Zbořil zděšen Sobotkovým tyátrem: Ta štvavá hysterie připomíná padesátá léta

31.10.2013 16:51

POLITOLOGOVÉ Těsná převaha ČSSD nad hnutím ANO a možnost odpadlictví v sociální demokracii mohou podle politologa Zdeňka Zbořila vést prezidenta Miloše Zemana k úvaze, že by navázal na krok svého předchůdce Václava Klause a také pověřil sestavením vlády lídra strany, která ve volbách skončila až na druhém místě.

Zbořil zděšen Sobotkovým tyátrem: Ta štvavá hysterie připomíná padesátá léta
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Misky vah se uvnitř ČSSD začínají lehce naklánět ve prospěch sobotkovců, ale vše rozhodne až jednání ústředního výkonného výboru, které je naplánováno na 10. listopadu. „Sociální demokraté tak dávají dalších deset dnů k dispozici Rusnokově vládě a panu prezidentovi, aby začal přemýšlet, zda musí dodržet slib, který dal, jmenovat premiérem toho, koho mu doporučí ČSSD,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil s tím, že pokud by by se ČSSD nějak rozdělila a třeba by i sobotkovci vyhráli, tak prezidentova úvaha může znamenat prodloužení vlády Jiřího Rusnoka.

Sociální demokraté se sice pro možné koaliční partnery zatím nestávají nedůvěryhodnou stranou, ale budou mít slabou vyjednávací pozici. „To už ostatně dali najevo jak pan Babiš, tak pan Bělobrádek, že jim jde o komfortní většinu ve sněmovně a že se nechtějí nechat ovlivňovat vnitrostranickými rozpory ČSSD,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Je třeba zahalit neschopnost do roušky tajemství

Zároveň připomíná, že nejde jen o to nějak sestavit vládu. „Posty ministrů se dají rozdělit tak, aby to vyhovovalo všem účastníkům koaličních jednání, ale co potom? Co když se tam objeví nějaká frakce nebo odpadlíci, jak bývá u ČSSD zvykem? V té souvislosti je třeba zdůraznit, že mají jen o tři poslanecká křesla více než hnutí ANO. Navíc zatím zní od vedení ANO, že se jim s ČSSD do vlády moc nechce,“ poukazuje politolog.

Jednolité informování o dění kolem ČSSD narušil jen komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka, který to nazval mediálním kýčem o zradě, puči a mučednících. „Jak jsem s ním v poslední době mnohokrát nesouhlasil, tak tohle mi také připadá jako mediální kýč. Protože ti lidé, kteří ho pěstují, si kompenzují nějaké své neúspěchy, ať už v prezidentské volbě nebo ve sněmovních volbách. A nutně potřebují zahalit tu svoji neschopnost do roušky nějakého tajemství, tak se vytáhne ´puč´. To je pro to dobré slovo, aniž by vysvětlili, co to je,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Svalování viny na prezidenta tu už bylo v osmačtyřicátém

Anketa

Kdo vás ze členů ČSSD nejvíc zklamal?

hlasovalo: 13723 lidí
Zaregistroval ale ještě druhou variantu, která se objevila v rozhovoru Bohuslava Sobotky pro deník Právo. „Tou je tvrzení, že za krizi sociální demokracie a za vnitřní napětí může Miloš Zeman. To je jako když nekomunističtí ministři v roce 1948 hájili svoji neschopnost tím, že prezident neodmítl přijmout jejich demisi. A navěky zůstal v českém dějepisu a v očích těch nekomunistických ministrů hybatelem Edvard Beneš, který na tom měl minimální podíl. A oni, kteří to způsobili, se tím svalováním viny na Beneše vyviňovali z těch svých činů,“ poukazuje politolog.

Pro Bohuslava Sobotku však ani vyhraný boj v ČSSD nemusí znamenat funkci předsedy vlády. „Je sice hezké, že pan Sobotka tolik usiluje o ten post premiéra, protože měl nějaký strach, aby Miloš Zeman – ačkoli to nikdy neřekl – neustoupil na pozici Václava Klause a nepoužil ústavních zvyklostí. Tedy že by využil zvyků či zlozvyků Václava Klause a jmenoval předsedou vlády nebo tím, kdo by ji měl sestavit, předsedu ve volbách druhé strany,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Je třeba najít vnitřního nepřítele a semknout se kolem ÚVV

Po „nevýhře“ v předčasných volbách musel předseda nejsilnější strany změnit taktiku a odpoutat pozornost od historicky nejhoršího volebního výsledku ČSSD v historii České republiky. „Potřebují to zahalit do nějaké mlhy vnitřního nepřítele a semknout se okolo ÚVV své strany. Dokonce i ta hantýrka, i ta terminologie skutečně odkazuje buď na dvacátá léta a likvidaci opozice u bolševiků v Rusku, nebo na padesátá léta a hledání vnitřního nepřítele v KSČ,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

„Je to skutečně mediální tyátr, v němž se nejméně objektivně chovají ti, kteří vytrvale podporovali Jiřího Dienstbiera a Vladimíra Špidlu a vlastně i Bohuslava Sobotku. A ti také ve velkých titulcích upozorňují na to, že Hašek je padouch a zrádce a že vůbec nepatří do politiky. Zatímco ti ostatní to také umějí kritizovat, ale nepopisují to tak emocionálně,“ dodává politolog Zdeněk Zbořil.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…