vidí za současným napětím v koalici kvůli zemědělství snahu lidovců vyjednat maximum. „Do poslední chvíle vyjednat různé varianty, například zemědělství vyměnit za dva opravdu silové rezorty, popřípadě dohodnout zemědělství a nějaké významné pozice náměstků na významných rezortech. Je to do značné míry zkoušení pozice autentické koaliční strany,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

„Teď se přeměřují síly strany celolidové versus zájem Bohuslava Sobotky na premiérství a jeho bytí a nebytí. Jde o vyjednávání maxima možného a zároveň pojištění i dalších významných jmen na ministerských rezortech. Teď se pilují ta jména a lidovci si uvědomují, že lepší je do poslední chvíle trvat na maximu a vyjednat výhodné, než učinit ústupek a posléze ještě ztrácet na jiných jménech, na osazení jednotlivých rezortů, popřípadě na jednotlivých tématech,“ doplnil politolog.

Navíc si lidovci podle Kubáčka uvědomují, že pokud chtějí vyjednat maximum, mají ideální podmínky, protože teď jsou nejpotřebnější. „Poté už jejich pozice a nezbytnost pro vládní koalici bude klesat. Jetsli něco potřebuje Bohuslav Sobotka, tak silnou podporu v Poslencké sněmovně ve prospěch své vlády a posléze v jednotlivých vyjednáváních zákonů už si dokáže jít pro podporu střídavě ke komunistům, střídavě k Úsvitu a možná v některých evropských tématech a evropské legislativě i dokonce k TOP 09,“ odhaduje Kubáček.

Navrch má varianta trojčlenky

„Stále si myslím, že mírně navrch má varianta trojčlenky, to znamená varianta plného zastoupení všech tří koaličních stran ve vládní koalici, tedy aktivní účast KDU-ČSL v koalici. Druhou relevantní variantou je za ústupek například na pozicích náměstků a některých důležitých témat pro lidovce podpora lidovců v Poslanecké sněmovně buď hlasováním, nebo odchodem ze sálu. Tam už je komplikace pro stranu lidovou v tom ohledu, že se dá očekávat, že nakonec ruku pro vládu zvedne i komunistická strana a Úsvit přímé demokracie. Takže ta podpora nebo nepodpora strany lidové se pak zkrátka ve sněmovně rozmělní,“ míní politolog.

Jednání ČSSD s Úsvitem a KSČM dospěla daleko, ale...

Jiného koaličního partnera anebo tichého partnera ve vládní koalici podle svých slov neočekává. „Ale je vidět, že jednání sociální demokracie s komunistickou stranou a Úsvitem dospěla daleko, že zkrátka Bohuslav Sobotka si dovolí i tyto riskantní kroky,“uzavřel Kubáček.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…