Za kauzou Čapí hnízdo stojí silný hráč v pozadí. Expert odhadl, kdo to může být, jaký protiútok chystá Babiš i hrozby pro Sobotku

19.03.2016 7:41

Středeční mimořádná schůze poslanců, jejímž jediným tématem bude kauza Čapího hnízda, může být pro vládu fatální. Myslí si to politolog Jan Kubáček. „Po té středě to už může být tak trochu vláda v rozvodovém řízení a jen nebude jasno, jak se to rozvodové řízení potáhne rychle. Jestli výsledkem bude katarze, anebo se to potáhne v pošramocené podobě do sněmovních voleb. Standardní a přátelské vztahy na vládě ale už rozhodně panovat nebudou,“ předpovídá Kubáček. Navíc je přesvědčen o tom, že za celou kauzou s Čapím hnízdem stojí nějaký silný „hráč“, nejspíše z prostředí lobbistů a P.R. stratégů. A cílem je možná oslabit i samotného premiéra Sobotku...

Za kauzou Čapí hnízdo stojí silný hráč v pozadí. Expert odhadl, kdo to může být, jaký protiútok chystá Babiš i hrozby pro Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Lidovci jsou pro mimořádnou schůzi ve Sněmovně, ČSSD zase doporučila svým poslancům program ke kauze Čapí hnízdo schválit, a pravicová opozice brousí nože. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se totiž nechal slyšet, že by snad při možném hlasování o nedůvěře Sobotkově kabinetu TOPka vládě pomohla, ovšem to by musel premiér vyhodit ze sedla nejen Andreje Babiše, ale i celé hnutí ANO.

„Nikdo se nemusí bát pádu vlády, kdyby Babiš odešel,“ uvedl Kalousek s tím, že poté by nastalo vyjednávání, za jakých podmínek by Sobotka svůj kabinet v menšinovém složení táhl dál a to až do příštích parlamentních voleb v říjnu 2017. Zná snad již Kalousek dopředu scénář středeční mimořádné schůze? Anebo co má vlastně za lubem? Vždyť Andrej Babiš se nechal tento týden v Senátu slyšet, že se na tuto schůzi moc těší.

Budete si má slova pamatovat dlouho!

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí

„23. 3. přednesu ve Sněmovně projev a budete si jej pamatovat dlouho. Těším se na tuto mimořádnou schůzi, alespoň si lidi vyslechnout část historie této země,“ zdůraznil Babiš s tím, že dnes některé servery pracují pro jistou politickou stranu a mají v titulcích už dopředu napsáno že „dostane deset let“.

„Nemá to nic společného s koaliční vládou, je to vyloženě megakampaň proti mně,“ oponuje také Babiš v souvislosti s ataky vůči němu samotnému.

Jenže souboj opozice s koalicí nemá jen dvě strany mince, je tu ještě třetí koaliční partner a ten se snaží na této situaci vydělat. KDU-ČSL totiž jako první z koalice uvedla, že souhlasí se schůzí k Čapímu hnízdu, bude proto prý ve středu hlasovat pro její program.

Nad tím ale Babiš láme rukama. Lidovci si podle jeho slov prý neuvědomují, že jejich postup poškozuje vládu v očích občanů.

Šachový, anebo vlastně politický gambit se tak rozehrává... Co na to říká politolog?

Když ne vy, tak budeme reagovat my...

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí
„Samozřejmě, že čím déle se ta aféra protahuje, tak tím více je nepříjemnější a nejen pro Andreje Babiše, ale i pro vládu jako celek. A zejména opozice toho všeho umně využívá a je logické, že tlačí na premiéra a na další členy vlády tvrzením, že pokud nereaguje Andrej Babiš, tak budou reagovat oni sami. Zkrátka opozice dostává vládu do nepříjemného světla a dá se očekávat, že když se ta situace nějak zásadně neutne na schůzi Sněmovny, to znamená v příštím týdnu, tak to může mít velmi nepříjemný dopad pro celou vládu jako celek,“ popsal průběh této šachové partie pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. Podle něj se dá předpovědět i konec partie, výsledek ovšem nemusí být zrovna jednoznačný.

„Dá se očekávat, že Andrej Babiš se bude pokoušet převzít tuto aféru různými prohlášeními, že nemusí být členem vlády a že nemusí být ani vrcholným politikem. A Bohuslav Sobotka si při tom všem určitě uvědomuje, že ještě horší variantou, nežli mít po svém boku ve vládě zrovna Andreje Babiše, by bylo mít Andrej Babiše mimo vládu a to v pozici nějaké ´konstruktivní opozice´. To znamená sice ve vládní koalici, ale napůl nohou v opozici a napůl s vládní odpovědností. Sobotka proto ví, jak je tato věc extrémně nepříjemná. Taková situace ale pro něj není žádná novinka, to zažívá od začátku své vlády, v níž Andrej Babiš koná, jedná, vystupuje a argumentuje jako by byl za vládu zodpovědný on, ale přitom je zároveň opozicí ve vládě. Pro Sobotku je jediným řešením pak tu aféru (Čapího hnízda) už nijak neprotahovat, ukončit ji na schůzi Sněmovny a pokračovat ve vládnutí dál a pokud možno najít rychle téma, které by tuto nepříjemnost přebilo,“ zmínil dále Kubáček.

Chce je vystrašit. Možná se mu to podaří

Pro samotného Babiše je prý přitom tato aféra sice také nepříjemná, ale paradoxně mu nabízí možnost se z vládní odpovědnosti vyvázat. Proto se dá očekávat, že skutečně v dolní komoře předloží nějaký zpětný vhled do historie některých vládních kauz, což nakonec může zostřit jeho profesní osten.

„Určitě teď dělá všechno pro to, aby zúčastněné přiměřeně vystrašil a ti ho pak přesvědčovali o tom, aby jeho vystoupení bylo umírněné a věnovalo se pouze kauze samotné. Ovšem pokud se Babišovi nepodaří ostatní zastrašit a postavit je do defenzívy, tak podle mne počítá s tím, že jeho vystoupení bude třeskuté, že bude adresované voličům a může se dotknout mnoha kauz minulosti a vůbec bych se nedivil, kdyby středobodem zájmu byl Miroslav Kalousek, lidovci, ODS, ale i sociální demokraté. Odhaduji, že pokud to bude chtít udělat jako náboj, jako událost, která má přebít tuto jeho kauzu, tak jeho sdělením bude pokus o vykreslení detailní mapy vlivu kauz a afér, které stojí za mnoha vládami a které mají společného jmenovatele – tedy klasické politické strany. Jejich matadory proto dost možná vykreslí jako spoluchycené, neboť řada kauz dnes ještě není vysvětlená a vyřešená. Vicepremiér ale ví, že si to může dovolit, neboť voliči mu jsou momentálně ochotni prominout cokoliv,“ pronesl k tomu politolog. Podle jeho soudu to může být nakonec i pomyslný výstřel pro celé hnutí ANO v předvolební kampani.

Postoji Miroslava Kalouska v celé situaci se prý nelze podivovat.

Kdokoliv se přiblížil více ke Kalouskovi, tak nepřežil...

Anketa

Vadí vám případ možného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo?

56%
44%
hlasovalo: 6376 lidí
„Miroslav Kalousek je hlavně obratný stratég a proto si uvědomuje, že jakákoliv varianta jeho garance pro Bohuslava Sobotku je velmi nepříjemná hlavně pro samotného Sobotku, neboť ji nemůže přijmout. Tím největším terčem, bodem problému a hněvu klasického voliče sociální demokracie je totiž Miroslav Kalousek, takže pro Sobotku by bylo jakékoliv spojení s Kalouskem rituální sebevraždou! Jeho důvěryhodností u voličů, u nichž to má už pošramocené mírným řešením migrace, by to maximálně otřáslo. Musíme to chápat tak, že pro Kalouska je to jen příležitost k tomu, jak se více objevovat v médiích a naznačovat, že TOP 09 významově posiluje a může tak více hovořit i do agendy vlády a může se tak stát silnějším hráčem na českém kolbišti. Pro Sobotku je to ale varování, že by si měl vzpomenout na to, že kdokoliv, kdo se přiblížil více ke Kalouskovi, tak mnohdy nepřežil. Já osobně proto tuto aktivitu od TOP 09 vnímám jako velkou komplikaci pro ČSSD. Proč? Sobotka si totiž uvědomuje více než kdy jindy, že jestliže někdo právě teď rozhoduje o jeho kariéře, tak je to kuriózně Andrej Babiš, nežli kdokoliv jiný. Protože odchod Andreje Babiše z vlády by s velkou pravděpodobností znamenal i odchod celého hnutí ANO z vlády, anebo nějaké nové smíšené aranžmá a hlavně jednání Miloše Zemana v této věci, což by pro Sobotku nebyla zrovna dobrá varianta,“ popsal Kubáček. Podle něj si tak proto Sobotka nyní možná více nežli samotný Babiš přeje, aby se tato kauza co nejdříve ukončila a aby se udělala za ní symbolická tečka.

Podle Kubáčka nelze ale v tomto záběru tak zcela opominout roli KDU-ČSL.

„Lidovci vycítili příležitost, že mohou právě teď vykrystalizovat a že mohou být konečně viditelnou silou, protože jejich fungování je stále v rozmezí pěti až sedmi procent. Lidovci teď jdou podle mne cestou, že se musí vypracovat na pár tématech a ukázat svou sílu ve vládě a také odhaduji, že se pokouší přetáhnout některé voliče TOP 09 – třeba ty, kteří stáli za Karlem Schwarzenbergem a teď opouštějí Miroslava Kalouska. Chtějí prostě ukázat, že jsou tady pro středové voliče, a i pro voliče sociální demokracie. K tomu, aby zaujali, ale potřebují určité emoce. Proto teď překvapili a ukázali se jako ti odhodlanější k boji – více než ČSSD,“ zmínil politolog.

Kubáček je ale přesvědčen o tom, že za celou kauzou s Čapím hnízdem nejsou schovaní pouze novináři, kteří hru mediálně rozehráli, ale že za tím vším stojí nějaký velký a silný hráč, nejspíše z prostředí lobbistů a P.R. stratégů, kteří se na české scéně pohybují velmi dlouho a mají významný společenský a ekonomický vliv.

Hra tvrdého a mocného hráče?

„Je to někdo, kdo je na politickém kolbišti velmi mocný, neboť je tato kauza velmi dobře připravena a je informačně a i daty vyfutrovaná. To znamená, že je to hráč, který se musel obejít bez mocenské struktury Babiše, která je v ekonomické sféře, v byznysu, v lobbistické a v mediální sféře obrovská a všudypřítomná. Je to tak zřejmě někdo, kdo je dlouhodobým politickým matadorem, a vůbec by mne neudivilo, kdyby měl za lubem také oslabení premiéra. Možná, že se tento hráč v zákulisí politické scény pohybuje v řádu desítek let a dokáže si udržet vliv i v tom přeoraném politickém prostředí, do něhož tak razantně a dynamicky nastoupil právě Babiš, jehož skupiny jsou téměř všude,“ vysvětlil k tomu Kubáček.

Politolog nakonec předestřel svůj scénář toho, jak se celá situace bude vyvíjet. „Všechno bude odvislé od toho, jak bude ve středu probíhat schůze poslanců a jak na ní Babiš vystoupí a kolik ostnů v té jeho řeči bude. Dá se předpokládat, že vláda bude pokračovat dál, ale bude připomínat studenou válku, kde soužití bude jen z donucení a bude jen o elementárních tématech a bude mít nakonec dva premiéry – Sobotku a Babiše. Anebo také může dojít, v uvozovkách, k otevřenému výstřelu a – jak jsem již řekl - že Babiš bude uvažovat o svém scénáři stažení z vlády, k čemuž se pokusí využít nějakou protestní kampaň, která by mu maximalizovala zisk v krajských a senátních volbách. Rozhodně po této kauze už nebude ve vládě lépe. Už to bude tak trochu vláda v rozvodovém řízení a jen nebude jasno, jak se to rozvodové řízení potáhne rychle. Jestli výsledkem bude katarze, anebo se to potáhne v pošramocené podobě do sněmovních voleb. Standardní a přátelské vztahy na vládě ale už rozhodně panovat nebudou,“ poznamenal Kubáček s tím, že ale předčasné volby lze tak trochu vyloučit.

Voliči za předčasné volby trestají!

„Jejich šance jsou minimální. Byly by zvládnutelné pouze za předpokladu, kdyby se spojily s krajskými volbami, ale to se teď stihnout časově nedá. Už jsem ale naznačoval, že by spíše teď došlo k nějaké variantně smíšené, poloúřednické vlády, anebo vlády s limitovaným mandátem. Musel by ale k tomu být důvod. Nezapomeňme také na to, že český volič nemá rád destabilizaci vlády a nemá rád pády vlády, nemá rád řešení cestou předčasných voleb a velmi často trestá viníka, který tu situaci zavinil,“ dodal nakonec pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček s tím, že český volič by toto vše skousnul jedině v okamžiku, kdyby to celé bylo nějak pospojované s tematikou migrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…