Zdeněk Zbořil účtuje: Zase jste lhali, těch demonstrantů bylo víc. Vypálená Klinika vám vadí, a co Majdan?

08.02.2016 7:35

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Kritické a až na výjimky neurážlivé projevy zaregistroval během sobotních demonstrací politolog Zdeněk Zbořil stejně jako to, že média většinou zase lhala o počtech jejich účastníků. Podivuje se nad tím, že největší rozhořčení nad útokem na sociální centrum Klinika projevují ti, co volali po pražském Majdanu. Incidenty namířené proti veřejnoprávním médiím dává do souvislosti s tím, že si jejich zpravodajové pletou objektivitu s agitací.

Zdeněk Zbořil účtuje: Zase jste lhali, těch demonstrantů bylo víc. Vypálená Klinika vám vadí, a co Majdan?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Anketa

Bylo vypálení Autonomního centra Klinika dle vás policejní provokací?

94%
6%
hlasovalo: 14087 lidí

Událostem minulého týdne zcela jednoznačně dominovalo sobotní dění, které souviselo s celoevropskými protesty organizovanými hnutím Pegida. Největší domácí akce se konala u Pražského hradu, kde proti imigraci demonstrovaly tisíce příznivců Bloku proti islámu a hnutí Úsvit. Mezi řečníky se objevili Martin Konvička, šéf Úsvitu Miroslav Lidinský, několik poslanců z téže strany i host ze spřátelené švýcarské strany či sociolog Petr Hampl. Na velkoplošné obrazovce se promítaly živé vstupy ze stejně zaměřených akcí po celé Evropě, třeba z německých Drážďan, kde kvůli tomu dokonce jeden z projevů tlumočili do češtiny. Naopak zase Martin Konvička v závěru přečetl prohlášení „Pevnost Evropa“ v angličtině, které bylo živě vysíláno na ostatních demonstracích po Evropě.

„Podle informací, jež byly publikovány v televizi o počtu zúčastněných, se zdálo, že všech demonstrací se účastnily stovky nebo dokonce jen desítky osob. Snad jen na Hradčanském náměstí jich mělo být okolo patnácti set. Organizátoři naopak tvrdili, že se sešly přes tři tisíce lidí, ale zřejmě jedni si přáli jedno, druzí druhé. Naštěstí lze na internetu najít fotodokumentaci z Hradčan, myslím, zprostředkovanou panem docentem Valenčíkem, která svědčí o tom, že ‚zase nám lhali‘. Takže účast byla větší, projevy kritické a až na výjimky neurážlivé, k napětí došlo při chaotickém uzavírání některých ulic, ale to už také patří k českému folkloru a nelze zjistit, zda to byla chyba, záměrná chyba či provokace,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politický analytik Zdeněk Zbořil.

O mobilizaci se zatím starají spíše parlamentní klauniády

„Snad si naši – jindy s detaily pracující – zpravodajové všimli, že na místech nebyli jen lidé z Prahy, ale že přijeli i mimopražští, a jak upozorňuje pan senátor Veleba, je to nikoli snad nový, ale pro pražské kritiky současného dění trochu neobvyklý projev nespokojenosti,“ všímá si politický analytik. V podtónu protestů šlo také o podporu dvou diametrálně odlišně si počínajících nejvyšších ústavních činitelů, prezidenta a premiéra, výrazně víc bylo v ulicích Prahy a na náměstích podporovatelů hlavy státu. „Nepřeceňoval bych, zda šlo o vyjádření podpory Miloše Zemana, nebo kritiku Bohuslava Sobotky v ulicích a náměstích, ale i k tomu jednou může dojít. Zatím těch mlčících je na obou stranách více, a tak se o jejich mobilizaci starají spíše parlamentní klauniády. Pokud jich bude přibývat, může se stát, k překvapení ‚levice‘ i ‚pravice‘, že dojde i k hledání a objevení se někoho třetího,“ míní politolog.

Pokud někdo čekal, že na těchto demonstracích budou slovy poslance KSČM Jiřího Dolejše „dobytkové, co vyhrožují druhým šibenicí a nadávají jim do židokurev“, musel být zklamán. Vysokoškolský pedagog a člen ČSSD Radim Valenčík, který dvě demonstrace navštívil, hodnotil na akci SPD projev Tomia Okamury na hraně zákona a vkusu. Na Hradčanském náměstí, kde sledoval na velkoplošné obrazovce vstupy, které propojily evropská města, ho zaujalo, jak kvalifikovaně a rozumně mluvil zástupce hnutí Pegida. Také docent Martin Konvička mluvil ve svém vystoupení podle něj velmi rozumně. „Četl jsem oba informativní a trochu analytické články pana Valenčíka a podle jeho textů můžeme usuzovat, že příprava demonstrace SPD a projevy pana Okamury i reprezentanta Pegidy byly předem alespoň konzultované a formát demonstrace dohodnutý,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Lidi asi víc zajímá výběr mýtného než sobotní demonstrace

Poukazuje i na to, že na nedávné dvoudenní konferenci evropských nacionalistických stran v Miláně byl Tomio Okamura přijat s pochopením a jeho vystoupení bylo umírněnější, než když mluví k českému publiku. „Také jeho krátké vystoupení v Poslanecké sněmovně na semináři o Sýrii bylo sice vůči evropským strukturám kritické, ale ne nenávistné. V publiku tohoto semináře byl i pan docent Konvička, ale diskuse se nezúčastnil a jeho přítomnost nevyvolávala nějaké pohoršení. Chování obou může mít několik důvodů: jednak se mohou obávat těžkostí působených jim represivními složkami státní moci, jednak dávají najevo, že to myslí s pokračováním v politice české i evropské vážně. Jistě oba vědí, že je něco jiného psát a diskutovat na sítích, kde je možné používat i silně expresivní výrazy, a něco jiného mluvit na veřejném shromáždění, kde exprese mohou být veřejností chápány jako výzvy k ‚přímé akci‘,“ podotýká politolog.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„A možná také vědí (po zkušenosti prezidenta Zemana s mediálním překrucováním jeho výroku o změnách režimu cestou parlamentní a násilnou), že jedna věta na Facebooku, navíc publikovaná, pokud se nemýlím, před více než rokem, je může v případě něčího zájmu pronásledovat až do hrobu. Konečně nedělní diskuse v Partii na Primě a v Otázkách Václava Moravce v České televizi ukázala, že podle těchto dvou relativně hojně sledovaných programů si jejich editoři myslí, že občany České republiky více než sobotní demonstrace zajímá, zda bude firma Kapsch vybírat mýtné ještě příští rok, anebo s jakou intenzitou se ve Sněmovně probírá návrh zákona o veřejných zakázkách. A že panu Hauptvogelovi z Primy se o značce kalašnikov několik dnů snad i zdá,“ připomíná Zdeněk Zbořil, jak se oba pořady vyhnuly tomu, co den předtím hýbalo Českem.

Kopání do auta a ulička hanby pro Janu Bobošíkovou byly v pořádku

Média, tedy ta veřejnoprávní, si během protestních akcí užila. Demonstranti na Hradčanském náměstí přerušili svým skandováním reportáž České televize. Ta byla vysílána v rámci zpráv v 16 hodin. „Vysíláte špínu! Vysíláte špínu! Hnůj,“ křičeli demonstranti tak hlučně, že reportér České televize Oldřich Borůvka oznámil, že se přihlásí později. Český rozhlas zase požádá Policejní prezidium o prošetření incidentu, který se stal tamtéž. „Dnes se nám na Hradčanském náměstí snažili dobýt do přenosového vozu někteří demonstranti. Třískali do oken a rvali za dveře. Jednomu se to dokonce podařilo a sahal po technice. Další nás odpojili od elektrocentrály. Když jsme požádali policisty o pomoc, řekli nám, cituji: ‚Můžete si za to sami, protože lžete, najměte si svoji vlastní ochranku,‘“ napsal na svém facebookovém profilu Filip Titlbach, jeden z redaktorů Českého rozhlasu.

„Nejsem tak mladý, abych nepamatoval, jak bojovníci za svobodu ČT kopali do auta a vedli uličkou hanby Janu Bobošíkovou a její spolupracovnici. Takže i kopat do přenosového vozu Českého rozhlasu a bránit reportérovi ČT Borůvkovi v jeho práci jsme už také viděli a v mnohem větším rozsahu. Dokonce tehdy i s náběhem na český lynč za přihlížení těch, co stáli na správné straně. Dnes je to o to horší, že mladí pracovníci ČT a zřejmě ani ČRo nevědí, kdo to tehdy zavinil a jak se popularita a důvěryhodnost těchto dvou médií snižovala. A možná to nevědí ani ti, kteří to způsobili. Jak to bylo s těmi příslušníky Policie ČR nevím, ale vůbec bych se jim nedivil, když si uvědomuji, v jaké byli situaci na místě a jak asi i oni si neváží práce, která nemá s objektivností zpravodajů, pletoucích si svou činnost s agitací, nic společného,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Starostka proslulá debužírováním hodila vinu za útok na Zemana

Demonstracemi však práce pro policii v Praze neskončila. Večer zaútočila skupina dvaceti maskovaných osob zápalnými lahvemi na sociální centrum Klinika na Žižkově a způsobila požár. Druhý den přišly podpořit Kliniku stovky lidí, mimo jiné i senátor Václav Láska či člen Idealistů a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Zákeřný žhářský útok na Kliniku ukázal, kam vede zloba a nenávist,“ prohlásil Jiří Dienstbier, který sám se vždy až zalyká nenávistí, kdykoli v televizi mluví o Miloši Zemanovi, svém pokořiteli z přímé prezidentské volby. Poukazem na nenávist a tupost druhých se „blýskl“ i Marek Ženíšek. „Pánové Konvičkové, Okamurové, ale i hlava státu, ti všichni by měli zpytovat svědomí,“ rozeslal místopředseda TOP 09 do médií své prohlášení.   

Pozadu nezůstala ani starostka Městské části Praha 3 Vladislava Hujová z TOP 09. Ta proslula v minulém volebním období nejvíce hodováním za peníze daňových poplatníků na šnecích v krustě za 850 korun, glazovaném humru za čtrnáct set, steaku z hovězí svíčkové za tři tisíce nebo čokoládovém dortíku za 650 korun. „Polarizace společnosti podporovaná mimo jiné i postojem prezidenta republiky je, jak se včera ukázalo v Jeseniově ulici, velmi nebezpečná. Násilné trestné činy do civilizované společnosti nepatří a je třeba je co nejostřeji odsoudit,“ uvedla starostka Hujová na svém facebookovém profilu k incidentu ve „své“ městské části. „Po vystoupení pana Ženíška v OVM se mi nechce tyto poplašné zprávy reprezentantů TOP 09 ani komentovat,“ přiznává Zdeněk Zbořil.

TOP 09 volala po pražském Majdanu a teď chce někoho odsuzovat

„Dva měsíce prezentují jejich poslanci ve Sněmovně svůj program ‚Antibabiš‘ a nenapadlo je, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, nebo jak už mnozí připomínali, že demokracii nebrání, ale degradují. Volali po Majdanu a dnes se diví panu Konvičkovi nebo Okamurovi, že jsou populární. A jak chtějí ‚zastavovat‘ a ‚odsuzovat‘? To je nenapadlo, že přicházejí lidé, kteří chtějí zastavovat a soudit právě je? Vždyť jim při střetnutí s arogancí moci nic jiného nezbývá. A pokud jde o komunitní centrum Klinika, měli by snad všichni raději počkat, až se něco vyšetří. Zatím to vypadá jen na typickou provokaci neznámých ‚mužíků‘ – tentokrát v černém. Také rychlost, s níž paní Hujová zjistila, že za to může prezident republiky je pozoruhodná, ale myslím si, že jí to na popularitě nepřidá, dokonce ani v Praze ne,“ míní politický analytik.

Sobotní akci Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu na podporu premiéra Bohuslava Sobotky měl pod palcem aktivista Pražského Majdanu Tomasz Peszynski. Ten po loňském 17. listopadu napsal na svém facebookovém profilu: „Zasraný fašistický hovado Miloš Zeman až chcípne, strašně se ožeru“. Mezi osmi desítkami shromážděných sluníčkářů a kavárníků nechyběli dva účastníci mávající vlajkami Mladých sociálních demokratů. „Mladí i starší sociální demokraté by mohli projevit od zmíněného alespoň kritický odstup. Ale možná je to tak lepší, alespoň veřejnost pochopí, kdo to Mladí sociální demokraté jsou a co z nich asi bude, až zestárnou. A budeme se jich moci ptát, kdo bude tím ‚zasraným fašistickým hovadem‘ příště. Třeba bude někdo jiný podobně nazývat právě je. Nenávisti je třeba se naučit a zdá se, že tak mnozí již činí,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

S pomocí sluníčka a kávy se dá zrušit i schválená demonstrace

Akce Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu se konala v ulici ústící na nábřeží Edvarda Beneše u Úřadu vlády. Tam se půl hodiny poté měla konat řádně nahlášená a schválená demonstrace České suverenity pod názvem Hrozba islamizace ČR. Měl na ni zamířit pochod z Hradčanského náměstí, ale k tomu nedošlo. Před Úřadem vlády zůstalo v prostoru uzavřeném těžkooděnci jen dvacet pořadatelů, kteří připravovali aparaturu pro projevy a ozvučení. V době začátku akce jim přišel zástupce policie sdělit, že na místo žádný pochod nedorazí, protože jsou důvodné obavy z násilných střetů. Vyznělo to jako parádně zrežírované zrušení nepohodlné demonstrace, k němuž posloužilo maximálně osm desítek lidiček na akci svolané na poslední chvíli do postranní ulice sousedící s Úřadem vlády. Možná „dobrý“ návod do budoucna, jak znemožnit jakékoli establishmentu nepohodlné demonstrace.

Korunu tomuto divadlu nasadil zmíněný Peszynski, který se na Facebooku „chlubil“, že Sobotkových zastánců se v blízkosti Úřadu vlády sešlo čtyřikrát více než premiérových odpůrců. „Dovolte mi, abych to vůbec nekomentoval. Doporučuji ale všem, až se bude něco podobného opakovat, aby se šli sami podívat. Máme totiž jedinou jistotu, že i ta média, která tak nepřiměřeně dotujeme – myslím ve vztahu k tomu, co produkují – nás nebudou ani částečně informovat o tom, co se kde děje. A tu policii vlastně lituji. Mělo se jednat o kdovíjaké manévry a ve skutečnosti ‚hora porodila myš‘. Anebo, jak se také už v minulosti, dokonce i v té před 1989 stávalo, na nějakou větší akci či provokaci je třeba se připravit a tu českou politickou operetu, kterou někdy považujeme za revoluci, nazkoušet,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Překřikování a exhibice stranických šéfů v krajských volbách nepomůže

Agentura SANEP provedla pro regionální Deník průzkum preferencí pro krajské volby. V pěti krajích by zvítězila ČSSD, ve čtyřech hnutí ANO, ve dvou KSČM, v jednom KDU-ČSL a také Koalice pro Pardubický kraj. Průzkum přisoudil prvenství pěti hejtmanům ČSSD Jiřímu Běhounkovi, Michalu Haškovi, Jiřímu Zimolovi, Miroslavu Novákovi a Miloši Peterovi, z nichž první tři patří do zemanovského křídla a zbývající dva jsou Sobotkovi spojenci. Mezi prvními třemi subjekty v žádném kraji nebyly ani jednou ODS ani TOP 09. Především v případě TOP 09 i s přihlédnutím k preferencím na celostátní úrovni těsně nad 5 procenty to vypadá, jako by sedm let starý projekt Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga byl u konce s dechem.

„Srovnával jsem výzkumy SANEPu s volebními výsledky v krajských volbách a přesto, že je tato agentura ostatními podceňovaná až pomlouvaná, tak dopadla nejlépe a měla nejmenší rozdíly v předvídaném a dosaženém. Proto jsou jeho průzkumy dobrým východiskem k přemýšlení o možnostech nebo i budoucnosti zmíněných politických stran. V krajských volbách téměř nehraje roli parlamentní překřikování a exhibice stranických vedení na veřejnosti. Také vliv médií, která si sama říkají mainstreamová, je nikoli bezvýznamný, ale malý. Kdo chodí volit v krajích, je obvykle volič znalý poměrů a problémů ve svém regionu a zajímají jej spíše osobnosti než stranická příslušnost,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Haškovi a Zimolovi schůzka v Lánech víc pomohla, než uškodila

Předpokládá proto, že autoritami pro voliče budou tentokrát vzpomínaní dosavadní hejtmani, pokud do voleb ještě nezpůsobí nějakou škodu. „Zejména pánové Hašek a Zimola požívají dobré pověsti a přispívá k tomu mimo jiné i to, že byli obětí onoho ‚povolebního lánského komplotu‘, který jim spíše k dobré pověsti přispěl, než, jak si myslí v Praze, uškodil. A také většina z nich jsou známi jako dobří správci svých krajů. Naopak TOP 09 to měla, díky své krátké existenci, v krajských volbách těžké; a jako strana s jednoduchým logem organizovaná shora nemůže očekávat, dokonce i kdyby se znovu sešla s těmi vybranými Starosty, velkou slávu,“ domnívá se politický analytik.

Ani budoucnost občanských demokratů nevidí v příliš růžových barvách. „Chtělo by se říci, že odhady týkající se ODS jsou překvapující, kdybychom zapomněli na to, co tato strana, která se dnes prezentuje jako strana střední třídy a ochránce malých živnostníků, udělala proto, aby všichni věděli, s kým vším se i na úrovni krajů ve skutečnosti přátelila nebo koho se ve svém programovém klientelismu dokázala zbavit. Navíc jistě i zkoumání aktivit ‚nešťastného‘ pana Dalíka, o kterém veřejné mínění nepochybuje, pro koho pracoval, nebo musel pracovat, pošramocené pověsti ODS v krajích nepomůže. A to ani kdyby o ní Česká televize informovala minutu po minutě, jak tomu téměř bylo při jejím nedávném kongresu,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Zpravodajské služby jsou tak tajné, že už neinformují politické představitele

Ve čtvrtek byl z pankrácké věznice propuštěn Libanonec Alí Fajád. A to v době, kdy se z Libanonu vracela pětice více než půl roku pohřešovaných Čechů. Americké velvyslanectví v Praze to označilo za šokující a neospravedlnitelné. Fajád čelí ve Spojených státech obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády či z pokusu použít protiletadlovou střelu. Pod palbou kritiky se ocitly české tajné služby, na které akce s vyslaným vojenským špionem vrhá stín dětského amatérismu. Ostrá reakce USA na rozhodnutí české vlády nevyhovět žádosti o vydání Fajáda je podle většiny expertů důkazem, že Česko své rozhodnutí s Američany neprojednalo. Bývalý velvyslanec ve Washingtonu Michael Žantovský řekl, že příkrý komentář svědčí o nedobré práci české diplomacie.

„Když si vzpomenu, jak jsme se učili ve škole, že Spojené státy šly do první světové války – a stálo je to 116 tisíc životů mladých dvacetiletých – na základě programu prezidenta Woodrowa Wilsona shrnutém do 14 bodů – a v něm hned prvním bodem bylo ‚Odstranění tajné diplomacie‘, zdá se mi, že svět se sice změnil, ale jen k horšímu,“ myslí si Zdeněk Zbořil a přemýšlí, kdo má vlastně přístup k tajnostem současného světa. „Zdá se, že ani ne velvyslanec Spojených států v Praze. A hlavně ani ne ty zpravodajské služby, které jsou tak tajné, že už ani nejsou zpravodajské, neinformují nejen občany, ale ani vysoké politické představitele o tom, co dělají a zač jsou placeny,“ poznamenává politolog.

Skvělé Kmoníčkově analýze situace v Sýrii by měli naslouchat nejen politici  

A pokračuje v úvaze o tom, co všechno je dnes tajné nebo přísně tajné, kdo všechno má nebo má mít nějakou „prověrku“ a kdo mu ji vlastně uděluje. „Doufám, že všichni občané České republiky, kteří se této podivné akce zúčastnili, mají alespoň v pořádku svá lustrační osvědčení. Jen oni by mohli vědět, čí vlastně byl Alí Fajád agent. Spojených států, Ruské federace, Ukrajiny, Státu Izrael nebo té malé České republiky? A komu, nebo vlastně ke komu defektoval? Zdá se, že jen některý náš politik toho ví víc, ale jako v té operetě Polská krev jen zpívá: Ač vím, všechno znám, neřeknu nikdy nikomu nic!“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Sám se ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně zúčastnil kursu o Sýrii. „Byl to vynikající seminář. Za všechny jmenuji pana Hynka Kmoníčka a jeho analýzu skupin, které v Sýrii bojují, které vyjednávají prostřednictvím istanbulských kaváren v Ankaře a jaké je náboženské a politické uvažování představitelů tzv. Islámského státu. Od 15. března 2011 jsem nic podobného neslyšel ani nečetl a obávám se, že ani mnozí jiní, kdo jsou s panem Kmoníčkem ve styku. A pokud slyší, nerozumí mu. Má to jako arabista samozřejmě lehčí, ale snad by mu mohli naslouchat nejen politici, novináři, političtí komentátoři, ale i občané a snad by tomu všemu lépe porozuměli. Byla tam i další zajímavá vystoupení a snad z toho vznikne nějaký publikovatelný záznam, zaznamenávali tam veřejně i tajně mnozí, tak snad o to nepřijdeme,“ doufá politolog, jenž k semináři také přispěl svým vystoupením.

Na jihovýchodě Ukrajiny se otevřela vojenská a v Kyjevě politická fronta

Na východě Ukrajiny se znovu výrazně zvyšuje bojová aktivita obou stran, do bojů jsou údajně nasazeny i zbraně zakázané mírovými dohodami. Vyplývá to z pátečních prohlášení ukrajinské armády a povstaleckých velitelů. Doněčtí separatisté tvrdí, že intenzita bojů se v posledních dnech zvýšila desetinásobně. V Kyjevě se v pátek ráno očekávala vlna demisí, někteří ministři již měli žádosti napsané. Hrozil pád kabinetu, ne-li prezidenta. Čtyři ministři si to však rozmysleli. Rezignovat se tak rozhodl jen ministr hospodářství a obchodu Aivaras Abromavičius, Litevec s ukrajinským občanstvím od roku 2014 a jeden z nejvýznamnějších bojovníků proti korupci. Důvodem jsou prý zkorumpovaní spolupracovníci prezidenta i poslanci z jeho frakce.

„Také z Ukrajiny (podobně jako ze Sýrie) přicházejí rozporuplné informace, a to jak z nově otevřené fronty na jihovýchodě, tak z podobně otevřené fronty v Kyjevě. Nejzajímavější snad je, říkáme s trochou cynismu, že jsou každý den jiné. A že můžeme konstatovat, že se původně lhalo jen na Ukrajině. Nyní už se nemluví pravda ani v EU ani v USA, a dokonce přicházejí rozporuplné zprávy i z NATO. Vypadá to, jako kdyby si polní velitelé usmysleli, že už nebudou nikoho poslouchat a rozhodli se to vyřešit nějakou obdobou Krymské války, jejíhož konce 160. výročí právě v těchto dnes vzpomínáme. A to myslím nejen válku na Krymu, ale i na Balkáně, v Turecku a blízké Sýrii. Nebo snad i v Saúdské Arábii? V každém případě je to už tak daleko, že pan profesor Putna nemusí kaceřovat Jana Petránka za to, že mluvil o válce,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…