Výbušné výroky? Strategie. Václav Klaus mladší prý míří na prezidentskou volbu

18.08.2018 10:55

POLITOLOGOVÉ Jen provokace a vlastní reklama? Spíš systematicky promyšlená strategie. Václav Klaus mladší míří na prezidentskou volbu. „Je to v logice jeho individuálního uvažování v politice,“ říká politolog Jan Kubáček. Jenže kontroverzního straníka už si kvůli jeho výrokům zve na kobereček poslanecký klub. „Pokud budou všichni racionální, a budou chtít opravdu růst a mít úspěch pro ODS, tak nevytlačí Václava Klause mladšího z řad ODS, a naopak on ODS neopustí. V současné době je to pro obě strany nevýhodné,“ předpokládá Kubáček.

Výbušné výroky? Strategie. Václav Klaus mladší prý míří na prezidentskou volbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší na sebe v uplynulých dnech upozornil hned dvakrát. Když pochyboval o významu účasti našich vojáků na misi v Afghánistánu a pak se rozhodl ve volbách podpořit kandidáta SPD Ladislava Jakla. Ještě než se dostaneme k tomu, co to způsobilo v ODS, jak si jeho vyjádření vysvětlujete?

Vnímám je jako promyšlenou strategii, která se jmenuje – účastnit se prezidentských voleb a pokud možno uspět. To znamená být schopen oslovit mnohem širší tábor, než je pouze úzký tábor voličů ODS. Být schopen oslovit konzervativní voliče, i konzervativní levicové voliče. Ukázalo se na zvolení Miloše Zemana hned dvakrát, že řada voličů ve středu, v levém středu a dokonce nalevo je schopna uvažovat konzervativně a hodnotově spíš o konzervativních a staromilských tématech. Tam si myslím, že v podstatě Václav Klaus junior míří. Nejenže se snaží odebírat část voličů SPD ve prospěch ODS, ale primárně ve prospěch své osobnostní kampaně a své podpory. Témata, která zvedá, už cílí na prezidentské volby.

Co když má jen jiný názor, co vás vede k myšlence, že Václav Klaus mladší chce být přímo prezidentem?

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí
Myslím si, že tak uvažuje. Je to v logice jeho individuálního, soliterního uvažování v politice. Prezidentská volba je navýsost solitérní jak kampaní, tak výběrem a oslovováním voličů. Více takto individualistických kampaní tady nemáme. Takto čtu dlouhodobě jeho kroky. Míří na prezidentskou volbu. 

Jak velkou by měl šanci?

Myslím si, že má velmi dobré šance.

Mají tedy pravdu v podstatě ti, kteří říkají, že si dělá vlastní reklamu?

Bezesporu ano, do jisté míry profiluje i svoji politiku a své hodnoty. Uvědomuje si, že pokud ODS bude stále promlouvat v ideologických klišé a několika tématy, stále bude na plus mínus patnácti procentech. Pokud chce být ODS zase všelidovou stranou, potřebuje být mnohem širší, věnovat se celé řadě témat, vystoupit z některých ideologických limitů, mantinelů. Prostě roztáhnout křídla. I to s tím koresponduje. U prezidentské volby je to nutné dvojnásob. Potřebuje se hodnotově profilovat jako člověk starých klasických hodnot a témat, obracet se k voličům, kteří chodí k volbám, k voličům staršího, středního věku, kteří se bojí o zachování klasického vyzpytatelného světa, ve kterém vyrostli, žili, zakládali rodiny, pracovali... právě tam Václav Klaus míří tématy, která nejsou náhodná. Je vidět, že se nad nimi zamýšlí a dělá to naprosto systematicky.  

Jeho straničtí kolegové mu zazlívají, že má názory SPD. Do jaké míry dělá Klaus mladší vlastně politiku Tomia Okamury?

Je to spíš o tom, že témata, která Václav Klaus mladší popisuje, ODS zcela nepochopitelně ponechává SPD. To, že SPD přichází s řadou radikálních a svérázných opatření, je chybou ODS. Řadu témat nepopisuje. Když se podíváme na partnery, podobné strany v jiných zemích podobné ODS, řadu témat řeší, nebojí se je pojmenovat. Občas je pojmenovává i Jana Černochová. Teď se akorát s Václavem Klausem nepohodli na zahraničních misích, ale jinak znějí podobně.

Pro mě je spíš nepochopitelné, že některá témata ponechává ODS Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi, SPD – a tváří se, že nejsou důležitá pro voliče ODS. To si myslím, že je velký omyl. Nejsem si jist, zda je dobře strategie peskovat Václava Klause mladšího a tvářit se, že je černá ovce ODS. Naopak bych spíš očekával, že ODS si na celou řadu témat – ať je to otázka multikulturního soužití, vymahatelnosti práva, bezpečí země, opečovávání identity země – bude hledat recepty stejně jako její sestry v západních, severských i jižních zemích.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jak moc je nepřijatelné, aby populární člen nějaké politické strany podpořil ve volbách kandidáta konkurence, stává se to?

Stává se to, jistě nebývá to běžně zvykem, není to krok vítaný. Podívejme se ale, jak mnozí představitelé britské konzervativní strany podporovali kandidáty UKIP. Případně některé skotské kandidáty. Podobný problém měli v Dánsku. Většinou je to signál, že ve straně nejsou urovnané poměry, že není hodnotově nebo názorově pestrá, nepřeje tolik pluralitě. Pokud se to dlouhodobě neřeší, stranu situace oslabuje. To je koneckonců příklad britských konzervativců, kteří jsou dnes v rozvalu. Není to věc ideální, vítaná, je to signál, že by se strana buď měla rozšířit, roztáhnout ideová křídla, nebo může vzniknout do budoucna problém, protože dojde k soutěži a sváru frakcí.

Ve středu se sejde poslanecký klub ODS, který bude výroky Václava Klause mladšího řešit. Pravdou je, že ODS si hodně zakládá na tom, jak jsou demokratickou stranou, takže jiný názor by měl být vítaný. Přesto, neliší se od toho, co říká ODS, už Václav Klaus mladší příliš? 

Upřímně řečeno, neliší. Dokonce si dovedu představit, že mu některá témata možná i vedení ponechává a tiše toleruje, aby je Václav Klaus mladší pojmenovával. Pokud by ODS využívala Václava Klause mladšího, jeho značku, a dávala mu větší systematický prostor, tak může zase řadu voličů přivádět. V ideálním případě by setkání mělo vést ne k tomu, že si vymění stanoviska a řeknou si: já to vidím jinak, já to vidím jinak, nic se nezměnilo, nebo v horším případě tlačit na Václava Klause mladšího, aby opustil řady ODS. To by bylo velmi nešťastné a zaslepené.

Naopak bych očekával, že si ODS sedne s představiteli frakcí k jednomu stolu a řekne si, tak pojďme hledat nápady, způsoby řešení, podívat se, jaká témata řeší v jiných zemích, k podpoře rodin, k vícegeneračnímu soužití a k toleranci, k tomu, aby menšiny či nově příchozí ctili modely chování majority, aby česká identita rozkvétala a dařilo se jí, aby lidé na ni byli pyšní – než aby docházelo k permanentním útokům, zpochybňování, zastrašování lidí jen proto, že jsou patrioti. To je obecně velmi nebezpečné. Taková situace celou řadu lidí odrazuje, a pak volí radikály, nebo k volbám nechodí, nebo jsou ochotni se podívat po nějaké konzervativní levicové straně.

Důkazem je opět volba Miloše Zemana, který pravicovým kandidátům na řadě témat sebral voliče a tím možná vyhrál jak v první, tak ve druhé volbě. To se netýká jen souboje s Jiřím Drahošem, ale také s Karlem Schwarzenbergem. 

Jaký je váš zkušený předpoklad, odejde sám Václav Klaus mladší z ODS? Nebo ho ODS vyloučí?

Pokud budou všichni racionální, a budou chtít opravdu růst a mít úspěch pro ODS, tak nevytlačí Václava Klause mladšího z řad ODS, a naopak on ODS neopustí. V současné době je to pro obě strany nevýhodné. Pokud by mělo k takové rozluce dojít, tak si myslím, že až někdy po evropských volbách, tak dva roky před prezidentskými volbami. Zatím je to netaktické pro obě strany.

Za růst preferencí ODS podle vás může tedy i to, jak se profiluje Václav Klaus mladší? Takže nepoškozuje stranu, spíš přihrává body.

Ano. Provokativnost Václava Klause mladšího, částečně také chyby Andreje Babiše, jiné pravicové alternativy ztrácejí. Nemám pocit, že ODS dělá hodně pro to, aby byla pro voliče atraktivní a body získávala. Spíš okolí dělá chyby. Myslím si, že v tomto má spoustu restů, spíše se veze, než aby sama budovala a tvořila. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…