Zeman a BIS: Erik Best si troufl vynést vážné zjištění o Češích

12.12.2018 7:34

Na čí straně jsou fakta ve sporu prezident Zeman versus BIS? A do jaké míry vůbec veřejnost může takové záležitosti rozumět, když jsou relevantní a podrobné informace o působení agentů Ruska a Číny v naší zemi tajné? ParlamentníListy.cz se zeptaly politického analytika a novináře Erika Besta. Podle něj je mírná většina národa ve sporu na straně prezidenta.

Zeman a BIS: Erik Best si troufl vynést vážné zjištění o Češích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2017 podle Erika Besta obsahuje podobné věci, jako už několik let nazpět. „Z tohoto hlediska si nemyslím, že je ta zpráva nějak zvláštní. Možná je o něco jiná atmosféra ve společnosti, takže je výroční zpráva vnímána o něco kritičtěji. Navíc se k tomu jasně vyjádřil prezident. Kdyby to vydali bez Zemanovy následné reakce, tolik by se téma neprobíralo,“ míní analytik.

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí

„Nálada ve společnosti je lehce většinově proti diskutovaným závěrům této výroční zprávy. Jinými slovy o něco víc než 50 procent voličů je spíš na straně neliberální demokracie nebo jak to nazvat. Určitě ne na straně té progresivní liberální demokracie. Z tohoto hlediska si nejsem jistý, že to je pro BIS dobrá zpráva,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Erika Besta jsme se též ptali, zda nejsou závěry civilní kontrarozvědky brány na lehkou váhu. Na rozdíl od těch, kdo její závěry kritizují, BIS není politická strana, ale bezpečnostní složka státu, a lze tedy předpokládat, že si nevymýšlí, pouze sděluje závěry svého pátrání.

To sice Best uznává, ale není mu jasná jiná věc. „Zarážející je, že každý rok BIS opakuje stejné varování. Přitom není jasné, že dělá sama nějaký pokrok. Jestli je situace tak závažná, proč o tom víc nemluví EU, NATO nebo jiné nadnárodní organizace ve smyslu, že je situace v České republice natolik vážná. Možná je stejně závažná i jinde. My ale vidíme jen tu jednu zprávu a vypadá to tak, že jsou špioni za každým keřem a málokdo proti tomu něco dělá,“ konstatuje politický analytik.

Ředitel BIS Michal Koudelka ovšem v pozdějším prohlášení prozradil, že se jeho lidem povedlo rozprášit síť agentů jedné ruské tajné služby a znemožnit jí u nás činnost. K tomu však má Best pochybnosti jiného rázu. „Tohle prohlášení rozporuje jejich výroční zprávu. Jestli je BIS tak úspěšná, proč stále vydávají varování. Zpráva je jednoznačná, tedy, že hrozba zde existuje, přitom není BIS schopna ji potlačit. Situace je prý závažná, přitom byla rozbita obrovská síť špionů. Takže je to dvakrát závažnější, nebo jak to je? To, co zaznělo z BIS v reakci na výrok pana prezidenta, je v rozporu s tím, co obsahuje jejich výroční zpráva,“ myslí si Best.

„Od prezidenta Zemana razantnější výroky očekáváme. Moje otázka zní, do jaké míry jde pouze o malicherný boj mezi panem Zemanem a panem Koudelkou, nebo zda jde o něco závažnějšího. Na to bohužel odpověď nemáme. BIS na prezidentovu kritiku reagovala podobným způsobem. My coby diváci celého sporu skutečnou situaci neznáme. Pokud je to o tom, že BIS podezřívá pana prezidenta z toho, že je větším bezpečnostním rizikem než Rusko nebo terorismus, pak by se tím někdo měl zabývat,“ uvažuje.

Anketa

Je ostuda, že se Česko nepřipojilo k migračnímu paktu OSN?

2%
98%
hlasovalo: 16731 lidí

Nikdo kromě oněch dvou hráčů či dvou institucí nemá dost informací k tomu, aby podstatu sporu pochopil. „Z hlediska vnějšího pozorovatele to vypadá jako typický souboj dvou světů, které můžeme vidět ve všech evropských zemích. To znamená, že na jedné straně stojí progresivní liberalismus, a na druhé straně snaha se proti tomu vymezit. Nevím, zda to nazvat neliberální demokracií nebo jinak, ale takový souboj v každém státě na Západě existuje. Náš český souboj o výroční zprávě vypadá, že to přesně tak je. V některých západních zemích jsou zpravodajské složky přímo angažovány,“ říká politický analytik a novinář.

Výroky některých opozičních politiků či aktivistů o tom, že by Senát měl začít projednávat podání ústavní žaloby na prezidenta za velezradu s cílem ho odvolat, vnímá Erik Best jako obyčejné politikaření. „Jen hezké politikaření. Je to o něco slabší než první fáze ataku na premiéra Babiše skrze jeho syna. Vidím to tak, že tohle je velice slabé. I ve smyslu našeho ústavního pořádku. Když si přečtete Ústavu, píše se tam, že velezrada je jednání směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Podstatné je slovo jednání. Pokud někdo říká, že by prezident měl být odvolán, musí dokládat, že výrok pronesený na TV Barrandov je jednáním proti státu. Já tvrdím, že to sotva. Jednání je fyzicky nějaký krok nebo čin. Výrok, který je provokativní, nemůže být považován za protiústavní. To bychom museli zvažovat každé slovo, zda náhodou není protiústavní,“ dodává Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…