Zbořil sledoval Kalouska u Moravce, přibalil k tomu další záležitosti a pravil: Zahráváte si s ohněm

17.03.2014 13:48

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Volání po větší demokratičnosti uvnitř sociální demokracie je nejspíš motivováno snahou Sobotkovy skupiny oslabit některé rivaly s velkým vlivem v krajích. Politolog Zdeněk Zbořil se pozastavuje také nad chybnou úvahou prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který by chtěl, aby ruská společnost pochopila, že ji prezident Putin vede špatným směrem.

Zbořil sledoval Kalouska u Moravce, přibalil k tomu další záležitosti a pravil: Zahráváte si s ohněm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka svolal na sobotu do Prahy debatu na téma reforma sociální demokracie. Strana ještě do poloviny roku vypíše referendum, v němž se zeptá všech svých členů, kdo má ovlivnit kandidátku – zda jen členové užšího vedení v krajích, nebo všichni členové. Nahlas se mluví o tom, že je to motivováno snahou nedopadnout jako ODS, ale může jít i o Sobotkův pokus oslabit některé své rivaly, kteří mají v krajích rozhodující vliv na sestavování kandidátek.

„Myslím, že jde jednoznačně o druhou možnost. Sobotkova skupina, která je ve vládě a která se domnívá, že by proto měla také diktovat straně, nemá dobrou pozici. A obává se, že by se sestavování kandidátek mohlo úplně vymknout zpod kontroly Lidového domu. A pak jde  samozřejmě také o pokus překlenout rozpor, který se objevil uvnitř ČSSD po nešťastných výrocích pana Zaorálka a pana Dienstbiera ve vztahu k událostem na Ukrajině,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Babiš bere vážně pokus spravovat státní finance jiným způsobem

Ve svém ohlédnutí za děním na domácí politické scéně si všímá také toho, jak si počíná ministr financí Andrej Babiš jednak při prosazování požadavku na větší aktivitu státu při spravování svých společností, jako jsou ČEZ, Český aeroholding a Česká exportní banka, ale i při snaze vymanit se ze střetu zájmů u firmy Explosia. Za ni odpovídá jako ministr financí, ale zároveň jde o firmu, která závisí na dodávkách surovin od chemičky Synthesia, jíž ovládá jako majitel Agrofertu, a tak ji chce převést pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tyto jeho kroky připadají Zdeňku Zbořilovi jako racionální. „Zejména proto, že to vyvolává takový odpor u představitelů bývalé Nečasovy vlády a zdrcující kritiku pana Kalouska. Z toho usuzuji, že Babišovy manévrovací schopnosti jsou větší, než se od něho očekávalo. Zřejmě pokus o to, jak spravovat státní finance jiným způsobem, bere pan Babiš velice vážně a asi se mu to daří. Ale to zatím opravdu usuzuji jen z toho, že to vzbuzuje takovou vlnu kritiky u některých opozičních poslanců spjatých s Nečasovou vládou,“ upozorňuje politolog.

Kalousek si uplatňováním kolektivní viny zahrává s ohněm

Méně pochopení má pro prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž v Otázkách Václava Moravce uvedl, že by zavedení víz pro Rusy považoval za velmi účelnou sankci, protože by aspoň i řadoví Rusové pocítili, koho podporují. „Dokud celá ruská společnost nepochopí, že je Putin vede špatným směrem, tak se v té zemi nic nezmění,“ konstatoval Miroslav Kalousek. „To je zcela chybná úvaha, protože jde o uplatňování kolektivní viny, jak už ho na to někdo upozornil,“ míní Zdeněk Zbořil.

Připomíná v té souvislosti výzvu některých politiků premiéru Sobotkovi, jaké sankce má česká vláda na Rusko uvalit. „U pana Kalouska to je zavedení vízové povinnosti a u pánů Bursíka, Kocába, Dobrovského a Štětiny je to téměř odsun nebo vyhnání Rusů z České republiky. Tak to si pánové opravdu zahrávají s ohněm. A nevím, jestli to svědčí o jejich odpovědnosti. Je to jednoznačně uplatnění principu kolektivní viny, před čímž nás oni, když byli ve svých funkcích, vehementně varovali,“ upozorňuje politolog.

V Rakousku se ukrajinské události komentují jinak než u nás

„Ale jestli si myslí, že se Rusko zhroutí, když jim odmítneme víza, tak to žijí ve velkých iluzích. To ekonomické propojení je už tak silné, že to u nás možná může jen urychlit nějakou ekonomickou a sociální krizi, kterou nejsou tito pánové vůbec schopni dohlédnout. A nevím, kde se pohybují, ale stačilo by jim se někdy projít po Praze, nemusí jezdit ani do Karlových Varů, kde je ruských majetků asi 12 procent, a promluvit si s některými Rusy, kteří jsou tady etablovaní deset, patnáct let,“ nabádá Zdeněk Zbořil.

Nepochybuje o tom, že umějí převést své peníze velice rychle do jiných míst, kde jsou vítáni. „Tím, že jsem teď byl v Rakousku, tak bych chtěl zmíněné politiky upozornit, že jenom Soči znamenalo 1,4 miliardy dolarů obrat pro rakouské firmy. A také to, že rovněž kritika referenda na Krymu a vůbec komentování ukrajinských událostí je v Rakousku velmi rozdílné od toho našeho,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Mládek naštval kritiky slovy o rozdrobení Ruska i radarem

Výrazně odlišný postoj k dění na Ukrajině zaujal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, jenž prohlásil, že neví, o co jde Spojeným státům, jestli o ovládnutí Ukrajiny anebo v konečném důsledku o rozdrobení Ruska. Za to sklidil od některých komentátorů kritiku, že takhle by ministr členské země NATO o svém spojenci mluvit neměl. „Pan Mládek ale jen konstatuje skutečnost. Problém těch, kteří jeho výroky kritizují, je, že se před tím snaží zavírat oči a nechtějí vidět tu realitu, jak to skutečně je,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

A tvrdí, že ministr popudil komentátory i tím, že poukázal na výrok amerického senátora Johna McCaina o radaru. „Všiml si toho, že když se měl stavět, tak měl být proti Severní Koreji a Íránu. Ale neuteklo ani pět let a už se dozvídáme, že měl být proti Ruské federaci. Takže se správně ptá, jestli nám lhali tehdy, nebo dnes. To, že jsme členy Severoatlantického paktu, přece ještě neznamená, že musíme papouškovat všechny názory, které z jeho kuchyně vypadnou. Jiné země to také nedělají, jsou velmi kritické, viz například Estonsko, nebo jsou alespoň opatrné ve svých vyjádřeních, či dokonce mlčí,“ konstatuje politolog.

Tato koalice skýtá největší šanci na to, aby byla Rada ČT odpolitizovaná

Na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny budou zákonodárci volit nové členy Rady ČT i Rady ČRo. Možná to ale bude naposledy, protože první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová připravuje ve spolupráci s Ministerstvem kultury zákon, podle něhož by členy do rad nominovaly názorové a profesní skupiny a také ony by jedině měly možnost členy obměnit či odvolat. Před lety přišel se stejným záměrem ministr kultury Pavel Dostál a právě jeho myšlenku nyní vrací právnička Hana Marvanová do hry.

Zdeněk Zbořil je však skeptický k tomu, že by se poslanci o tuto svou pravomoc nechali připravit. „Budou chtít mít vliv, i když takový zprostředkovaný, jako měli doposud. Návrh paní Marvanové je správný a je to skutečně v intencích toho Dostálova uvažování, které jsem zažil téměř z první ruky. Pokud se to nepodaří prosadit této koaliční vládě, kde by šance mohla být větší než v té minulé, tak už k tomu asi nedojde nikdy. Pokud se ovšem Česká televize nestane nějakou jinou organizací ovládanou jinými vlastníky,“ říká politolog.

Chtělo by to analýzu, co s námi provedou sankce proti Rusku

V začínajícím týdnu pak očekává, že česká zahraniční politika bude podrobována kritice, protože reakce na ni jsou téměř zběsilé, jak z jedné, tak z druhé strany. „To možná převáží nad důležitějšími věcmi a obávám se, že se před těmi hlavními problémy bude utíkat. Protože mě by skutečně zajímala hluboká analýza toho, až se připojíme k sankcím vůči Ruské federaci nebo budeme podnikat svoje vlastní kroky, tak do jaké míry to otřese naším bankovním systémem a kolika bankám se zatřesou nohy slabostí po takovém radikálním rozhodnutí,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…