Zemanův výprask Sobotkovi, Halíkovi i TOP 09. Expert po vystoupení prezidenta v Poslanecké sněmovně mluví o „proměněné rétorice“

11.03.2016 16:05

POLITOLOGOVÉ „Spojil příjemné s užitečným,“ reagoval politolog Jan Kubáček na páteční proslov prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně. „Zdůraznil lidový rozměr politiky a s chutí využil zákon o obecném referendu i jako jisté beranidlo vůči politikům, kteří mají elitářský uzavřený zastupitelský přístup k politice a demokracii,“ vysvětlil politolog. Poukázal také na to, že Zeman dokázal podporu zákona spojit i s tím, že se vymezil vůči premiérovi, Tomáši Halíkovi nebo TOP 09, jejíž poslanci v době proslovu odešli ze sálu.

Zemanův výprask Sobotkovi, Halíkovi i TOP 09. Expert po vystoupení prezidenta v Poslanecké sněmovně mluví o „proměněné rétorice“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal do poslanecké sněmovny. Vyjádřil se k vládnímu návrhu ústavního zákona o celostátním referendu

„Proměnila se rétorika prezidenta republiky,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz po skončení prezidentského proslovu politolog Jan Kubáček, který si také všímá, že Zeman dával velký pozor na citování zdrojů a odkazování hned na několik pramenů. „Ať už to bylo k únikům e-mailů, což bylo popíchnutí vůči premiérovi, i v případě jeho vyjádření na adresu některých veřejných osobností,“ reagoval Kubáček. Politolog se domnívá, že prezident spojil příjemné s užitečným. „Dal velký důraz tomu, aby zopakoval argumenty, proč referendum podporuje jako prvek určitého zlepšení kvality politické práce a života, ale opět si neodpustil, aby se vymezil vůči svým kritikům a oponentům. Zdůraznil lidový rozměr politiky a s chutí využil zákon o obecném referendu i jako jisté beranidlo vůči politikům, kteří mají elitářský, uzavřený zastupitelský přístup k politice a demokracii,“ vysvětlil.

Zeman přišel podpořit zákon o obecném referendu, který má jít do prvního čtení. Šlo o v pořadí třetí vystoupení prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně.

Prezident citoval z uniklých e-mailů. Politolog: „Očekával bych, že takové zdroje nepoužije.“

Miloš Zeman v pátek upozornil na jeden z „uniklých e-mailů“. Narážel tím na kauzu soukromé elektronické pošty premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Citoval z části korespondence: „Je mi 60 let, chtěl bych dělat politického náměstka, a to na jakémkoli ministerstvu. Myslím si, že autor tohoto e-mailu mou kritiku potvrdil,“ řekl prezident s odkazem na své první vystoupení ve sněmovně, kdy kritizoval služební zákon. Pak také hlava státu připomněla slova teologa profesora Tomáše Halíka, který nedávno oznámil, že nebude kandidovat na prezidenta v roce 2018. Zdůvodnil to tím, že v Česku teď nevolí dost chytrých lidí a teď je prý čas, kdy vítězí populisté, jako jsou v USA Donald Trump a v Česku Miloš Zeman. Ten si to však nenechal líbit. „Dámy a pánové, nikdo nemá právo urážet svůj vlastní národ. A pokud tak činí, musí počítat s tím, že uráží jen sám sebe,“ podotkl ve sněmovně Zeman a dovolával se zdravého rozumu občanů.

„Trochu mě překvapilo, že hlava státu citovala z uniklých e-mailů. Očekával bych, že takové zdroje nebude používat a sledovat, protože není stoupencem takové politiky, jinak ale zopakoval své dlouhodobé priority,“ poznamenal Kubáček. „Bylo zajímavé, jak do tématu obecného referenda dokázal zakomponovat Tomáše Halíka, částečně svého vyzyvatele, také Daniela Kroupu, Bohuslava Sobotku i TOP 09,“ dodal. 

Kubáček: „Miroslav Kalousek vybírá velmi nešťastné symboly a akce.“

Poslanci TOP 09 v době proslovu s výjimkou jediného opustili sněmovnu. „TOP 09 i Miroslav Kalousek teď dělají vše, co je možné, aby zdůraznili sebe, odlišnost od vlády. Obávám se ale, že si Miroslav Kalousek vybírá velmi nešťastné symboly a akce, protože spousta lidí i z řad sympatizantů TOP 09 to bude vnímat jako zbytečná gesta a nedůstojnost vůči hlavě státu,“ myslí si politolog. „Voliči TOP 09 velmi často zdůrazňují, že politici, které dlouhodobě podporují, by měli být lepší než jiní, neboli že by měli mít důstojnější a velkorysejší vystupování. Tohle nebude vnímáno jako pozitivní krok a body to nepřinese. TOP 09 by si měla více zjistit, jaké jsou požadavky voličů a co jsou klíčová témata, která je trápí,“ doporučil Kubáček, který je přesvědčen, že určité postoje Kalouskovi nesluší: „Přesun Miroslava Kalouska do pozice lidsko-právního humanistického rétora nefunguje. Voliči mu neuvěří, protože je znám jako politik tvrdý a pragmatický.“

Prezident hovoří z pozice silného mandátu od občanů

Kromě apelování na podporu zákona o obecném referendu upozornil prezident také na možnost přímé volby starostů a hejtmanů, kroužkování kandidátů nebo povinnou volební účast. „Myslím, že tato témata vybírá proto, že jsou pro něj zajímavá. Některá sice v minulosti odmítal, ale řekněme, že třeba po reálné zkušenosti ve vrcholové české politice dospěl k poznání, že mají své opodstatnění,“ komentoval vyjádření prezidenta Kubáček. „Částečně jsou to i důvody pragmatické, protože si uvědomuje, že témata rezonují v české společnosti a rezonují o to více, když se jimi zabývá první přímo volená hlava státu. Dodává to ještě více lesku Miloši Zemanovi,“ dodal. A zmínil i třetí hledisko. Podle Kubáčka si prezident uvědomuje, že je taktické dávat neustále úkoly Poslanecké sněmovně, byť je o několik kroků dál. Ví velmi dobře, že v tomto ohledu přebíjí i dlouhodobé zástupce referenda z řad Úsvitu, ČSSD, KSČM, osobností pravicových stran i strany lidové. „Když si někteří zastánci referenda řeknou: ‚Ano, dostáli jsme slibu voličům,‘ Miloš Zeman může říct: No jo, ale já bych chtěl ještě hlubší proměnu politického systému, protože jsem jiným politikem s jiným mandátem, silnějším mandátem od české veřejnosti, a proto volám po přímé volbě starostů, hejtmanů, případně zavedení povinné volební účasti atd…,“ popsal pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

Kubáček: „Naše politiky zákon o obecném referendu nepozlatí. Klade i nároky na voliče.“

Referendum podle politologa ale není samospásné, protože záleží na kultuře jak osobností politického života, tak voličů. „Mnohé země, které posílily prvek referend, se mávnutím proutku neozdravily. Kdyby někdo chtěl, může kontrovat Miloši Zemanovi, který se zaklíná Švýcarskem a jinou kvalitou demokracie, a naopak vytáhnout stát Kalifornie, který je pověstný řadou prvků referend a přímé demokracie, a přitom je to jeden z nejzadluženějších států na světě. Je paralyzovaný, protože si politici nedovolí přijít s jakýmkoli nepopulárním rozhodnutím, aby nebyli odvoláni,“ popsal Kubáček. „Je to o tom, co si vybíráte, jestli jen pozitivní nebo i negativní příběhy. Stačí se podívat k našim sousedům Slovákům, kteří měli řadu referend, přitom spousta z nich naprosto selhala a ztroskotala na nízké účasti voličů. Je to jedna z možností, je samozřejmě legitimní, ale bylo by fér říci, že není černobílá, naše politiky nepozlatí a klade vysoké nároky na voliče a jejich aktivitu. Nejsem si navíc zdaleka jist, zda by česká společnost automaticky přivítala povinnou účast u voleb. Myslím si, že řada lidí by to brala jako direktivu a nátlak z řad politiků,“ doplnil.

Kubáček: „Neočekávám ale, že by se dramaticky změnil pohled na politiky.“

Otázkou je, zda slova prezidenta na poslance zapůsobí. „Návštěva prezidenta je výjimečnou událostí, takže to přitáhlo pozornost tradičního občana, který se zajímá o politiku jen letmo. Hlasům pro referendum dá jeho návštěva jistou váhu a legitimitu,“ poznamenal Kubáček.

Podle prezidenta se právě zavedením tohoto typu hlasování dostanou politici blíže k občanům a neopomněl jim připomenout, jak špatně si teď stojí v žebříčku uznávaných zaměstnání. „Když podchytí téma, zájem veřejnosti, mají šanci se dostat více do povědomí občanů. Neočekávám ale, že by se dramaticky změnil pohled na politiky a že by náhle zářně začali stoupat ve společenském uznání, protože s tím jsou spojené politická kultura a vystupování politiků. K nárůstu kreditu českých politiků je potřeba desetiletí a spousta kultivovaných demokratů, ne náhlé zavedení referenda a pár let. To bude běh na dlouhou trať, který potrvá možná i generace,“ dodal. 

Referendum může být jen symbolem nebo součástí volebních kampaní

Kubáček upozorňuje, že není zcela jisté, zda zákon projde. Zadrhnout se může podle politologa v méně nadšeném Senátu. „Pokud by prošlo obecné referendum, předpokládám, že se jím bude každý zaklínat, ale nepředpokládám, že bychom byli svědky desítek svolávání referend během jednoho roku,“ podotkl. „Spíš to bude oblíbený symbol, který se bude používat k aktivizaci veřejnosti, nebo součást volebních kampaní,“ dodal.

Kubáček také zhodnotil, že prezident dal svým proslovem najevo snahu se oddělit od částečně zprofanované, šedé a politikářské Poslanecké sněmovny, Senátu a vlády. „Snaha upozorňovat na to, že je přímo zvolen a je jiný, lepší, případně politikem s jistým distancem od nepříjemné každodenní rutiny,“ uzavřel Kubáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…