Zbořil to nandal TOPce. Nové volby v Praze by prohrála. Umí jen škrtat

05.12.2010 10:49

POLITOLOGOVÉ Určitě si většina z vás položila otázku, zda by při opakování zastupitelských voleb v Praze získala TOP 09 jiné postavení než má nyní. Ostrouhala, a to i přes to, že do vyjednávání vycházela z nejsilnější pozice. Protestní vlna, která se zvedla po uzavření koalice ODS a ČSSD, pravděpodobně přehodnotila hlasy některých Pražanů. Rozhodli by se v případě nových voleb jinak?

Zbořil to nandal TOPce. Nové volby v Praze by prohrála. Umí jen škrtat

Vzhledem k tomu, že zástupci Věcí veřejných, SNK-ED a zelených napadli volby, respektive rozdělení volebních obvodů v Praze a přepočet na mandáty u Ústavního soudu, naděje na jejich opakování stále existuje. Jak by mohly opakované volby v hlavním městě dopadnout? Co si myslí politologové...


Dám na výzkum

"Odpověď na tuto otázku je opravdu těžko odhadnutelná. nicméně soudě podle výzkumu veřejného mínění, jenž byl uskutečněn v Praze po uzavření koalice ODS-ČSSD, se zdá, že TOP 09 by díky tomuto rozhodnutí posílila," usuzuje politolog Jan Bureš z MPU Praha. Jeho přesnější odhad je však střízlivý. "Nadpoloviční většinu hlasů by však podle mne nezískala, protože to by fakticky musela převzít naprosto všechny bývalé voliče ODS, což je opravdu málo pravděpodobné," doplnil Bureš.


Záleží na systému


Politoložka Vladimíra Dvořáková by nevylučovala malé strany, které se na magistrát těsně nedostaly. "V této chvíli se to dá těžko odhadnout, šlo by o to, jak by vypadal volební systém a pokud by byl vstřícný k malým stranám, jestli by voliči nehledali alternativu mimo "hlavní" konflikt. Záleželo by i na volební účasti a také samozřejmě, jak by vypadaly kandidátky," vysvětluje redakci Dvořáková.


Podívejte se na výzkumy:

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM



Topka se odkopala S odvážným tvrzením pak přišel politolog Zdeněk Zbořil. "Myslím, že by TOPka nejen nedosáhla 51 procent, ale dokonce, že by ani nemusela vyhrát, protože začala prezentovat své politiky na veřejnosti a ukazuje se, že kromě apolitického pana Tůmy má ještě řadu dalších, kteří utekli z ODS s ne vždy čistým svědomím. Viz příklad 18letého člena ODS pana Laudáta a jiné," připomíná Zbořil. "Kromě slibů zatím TOP 09 nedokázala nic jiného než škrtat v rozpočtech a nedokázala nic ani na vládní úrovni. Doufejme, že se jí proto nepodaří ohrozit dosud jakž takž vyrovnaný pražský rozpočet," ukončil s nadějí Zbořil


Jednobarevná nehrozí


"Patrně by TOP 09 většinu nezískala a případné nové volby by taktéž patrně neprobíhaly v sedmi obvodech, takže by volební systém asi neměl takový disproporční efekt," konstatuje politolog Josef Mlejnek z FSV. Podle něj by jednobarevnou většinu křesel neměl asi nikdo. "I kdyby ODS a ČSSD zopakovaly svůj výsledek, většinu už by nedaly dohromady," uzavřel Mlejnek.


 

Čtěte také:


Ilustrační foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…