Ženy v čele? Méně testosteronu, více dohody, těší se Pehe

25.06.2010 7:04

V Poslanecké sněmovně i jejím vedení zasedne rekordní počet žen. Podle politologa Jiřího Peheho je to jen dobře. Výhrady ale Pehe má k nominaci Kateřiny Klasnové.

Ženy v čele? Méně testosteronu, více dohody, těší se Pehe

Miroslava Němcová, Vlasta Parkanová, Kateřina Klasnová, tyto ženy obsadily křesla ve vedení sněmovny. V celé sněmovně je pak žen téměř čtvrtina. Na tuzemskou politiku je to genderově neobvyklá změna.

Politolog Jiří Pehe ji kvituje. "Ženy přece jen vnesou do rozpravy ve sněmovně trochu konsiliantnější tón. Když bude předsedat rozpravě ve sněmovně žena, tak se poslanci budou muset krotit. Myslím, že ten jejich testoteron tam nebude plynout v takových povodních jako v minulosti," řekl Pehe serveru ParlamentníListy.cz.

Soudí tak podle zkušeností ze zahraničí. "Když se podíváme na politické systémy, kde mají větší zastoupení ženy, například ve Skandinávii, tamní systémy se skutečně chovají konsiliantněji, to znamená jsou schopny lépe hledat určitou dohodu," dodal.

Na druhou stranu ale podotkl, že k obsazení křesel ve vedení sněmovny má i výhrady. "V těchto pozicích je důležitá i politická zkušenost a tu mají pouze dvě z těch dam, které jsou do vedení sněmovny navrhovány (politolog odpovídal před volbou vedení sněmovny - pozn.aut.). Kateřina Klasnová za Věci veřejné by nebyla nová jen v té funkci, je nová i v politice, a zdá se mi, že takový výstřel je trochu omyl, ať už je to žena nebo muž."

Kubáček: Aby to nedopadlo jako ve Francii

Další z oslovených politických analytiků Jan Kubáček je v hodnocení změn poměru mezi muži a ženami ve sněmovně rezervovanější.

"Jsou tady dva scénáře. Buď se potvrdí, že více žen v politice skutečně znamená zklidnění a větší tlak na výsledky. A nebo se ukáže, že je to klišé a ženy jsou stejně svázány v politice jako muži," řekl Kubáček serveru ParlamentníListy.cz.

Poukázal na to, že se často projevuje rozdíl v tom, jak vysoko je daná žena v politice postavena.

"Na úrovni běžných zákonodárkyň funguje víc shoda, kompromisní styl a tlak na výsledky. Zato u vrcholných představitelek politických stran funguje svárlivost. Příkladem mohou být francouzské socialistky, které před nedávnem kandidovaly na předsednictví socialistické strany ve Francii a vedly úplně neuvěřitelné střety."

Kubáček by v této souvislosti polemizoval i s okřídleným výrokem někdejší dlouholeté britské konzervativní předsedkyně vlády Margaret Thatcherové "Chcete-li v politice, aby bylo něco řečeno, uložte to muži. Chcete-li, aby bylo něco uděláno, uložte to ženě".

"Zní to hezky, je to krásný bonmot, ale zrovna Margaret Thatcherová to často nedělala," poznamenal Kubáček.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…