Voliči rudých cizí kandidáty nepodpoří. Ať už jim Filip velí cokoliv

22.10.2010 16:51

Druhé kolo senátních voleb by mělo v duelech 0DS a ČSSD podle politologů nahrát spíše pravici. Voliči na pravé části politického spektra jsou prý více zaujati politikou a příslovečná disciplína voličů KSČM se prý projevuje pouze vůči jejich vlastní straně.

Voliči rudých cizí kandidáty nepodpoří. Ať už jim Filip velí cokoliv

V druhém kole senátních voleb se kandidáti ČSSD pokusí získat mandáty pro „dvanáct statečných", jak ve filmovém duchu naznačil předvolební spot ČSSD. A současní i budoucí možní senátoři ODS se pokusí nadvládu v horní komoře sněmovny samozřejmě udržet. Mezi ODS a ČSSD proběhne celkem 14 duelů.

Související: Westernový klip ČSSD: Hledá se 12 statečných


Kandidáti se při nich mohou spolehnout především na podporu voličů ostatních stran či hnutí, jejichž lidé neuspěli a na první dvě místa se po prvním kole voleb nedostali. Podle oslovených politologů v tomto případě hrají okolnosti spíš pro kandidáty „modrých".

Komunisté pomáhají pouze svým lidem

„Disciplína voličů KSČM je pevná pouze ve vztahu k jejich straně," tvrdí politoložka Vladimíra Dvořáková. Pro ParlamentníListy.cz osobně tipuje, že v druhém kole budou všeobecně volit pouze příznivci stran, jejichž člověk je stále ve hře. „Z ostatních stran tam už moc vidět nebudou. Usuzuji tak z nízké volební účasti všeobecně. Pokud by překročila dvacet procent, můžeme se bavit o vyjednané podpoře od ostatních stran, pro nadcházející volební víkend to ale asi platit nebude," tipuje Dvořáková. I při nízké účasti ale někteří pravicoví voliči TOP 09 zřejmě přijdou podpořit kandidáty ODS a naopak.

TOPkaři pomohou ODS kvůli kvalitě kandidátů

Podle politologa Josefa Mlejnka se elektoráty různých stran chovají velmi odlišně. „Nejaktivnější vůbec jsou voliči TOP 09. Více se zajímají o politiku, více se vyznají v chodu různých institucí, umí volit i takticky," řekl ParlamentnímListům.cz Mlejnek. Těžit z toho podle něj bude samozřejmě ODS, zvláště když prý nikdo ze senátních kandidátů v druhém kole není znám jako „posluhovač nechvalně proslulých stranických kmotrů". Tuto skutečnost prý voliči TOP 09 vnímají zvláště výrazně.

Elektorát ODS pak podle Mlejnka bude v obvodech, kde jsou „modří" mimo hru, postupovat obdobně, ale v menší míře. Kromě TOP 09 prý nebude voličům občanských demokratů proti mysli podpořit například kandidáta KDU-ČSL, například Stanislava Juránka v Brně.

S Véčkaři se prý příliš počítat nedá

„Problémem jsou Véčkaři. Tady už nepomůže žádný apel na průchodnost reforem Senátem, a to ze dvou důvodů. Véčkaři nevolili reformy, ale odchod tzv. dinosaurů z politiky. A pak se také musíme zeptat, zda něco jako volič VV ještě stále existuje. Ta strana má velmi nestabilní elektorát, takže pro podporu senátorů ODS či TOP 09 už vlastně nemělo smysl voliče přesvědčovat, výzva Petra Nečase na ně, soudím, nijak nezapůsobí," uvedl Mlejnek.

V případě podpory ČSSD komunisty pak v neprospěch socialistů hovoří právě přílišná disciplína. „Ano, chodí volit KSČM, a to velmi spořádaně. Ale když tam nemají svého člověka, ani výzva pana Filipa je do volebních místností nepřivede. Typický volič KSČM ani nemá potřebu podporovat ČSSD, oni je chápou jako konkurenci," doplnil politolog. Levici v čele s ČSSD se podle něj navíc nepodařilo zopakovat úspěch z roku 2008. „Prostě z toho neudělali jako tehdy referendum o pravicových reformách, tentokrát to nevyšlo."

Socialisté museli komunisty poprosit, Špidla to neudělal

A jak sjednávaly na své straně politického spektra podporu samotné strany? „Pro druhé kolo voleb do Senátu nedává KSČM plošnou podporu pouze jedné straně. Podmínkou podpory kandidáta je, že bude pomáhat tvořit zábrany asociální politice Nečasovy vlády a hájit zájmy většiny občanů. Dalším předpokladem je, aby kandidát o tuto podporu naši stranu a voliče požádal, a tím dal najevo, že o podporu našich voličů opravdu stojí a že ji vnímá i jako určitý závazek vůči nim," sdělila ParlamentnímListům.cz tvrdé podmínky komunistů jejich mediální manažerka Věra Žežulková.

Komunisté podporují socialisty například ve volebních obvodech Hodonín, Brno-venkov, Bruntál, Tábor, Mělník, Liberec nebo Jičín, naopak v Českém Krumlově má expremiér Vladimír Špidla smůlu, komunisty totiž zapomněl požádat. V Mostě pak KSČM k volbě sociálního demokrata nepřesvědčovala nikoho. „Neboť víme, že řada našich voličů hodlá podpořit bezpartijní kandidátku Severočechů, dětskou neuroložku Alenu Dernerovou," vysvětlila Žežulková.

TOPka: Přenechali jsme plochy ODS

TOP 09 Karla Schwarzenberga ponechala vyjednávání o vzájemné podpoře čistě na regionech, jak ParlamentnímListům.cz sdělil manažer strany Jaroslav Poláček. „Naši kandidáti dostali od strany pro druhé kolo podporu formou připravených přelepů pronajatých outdoorových ploch, inzercí v tisku, či directmaily. Tam, kde jsme neuspěli, byla mnohde vyjednána podpora kandidáta ODS. A to jak proklamací, tak prakticky. V několika regionech se podařilo před volbami předjednat přenechání výlepových ploch TOP 09 kandidátovi ODS a naopak," informoval manažer TOP 09 Poláček.


Čtěte také:


K volbám:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…