Zdeněk Zbořil koukal na Kalouska s Babišem u Moravce. Držte se klávesnice nad tím, co ho přitom napadlo

30.06.2014 14:35

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Nedělní setkání Miroslava Kalouska s Andrejem Babišem u Václava Moravce bylo možná bodem zlomu ve vztazích obou rivalů. Politolog Zdeněk Zbořil totiž nevylučuje, že by časem v sobě mohli oba politici najít zalíbení. Zbořil si také všímá témat ministra Jiřího Dienstbiera, která se mu zdají vhodná pro letní sezónu médií. Upozornil také na to, že ODS je na tom tak špatně, že její situaci už nemůže ublížit snad ani soud s lobbistou Markem Dalíkem.

Zdeněk Zbořil koukal na Kalouska s Babišem u Moravce. Držte se klávesnice nad tím, co ho přitom napadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu OVM byli bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Kdo Vás v pořadu více přesvědčil?

hlasovalo: 3661 lidí

Nedělní střet Miroslava Kalouska a Andreje Babiše v pořadu Otázky Václava Moravce velmi zaujal politologa Zdeňka Zbořila. Ne kvůli ostrým výpadům obou aktérů - vystoupení Kalouska bere totiž spíš jako jeho velký návrat a také náznak změny jeho postoje a politického stylu.

„V ParlamentníchListech.cz jsem v lednu nebo únoru říkal, že se pan Kalousek, který byl tehdy kritizován ze všech stran, jako aktér velké politiky vrátí. Jeho nedělní vystoupení jsem takto hodnotil. Už je zase zpátky. Bylo to pro mě překvapení a také potvrzení toho, co jsme kdysi uvedli,“ upozornil Zbořil.

„Debata byla velmi zajímavá a trochu i náročná, protože oba hlavní aktéři argumentovali celou řadou faktů, u kterých normální smrtelník, natož politolog, těžce dokáže rozlišovat, kdo z nich má pravdu. Ukázalo se ale, že pan Babiš se velmi rychle naučil politické diskuzi a přitom neslevuje ze svých principů, jen je neříká při každé příležitosti. Zřejmě si nechává některé argumenty pro politiky, když se s nimi baví a něco jiného říká, když vystupuje na veřejnosti. To svědčí o jeho rostoucí mediální obratnosti,“ doplnil politolog, který se domnívá, že Babiš ustupuje od emocí k racionální kritice a i když se nikdy nevzdá kritiky bývalých vlád, protože jsou snadnými terči, jeho přístup k politice je pozitivní a nejde mu jen o popisování spálené země. Politolog ještě znovu upozornil na strategii Kalouska: „Zvolil velmi dobrou taktiku a nabízel jakousi pomocnou ruku. Já jsem dalek toho, abych věštil budoucí koalici ANO a TOP 09, ale co víme? Do voleb je ještě daleko a možná, že v sobě oba pánové po všech těchto přestřelkách najdou zalíbení.“

Kalousek nabídl Babišovi pomocnou ruku

Ministr financí Andrej Babiš také prohlásil, že je možné, aby měla republika do roku 2017 vyrovnaný rozpočet. Význam jeho slov by ale Zbořil příliš vážně nebral. „To je trošku mantra, která se v diskuzích koalice s opozicí využívá buď k sebechvále a sebeprezentaci jedné strany, nebo kritice strany druhé. Ono to není až tak důležité, protože, ať už k tomu dojde nebo nedoje, naši významní politici výsledek vždy zdůvodní. Tuto vizi bych nepřeceňoval. Bylo by to hezké, ale ani já doma nemám vyrovnaný rozpočet a také se z toho nehroutím,“ reagoval politolog.

„Zajímá mě to, že jsou Kalousek s Babišem schopní se v některých otázkách domluvit a to je nadějnější než soustřeďování se na budoucí roky. Možná, že začíná období ekonomického růstu v Evropě a výsledky za tři roky budou právě proto optimističtější, než se nám může zdát,“ doplnil a zároveň upozornil na to, že Kalousek podal Babišovi pomocnou ruku, když nabídl, že za určitých podmínek podpoří návrh státního rozpočtu: „To musíme brát také jako hříčku, protože, když se tak nestane, tak TOP 09 bude mít možnost v Poslanecké sněmovně říkat, že chtěls, ale bylo jim v tom zabráněno. Je to ale nastartování jakéhosi pozitivního postoje k budoucnosti. Tento přístup je lepší než věčné handrkování, ve kterém se politické strany předhánějí a který už lidem leze krkem.“

Když se opozice chová zběsile, nemůže čekat místa v dozorčích radách

V uplynulém týdnu Andrej Babiš rozpoutal také konflikty v koalici. Některým poslancům vadí, že prosadil změny v dozorčích radách některých státních společností, například v ČEZu. Lidovci i zástupci opozice míní, že dozorčí rady nyní ovládli lidé blízcí Babišovu hnutí ANO.

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

„Nedá se předpokládat, že když se někdo stane ministrem financí, tak bude jmenovat do institucí, které mu podléhají, své nepřátele. Na to mnohdy opozice zapomíná. Když se totiž chová tak zběsile a nepřátelsky, tak samozřejmě nemohou od druhé strany čekat, že je budou objímat a prosazovat jejich lidi na státem kontrolovaná místa,“ okomentoval situaci Zbořil.

Debata o lustracích bude nekonečná

Minulý čtvrtek rozhodl bratislavský okresní soud o tom, že Andrej Babiš s komunistickou Státní bezpečností vědomě nespolupracoval. Politolog ale pochybuje, zda je tímto verdiktem skutečně očištěno jméno ministra financí. „Rozhodně debata ukončená není. Nejde jen o Babiše, ale přímo o instituci toho permanentního lustrování. Ukazuje se, že někdy lustrační zákon platí a někdy neplatí a že existuje celá řada nesrovnalostí v klasifikacích, které mají povahu vyloučení určitých osob z účasti na politických aktivitách v zemi. Problém tady zůstává. Je to otázka, se kterou se bude muset něco dělat. Diskuze, která kolem toho vzniká, je zajímavá, ale zřejmě bude nekonečná. Ať už je rozhodnutí jakékoli, tak to nic nevyřeší. Kdyby pak Babiš nebyl nepravomocně očištěn, tak by se také asi nic nestalo,“ uvedl Zbořil.

„Věřím, že svazky vyprodukovala Státní bezpečnost, aby vykazovala činnost a prokázala, že dobře plní úkoly, které jí zadávala komunistická strana. Když dostali úkol, aby sehnali materiály na popravu třídních nepřátel jako byla Milada Horáková, tak je opatřila a my jim dnes nevěříme. Musíme se rozhodnout, čemu budeme věřit. Je potřeba rozhodovat individuálně a odstranit princip kolektivní viny,“ dodal.

Lidé chtěli odstranění zlořádů a dostali Porošenka

V souvislosti s aktuálním děním na Ukrajině politolog upozorňuje: „Je to jeden z mnoha případů, kdy si zájmové velmocenské skupiny mezi sebou vyřizují účty na úkor nějakých lidí, ať už jsou to Syřané, Libyjci nebo dnes Ukrajinci. Jak někdo napsal vtipně v novinách: Lidé chtěli odstranění zlořádů, demokracii a dostali Porošenka,“ popsal politolog pro ParlamentníListy.cz.

„Tak zvaní oligarchové, kteří také předávají peníze další známým oligarchům v zahraničí, se rodí jako houby po dešti. Zmizí jeden a objeví se hned druhý a doplácejí na to lidé, kteří jsou obětí oligarchy placených žoldnéřů, kteří už dávno nebojují za svobodu, ale za to, že dostávají zaplaceno. Situace je vlastně hrozivá z pohledu jednotlivce a občana Ukrajiny, ale na druhé straně to velké hráče světové politiky vůbec nezajímá,“ dodal. Podle jeho názoru se Evropská unie od začátku konfliktu staví k situaci nerozvážně. Polsko a Maďarsko už odmítají hrát roli z pozadí nastrčených obětí zájmů, například švédský ministr zahraničí nejdřív přímo volal po válce proti Ruské federaci a nakonec zmizel a není o něm slyšet. „Ještě ani nedošlo k naplňování asociační dohody, takže teprve pak uvidíme, jak budou splňovány idealistické představy Ukrajinců a jak oslabení schengenské hranice ovlivní situaci v Evropě. Jestli si myslí `starý` Západ, že se migrační vlna zastaví na Slovensku nebo v České republice, tak to je jen iluze. Lidé chtějí za lepším a to je ještě dál na Západ,“ dodal.

Zbořil: Dienstbier je autorem poplašných zpráv v republice

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier sklízel v minulém týdnu ostrou kritiku za své nápady. Proti němu vystoupil nejen šéf Úsvitu Tomio Okamura, ale také jeho stranický kolega Zdeněk Škromach. Diskutovány jsou ministrovy návrhy pozitivně diskriminovat a zvýhodňovat menšiny při studiu či získávání pracovního místa, ale také volební právo pro cizince, kteří mají v České republice trvalý pobyt nebo kvóty pro ženy v politice.

„Jiří Dienstbier je autorem poplašných zpráv v České republice. Jsou to informace, které nikoho moc nezajímají, jdou mimo hlavní proud a nejsou zrovna aktuální. Lidé, kteří s ním diskutují, jsou také podobné osobnosti a snaží se zviditelnit třeba jen kritikou některých návrhů pana Dienstbiera. Pana Škromacha bych jmenoval hned na prvním místě. Pan Dienstbier má ale resort, který ho k tomu jakoby přímo vybízí, je to kompetenčně ne příliš definovaná oblast a pak ministr vymýšlí věci, na které možná není ani dost připravený. Kvóty jsou za určitých okolností potřebné, za jiných nesmyslné, ale najít klíč, jak o tom rozhodovat, to je kámen úrazu,“ okomentoval pozici ministra Zbořil, který vnímá také problém v tom, jak Dienstbier na své názory upozorňuje: „Témata předloží jako osudová, a že je nutné se hned rozhodnout. Pak z toho vznikají nesmyslné diskuze, ke kterým lidé utíkají, protože jim umožňují rozhodovat se emocionálně.“ Své záměry podle politologa ale Dienstbier zřejmě neprosadí.

„Nadělal si tolik odpůrců, že může ovlivnit některé politické strany jako celek jen dost obtížně. Nemá úplnou podporu ani uvnitř své politické strany a ví Bůh, jak dlouho v ní vydrží. Myslím si, že mu chybí politická obratnost, schopnost vyjednávat a dělat kompromisy. Jeho nápady jsou zatím vděčné tak pro letní sezónu všech médií,“ vyhodnotil Zbořil. 

ODS už nepomůže vůbec nic

Politolog si také všímá situace ODS v souvislosti s údajnou korupční kauzou Marka Dalíka, kdy někdejšímu poradci expremiéra Mirka Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení. Dalík si měl podle obžaloby říct o téměř půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů Pandur s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Dnes začal věc projednávat Městský soud v Praze. „ODS je už na takové úrovni, že už jí nic nepomůže. Může zůstat jen klubem věrných, kteří kdysi stranu zakládali. Dobrá vůle pana Fialy nestačí k tomu, aby se situace změnila, navíc, když mu pracují nervy rychleji než jiným politikům… Strana není už atraktivní pro muže v zákulisí, kteří se na politice ODS podíleli, mimo jiné i proto, že z ní profitovali. Nevím, proč by měli teď ODS podporovat,“ upozornil Zbořil.

Lze očekávat nové informace o justici

Tento týden se dají očekávat na politické scéně jednání o státním rozpočtu a kvalifikované diskuze na toto téma. Podle Zbořila možná vyjdou najevo i nové skutečnosti o práci soudů či státních zastupitelství.

„Situace se na bojišti mění každou hodinou. Budou se ale vracet věci spojené s mnoha otevřenými případy porušování zákonnosti. Neobjeví se zřejmě nic nového, ale může se dostat na veřejnost to, že soudy a státní zastupitelství nepracovaly příliš dobře a možná se vývoj dotkne celého resortu spravedlnosti. Můžeme očekávat nové informace, ale nepředpokládám nějaké víry kolem paní Válkové. I kdyby na pozici ministra spravedlnosti seděl Svatý otec, tak bude muset řešit stejné problémy jako paní Válková a další na ni navázaní lidé. Existuje jistý optimistický předpoklad, že se v justici objevuje více mladých lidí, kteří mají jiný přístup a jiný vztah k minulosti,“ uvedl Zbořil. Politolog také doporučil sledovat boj o nápravu a pokus o reformu justice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…