Zbořil: Jde o celý politický režim. Možná se chystá předání moci

14.06.2013 8:34

V noci na čtvrtek vstoupila policie na půdu vlády, kde zadržela několik osob. Přestože informace o celorepublikové akci jsou zatím značně skoupé, od důvěrného zdroje redakce zjistila, že impuls pro spuštění této akce mohl vyjít z koalice. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly známého politologa Zdeňka Zbořila, zda takovou možnost připouští a jaký bude podle něj další vývoj situace.

Zbořil: Jde o celý politický režim. Možná se chystá předání moci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

V tuto chvíli se celkový počet zadržených odhaduje na osm osob. Politická scéna mezitím bouří. Opozice požaduje abdikaci premiéra, čímž by skončila vláda. Spekuluje se, zda by byla lepší rekonstruovaná či úřednická vláda, nebo rovnou nové volby. Kdyby však padla vláda, do 60 dnů musejí být vypsány nové volby a není jisté, zda jsou na to politické strany připraveny. Navíc, není bez zajímavosti, že drtivá většina těch, kteří byli zadržení nebo se nad nimi stahují mračna, jsou buď z ODS, nebo s ní spolupracovali. Vypadá to, že dalších koaliční strany jsou bez poskvrnky.

„Když nepomohla cisterna, bylo třeba přitvrdit,“ konstatoval zdroj s náznakem na akci místopředsedy vlády Miroslava Kalouska, který 2. května nechal před ruské letadlo odvážející ruského obchodníka obžalovaného v Ruské federaci postavit na ranvej cisternu. Zajímavější ale bylo, že tato informace prosákla do médií až o tři týdny později, ve chvíli, kdy byl premiér Nečas na oficiální návštěvě v Rusku.

„Já to tušil, že se bude něco dít,“ říká Zbořil. Má prý na to zvláštní poznávací úkaz. „Byl jsem pozván na ruské velvyslanectví, kde se slavil 'Den Ruska' a tam byla spousta pravicových politiků, kteří se obvykle takových akcí neúčastní. Vždycky, když se k něčemu schylovalo, třeba ke změně vlády nebo k výměně ministrů, tak začalo podobné pobíhání a hemžení,“ směje se politolog. A prý to platilo jak za komunistů, tak i za posledních dvacet let.

Jde o zpochybnění celého politického režimu

„Podle mého to ale není jen útok proti vládě, ale proti celému tomu koaličnímu vládnutí. V případě, že to vyvolal někdo z koalice, pak je to někdo, kdo hraje doslova vabank,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil. Zpochybnění této vlády je podle něj zpochybněním celého politického režimu. „To je politologická odpověď,“ dodává Zbořil.

V tomto případě už totiž podle Zbořila nejde o nějaký boj pravice s levicí, ale jde už, v zásadě, o celý režim. „O ten se tu odehrává boj, a to doslova před našima očima,“ dodává politolog. "Skutečnost, že si prezident pozval na dnešek 'tak exkluzivní' sestavu (Petr Nečas, Bohuslav Sobotka a policejní prezident Martin Červíček), i když její skutečně definitivní složení budeme znát až na poslední chvíli," míní politolog a dodává, že vzhledem k tomu, kde všude se odehrávají policejní razie, není vyloučeno, že může prezident okruh pozvaných ještě rozšířit.

Chystá se na Hradě předání moci?

„Víte, vidím-li, že se na Hradě sejdou Nečas se Sobotkou, působí to na mne, jako když jde o předání moci, tedy změnu vlády,“ zvažuje politolog. Podle něj se nastartoval proces, který může otřást celým politickým režimem. „Tím, že prezident svolal schůzku až na páteční ráno, ponechal sobě i ostatním vlastně 20 hodin na jednání,“ upozorňuje Zbořil. Známý politolog očekává od dnešní schůzky možnost velmi zásadních rozhodnutí.

„Ostatně, v médiích někdo vtipně poznamenal, že ta Kubiceho zpráva nejspíš měla něco do sebe, když tvrdila, že zločin prorůstá až do nejvyšších politických pater. I když to pan Kubice myslel samozřejmě poněkud jinak,“ směje se politolog.

Zdeněk Zbořil také kvituje, že se Miloš Zeman rozhodl nechat se informovat předsedou vlády a policejním prezidentem, jak se věci doopravdy mají. „Samozřejmě, že si při tom nemohl nechat ujít příležitost rýpnout si do médií. To se přímo nabízelo,“ směje se Zbořil. „Nelze také zapomínat, že je to bývalý premiér a že v  institucionálních záležitostech umí plavat jako ryba ve vodě,“ připomněl už vážně politolog.

Rekonstruovaná nebo úřednická vláda by byla lepší

Zároveň ale upozornil na to, že si Miloš Zeman zve současně k jednání i zástupce hlavní opoziční strany. „Takže buď to šlo z TOP 09 a ty dvě strany Nečas a Sobotka (ODS a ČSSD) tomu mohou zabránit, a v případě, že byla skutečně iniciátorem TOP 09, mohou ji prostě vyšachovat,“ míní Zbořil. Došlo by tak podle něj spíše k rekonstrukci vlády. „Bylo by to 'cosi' jako na magistrátu, jenomže tentokrát 'v obráceném gardu',“ dodává.

Na dotaz redakce, jaké variantě by dával přednost on osobně, odpovídal politolog váhavě. „Problém je, že času už je hodně málo. Kdyby to měly být volby, musely by být na podzim, což by znamenalo nějakých osm měsíců před řádnými volbami,“ uvažuje nahlas Zbořil. Nakonec se přece jen rozhodl pro úřednickou vládu. „Víte, mně by ani tak nevadilo, kdyby nějaký rekonstruovaný nebo úřednický kabinet dovládl do řádných voleb,“ míní politolog.

Policie si může dovolit vyšetřování všech

Výhodnější by to podle něj bylo i s ohledem na probíhající „očistnou“ akci. „Ta zrekonstruovaná či úřednická vláda by mohla pro nový kabinet tuto akci svým způsobem podržet a připravit, což by mohlo být pro nastupující opozici výhodné,“ říká Zbořil. Navíc by se to prý mohlo stát důležitým tématem předvolební kampaně. Je proto přesvědčen, že pro opozici nejsou v tuto chvíli předčasné volby výhodné. Tato zrekonstruovaná či úřednická vláda už by podle něj nedělala nějaká zásadní rozhodnutí, jen by „dovládla“. „Nová závažná rozhodnutí by už počkala na kabinet vzešlý z nových voleb,“ říká politolog.

Zdroj redakce zároveň připomněl výrok Pierra Vergniauda před popravou, že „revoluce požírá své děti“. „V případě, že by byla za spuštěním této policejní razie TOP 09, mohla by na to skutečně doplatit,“ říká Zbořil. I podle něj je to skutečně zaměřené až příliš jednostranně proti ODS. „Co si budeme povídat, ti kmotři se přece nestýkali jen s ODS,“ směje se politolog. Podobně jako profesor Krejčí, ani Zdeněk Zbořil nevylučuje, že se to nakonec přelije také do ostatních stran. „Na mě to dělá takový dojem, že ty údaje, jimiž policie disponuje, jsou tak rozsáhlé, že si může dovolit vyšetřování vysloveně všech,“ říká politolog. Židle se tak mohou začít otřásat i pod politiky ze všech možných stran. „Pak je přirozené, že to může 'požrat' i ty děti, které to spustily," konstatuje politolog.

Fakta musejí být pravdivá. Blamáž státních zástupců a policie by nikdo nepřipustil

Podle Zdeňka Zbořila se to nepřipravovalo jen posledního půl roku, ale je to jen špička ledovce, který není vidět. „Když vidím toho Rittiga, tak už jen ti, kdo se s ním stýkali, by měli z vlády vypadnout,“ míní politolog.

Zdeněk Zbořil souhlasí také s názorem  profesora Oskara Krejčího, že spekulace o tom, že by policie a státní zastupitelství šly do takové akce bez neprůstřelných důkazů, je minimálně absurdní. „To je přece naprostý nesmysl,“ říká Zbořil a dodává, že takovou blamáž by určitě nikdo ze zastupitelství nepřipustil.

Dočká se Martin Červíček svatozáře?

„Jiná věc ovšem je, že policejní prezident Červíček je muž ODS,“ připomíná Zbořil. Na probíhající akci si podle politologa může velmi zdařile vysloužit ostruhy. Může se prý předvést jako velmi nezávislý a vystupovat velmi odvážně. „A také velmi odvážně dělat razie vůči ostatním politickým stranám. Jde jen o to, co mu bude bližší, zda straničtí lobbisté, vlastní strana, nebo důvěra prezidenta,“ míní Zbořil. Dodal, že „za to by mohla Červíčkovi kynout svatozář za nehynoucí zásluhy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…