Zbořil před jednáním: Vládce Babiš, Okamura a totální výbuch ČSSD. Kníže kaput a chytrý krok Zemana

02.12.2013 15:07

Lidovcům se může stát, že nakonec vznikne vláda bez jejich účasti, domnívá se politolog Zdeněk Zbořil. V novém kabinetu s ANO však ČSSD hrozí, že bude hrát jen druhé housle. Opozice bude jen obtížně hledat témata, a tak se jí bude hodit lustrační zákon. S ním ale bude nejvíc šermovat předpokládaný opoziční předák Miroslav Kalousek, protože předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je jako poslanec obtížně použitelný.

Zbořil před jednáním: Vládce Babiš, Okamura a totální výbuch ČSSD. Kníže kaput a chytrý krok Zemana
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

O budoucí koaliční vládě spolu vyjednávají takřka výlučně zástupci ČSSD a ANO, zatímco třetí pravděpodobný koaliční partner je odsouzen jen do role nezúčastněného přihlížejícího. Nejen mezi špičkami KDU-ČSL, ale i ve členské základně proto nabývají na intenzitě hlasy, aby lidovci za takových okolností do vlády nevstupovali. Hodně k možné účasti KDU-ČSL v budoucí vládní koalici napoví dnešní podvečerní schůzka, při níž teprve podruhé bude jednat společně vedení všech tří stran.

Lidovci si na ní chtějí ujasnit, zda je ČSSD a ANO hodlají brát jako rovnocenného partnera. Požadují, aby byla v koaliční smlouvě pojistka proti tomu, aby dvě strany nemohly přehlasovat tu třetí. Schůzka je významná i z toho důvodu, že předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odlétá už ve středu na 12 dnů do USA a chce mít do té doby jasno, zda se jeho strana stane součástí koalice, nebo přejde do opozice. V návaznosti na dnešní jednání o tom může rozhodnout už úterní celostátní výbor KDU-ČSL, jehož se Bělobrádek ještě zúčastní.

Lidovcům se může stát, že vláda vznikne bez nich

Vzhledem ke složení sněmovny však pozice KDU-ČSL zdaleka není tak významná, jak to u menších koaličních stran bylo v minulosti. „Lidovcům se skutečně může stát, že vláda vznikne bez nich, ať už to bude vláda s Úsvitem, nebo menšinová vláda s nějakou tichou podporou komunistů. Jejich pokus chovat se jako v minulosti nemusí KDU-ČSL vyjít tak, jak to kdysi vycházelo panu Luxovi, který dokázal svého času vládu dokonce i položit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Nedávné připomenutí předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, že lidovci mohou být nahrazeni Úsvitem Tomia Okamury, považuje nejen za příspěvek do diskuse, nýbrž i za realitu. „Kdyby Úsvit a ANO našly společnou řeč, pak by se ČSSD mohla buď připojit, nebo také rozdělit ve vztahu k těm dvěma hnutím, protože by se tam objevil ten další hráč vzadu – KSČM. Protože málo platné, těch jejich 33 poslanců je dost velká síla, se kterou by mohla ta menšinová vláda počítat,“ zamýšlí se Zdeněk Zbořil.

V koalici s ANO může hrát ČSSD druhé housle

K této úvaze ho vede i výsledek sobotní jihomoravské konference v Brně, na níž se ukázalo, že ČSSD až tak jednolitá není, jak se zdálo poté, co její předseda začal se stínáním hlav svých největších stranických rivalů. „Varianta Okamura, Babiš plus někdo, ať už menšinová, nebo většinová vláda, se najednou stává aktuálnější, než byla ještě na začátku minulého týdne. Tehdy to byla jen hrozba Okamurou, dnes už může být Okamura realitou,“ domnívá se politolog.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

ČSSD se navíc nepodařilo při vyjednávání s ANO prosadit nic ze svých daňových návrhů. „Vypovídá to o tom, že by ANO mohlo být v koalici silnějším hráčem. Je to časovaná nálož položená té koalici, ať už bude jakákoli. Ať už koaliční vláda vznikne jakkoli, tak nejenom daňové zákony a nejenom církevní restituce, ale cokoli může vyvolat v budoucí koalici nějaké pnutí, a to ji může rozhádat při jakémkoli hlasování. Koalice může být mimořádně křehká a mohlo by se stát, že ČSSD v ní bude hrát druhé housle,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Mase voličů musí být vyhověno, lustrák – nelustrák

Rýsující se trojkoalici štěpí i názor na lustrační zákon a s ním související účast Andreje Babiše ve vládě. Zatímco KDU-ČSL to vnímá jako problém, předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura uvedl v nedělní Partii televize Prima, že s námitkami lidovců by se jeho hnutí vypořádalo během několika vteřin. „Když někdo dostane dvacet procent hlasů, lidé počítají s tím, že bude ve vládě. Takové mase voličů musí být vyhověno. Je potřeba mu dát prostor, aby se realizoval na postu na ministra financí,“ prohlásil Tomio Okamura k Andreji Babišovi.

Také podle Zdeňka Zbořila je zisk mandátu od voličů v zastupitelské demokracii tou hodnotou nejvyšší, tedy nad jakýmkoli úřadem a třeba i nad vyjádřením pana prezidenta. „Podmínka, kterou si dal prezident republiky, že pan Babiš musí mít čistý lustrák, je samozřejmě zvyklost z minulé doby. Ale mě napadlo, zda tím Miloš Zeman neodstřeluje prostřednictvím pana Babiše lustrační zákon. Protože kdyby s tím vystoupil on, že by se měl zrušit, tak to vyvolá vlnu národních nepokojů,“ míní politolog.

Kalousek byl členem strany, která uznávala vedoucí roli KSČ

Takto je naopak hlava státu pod tlakem, aby ustoupila od podmínky, kterou si dala a která byla zatím vždy uplatňovaná všemi prezidenty a ministerskými předsedy. „Nevidím panu prezidentovi do hlavy. Ale při znalosti jeho různých taktických manévrů to může být jeho pokus, jak se zbavit lustráku a zároveň prosadit zákon o státní službě, což je vlastně jeho dítě. To by byl další krok k naplňování těch jeho nedokončených programů z roku 2002,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Lustračního zákona se kromě lidovců nebudou určitě chtít vzdát ani nedávní koaliční spojenci ODS a TOP 09. „Pan Kalousek a různí radikálové z ODS za něj budou určitě bojovat, protože to jsou také lidé z generace, které ten lustrák pomohl ke kariéře a umožnil jim doslova vydírat politické oponenty a dokonce i ekonomické konkurenty. To může rozpoutat další kolo diskusí, kdo spadá pod lustrák, kdo byl v SSM, v předvoji KSČ, kdo byl členem politické strany, jež patřila do Národní fronty, která uznávala vedoucí roli KSČ. To byla i Československá strana lidová, v níž byl také pan Kalousek ještě pět let před jejím rozpuštěním,“ připomíná politolog.

Opozice se bude proti Babišovi vymezovat jen obtížně

Politický manévr s lustračním zákonem bude opozice zcela jistě používat, protože jinak má velice málo argumentů proti té tzv. politice změny a „obnovení funkcí státu“, s čímž půjde do vlády koalice, ať už bude jakákoli. „A hlavně jsou to lidé, kterým se bude předhazovat odpovědnost za věci minulé. Proti Babišovým slovům, že to, co se stalo před třiceti lety, je méně důležité než to, co se odehrávalo v posledních dvaceti letech, se bude opozice vymezovat velice obtížně,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Nejpravděpodobnějším lídrem opozice bude Miroslav Kalousek, jenž umným tahem vystrnadil Petra Gazdíka z pozice předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. „To, že se Miroslav Kalousek stal šéfem klubu, nejen že svědčí o jeho dobrém postavení uvnitř TOP 09, ale také o tom, že TOP 09 uvažuje úplně racionálně. Jako šéf poslaneckého klubu má postavení zajímavější, než by měl jako místopředseda sněmovny. I když pan Gazdík také nebyl špatným šéfem klubu, tak tahle změna svědčí o tom, že v TOP 09 jsou schopní reagovat dost racionálně,“ konstatuje politolog.

Nepoužitelného Schwarzenberga brzy překryje Iveta Bartošová

Naopak minimalizovat se zřejmě bude role předsedy TOP 09. „Karel Schwarzenberg je už teď obtížně použitelný jako poslanec. Sám mluví o tom, že by chtěl být předsedou zahraničního výboru sněmovny, ale to je jen zbožným přáním. Pochybuji, že by na to koaliční partneři přistoupili. Ale i kdyby ano, tak na to, aby vysedával celé dny ve sněmovně nebo na schůzích zahraničního výboru nebo jezdil na všechny zahraniční – i ne příliš atraktivní – cesty, na to už asi opravdu nemá dost energie. A možná ani zájmu,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

S jeho nynější aférou však upadající vliv nespojuje. „Vždyť všichni věděli, s kým se stýká, už když byl kancléřem u Václava Havla a nikoho to nezajímalo. A najednou na něj vytáhnou nějakou holčinu, aby ho zostudili. To spíš svědčí o tom, že na tom dnes má někdo jiný zájem, než měl, nebo neměl před dvaceti lety. Nebral bych to jako nějakou zvláštní událost. Navíc se mi zdá, že aféra už nepokračuje a že přece jen Iveta Bartošová je pořád ještě větší atrakce než Karel Schwarzenberg včetně jeho milenek,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…