Zdeněk Zbořil čeká válku, připomíná odstavec o Sabině Slonkové a dělá křížek nad Sobotkou

07.04.2014 14:15

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Z počínání vlády se vytrácejí obrysy koaliční politiky a spíše to zase podle politologa Zdeňka Zbořila vypadá na boj všech proti všem. Všímá si i toho, jak při přestřelce o OKD pomohl deník MF Dnes Andreji Babišovi připomenutím kauzy Bohuslava Sobotky s prodejem zbývajícího státního podílu OKD, nebo výroků prezidenta Miloše Zemana o vojscích NATO na území Ukrajiny.

Zdeněk Zbořil čeká válku, připomíná odstavec o Sabině Slonkové a dělá křížek nad Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Od konce ledna vládne zemi kabinet Bohuslava Sobotky, ale i za tak krátkou dobu to už v koalici několikrát pořádně zajiskřilo. „Zejména v posledních dvou, třech týdnech přibývá jevů, které otravují nejen voliče, ale celou společnost. Navíc se zdá, že rozpory uvnitř koalice jsou přenášením rozporů zvnitřku některých politických stran, zejména tedy sociální demokracie,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil s tím, že spekulace o nějakém hlubokém rozkolu uvnitř koalice začínají být reálné.

Vše k OKD ZDE

Lidé přitom nejsou schopni rozlišit, jestli to je nějaká zákulisní hra nebo jde opravdu o nějaký záměr tu koalici zničit. „Ale vidíme, že se tu objevuje starý fenomén publikování nějakých kompromitujících materiálů, které mají sloužit k pošpinění některého politika, nebo jeho strany či frakce. Tentokrát je to pan Sobotka, ale v nejbližších dnech to může být také úplně někdo jiný. Dojem z vlády není dobrý a jako kdyby se i vytrácely kontury koaliční politiky, jako kdyby nešlo o to, co bude v nejbližším půlroce. Spíš to vypadá, že zase budou bojovat všichni proti všem,“ obává se politolog.

Babišův deník pomohl s útokem na premiéra Sobotku

Když se v minulém týdnu rozhořel v koalici spor o to, zda má stát více než miliardou přispět OKD na to, aby společnost o dva roky prodloužila těžbu v Dole Paskov, vyšel deník MF Dnes s informacemi o údajně nevýhodné privatizaci OKD, které jasně cílily na Bohuslava Sobotku. Podle premiéra tak Andrej Babiš využívá médií, která vlastní, ke zvyšování tlaku na koaličního partnera, což předseda hnutí ANO rázně odmítl. „To, že by si články o OKD a premiérovi kdokoli objednal, je lež,“ dodala šéfredaktorka MF Dnes Sabina Slonková.

„Musíme se snažit uvěřit, že říkají pravdu a že to není tak, jak se všichni – a zejména pan Sobotka – domnívají. Ale přece víme, co léta dělala paní Slonková, že měla dobré vztahy s BIS a s některými státními zástupci. Tak to koneckonců uvádí bývalý šéf BIS pan Růžek ve své knize, kterou vydal před čtrnácti dny a v níž paní Slonkové přímo věnuje jeden odstavec. V něm se téměř tvrdí, jako kdyby na těch materiálech sama nepracovala, ale dostala je hotové,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Spojení MF Dnes a Sabiny Slonkové si lidé všímají

Proto se nediví těm, kteří chtějí uvěřit slovům Sabiny Slonkové, že si články o OKD a Bohuslavu Sobotkovi nikdo neobjednal, že se jim do úvah vtírá nejistota, zda je to skutečně pravda. „Samozřejmě je pochopitelné, že si spojení MF Dnes a paní Slonkové lidé všímají, ale je zajímavé, že si toho nikdo nevšiml hned, jak se stala šáfredaktorkou. To si nikdo neuvědomil, jakou má paní Slonková a také pan Kubík novinářskou minulost? A že najednou budou placeni z peněz Andreje Babiše?“ zmiňuje politolog i dlouholetého zástupce šéfredaktora a nově ředitele redakce MF Dnes Jiřího Kubíka.

V přestřelce mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou o to, zda poskytnout OKD více než miliardu ze státních peněz, lépe znějí slova Andreje Babiše, že Zdeněk Bakala získal z OKD desítky miliard, a tak tu jednu potřebnou do nich zase může vrátit, než premiérovo upozorňování, že nejde jen o dva tisíce horníků, ale i o dalších šest tisíc navazujících pracovních míst v regionu.

Pravice si místo levicové ČSSD vybírá za soupeře Babiše

„Proti tomu nemůže pan Sobotka uspět. Reakce rozzlobených lidí, kteří jsou bombardováni už několik let informacemi o tom, jak se kde krade a jak se vytrácejí peníze, už je výrazně emocionální. A pokud pan Sobotka sází na nějakou racionální argumentaci, tak v tom skutečně nemá šanci, protože lidé jsou skutečně tak namíchnutí, že racionální argumenty neposlouchají,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. A Sobotkova hvězda ještě více pohasíná ve světle toho, že se Andrej Babiš aktuálně dohodl se šéfem NWR prodloužení provozu Dolu Paskov na tři roky a stát tak místo 1,1 miliardy korun vydá jen 600 miliónů korun na sociální program.

Ve sporech šéfů dvou nejsilnějších koaličních stran se zástupci opozice, ať už TOP 09 či ODS, staví více proti Andreji Babišovi. „Zřejmě vycítili, kdo je silnějším hráčem v české politice. Z těch jeho kritiků se jen pan exministr Kalousek snaží používat nějaké racionální argumenty, ale ti ostatní hrají na emoce. A přitom jako kdybychom zapomněli, že existoval Lajos Bács a Radžív Sinha, kteří darovali peníze ODS, a dnes že má ODS na krku jako dárkyni dívku, která jim dala milion jen tak z lásky, ačkoli sama nemá téměř co na sebe,“ upozorňuje politolog na to, že se pravicové strany snaží zviditelňovat útoky na Andreje Babiše.

Zeman projevoval Babišovi sympatie už při vzniku vlády

Navíc popularita hnutí ANO roste, zatímco sociální demokracie se do budoucna pravicové strany až tolik bát nemusí. „ČSSD je takové zvláštní klubko nesourodých frakcí, které zápasí nejen se svou minulostí a současností, ale bude zápasit i se svou budoucností. A ví se, že jsou schopni jakéhokoli kompromisu. Když pravicové strany vidí, jak panu Babišovi roste popularita a že je tady nastartováno na nějaký fenomén politiky oligarchů, tak se jim vyplatí podporovat někoho, kdo se zdá být Babišovým oponentem. A to bez ohledu na to, že jsou v současné době členy koaliční vlády,“ vysvětluje Zdeněk Zbořil, proč TOP 09 i ODS více vadí šéf ANO.

Naopak prezident Miloš Zeman se opakovaně postavil na stranu Andreje Babiše. Bylo tomu tak v případě výzvy Bohuslava Sobotky, ať si předseda hnutí ANO vybere mezi podnikáním a politikou, stejně jako v neděli během Hovorů z Lán, kdy označil plán ČSSD dát ze státního více než miliardu korun OKD za projev bezradnosti. „Pan Zeman projevoval sympatii k panu Babišovi už v době, kdy se sestavovala vláda a kdy s ním měl o jednu či dvě schůzky více než s panem Sobotkou, který byl designovaným premiérem,“ nevylučuje Zdeněk Zbořil vznik silného politického tandemu prezidenta a ministra financí.

Přímluva za vstup vojsk NATO na Ukrajinu

Přitom se mu ale zdá, že při komentování vnitropolitické situace si prezident vybírá jenom témata, která mu jsou bližší. „Chápu, že při cestách po krajích a nezaměstnaností sužovaných regionech se vyjádřil tak, nebo onak, ale přece jenom v nedělních Hovorech z Lán mluvil za celou republiku. A z té nedobré vnitropolitické situace vybírá jen jeden problém, který je sice závažný, to chápu, ale stejně jako by měl vystupovat ve shodě s vládou v otázkách zahraniční politiky, tak by měl být také ve shodě s politikou celé koalice a nejen jednoho jejího člena,“ domnívá se politolog.

V nedělních Hovorech z Lán se pozastavil nad vyjádřením Miloše Zemana, že v případě snahy Ruska rozšířit svoji teritoriální expanzi na východ Ukrajiny, by se přimlouval nejenom pro co nejostřejší sankce EU, ale dokonce i pro vojenskou připravenost NATO například tím, že by vojska NATO vstoupila na ukrajinské území. „To je zase jeden z výroků, který nesvědčí o tom, že se Miloš Zeman tak jako už poněkolikáté – vzpomeňme si na výzvu k bombardování Íránu – v té zahraniční politice orientuje perfektně,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Prezident vlastně říká, že na Ukrajině mají zasáhnout Spojené státy

Jednak se vyjadřuje k situaci, která ještě nenastala, ale zapomíná i na to, že Ruská federace není Srbsko, které mohlo postavit do války proti NATO jen několik tanků a kalašnikovy a nedisponovalo například nukleárními zbraněmi či zbraněmi ještě jiného typu. „To byl výrok velmi nešťastný a česká diplomacie bude mít dost velké potíže ho vysvětlit, protože to překračuje agendu, která je na stole jak Evropské unie, tak NATO,“ upozorňuje politolog.

Musíme si prý také uvědomit, že NATO nemůže vstoupit nikam bez Spojených států. „K tomu by si jeho členové zřejmě museli půjčit letadla v Ruské federaci nebo by si je museli vzájemně půjčovat, jako když útočili na Libyi. Pan prezident tím vlastně říká, že Spojené státy mají zasáhnout, protože ony platí tu evropskou bezpečnost, ony platí jakýkoli případný útok a také ho plánují, vedou a mají na to technické prostředky,“ připomíná Zdeněk Zbořil klíčovou roli USA v rámci Severoatlantické aliance.

Můžeme čekat válku pamfletů koaličních politiků

Na rozdíl od výroku o vojscích NATO na území Ukrajiny považuje Zdeněk Zbořil za rozumná slova o federalizaci Ukrajiny. „To je názor, o kterém se dá diskutovat a hlavně o něm mohou diskutovat zainteresované strany včetně lidí na levobřežní Ukrajině, může o něm diskutovat Evropská unie i NATO s Ruskou federací, mohou o něm diskutovat Spojené státy. To by mohlo být řešení té ukrajinské krize,“ domnívá se politolog.

V začínajícím týdnu pak očekává na domácí politické scéně válku pamfletů koaličních politiků. „Výroky se přes víkend tak radikalizovaly, že nevím, jak by mohly koaliční politické strany najít nějaké východisko z těchto hádanic. To bude zároveň znamenat, že se závažné problémy české ekonomiky, české politiky vnitřní i zahraniční budou zase zakrývat nějakým hašteřením lidí, kteří se chovají nezodpovědně. A ty strany, jež jsou mimo hru, tím myslím ODS a TOP 09, k tomu budou rády přidávat své názory, které budou situaci dále radikalizovat,“ očekává Zdeněk Zbořil.

Kandidáty do evropských voleb by bylo dobré dostat pod drobnohled

Zároveň doporučuje, abychom si s blížícím se termínem voleb do Evropského parlamentu dávali pozor na to, jaké jsou vztahy kandidátů jednotlivých politických stran ke stranám, které je na kandidátky nominovaly. „A také na to, co vlastně říkají o evropské politice, která jakoby vypadávala z těch předvolebních témat, jakoby se neobjevovala v předvolebních diskusích, i když jsou teprve na začátku. Ale bylo by zajímavé dostat ty kandidáty pod trochu větší drobnohled,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…