Zbořil má jasno: ČSSD zapláče, dostávám zlé signály. Na lidovce čeká Zemanova past

16.12.2013 13:23

Za hlavní jednání o budoucí koalici považuje politolog Zdeněk Zbořil až rozdělování křesel ve vládě, protože dohodnutá koaliční smlouva je až bizarně nekonkrétní. V souvislosti s tím upozorňuje, že ČSSD může doplatit na přehnanou vstřícnost vůči hnutí ANO, jemuž přepouští prakticky všechna ministerstva, přes která plynou peníze do regionů.

Zbořil má jasno: ČSSD zapláče, dostávám zlé signály. Na lidovce čeká Zemanova past
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Dva z členů pravděpodobné budoucí trojkoalice – sociální demokraté a lidovci – si o víkendu nechali ve svých stranách schválit koaliční smlouvu, Babišovo hnutí dnes, a tak zase o kousek přiblížili vznik vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Tento týden však mají vypuknout jednání o místech ve vládě a i když se zpočátku vyjednávači holedbali tím, že pro strany je důležitá shoda na programu a personálie jsou podružné, tak se čeká hodně urputná diskuse především o ministerských křeslech pro zástupce KDU-ČSL. Není ani vyloučeno, že na tom může dohoda o trojkoalici ztroskotat.

„Z nedělního prohlášení pana Bělobrádka, které se odvysílalo v televizi, a stejně tak ze sobotních interview pana Sobotky v Lidových novinách a v Právu to skoro vypadalo, že počítají s tím, že by KDU-ČSL sice podpořila vyslovení důvěry vládě v Poslanecké sněmovně, ale pak by odešla z koalice. Teď jde o to, zda je to jenom takové škádlení na veřejnosti, nebo zda se za tím skrývá nějaký hlubší rozpor,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Sociálním demokratům vadí nejvíc chabý volební výsledek

Vzápětí ale dodává, že ten hlubší rozpor není samozřejmě programový. „Ten program je tak až bizarně nekonkrétní, že má význam jenom v tom, že proklamuje nějakou jednotu názorů. Ale k tomu rozporu může dojít v obsazení ministerstev. Pan Sobotka říká, že ČSSD bude velkorysá. Jde však i o to, že KDU-ČSL se nezdá být velkorysá a že má naprosto konkrétní požadavky na téměř silová ministerstva. Pak jde samozřejmě o to, zda do toho zasáhne také pan prezident a zda ta velkorysost bude i na jeho straně,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Koaliční smlouva dala zapomenout na progresivní zdanění fyzických osob či zavedení sektorové daně, tedy kroky, které před volbami slibovala ČSSD. „Nechci přeceňovat své vlastní informace, které dostávám od různých lidí, kteří mi píší. Ale ti, kteří jsou členy ČSSD, jsou velmi zklamáni. Zajímavé je, že to nedávají do souvislosti s akcí Sobotka, Zeman, Hašek, ale spíš do souvislosti s těmi vyhranými, ve skutečnosti prohranými, volbami. Domnívají se, že ČSSD mohla dosáhnout lepšího výsledku, a proto teď musí rezignovat i na ty svoje parádní předvolební koně svého programu,“ konstatuje politolog.

Vláda za každou cenu s otázkou, co bude po jejím ustavení

Ale jakoukoli diskusi o volebním propadáku ČSSD uvnitř strany zhatil humbuk s návštěvou v Lánech a po ní už si nikdo netroufl toto téma otevřít, aby nevyfasoval nálepku pučisty. „To všichni víme, že ČSSD jde zejména o to, aby mohla vládu sestavit, a v této fázi je ochotna učinit vše pro to, aby pan Sobotka jmenování dostal a vláda získala důvěru. Ale všichni si klademe otázku, co bude potom. Zda KDU-ČSL neodejde do nějaké konstruktivní opozice a zda zbývající dvojkoalice v případě rostoucích preferencí hnutí ANO nebude kalkulovat s nějakou méně viditelnou spoluprací s KSČM,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sociální demokracie nedosáhla očekávaných volebních výsledků, do koaliční smlouvy neprosadila své daňové priority a do třetice se chystá přenechat hnutí ANO rezorty, přes které jdou peníze do regionů, ať už jde o ministerstva financí, dopravy, pro místní rozvoj či životního prostředí. Není se co divit, že se uvnitř ČSSD začínají ozývat hlasy, že by na tuto vstřícnost vůči možnému koaličnímu partnerovi mohla strana v příštím roce doplatit při senátních a komunálních volbách.

Ztráta vlivových rezortů může být pro ČSSD osudová

Takový dopad připouští i Zdeněk Zbořil. „Rozdělení míst ve vládě je opravdu to hlavní. Pokud jde o tu padesátistránkovou koaliční smlouvu, tam se může napsat cokoli, papír opravdu snese všechno. Ale důležité je to rozdělení ministerstev. A tam jde o to, zda´velkorysost´, o které mluví pan Sobotka, je přiměřená situaci. Může existovat vůči KDU-ČSL, prototože ta má nárok na dvě-tři ministerstva, ale jakápak velkorysost vůči hnutí ANO nebo naopak velkorysost ANO vůči ČSSD,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Je přesvědčen o tom, že skutečný boj se rozhořel v okamžiku, kdy jsou dohodnuty zásady programového prohlášení, a v tomto týdnu bude vyjednávačům pořádně horko. „Nepříjemné je, že dohody o obsazení ministerstev se odehrávají v zákulisí a veřejnost se toho moc nedozví. A možná se o nich nedozví ani jedenáct hejtmanů ČSSD nebo ti, co mají v regionu významnější postavení. Jejich obava, že ztráta těchto silných ministerstev, které mají přístup k penězům, může být osudová, se může naplnit,“ míní politolog.

Koalice ČSSD a ANO může využívat podpory komunistů

Připomíná zároveň, že ČSSD má stále dost svých členů, kteří „umějí dělat peníze“ pro stranickou politiku. „Ztráta některých ministerstev, na která se chodí proto, aby strana získala nějaké finanční zázemí, byť nepřímo, ne že by peníze tekly do stranické kasy, to v žádném případě, ale aby získala ´vlivové´ peníze, které mohou ovlivňovat poměry v nějaké oblasti, ať už teritoriu nebo ekonomickém provozu, může u členů ČSSD vyvolat obavy,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Koalice však ještě uzavřena nebyla a předseda Úsvitu Tomio Okamura se netají tím, že bývá kontaktován s dotazy na případnou podporu vlády ČSSD a ANO, pokud by to s KDU-ČSL neklapalo. „Není vyloučené, že KDU-ČSL bude využita až zneužita a pak se bude dvoučlenná koalice snažit využívat podpory KSČM, protože převaha těchto tří subjektů v Poslanecké sněmovně při různých hlasování by byla masivní. Mohlo by to vést i k zakopání válečné sekery s prezidentem republiky, pokud přímo takový plán už nepochází z jeho hlavy,“ podotýká politolog.

Dvě, tři ministerstva za roli užitečných idiotů

„Neberme to tak, že už je to hotové, ale je to jedna z naprosto konkrétních možností, jaká situace by mohla po získání důvěry Sobotkovy vlády nastat. A cena těch dvou, tří ministerstev za důvěru, kterou by tato Sobotkova vláda dostala, je pak pro ČSSD celkem přijatelná. A KDU-ČSL by skutečně mohla zůstat v roli těch užitečných idiotů, jak o tom mluvil pan Bělobrádek,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…